Зрелищно бягство, част II: Къде е Сашо Миялков?

23 Февруари 2021 | 10:29 | 0
Зрелищно бягство, част II: Къде е Сашо Миялков?
Снимка: "Република"

Близо две години и половина след зрелищното бягство на Никола Груевски, Северна Македония бе разтърсена от нов скандал с беглец от правосъдието – бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков изчезна без следа броени дни преди обявяването на присъдата срещу него по делото „Таргет-Твърдина“ за незаконно подслушване. Министър-председателят Зоран Заев категорично отрече да има политическо споразумение между него и Миялков и увери, че ще търси отговорност за случилото се от институциите. Всичко по-важно по темата може да прочетете в лентата:

„Плюс Инфо“ (РСМ): След бягството на Миялков – ще подаде ли оставка Спасовски?
Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски вероятно ще се оттегли от поста си, а решението ще бъде обявено на специална пресконференция, съобщава скопската електронна медия „Плюс Инфо“, като пояснява, че подобна информация циркулира в кръговете на СДСМ.
Причината за оставката е бягството на бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) Сашо Миялков, когото полицията не успя да намери на домашния му адрес, за да предаде решението на съда за поставянето му под домашен арест по делото „Таргет-Твърдина“.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ също поиска оставката на вътрешния министър, обвинявайки, че институциите са знаели за опасността Миялков да избяга, но не са предприели нищо.

„Независен“ (РСМ): На Миялков му е отнет македонския паспорта, Русковска не разполага с информация дали има други
Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УКБ) Сашо Миялков не може да премине границата, тъй като паспортът му е отнет. Това заяви ръководителят на Основната прокуратура за преследване на организираната престъпност Вилма Русковска, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Запитана за някои съобщения, че Миялков има чешки и хърватски паспорт, Русковска отговори, че не разполага с такава информация. „Не съм информирана за други паспорти, защото всички дела, които са срещу него, са от бившата Специализирана прокуратура. Ако той има други паспорти, трябва да попитате СП. Знам, че когато Йордан Камчев беше задържан и след това пуснат под домашен арест, от него бяха конфискувани два македонски и български паспорт, но не знам дали Сашо Миялков има друг паспорт", увери Русковска.
„Дори формално на Миялков не може да бъде позволено да напусне страната законно. Ако го е направил, а аз нямам информация, че това се е случило, значи го е направил незаконно“.
Русковска посочи, че няма информация дали Миялков да е напуснал страната и последното нещо, което се знае от разговорите с полицията е, че са конфискувани телефони и персонални компютри, които ще бъдат дадени за експертиза.
Според информацията, която тя има от полицията, за последно Миялков е бил забелязан визуално в 15:00 часа в неделя да влиза в хотел в центъра на Скопие със съпругата си.
По-рано НетПресс съобщи, че бившият директор УКБ вероятно е избягал в Гърция, като се позова на източници от македонските разузнавателни и охранителни структури. Медията подчерта, че все още не е известно дали той е напуснал Северна Македония законно през някой от граничните пунктове с Гърция, което е малко вероятно поради ситуацията с COVID-19, или го е направил незаконно. Друг вариант е, че Миялков е избягал в Гърция през България, с предварително взет тест за COVID-19. Според източници на медията Миялков е взел решението с оглед на това, че Гърция отказа да екстрадира в Северна Македония Никола Бошковски и Горан Груйовски. Двамата са бивши служители на УБК, също обвиняеми по делото „Таргет-Твърдина“.

„НетПресс“ (РСМ): Миялков вероятно е в Гърция, може да е избягал през България
Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УКБ) Сашо Миялков вероятно е избягал в Гърция, информират източници от македонските разузнавателни и охранителни структури за НетПресс.
Предполага се, че Миялков е заминал за Гърция в неделя следобед от хотел Marriot, където е видян за последно около 14:30 часа. Вероятно вече е на гръцка земя, но къде точно – остава неизвестно.
Все още не е известно дали той е напуснал Северна Македония законно през някой от граничните пунктове с Гърция, което е малко вероятно поради ситуацията с COVID-19, или го е направил незаконно. Друг вариант е, че Миялков е избягал в Гърция през България, с предварително взет тест за COVID-19.
Според източници на медията Миялков е взел решението с оглед на това, че Гърция отказа да екстрадира в Северна Македония Никола Бошковски и Горан Груйовски. Двамата са бивши служители на УБК, също обвиняеми по делото „Таргет-Твърдина“.

