Талибаните обявиха края на войната в Афганистан

6 Септември 2021 | 12:54 | 0
Талибаните обявиха края на войната в Афганистан
Снимка: ТАСС

Военните операции в Афганистан могат да се считат за завършени, след като радикалното движение на талибаните, което завзе властта в страната, установи пълен контрол над северната провинция Панджшир, която преди това не им се подчиняваше. Макар и съпротивата да не е признала поражението си, думите на говорителя на талибаните са категорични, а според някои над офиса на губернатора на Панджшир се вее знамето на талибаните.

Очаква се скорошно формиране на правителство, а радикалното движение заяви, че знамето и химна са второстепен въпрос, който ще бъде решен на по-късен етап.


РИА Новости: Съпротивата в Панджшир обяви, че преминава към партизанска война
Силите на съпротивата в Панджшир променят тактиката, заяви говорителят им Али Майсам Назари, цитиран от РИА Новости.

Бойците на съпротивата преминават към партизанска война с талибаните; сега те се оттеглят в планината, откъдето ще продължат конфронтацията, обясни той.

По -рано лидерът на бунтовническите милиции Ахмад Масуд призова всички афганистанци да се противопоставят активно на движението на талибаните, което завзе властта.

В противен случай, според него, страната рискува да стане „изостанала, тъмна и далеч от всякаква култура“.

През август, на фона на изтеглянето на американския контингент от републиката, талибаните превзеха всички големи градове и гранични пунктове и обявиха края на двадесетгодишната война.

Единствената провинция извън техен контрол остана Панджшир, североизточно от Кабул, една от най -малките провинции, както по площ, така и по население. Там под ръководството на полевия командир Масуд се прегрупираха силите на съпротивaта.

Талибаните и милициите последователно съобщават за успех в конфронтацията. Тази сутрин обаче новите власти обявиха, че са поели контрола над Панджшир, макар и тази информация да бе отречена по-късно.

Британски министър: Британските ветерани от Афганистан ще се чувстват уязвими
Британските ветерани от конфликта в Афганистан ще се чувстват уязвими и ще се питат дали тяхната служба си е струвала, тъй като са свидетели, че страната отново пада под управлението на талибаните, каза министър Джеймс Хипи от правителството на Обединеното кралство, цитиран от британския вестник The Guardian.

Mинистърът на въоръжените сили и бивш офицер от британската армия Джеймс Хипи, заяви това след информацията, че войник, служил в Афганистан, е отнел живота си през последните няколко дни.

Хипи, който е служил най-малко два пъти в Афганистан, включително в провинция Хелманд през 2009 г., каза: „В този конкретен момент ветерани от конфликта в Афганистан се чувстват особено уязвими и всичко, което можем да направим, е да им кажем, че тяхната служба е била важна, че ние ги уважаваме, че не е била напразна.”

Очаква се премиерът Борис Джонсън да обяви допълнителни пет милиона паунда за подпомагане на военни благотворителни организации, предлагащи подкрепа за психичното здраве на ветерани, с цел да се гарантира, че „нито една молба на ветеран за помощ няма да остане без отговор“.

Джонсън и външният министър Доминик Рааб бяха подложени на критика заради изтеглянето на чуждестранни сили от Афганистан и действията им след завръщането на талибаните.

Daily Sabah: Талибаните спряха евакуационните полети (допълнена)
Най -малко четири самолета, наети за евакуация на няколкостотин души, които искат да избягат от Афганистан заради талибаните, не са били в състояние да напуснат страната в продължение на дни, са заявили служители в неделя, когато са се появили противоречиви данни за това защо полетите не могат да излетят на фона на засилващия се натиск върху САЩ, да помогне на останалите в Афганистан, които искат да го напуснат, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Афганистански служител на летището в северния град Мазари-и-Шариф заяви, че потенциалните пътници са афганистанци, много от които нямат паспорти или визи и затова не могат да напуснат страната. Той каза, че те е трябвало да напуснат летището, докато ситуацията се разреши.

Водещ републикански конгресмен от Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ заяви, че групата включва и американци и те седят в самолетите, но талибаните не им позволяват да излитат, като на практика „ги държат като заложници“. Той не каза къде е получил тази информация, която засега не може да се потвърди от независим източник.

