Ускорява се ваксинацията и в страните от Западните Балкани, а в Западна Европа предвиждат привилегии за ваксинираните

4 Април 2021 | 15:17 | 0
Ускорява се ваксинацията и в страните от Западните Балкани, а в Западна Европа предвиждат привилегии за ваксинираните
Снимка: Pixabay

Ваксинацията в Западна Европа отдавна е факт и макар и по-бавна от очакваното е далеч по-напреднала от много страни в Европа извън ЕС, които получиха първите си ваксини едва след средата на месец март. Единствено Сърбия е изключение и дори западната ни съседка е сред лидерите в света по процент на ваксинираното население. Белград дори разполага с излишъци от ваксини и ваксинира и граждани от съседни страни. В останалите страни от Западните Балкани обаче положението е коренно различно, след като едва миналата седмица пристигнаха първите ваксини по механизма COVAX. Все пак от миналата седмица ваксинацията в тях започна и набира скорост, а даренията на ваксини са най-скъпия подарък - Сърбия подари 40 хиляди дози руска ваксина на РСМ, а Албания се ангажира да ваксинира и рисковите групи в Косово.

По същото време идеите за ваксинационни паспорти и привилегии за ваксинираните звучат все по-ясно от управляващите, както в ЕС, така и във Великобритания. Някои обаче разглеждат подобни привилегии срещу сертификати като вид дискриминация, с оглед на това, че ваксинирането е доброволно, а има и хора, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания.
.

„Слободен печат“ (РСМ): В Албания започва ваксинацията на хората над 65 години
Албанският министър на здравеопазването Огерта Манастирлиу обяви, че през следващите дни в страната ще пристигнат нови количества ваксини Pfizer и Sinovak, с които ще започне ваксинация за хора над 65 години и хронично болни, пише скопският вестник "Слободен печат“.

Манастирлиу, който беше в град Фиер с премиера Еди Рама, за да следи отблизо процеса на ваксинация, остави отворена възможността за имунизация за тези над 60-годишна възраст.

„Във всички села и отдалечени райони сме направили 100% разпространение на ваксини от "Pfizer" и "Sputnik V". Очакваме тези дни нова пратка от "Pfizer" и "Sinovak". Отваряме страницата +65, може би +60 заедно с хронично болните, каза Манастирлиу.

По-рано министърът съобщи във „Фейсбук“, че към събота 185 496 души са били имунизирани срещу Covid-19.

В Албания ваксинацията започна на 11 януари с 975 получени ваксини, както тогава каза Рама от приятелска държава-членка на ЕС, последвана от ваксини от Pfizer, AstraZeneka, „Спутник V“ (10 000 дарения от ОАЕ) и от китайската Sinovak. До момента в страната са пристигнали 282 хиляди дози ваксини.

Както беше обявено, Рама и Манастирлиу очакват половин милион албански граждани да бъдат имунизирани до юни.


The Sunday Telegraph: Във Великобритания ще започнат да тестват системата за имунни паспорти от месец април
Властите на Обединеното кралство ще започнат пилотни тестове на системата за паспорт за имунитет срещу коронавирус през април. В същото време, както съобщава вестник The Sunday Telegraph, широкото използване на "имунни паспорти" в кралството се очаква едва през есента.

Според изданието в понеделник, 5 април, премиерът Борис Джонсън възнамерява да направи първото официално съобщение, че правителството разработва система, която ще позволи на жителите на кралството да посещават театри, нощни клубове и различни публични събития, включително футболни мачове. Според източници на изданието „имунният паспорт“ ще бъде приложение за смартфони, чието разработване и отстраняване на грешки ще изисква няколко месеца работа. Разглежда се и възможността за въвеждане на хартиени доказателства за имунитет, които ще бъдат предназначени за хора, които не използват съвременни електронни устройства.

През следващите месеци в страната се планират редица събития, по време на които новата система ще бъде тествана. Според The Sunday Telegraph феновете ще трябва да покажат доказателства за имунитет на няколко предстоящи мача за Купата на Англия на лондонския стадион "Уембли", включително финала на 15 май. Същите изисквания ще важат за зрителите на Световното първенство по снукър в Шефилд, посетителите на няколко клуба, които временно ще бъдат отворени в Ливърпул, и участниците в масовото състезание в Хартфордшир. Доказателството за ваксинация няма да бъде единственият начин за присъствие на събития с голям брой хора.

Трудно решение

„Поради някои медицински причини ваксинацията може да е противопоказана, поради което като алтернатива трябва да гарантираме, че можем да получим необходимата сертификация въз основа на резултатите от тестовете за коронавирус или наличието на антитела към него“, - пише министър Майкъл Гоув в неделна статия за The Sunday Telegraph.

Именно Гоув оглавява специална комисия, натоварена да представя предложения за администриране на паспорти за имунитет в Обединеното кралство, отчитайки общественото мнение и опита на други държави (предимно Израел). Гоув каза, че въвеждането на имунни паспорти предизвиква редица практически и етични въпроси, които трябва да бъдат разгледани. Той подчерта, че би било неприемливо да се изисква „имунен паспорт“ от хора, които искат да отидат до хранителен магазин, аптека или да посетят лекар.