VOA: Държавният департамент на САЩ следи отблизо ситуацията със Сашо Миялков
Държавният департамент на САЩ следи отблизо ситуацията със Сашо Миялков, съобщава Voice of America в македонската си редакция.
„Наясно сме с докладите и наблюдаваме внимателно ситуацията", заяви говорител на Държавния департамент пред VOA по повод бягството на бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване.
Министерството на вътрешните работи в Скопие вече е издало международна заповед за арест на бившия началник на тайната полиция в югозападната ни съседка.
Миялков е в неизвестност от неделя. Полицията го издирва, след като съдът разпореди той да остане под домашен арест като предпазна мярка преди обявяването на присъдите по делото „Таргет-Твърдина“, планирано за петък. Миялков бе поставен под домашен арест по искане на Прокуратурата. Обвинението настоя за максимална присъда за него. Той е един от обвиняемите за незаконно подслушване на над 20 хиляди граждани в периода от 2008 до 2015 година.

ТВ21 (РСМ): Синът на Миялков бе рапитван над седем часа в полицейското управление
Повече от седем часа един от синовете на Сашо Миялков – Йордан – прекара в полицейското управление „Пролет" в Кисела вода, а въпросът, на който се търси отговор, е един: Къде е баща му?, съобщава македонската ТВ21.
Александър и Йордан Миялкови бяха привикани в полицейския участък в понеделник, след като МВР им изпрати съобщение, че трябва да дойдат за информативен разговор относно бягството на баща им. Не само те, но и майка им, чичо им и хората, които часове наред са пазели Сашо Миялков, отговаряха на въпросите, зададени от инспекторите в полицейското управление.
Полицията издирва бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УКБ) от неделя, след като съдът разпореди той да остане под домашен арест като предпазна мярка преди обявяването на присъдите по делото „Таргет-Твърдина“, планирано за петък. Миялков бе поставен под домашен арест по искане на Прокуратурата. Обвинението настоя за максимална присъда за него. Той е един от обвиняемите за незаконно подслушване на над 20 хиляди граждани в периода от 2008 до 2015 година.
Местоположението на Миялков не е известно от обедните часове на неделя. Той е бил видян за последно около 14:00 часа в бара на хотел в центъра на Скопие, а след това полицията не е успяла да го намери.

МКД (РСМ): Интерпол се включва в издирването на Сашо Миялков
След като Наказателният съд на Република Северна Македония даде съгласието си за провеждане на международно разследване, на уебсайта на Министерството на вътрешните работи на страната националното издирване бе сменено с международно и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков вече е издирван извън границите на югозападната ни съседка. Сега в разследването се включва и Интерпол, предава скопското електронно издание „МКД“.
Министерството на вътрешните работи издаде национална заповед за арест на Миялков, след като вчера следобед полицията не успя да го намери за връчване на решение за домашен арест поради основателно подозрение, че е извършил три престъпления, злоупотреба със служебно положение и власт, престъпно сдружаване и приемане на награда за незаконно въздействие.

„Фокус“ (РСМ): Телефонът на Миялков е бил в дома му, докато той се е отправял в неизвестна посока
Бившият директор на тайната полиция в Северна Македония Сашо Миялков не е бил дома си във Водно, когато в следобедните часове на неделя полицията пристигна, за да му връчи заповед за домашен арест. Но според източници на македонския „Фокус“, добре информирани за хода на разследването, мобилният телефон на Миялков, чийто сигнал е следен, е бил оставен в дома на бившия директор на Управлението за контраразузнаване и сигурност.
Според информацията на изданието, в неделя Прокуратурата е подала писмено уведомление до МВР, че Миялков планира да избяга поради опасността от произнасянето на тежка присъда срещу него по делото „Таргет-Твърдина“. С оглед на това са предприети оперативни мерки.
Източниците на „Фокус“ твърдят, че Миялков е бил физически наблюдаван в публичното пространство, тъй като това е законно разрешено, но в същото време е следен и сигналът на телефона му. В следобедните часове на неделя той е показал движение от хотел в центъра на Скопие към Водно. Ето защо се вярвало, че Миялков си е вкъщи. В крайна сметка обаче се оказало, че превозното средство, в което е бил телефонът, не е управлявано от Миялков, а от друго лице или лица, чиято самоличност не може да бъде първоначално определена поради затъмнените стъкла на автомобила.

Зоран Заев: Разочарован съм като цялата нация, очаквам Миялков да бъде намерен, ако не - ще търся отговорност
Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев коментира случая със Сашо Миялков, когото полицията издирва от неделя следобед, за да му предаде решението за домашен арест преди присъдата по делото „Твърдина-Таргет“, предава скопската ТВ21.
Заев подчерта, че е разочарован и усеща гнева на хората. Той очаква Миялков да бъде незабавно открит и подчерта, че той ще търси отговорност за случилото се.
„Разочарован съм също като цялата нация. Очаквам Миялков да бъде локализиран и открит, а решението за домашен арест да бъде изпълнено и ако бъде осъден, да изтърпи присъдата си. И ще търся отговорност. Очаквам Министерството на вътрешните работи, министър-председателят или някой... да поеме отговорност. Който и да е“, подчерта Заев.
Той отрече да е имало политическо споразумение между него и Миялков. „Няма абсолютно никакво политическо споразумение. Щастлив съм, че... беше организиран юридически процес. Очаквам той да приключи тази седмица. Вече е обявено наказания и вероятно затова Миялков не може да бъде намерен у дома. Абсолютно настоявам за върховенството на закона, независимо от кого, независимо дали е правителството или опозицията", категоричен бе Заев.