Последните дни от 20-годишната война на Америка в Афганистан бяха белязани от мъчителна въздушна евакуация от международното летище Кабул „Хамид Карзай“ на десетки хиляди хора-американци и техните съюзници-които се опасяваха какво ще бъде бъдещето, предвид историята на репресиите на талибаните , особено върху жените. Когато на 30 август последните войски се изтеглиха, много от тях бяха изоставени.

САЩ обещаха да продължат да работят с новите талибански управници, за да осигурят напускането на страната на тези, които искат да избягат, а бойците се ангажираха да позволят на всеки, който има съответните документи, да напусне. Но представителят Майкъл МакКол от Тексас каза пред „Fox News Sunday“, че американски граждани и преводачи от Афганистан са държани в шест самолета.

„Талибаните няма да им позволят да напуснат летището“, каза той и добави, че се тревожи „те ще изискват все повече и повече, независимо дали става въпрос за пари или легитимност като управници на Афганистан“. Той не предложи повече подробности.

Афганистанският представител, който говори при условия за анонимност поради чувствителността на темата, каза, че това са четири самолета и техните пътници са отседнали в хотелите, докато властите решат дали може да напуснат страната. Проблемът, според него е, че много от тях нямат правилните документи за пътуване.

Жителите на Мазар-и-Шариф също казаха, че пътниците вече не са на летището. Най -малко 10 семейства са били видени в местен хотел, които чакаха, за да се вземе решение за съдбите им. Никой от тях не разполага с паспорти или визи, но те заявиха, че са работили за компании, свързани с американската или германската армия. Други са били забелязани в ресторанти.

Малкото летище в Мазар-и-Шариф едва наскоро започна да обслужва международни полети и засега само до Турция. Въпросните самолети е трябвало да излетят за Доха, Катар, каза афганистанският представител. Не става ясно кой ги е наел или защо чакат в северния град. Масовата въздушна евакуация се провеждаше от международното летище в Кабул, което първоначално затвори след изтеглянето на САЩ, но откъдето вътрешните полети вече са възобновени.

ТАСС: Лидерът на съпротивата се обърна към хората в Афганистан
Лидерът на Националния фронт на съпротивата в северната афганистанска провинция Панджшир, Ахмад Масуд, който не се подчини на талибаните, призова всички жители на страната да се съпротивляват на талибаните чрез своята страница във „Фейсбук“, предава TACC.

"Призовавам всички хора в Афганистан, всички наши братя и сестри във всички части на страната да се противопоставят на потисниците. Нашата борба не е приключила, <...> битките срещу талибаните продължават," каза Масуд, като посочи, че в момента е в ход „общонационално въстание в името на свободата, религията и независимостта на страната“.

Според него „вчерашната атака на бойци за пореден път даде да се разбере, че представители на чужди сили също се борят срещу афганистанския народ“. В тази връзка той призова международната общност „да осъди действията на талибаните и тези, които им помагат“.

По -рано представителят на радикалите Забихула Муджахид информира, че Панджишир е под контрола на талибаните и по този начин „войната в Афганистан е приключила“.

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта САЩ обявиха решението си да изтеглят въоръжените си сили от страната. На 15 август президентът на Афганистан Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, а талибанските бойци влязоха в Кабул без бой.

Силите, които не са съгласни с властта на радикалите, организират съпротива в Панджшир, водена от Масуд. Бившият вицепрезидент Амрула Салех, който се обяви за действащ държавен глава, призова за подкрепа на Масуд..

Според последните съобщения обаче става ясно, че самият Амрула Салех е пристигнал в Душанбе (столицата на Таджикистан-бел.ред.) „на краткосрочно посещение“, както съобщи източник в Кабул за РИА Новости.

"Салех е в Таджикистан на краткосрочно посещение за преговори, за да осигури платформа за евентуални преговори с талибаните", каза източникът.

РИА Новости: Талибаните са готови с формирането на правителство
Талибаните са взели решение за състава на новото правителство, остават само технически процедури, заяви говорителя на движението Забихула Муджахид, цитиран от РИА Новости.

