Отношения (като) по ноти

30 Март 2021 | 10:06 | 0
Отношения (като) по ноти
Снимка: Informer

Отношенията между София и Скопие продължават да се развиват (като) по ноти – през последните дни двете държави си размениха дипломатически протести, но за два отделни инцидента.

София очаква отговора на Скопие след протестната нота за инцидента на ГКПП Деве Баир, при който не бе допуснато внасянето в Северна Македония на около 1000 книги за Българския културен център в югозападната ни съседка. От македонското министерство на външните работи подчертаха, че двустранната комуникация е редовна, но ще се въздържат от коментари и ще се дистанцират от предизборната атмосфера в България. Според министерството отговорът за инцидента с книгите вече е даден от митническа администрация на страната.

Отговор от Скопие все пак дойде в понеделник, но на съвсем друг инцидент - видеоклипа на члена на Европейския парламент от България и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение, Ангел Джамбазки. „Ще известим институциите на Европейския съюз и ще реагираме съответстващо. По този повод отбелязваме, че подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни. Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзници от НАТО и държава-членка на Европейския съюз, което е и директно в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани“, гласи реакцията на македонското МВнР.


„Курир“ (РСМ): ВМРО-ДПМНЕ осъжда „негативните и шовинистични“ изявления на Джамбаски: Това ли е приятелство ли е, за което говори Заев?
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ осъди „негативните и шовинистични“ изявления на евродепутата Ангел Джамбаски относно Северна Македония, съобщава близкото до кръговете на партията скопско електронно издание „Курир“.

„Правителството трябва да има систематичен отговор на подобни провокации и обиди. Това ли е взаимното приятелство, за което говори Заев? Докога македонското правителство ще мълчи на подобни негативни и шовинистични изявления? Това се случва, след като самият Заев даде скандални интерпретации за езика, историята и идентичността“, се казва в изявление на водената от Християн Мицкоски партия.


„Слободен печат“ (РСМ): Съвместно правителство на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ трябва да бъде отговорът на претенциите на България
Поведението на българските политици и агресивната им политика спрямо Северна Македония ще продължи и след изборите за нов парламент на страната, затова отговорът на Скопие трябва да бъде формирането на съвместно правителство между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, което да обяви прекратяване на преговорите, докато официална Скопие не се откаже от позицията си за изнудване. Това е мнението на анализатора Владимир Божиновски по повод „непрекъснатото изостряне на реториката на българските власти спрямо Македония“, пише електронното издание на скопския проправителствен вестник „Слободен печат“.

„Ако искате да участвате в играта, трябва да имате някое друго асо в ръкава. И след изборите в Македония, и сега казвам, че само правителство, в което СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ще участват съвместно, може да изгради позиция, от която националните интереси да могат да бъдат представени в спора със София. От самото начало България е поставила проблема по начин, по който не може да се намери решение. Целта й е да успее да реализира историческите си претенции към Македония, които през последните 80 години не е имала шанс да ги осъществи. Виждаме, че Европейският съюз не реагира и разширяването не е приоритет, особено след като страните, които водят преговори от седем години, като Сърбия и Черна гора, не продължават напред в процеса. Не можем да постигнем нищо със сервилна политика и с тези опити за секторно сътрудничество след ветото и други подобни просто играем тяхната игра. Съвместното правителство за национално спасение трябва да каже, че с Пресканското споразумение сме изпълнили последното условие за преговори за членство в ЕС и че не приемаме нови условия. И ако не постигнем напредък към ЕС, ще преразгледаме прилагането му. Вярвам, че по този начин ще спечелим повече съюзници“, цитира изданието думите на Божиновски.

Според него българските политици ще продължат с агресивните си изяви към Северна Македония до изборите и след тях, но „вече не трябва да им се придава твърде голямо значение“.

Съвместното правителство на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ е актуална тема в последните дни и с различни изявления, анализи и оценки „полето се изследва“ за неговата осъществимост. За първи път идеята беше популяризирана от премиера Зоран Заев миналия месец, който наред с другото предложи двете най-големи партии да работят заедно за разрешаване на спора с България.

„НоваТВ“ (РСМ): Скопие връчи протестна нота на България заради изказване на Джамбазки
Министерството на външните работи на Северна Македония изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на България във връзка с видеоклипа на члена на Европейския парламент от България и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение, Ангел Джамбазки, съобщава скопската „НоваТВ“.

