Ще дочака ли Тръмп 20 януари в Белия дом?

12 Януари 2021 | 11:16 | 0
Ще дочака ли Тръмп 20 януари в Белия дом?
Снимка: АФП

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и конгресмените от Демократическата партия събраха достатъчно гласове за импийчмънт на действащия президент Доналд Тръмп заради събитията в Капитолия от миналата сряда. Резолюцията за отстраняване на Тръмп от власт беше подкрепена от 218 демократи, което е достатъчно, за да бъде одобрена от Камарата на представителите. Документът бе внесен в Конгреса на САЩ, а демократите призоваха за незабавното й разглеждане и прилагане на 25-та поправка на Конституцията от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който има право да прекрати правомощията на Тръмп. Заседанието обаче бе отложено поради възраженията на представителя на Републиканската партия в органа. Разглеждането ще продължи във вторник в 16.00 часа българско време.
В навечерието на обсъждането на възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, настоящият държавен глава на САЩ и вицепрезидентът Майк Пенс изпратиха сигнал за единство. Двамата се срещнаха в Белия дом за първи път след бурните събития на Капитолия и проведоха „добър разговор“, разкри високопоставен държавен служител. И двамата са изразили желание да продължат „работата си в полза на страната" до края на мандата на Тръмп следващата сряда.
Пенс винаги е показвал лоялност към Тръмп през последните четири години, но се дистанцира от президента през последните няколко дни. Той отказа да приеме искането на Тръмп неговият вицепрезидент да блокира официалното потвърждение на победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в ролята му на председател на Сената.


Der Standard (Австрия): Първа среща между Тръмп и Пенс в Белия дом след щурма Капитолия
В навечерието на обсъждането на възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, настоящият държавен глава на САЩ и вицепрезидентът Майк Пенс изпратиха сигнал за единство, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard. Двамата се срещнаха в Белия дом за първи път след бурните събития на Капитолия и проведоха „добър разговор“, разкри високопоставен държавен служител. И двамата са изразили желание да продължат „работата си в полза на страната" до края на мандата на Тръмп следващата сряда.
Правителственият служител подчерта, че Тръмп няма намерение да подава оставка заради събитията от миналата сряда в сградата на Конгреса на САЩ. Пенс, от друга страна, няма намерение да прилага 25-та поправка към Конституцията, която позволява на вицепрезидента и кабинета да отстранят президента, ако държавният глава бъде признат за неспособен да изпълнява длъжността.
Американските демократи оказват натиск върху Пенс да приложи това изменение след штурма на Капитолия от поддръжниците на Тръмп. В понеделник те представиха съответния проект на резолюция пред Камарата на представителите. Пенс трябва да се произнесе по нея в срок от 24 часа.
Ако вицепрезидентът не направи това, демократите искат Камарата на представителите да гласува за повдигане на обвинение срещу Тръмп за бунта. Според Конституцията това ще доведе до процедура за импийчмънт в Сената - другата камара на Конгреса.
Пенс винаги е показвал лоялност към Тръмп през последните четири години, но се дистанцира от президента през последните няколко дни. Той отказа да приеме искането на Тръмп неговият вицепрезидент да блокира официалното потвърждение на победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в ролята му на председател на Сената.

ТАСС: Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон
Американският лидер Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за обезпечаване на сигурността в американската столица преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари. Това се посочва в документа, разпространен от Белия дом, предава ТАСС.
„Днес президентът Доналд Тръмп обяви извънредна ситуация в [столичния] окръг Колумбия и разпореди федерална помощ в допълнение към усилията на окръга за реагиране на възникналите във връзка с 59-тата инаугурация на президент извънредни обстоятелства, които ще продължат от 11 до 24 януари 2021 година“, отбелязаха от Белия Дом. Кметът на столицата Мюриел Баузър направи искане до държавния глава през уикенда във връзка с потенциални заплахи след размириците в Конгреса.
Това решение ще позволи на федералните власти да разпределят средства за подпомагане на града по ускорен начин. В същото време 44-ият президент Барак Обама не направи подобно съобщение преди встъпването в длъжност на Тръмп. Обикновено държавните глави въвеждат този вид извънредна ситуация, за да съдействат за премахване на последствията от природни бедствия.
По-рано в понеделник американските власти решиха да започнат да затягат мерките за сигурност във връзка с инаугурацията на Байдън на 20 януари в американската столица шест дни преди графика. В тази връзка административните комплекси, магазини и заведения за обществено хранене, разположени в близост до Белия дом и Конгреса, може да не са достъпни до 20 януари включително. В същото време Националната гвардия на САЩ може да използва до 15 хиляди от своите бойци в рамките на засилване на мерките за сигурност във Вашингтон.
Встъпването в длъжност на Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои по обяд на 20 януари на стълбите на Капитолия. По-рано, във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, беше решено церемонията да се проведе във възможно най-краткия формат.