Засега обаче няма обявен срок за представяне на състава на новото афганистанско правителство.
Говорителят на талибаните също отбеляза, че Конституцията на страната ще бъде изменена, като ще бъде пренаписана изцяло и значително обновена.

В началото на август талибанските бойци, на фона на изтеглянето на американските войски от Афганистан, започнаха офанзива срещу позициите на правителствените сили и влязоха в Кабул на 15 август. Панджшир остава единствената провинция, която не е под техен контрол, в понеделник талибаните обявиха завземането й. Силите на съпротива опровергават тази информация.

„Независимая газета“: За Запада Афганистан може да се окаже по-важен от Крим
Въпреки сериозните различия, Западът очаква с нетърпение да работи с Русия за предотвратяване на терористичната заплаха, идваща от Афганистан. Очевидно само така трябва да се тълкува интервюто, дадено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според експерти в този случай е възможно тясно сътрудничество между Руската федерация и Запада, но то ще бъде усложнено, ако не е и изключено изцяло, от проблеми в други области на външната политика и от миналия не особено успешен опит за взаимодействие по Афганистан , пише руският вестник “Независимая газета“.

В интервю за Sunday Telegraph Столтенберг говори за уроците, които НАТО ще извлече от последните събития в Афганистан. Според него талибаните са успели бързо да завземат страната преди всичко поради корупцията на местните власти и липсата на ясни планове за противодействие на врага от силите на западната коалиция, включително за преходен период - тоест по време на изтеглянето на американските войски .

Тези обяснения за афганистанския провал на Запада не са нови. Фактът, че правителството на Ашраф Гани е корумпирано и следователно няма да може да организира ефективна борба срещу талибаните, а Пентагонът няма последователна стратегия за действие, беше заявен в западната преса, дори още когато американските войски бяха в Афганистан. Съдейки по думите на Столтенберг, НАТО е научило нов урок що се отнася до взаимодействие със страни извън Алианса. „Напълно съм съгласен, че цялата международна общност, включително Русия и Китай, трябва да положи усилия, за да гарантира, че Афганистан няма да се превърне в място, където терористичните групировки могат свободно да действат, организирайки, планирайки и финансирайки атаки в нашите страни“, каза генералният секретар на НАТО.

В какво трябва да бъдат изразени тези усилия, Столтенберг не обясни. Редица събития също свидетелстват за факта, че на този етап много западни лидери проучват възможността за сътрудничество с Русия за минимизиране на заплахата, породена от победата на талибаните. Например в интервю с министъра на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги, дадено в неделя на телевизионния канал NHK, той заяви, че "за обсъждане на ситуацията в Афганистан, Г -7 ще проведе преговори следващата седмица на ниво външни министерства". Министърът твърди, че на тези преговори трябва да присъстват представители на Русия, Китай и други страни.

Самият факт на участието на Русия в събитие на Г -7, дори и да няма статут на пълноправен член, би бил дипломатически пробив в отношенията със Запада. Г-8 стана Г-7 през 2014 г., когато седемте държави осъдиха присъединяването на Крим към Русия.

Сега този неформален клуб от държави, който условно се нарича Запад, включва САЩ, Великобритания, Италия, Япония, Франция, Канада, Германия. Идеята за връщане на Русия към нея беше изразена от Доналд Тръмп по време на неговото председателство, но не намери подкрепа.

Самото ръководство на Руската федерация многократно е заявявало, че този формат на сътрудничество вече не го интересува. Както каза руският външен министър Сергей Лавров, „животът е продължил напред“. Има формат Г-20. Руската федерация е негов участник, както и страните от Г -7. Съответно няма нужда да се връщаме към Г-8. Въпреки това не е сигурно, че многобройните изявления от този род, направени от руски служители от различен ранг, са наистина искрени. Все пак членството в Г-7 има голямо символично значение. Завръщането на Руската федерация в този клуб, на който страната стана член при Борис Елцин през 1997 г., би показало намаляване на нивото на конфронтация със Запада.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова не потвърди думите на Мотеги. Тя отбеляза, че западните партньори на Русия показват „несистемен подход“. „Преди два дни получихме сигнали от Берлин и Париж относно определена среща, но не се говори за Г-7. Това беше последвано от изявление на Токио в контекста на Г -7. Всичко това се случва на фона на разнокалибрените изявления на Г-7 по отношения на Русия и неучастието, или участието й във формата “, каза тя. Според Захарова „липсва ясно разбиране на партньорите какво искат от себе си и света около тях“.