„Ще известим институциите на Европейския съюз и ще реагираме съответстващо. По този повод отбелязваме, че подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни. Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзници от НАТО и държава-членка на Европейския съюз, което е и директно в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани“, гласи реакцията на македонското МВнР.

Както обяснява медията, „във видео, публикувано във „Фейсбук“, Джамбазки популяризира мечтите за Велика България, основани на Санстефанския договор. Той казва, че сме само „временни управници“ в Македония. Според него не може да се живее в XXI век, без да се признае XX век“.

„Колкото повече лъжете, толкова повече истината ще лъсва. Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български става Охрид. Колкото по-силно крещите лъжите си, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде вашият край“, казва Джамбазки. Той твърди, че Македония е българска. По неговите думи, колкото повече Скопие лъже в споровете, толкова повече истината излиза наяве. След като повтори няколко пъти, че Македония е българска, той се обърна директно към Заев със същото послание и добавката - колкото и да се въртите, Албания все ще е на запад.

Освен това „НоваТВ“ припомня: „Въпреки че наскоро в Европейския парламент имаше реакции за провокациите на България към Македония, все пак това видео е доказателство, че провокациите не спират“.
Пентагонът: РСМ и България трябва да покажат политическа смелост, за да продължат напред
"Северна Македония и България трябва да продължат диалога и да покажат политическа смелост, за да могат да изградят конструктивен път напред", заяви заместник-помощник-министърът на отбраната на САЩ Лора Купър в интервю за радио Voice of America.

Купър, по случай една година от присъединяването на Република Северна Македония (РСМ) към НАТО, също заяви, че информацията за заплахите на България от службите за сигурност звучат доста сериозно.

„Не съм запозната с тези коментари, които споменахте, но звучат доста сериозно. От позиция на отбранителното сътрудничество мога да кажа, че това, което все още виждам в региона, е доста стабилен напредък в отбранителното сътрудничество между членовете на НАТО, включително Северна Македония. То започна след Преспанското споразумение, когато видяхме гръцките военновъздушни сили да летят над небето над Северна Македония и ще продължи с поредицата от учения „Защитник 21“ тази пролет, които ще включват не само Северна Македония, но и България и други страни в региона", каза тя.

Купър подчерта, че САЩ, и по-специално администрацията на Байдън, силно подкрепя борбата с корупцията.

"Работим чрез колеги от Държавния департамент и USAID, за да подкрепим усилията на правителството (на РСМ) за борба с корупцията, не само в Северна Македония, но и в Западните Балкани," каза тя.

„Алсат-М“ (РСМ): Скопие не планира да отговаря на София след протестната нота за Деве Баир
София очаква отговора на Скопие след протестната нота за инцидента на ГКПП Деве Баир, при който не бе допуснато внасянето в Северна Македония на около 1000 книги от България, предава излъчващата на албански език македонска телевизия „Алсат-М“.

„Какво означава това? Не искат ли да станат членове на ЕС, не се ли стремят към общ пазар...? Очевидно е, че те не искат оригиналните книги да влизат там, за да могат гражданите на Северна Македония да ги четат. Все още чакаме отговор на тази протестна нота, която изпратихме“, цитира медията думите на външния ни министър Екатерина Захариева.

От македонското министерство на външните работи заявиха пред „Алсат-М“, че двустранната комуникация е редовна, но те ще се въздържат от коментари и ще се дистанцират от предизборната атмосфера в България. Според тази институция отговорът за книгите вече е даден от Митническа администрация.

„Въпреки че митническият орган, чрез Министерството на външните работи, поиска уверение, че пратката е за Българския културен център в Скопие, такова не ни беше предоставено нито от Културния център, нито от българското посолство в Скопие“, обясниха от митническата служба.

Посланикът на Северна Македония в София Владимир Кърстевски беше призован за разговори поради анализи, публикувани от Международния институт ИФИМЕС. Според Захариева Скопие се крие зад „спорни“ съобщения. Но правителството отрече обвиненията, заявявайки, че договорът с Института е изтекъл през 2019 г.

„ИФИМЕС вече две години няма връзка с работата на правителството, нито има други задължения с правителството и кабинета на министър-председателя. Дори преди 2019 г. ИФИМЕС никога не е бил наеман да анализира отношенията между Северна Македония и България“, заявиха от правителството.

В своя анализ от 24 март, наред с други неща, ИФИМЕС написа, че независима България е създадена с Договора от Сан Стефано през 1878 г., на територия, обитавана от богомили, македонци и турци, които са били „българизирани” със сила. Проектът за Велика България, който присъства като тема в настоящата предизборна кампания, датира от този период. Беше подчертано, че България няма причина да се гордее със своята история през Втората световна война, като съюзник на Нацистка Германия, и че България се е превърнала в основен играч в руската дипломация на Балканите.