МКД (РСМ): След „изчезването“ на Миялков - Мицкоски поиска оставката на правителството
предадат решението на съда за поставянето му под домашен арест, председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска оставката на правителството на премиера Зоран Заев, отбелязва скопското електронно издание МКД. „Казах отдавна, мафията има своя държава. Няма дъно, което да не са пробили. Оставка на правителството незабавно! Всички се качиха на една и съща лодка, компанията се събра. Изнудвачи и изнудвани. И Заев, искайки да навреди на ВМРО, сложи още една тежест на крака си. Е, Заев, носете ги със здраве. Вие носите отговорност както за престъпността, така и за нечестността. Казвам ви, сега идва ураганът от хората, които ще потопят кораба, на който сте събрани, Достатъчно", написа Мицкоски в социалната мрежа „Фейсбук“. Наказателният съд изясни в изявление, че искането за задържане на Сашо Миялков е подадено от прокуратурата неделя в 15:00 часа. Веднага е взето решение за мярка за домашен арест с 24-часово наблюдение, както и видео и електронно наблюдение, а в 18:30 часа решението е предадено на МВР като компетентно за по-нататъшни действия. „След като беше установено, че Наказателният съвет на Отдела за организирана престъпност и корупция е компетентен да действа по предложението и предвид спешността на процедурата, въпреки че законно съдът имаше 24 часа да вземе решение, тъй като предложението беше внесено по през уикенда, Съветът, в съответствие с документацията за подозрението за бягство, подадена от Прокуратурата с уведомление, подадено от Бюрото за обществена сигурност към МВР, незабавно започна да действа и прие решения за разпореждане на домашния арест на подсъдимия с 24-часово наблюдение, видео и електронно. В 18:30 часа решението вече беше изпратено на МВР като компетентно за по-нататъшни действия", се казва в изявлението на Съда.

„Канал 5“ (РСМ): Издадена е национална заповед за арест на Миялков, ще бъде поискана и международна
Властите в Северна Македония издадоха национална заповед за арест на бившия директор на Управлението за контраразузнаване и сигурност (УКБ) Сашо Миялков, планира се да бъде поискана и международна, предава скопската телевизия „Канал 5“. Полицията издирва бившия директор на УКБ от неделя, след като съдът разпореди той да остане под домашен арест като предпазна мярка преди обявяването на присъдите по делото „Твърдина-Таргет“, планирано за петък. Миялков бе поставен под домашен арест по искане на Прокуратурата. Обвинението поиска максимална присъда за Миялков. Той е един от обвиняемите за незаконно подслушване на над 20 хиляди граждани в периода от 2008 до 2015 година. Местоположението на Миялков не е известно от обедните часове на неделя. Той е бил видян за последно вчера около 14:00 часа в бара на хотел в центъра на Скопие, а след това полицията не е успяла да го намери.

МКД (РСМ): Домът на Миялков е „обсаден“ от полицейски коли
Три полицейски автомобила са паркирани пред входовете на къщата на Сашо Миялков във Водно, съобщава македонското електронно издание МКД. След информацията, че полицията не може да открие Миялков, за да му предаде решението на Наказателния съд за поставянето му домашен арест, е в ход издирването на бившия директор на Управлението по контраразузнаване и сигурност. По неофициална информация е издадена и заповед за ареста му. От МВР в Скопие уверяват, че се предприемат мерки и дейности за откриването на Миялков.

„Нова Македония“ (РСМ): Сашо Миялков изчезна след решението на съда да го постави под домашен арест
Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване на югозападната ни съседка Сашо Миалков изчезна – полицията не успя да му предаде решението на Наказателния съд в Скопие за поставянето му под домашен арест, прието през почивните дни, съобщава електронното издание на вестник „Нова Македония“. Местоположението на Миялков не е известно от обедните часове на неделя, разкриха източници от полицията, които увериха, че издирването му продължава. Миялков бе поставен под домашен арест по искане на Прокуратурата поради опасността да избяга в навечерието на обявяването на присъдата по делото „Твърдина-Таргет", което е планирано за петък. Обвинението поиска максимална присъда за Миялков. Той е един от обвиняемите за незаконно подслушване на над 20 хиляди граждани в периода от 2008 до 2015 година. Медиите съобщават, че Миялков е бил видян за последно вчера около 14:00 часа в бара на хотел в центъра на Скопие, а след това полицията не е успяла да го намери. Все още се очаква официална информация от компетентните органи.

Принтирай    Оразмери текст   + -