Всъщност изявлението на Мотеги поражда много въпроси. На първо място, не е ясно за коя среща на Г -7 се има предвид. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви на 3 септември тази седмица онлайн среща на външните министри по Афганистан, но във формат Г-20. Тя ще бъде организирана от САЩ и Германия. В същото време ден по -рано италианският премиер Марио Драги заяви, че „двадесетте“ ще се срещнат „при всички случаи“ след Общото събрание на ООН. Тоест в края на септември. Трябва да се добави, че Италия е председател на Г -20. Възможно е обаче Драги да има предвид именно среща на върха на държавните глави, а не среща на външни министри.

Както и да е, от неясните и противоречиви изявления на западните лидери можем да заключим, че поне САЩ и техните съюзници няма да пренебрегнат Русия в своята афганистанска политика и това е разбираемо. Руската федерация, заедно с Китай, поддържа контакти с талибаните и също може да повлияе по отношение на страните от Централна Азия, граничещи с Афганистан. Русия също така е заинтересована от облекчаване на натиска на западните санкции. Остава открит въпросът дали всичко това може да се превърне в сътрудничество по Афганистан.

Доцентът в катедра „Международна сигурност“ на Факултета по световна политика на, Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“, Алексей Фененко, в интервю за НГ, обърна внимание на факта, че за САЩ борбата срещу влиянието на КНР и Руската федерация все още е по -важен приоритет от пълното премахване на терористичната заплаха. Това следва от твърденията и действията на Джо Байдън. „Странно е, че Столтенберг обикновено смята, че Руската федерация и КНР трябва да направят нещо в тази ситуация“, каза той. Освен това Фененко отбеляза, че сътрудничеството между Русия и НАТО по време на западната операция в Афганистан като цяло не се получи. „Опитите от този вид бяха направени през 2001 и 2002 г. Но в крайна сметка през 2003 г. НАТО обяви прехвърлянето на мисията в Афганистан под нейния специален контрол без съгласието на ООН ”, каза експертът.

Ariana News: Талибаните заявиха, че въпросът за знамето и химна е второстепенен
Талибаните нямат намерение спешно да решават въпроса за смяната на знамето и химна на Афганистан, заяви представителят на движението Забихула Муджахид на пресконференция в Кабул, която беше излъчена на живо от афганистанския телевизионен канал Ariana News.

"Въпросът за знамето и националния химн сега е от второстепенно значение. Той ще бъде решен след формирането на правителството и държавната система. Решението ще бъде взето от всички (партийни и племенни лидери)", каза той. Муджахид добави, че темата за евентуална смяна на знамето и химна на страната "не е основната и не предизвиква напрежение" в обществото.

Талибаните не са взели официално решение за смяна на държавните символи. Въпреки това, след завземането на цялата територия на Афганистан, те окачиха на много сгради знамената на „Ислямския емират Афганистан“ (самопровъзгласен от талибаните) с шахадата, изписана на бяло платно (свидетелство за вяра, надпис на арабски в калиграфски стил). Жителите на редица градове, след завземането им от талибаните, протестираха с признатото трицветно знаме на Ислямска република Афганистан, което предизвика реакция от радикалните бойци, които забраниха или разпръснаха подобни митинги.

ТАСС: Талибаните обявиха край на войната в Афганистан
Военните операции в Афганистан могат да се считат за завършени, след като радикалното движение на талибаните, което завзе властта в страната, установи пълен контрол над северната провинция Панджшир, която преди това не им се подчиняваше. Това заяви представителят на талибаните Забихула Муджахид, цитиран от TACC.

"Снощи и тази сутрин Панджшир беше напълно поставен под контрол Така войната в Афганистан приключи. Вече няма оправдание за това. Време е да възстановим страната си", каза той на пресконференция, която се излъчва на живо по афганистанската телевизия Ariana News.