Вече над 70 членове на британския парламент, включително над 40 депутати от управляващата Консервативна партия, се обявиха против въвеждането на "имунни паспорти", които трябва да бъдат представени в страната, а не само при пътуване в чужбина. Критиците наричат предложената система авторитарна и предупреждават, че хората, които нямат имунитет, ще бъдат дискриминирани - предимно при намиране на работа.

The Guardian: Доверието във ваксините страда заради информациите за кръвни съсиреци около препарата на AstraZeneca
Здравните служители стават все по-притеснени, че по-младите хора ще отхвърлят ваксинацията, тъй като опасенията относно ваксината AstraZeneca продължават да нарастват. Общо 30 случая на редки кръвни съсиреци и седем смъртни случая са свързани с нея във Великобритания. Досега са приложени осемнадесет милиона дози от ваксината, пише британският вестник The Guardian.

Опасенията са, че по-младите жени ще бъдат особено притеснени и могат да откажат да приемат ваксината, тъй като две трети от пациентите с тези видове кръвни съсиреци са по-млади жени.

Връзката с кръвни съсиреци, известна като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST), накара Германия и Холандия да спрат да дават ваксината на хора под 60 години. Европейската агенция по лекарствата обаче заяви, че „няма доказателства“ в подкрепа на подобни ограничения, докато Световната здравна организация също призова държавите да продължат да я прилагат

Професор Пол Хънтър от Университета на Източна Англия каза, че не е необичайно да се получат клъстери от редки събития чисто случайно. „Но след като откриете този клъстер в една популация, а след това той изниква в друга - като преди това в немската, а сега в английската - тогава мисля, че шансът това да бъде случайна асоциация е много, много нисък,“ каза той .

„Очевидно е, че трябва да се свърши повече работа, но мисля, че доказателствата се изместват повече към това, че в момента са причинно-следствени.“ Той обаче добави, че рисковете от приема на ваксината AstraZeneca все още са много по-големи от рисковете тя да не бъде поставена.

Тази теза беше подкрепена от Джун Рейн, главен изпълнителен директор на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA), който заяви, че ползите от ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на инфекция от Covid-19 и нейните усложнения продължават да надвишават рисковете от получаването й. „Обществото трябва да продължи да получава ваксината си, когато бъде поканено да го направи.“

Подкрепа за AstraZeneca беше предоставена и вчера от Кейт Бингам, която ръководеше британската работна група за ваксини. В интервю за Financial times тя нарече компанията „герой“, успявайки да превърне експерименталната ваксина на Оксфордския университет в евтин препарат, който може да се прилага глобално.

Ана Бърнабич за дарените на РСМ ваксини: Показахме, солидарност във възможно най-трудните времена
Ние показахме солидарност във възможно най-трудните времена - към Македония и изпратихме 8000 ваксини на Pfizer и 40 000 ваксини Sputnik V, което е достатъчно за 24 000 граждани, каза сръбският премиер Ана Бърнабич по сръбската телевизия Първа, цитира думите й скопският телевизионен канал "Сител“

Бърнабич добави "че това няма нищо общо с политиката, но се надява това да сближи двете страни в бъдеще".

„Народите на тези страни виждат тази ръка за помощ. Щастлива съм, че Сърбия е призната като способна да го направи и като единствената държава в света, която проявява такъв вид солидарност.

Тя съобщи, че в понеделник в Сърбия ще пристигнат 106 470 ваксини на Pfizer и 500 000 Sinopfarm, добавяйки, че ваксинирането на гражданите от региона няма да продължи, но такава помощ ще бъде предоставена в бъдеще.

Според кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград тази сутрин медиите, позовавайки се на решението на Министерството на здравеопазването, публикувано в „Държавен вестник“, съобщават, че гражданите на Република Сърбия, които планират да пътуват в чужбина по време на Великденските празници, трябва да имат предвид, че когато се върнат ги очакват нови правила.

По-рано беше обявено, че след завръщането си от Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, България и Унгария, PCR тестът е задължителен за сръбските граждани. Премиерът Ана Бърнабич обаче отрече тази информация, заявявайки, че тази новина я е изненадала.

„Не е вярно, не сме променили изискванията. Тези, които са реваксинирани, могат да влязат без PCR тест. PCR тест не е необходим и за граждани на Мини Шенген - Македония, Албания, плюс Унгария и България," каза Бърнабич.

Тя съобщи, че от понеделник в Сърбия епидемиологичните мерки ще бъдат частично облекчени.

Заведенията за обществено хранене ще работят до 22:00 часа. "Ние облекчаваме мерките малко, не много", каза тя, отбелязвайки, че 26% от възрастните са били ваксинирани с една доза, а около 19% са били реваксинирани.

"Надявам се, че ще върнем живота към нормалното до края на юни," каза Бърнабич.