България не се отказва да изпрати български книги "у дома" в Република Северна Македония (ОБЗОР)
Два дни след като дарение от български книги бе спряно на границата с Македония темата набира скорост сред обществото и ангажира институциите. Случаят продължава и за развитието му разказа пред "Фокус" Виктор Стоянов. Той обяви, че след 1-2 дни ще направи втори опит да дари книгите на югозападната ни съседка. Виктор Стоянов разказа и за лъжите от Скопие. Той изтъкна, че след като в Северна Македония са преценили, че случаят в събота е твърде скандален, са излъгали, че българското посолство е отказало книгите. Той изтъкна, че е недопустимо за държава, която е кандидат-член на ЕС по подобен начин най-нагло и открито да лъже българския народ, българската държава и европейските институции за това, което се е случило в събота.

В интервю за националната телевезия посланикът на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов заяви, че страната чака отговор от Външно министерство на Северна Македония дали книгите ще стигнат до Българския културен институт.

Държавният глава също се намеси в казуса. Той подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“ като дари тетралогията на големия български писател Димитър Талев. "Силата на Европейския съюз е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура. Надявам се, че държавното ръководство на Република Северна Македония (РСМ), което така енергично демонстрира стремеж към членство в Европейския съюз, ще се ръководи от основополагащите принципи на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство", заяви президентът Румен Радев. Той допълни, че „българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови“.
Президентската институция е готова да даде патронаж и на активна кампания за даряване на книги „Родна реч“ за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, стана ясно от думите на президента.

Темата продължава да вълнува историците и обществениците още от събота и по нея се изказаха проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров. Днес историкът акад. Георги Марков призова страната ни да поиска от скопското правителство да вдигне забраната за български книги. Академикът отбеляза, че българските книги в Македония са забранени. "Още повече, че това дарение е едно фототипно издание на сборника на Братя Миладинови „Български народни песни“. Забележете, то е издадено в 1861 г. в Загреб с помощта на епископ Щросмейер, когато още не е имало Българска екзархия. Тези песни са предимно от Македония, но е имало от Самоков, от Панагюрище и други краища на България. Те сега се издават в Македония като „Македонски народни песни“. Това е едно кощунство с историческата истина", изтъкна още акад. Марков. По думите му Миладинови са с българско национално съзнание и са знаели как да озаглавят сборника. "Кощунствено е да се пише „Македонски народни песни“. Това не е европейско поведение от страна на скопското правителство", подчерта още историкът.

"Фокус" припомня, че съществува издание в т. нар. Република Северна Македония под заглавие "Македонски народни песни", което е груба фалшфикация на историческата истина. По този повод информационният лидер публикува откъс от очрека за Братя Миладинови в книгата на Антон П. Стоилов „Български книжовници от Македония“ I, печатана през 1922 г. В нея авторът пише, че през юни 1861 г. от печатницата на А. Якич в Загреб е излязло на бял свят едно дело от епохално значение за българския народ и изобщо за славянството. "Това е сборникът на братя Димитър и Константина, под заглавие „Български народни песни, събрани от братя Миладиновци, Димитрия и Константина, а издадени от Константина (Загреб, 1861 г.). В сборника са напечатани 660 народни песни, вън от другия фолклорен материал, из Панагюрище, София, Струмишко, Кукушко, Воденско, Костурско, Велешко, Дебърско, Прилепско, Охридско, Стружско и Битолско. Тоя сборник не само хвърли голяма светлина върху теориите на славистите и фолклористите за езикът и живота на българите в Македония, както и за характера на българската поезия, но същевременно упражни силно влияние върху творчеството, езикът и речника на много наши видни поети и писатели. Пък и самите братя Миладинови колко високо са ценили народните песни, се вижда от следните места из предговора на сборника:
„Богатството на песните е неизчерпаемо…Народните песни се показалеца на степента на умственото развитие на народа и огледало на неговият живот. Народът в песни излива чувствата си, в тях увековечил живот му, и миналите му подвизи, в тях намира душевна храна и развлечение, за това в жалба и в радост и на сватби и хоро, на жътва и гроздобер, на плетене и предане по поле и гори, щедро изливат песните, както от богат извор, за това можете да са речите, че народът е сякогашен и велик певец“".

Принтирай    Оразмери текст   + -