Според говорител на талибаните голям брой служители от сваленото афганистанско правителство, които преди това са избягали в отцепилата се провинция, вече са напуснали страната и са заминали в чужбина. "Панджшир е част от нашия народ, както мирните жители, така и неговите бойци. Заедно ние ще изградим общо бъдеще за Афганистан", обобщи Муджахид.

По -рано говорител на талибаните заяви, че движението е поело напълно контрола над Панджшир, последната от провинциите в страната, която не се подчинява на бойците. Междувременно ръководството на Националния фронт на съпротивата в региона отрече тази информация на една от страниците си в „Туитър“.

Войници, които са били част от военните сили на сваленото афганистанско ръководство, ще могат да се присъединят към новите служби за сигурност, формирани от талибаните, каза Муджахид. "Военнослужещите, които бяха част от въоръжените сили на предишното правителство, ще могат да бъдат част от новите звена за сигурност. Структурите, които формираме, ще включват както бивши военни, така и талибански бойци", каза той.

Муджахид каза още, че талибаните са заинтересовани от поддържането на силни отношения с Китай и всички други съседни страни, съобщава Al Jazeera. "Нашата цел е да установим силни и добри връзки с останалия свят," каза той. "Ще започнем да развиваме търговско и икономическо сътрудничество веднага щом стабилизираме положението в страната." В същото време представителят на талибаните посочи приоритета на партньорството с Пекин, който според него „поддържаше взаимодействие с талибаните през предходните години“.

AFP: Талибаните задължиха студентките да носят никаб
Радикалното движение на талибаните, което завзе властта в Афганистан задължава студентките от частни университети да носят никаб - забрадка, която напълно покрива лицето само с прорез за очите, предава AFP.

Според информацията документът, публикуван от талибаните, съдържа и други инструкции относно организацията на работата на образователните институции. В него се изисква разделяне на класовете по пол, а ако това е невъзможно, да се отделят мъжете от жените със завеса и да се използват отделни входове и изходи.

Също така, само жени или „възрастни мъже“ с добра репутация трябва да преподават на момичета. „Университетите са длъжни да наемат жени-преподаватели за студентките, в зависимост от техните възможности“, се казва в документа. Освен това афганистанките ще трябва да напуснат часовете пет минути по -рано и да изчакат мъжете да напуснат сградата.

Въпреки ограниченията, университетски преподавател, който поиска да остане анонимен, заяви пред AFP, че самият факт, че афганистанските момичета и жени имат право да продължат обучението си, е „голяма положителна стъпка“.

ТАСС: От съпротивата отхвърлиха завземането на Панджшир
Фронтът на националната съпротива (ФНС) в афганистанската провинция Панджшир отрече изявлението на талибаните за установяване на контрол над района и заяви, че ще продължи да се съпротивлява на радикалните бойци, предава TACC.

"Изявлението на талибаните за превземането на Панджшир е лъжа. <...> Уверяваме народа на Афганистан, че битката с талибаните и техните съучастници ще продължи, докато справедливостта и свободата не бъдат възстановени", се казва в съобщението на Фронта в „Туитър“.

По -рано говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че движението е поело напълно контрола над провинция Панджшир, последната непревзета от тях в страната.

ТАСС: Талибаните превзеха провинция Панджшир
Талибаните напълно поеха контрола над северната афганистанска провинция Панджшир, последната , която не се контролираше от радикалното движение. Това съобщи говорителят на талибаните Забихула Муджахид, цитиран от TACC.

"Последната крепост <...>, провинция Панджшир, беше напълно превзета", се казва в съобщението. В него също се казва, че „някои от въстаниците в провинцията са победени, а останалите бягат“.

Афганистанската агенция Asvaka от своя страна съобщи, че талибаните вече са издигнали знамето си над сградата на офиса на губернатора на Панджшир.

Междувременно медията Afghanistan Urdu отбелязва, че източници казват, че много влиятелни командири от двете страни са загинали в битките за провинцията. Сред тях е високопоставеният талибански командир Кари Фасихудин, който е отговарял за операцията в Панджшир, но талибаните все още не са потвърдили тази информация.

Принтирай    Оразмери текст   + -