Що се отнася до антиваксърите, според нея, те застрашават националната сигурност.

„Антиваксърите в социалните мрежи застрашават безопасността и живота на хората, разпространяват паника, фалшиви новини и затова ги арестувахме. Мисля, че това беше изключително важно послание. Държавата обаче не арестува хора, които мислят по различен начин и се събират спокойно по улиците," каза Бърнабич.

Според нея от задържаните пет антиваксъри един е бил ваксиниран и в същото време е разпространявал фалшиви новини срещу ваксинацията.

„Сител“: Гърция удължава ограниченията за влизане на граждани от трети страни през сухопътните граници
Гръцкото правителство удължи решенията за временно ограничаване на влизането през сухопътните граници и забраната за влизане на граждани на трети държави в Гърция за още две седмици, т.е. до 19 април 2021 г., информира македонският телевизионен канал “Сител“.

Новото решение на гръцкия кабинет относно "мерките за временно ограничаване на сухопътните, въздушните и морските връзки на страната, за забрана на гражданите на трети страни да влизат в страната с изключение на тези от Европейския съюз и Шенгенското пространство" за ограничаване на разпространението на коронавируса снощи беше публикувано в „Държавен вестник“ на Гърция и влиза в сила от 6 часа сутринта в понедeлник.

„Вечер“ (РСМ): В Сърбия разкриват 50 нови пункта за ваксинация без предварително записване
Държавният секретар на Министерството на здравеопазването на Сърбия заяви, че освен съществуващите 11 места, от вторник в Сърбия ще бъдат отворени и 50 нови ваксинационни пункта, където гражданите ще могат да бъдат имунизирани без предварително записан час, пише електронното издание на скопския вестник “Вечер" .

Той добави, че до момента 1 435 000 граждани са получили първата доза коронавирусна ваксина и че 1,017 000 граждани са реваксинирани.

651 000 са напълно имунизирани. Продължаваме с бързата имунизация. "Хората трябва да разберат, че изходът от тази ситуация е бързата ваксинация", каза здравният служител.

Той добавя, че проблемът не е във ваксините, а в хората.

„Проблемът не е във ваксините, а в нас. Ще имаме ваксини от всички производители, те ще бъдат достъпни за всички, които искат да бъдат ваксинирани. „Не чакайте обаждането, те ще ви приемат всеки момент, защото сега скоростта и обемът на ваксинациите са важни, ако искаме да отидем на почивка през лятото“, каза държавният секретар.

Той добави, че милиони дози ваксини ще пристигнат в Сърбия през април.

Bild am Sonntag: Германските власти обещаха редица привилегии за ваксинираните
Ваксинираните срещу коронавирус граждани ще могат да ходят в определени магазини без да са си направили предаврително тест за Covid-19 и да пътуват без карантина. Това заяви министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан в интервю пред Bild am Sonntag.

„Ваксинираните ще могат да ходят по магазини и на фризьори без тест. Също така, както считат в Института „Роберт Кох“, вече няма да е необходимо да спазват карантината“, заяви Шпан По неговите думи, окончателното решение ще бъде взето след преминаването на третата вълна на коронавируса в Германия.

Министърът също посочи изследване на Института „Роберт Кох“, според което на 15-ия ден след приключване на ваксинацията хората са по-малко заразни от тези, които имат отрицателен тест за COVID-19 и нямат симптоми на болестта.

В момента в Германия продължават да са в сила мерки за ограничаване на разпространението на вируса, но те не са толкова строги, като през пролетта. Отворени са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги. Ако нямате отрицателен тест, за вас остават достъпни основно супермаркетите.

Увеличението на броя на заразените хора намаля през януари и февруари, но от март процентите отново започнаха да нарастват експоненциално. Експертите отдават това на разпространението на по-инфекциозен щам. Предполагаше се, че от 22 март уличните тераси на ресторанти, кина и театри ще могат да възобновят работата си, но тези планове все още се отлагат. Ограничителните мерки са удължени до 18 април и вероятно ще бъдат засилени.

Поне по една доза от ваксината са получили 12% от гражданите на Германия – малко повече от 10 милиона души. Изцяло са имунизирани 4,3 милиона.

„Независен“ (РСМ): В понеделник РСМ започва масовата ваксинация с дарените от Сърбия „Спутник V“
Утре, в понеделник, Северна Македония най-накрая започва масовата си кампания по ваксинация на населението срещу Covid-19, като това ще се случи с руския препарат „Спутник V“. За имунизация са се регистрирали 3000 души, пише скопското издание „Независен“.

На този етап ще бъдат имунизирани граждани от критичната инфраструктура. Според плана , ваксинацията с 20 000 руски ваксини, дарени от Сърбия, ще се проведе в 48 пункта из цялата страна.

През последните 24 часа са регистрирани 1394 нови случая на Covid-19, 45 починали и 479 възстановени пациенти, съобщи Министерството на здравеопазването, позовавайки се на данните на Института по обществено здраве.

Принтирай    Оразмери текст   + -