Axios: Тръмп счита, че членове на движението „Антифа“ са виновни за безредиците в Капитолия
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява членовете на движението „Антифа“ за виновни за бунтовете в Капитолия на 6 януари. Това съобщи в понеделник порталът Axios, позовавайки се на свои източници. Според тях държавният глава е споделил тази позиция в понеделник сутринта по време на телефонен разговор с лидера на републиканското малцинство от Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти (от щата Калифорния). В същото време членът на партията на президента, който по това време се намираше в сградата на Капитолия, се опитал да докаже, че бунтовете са организирани от привържениците на държавния глава, както показват снимки и видеозаписи. Според източници на изданието половинчасовият разговор между Тръмп и Маккарти е бил напрегнат и на моменти дори агресивен. И така, американският лидер още веднъж заяви за изборна измама, на което конгресменът отговори: „Престанете! Те приключиха. Изборите приключиха“. Освен това, продължава порталът, Маккарти призовава Тръмп да следва традициите на прехвърляне на властта - да се обади на избрания президент Джо Байдън и да го приеме в Белия дом на 20 януари. Държавният глава заяви, че все още не е взел решение по този въпрос. След разговора републиканският лидер в долната камара на Конгреса в понеделник също призова членовете на партията да не излизат с твърдения, че „Антифа“ е виновна за размириците. Тръмп миналата седмица възложи на кабинета си да обмисли включването на движението в списъка на терористичните организации. Миналата сряда привържениците на Тръмп, събрали се на многохиляден митинг в негова подкрепа, нахлуха в Конгреса на САЩ, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори на 3 ноември, спечелени от Байдън. Демократите в Конгреса обвиниха републиканеца Тръмп в подбудителство към въстание и поискаха отстраняването му от властта. Някои представители на Републиканската партия изразиха подобно мнение. В знак на протест срещу действията на Тръмп и безредиците на Капитолийския хълм, по време на които загинаха няколко души, редица служители на американската администрация подадоха оставки. Сред тях имаше двама министри – на транспорта и образованието. Встъпването в длъжност на Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои по обяд на 20 януари на стълбите на Капитолия. По-рано, във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, беше решено церемонията да се проведе във възможно най-краткия формат.

Politico (САЩ): Демократите са събрали достатъчно гласове за импийчмънт на Тръмп в Палатата на представителите
Председателят на Палатата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и конгресмените от Демократическата партия събраха достатъчно гласове за импийчмънт на действащия президент Доналд Тръмп за събитията в Капитолия, съобщава американската редакция на Politico. Резолюцията за отстраняване на Тръмп от власт беше подкрепена от 218 демократи, което е достатъчно, за да бъде одобрена от Камарата на представителите, пише изданието. В понеделник представители на Демократическата партия внесоха в Конгреса на САЩ резолюция за отстраняване на Тръмп от власт. Демократите призоваха за незабавно разглеждане на резолюцията за прилагане на 25-та поправка на Конституцията от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, даващо му право да прекрати правомощията на Тръмп, но срещата беше отложена поради възраженията на представителя на Републиканската партия Разглеждането ще продължи във вторник в 16.00 часа българско време. По-рано председателят на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси заяви, че в понеделник Камарата ще призове Пенс да отстрани Тръмп от власт, като прибегне до 25-ата поправка и обяви, че президентът не е в състояние да изпълнява официалните си задължения.

The Washington Post: Демократите внесоха резолюция за импийчмънт на Тръмп
Демократическата партия на САЩ официално внесе за разлгеждане от Палатата на представителите резолюция за импийчмънт на настоящия президент Доналд Тръмп, обвинявайки го в подстрекателство към метеж, съобщава The Washington Post. В същото време републиканците възразиха срещу разглеждането на документа. Ако вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс не отговори на искането с призив за активиране на 25-тата поправка на конституцията в рамките на 24 часа, тогава документът за импийчмънт ще бъде представен на пленарната сесия на Камарата на представителите на следващия ден, тоест 12 януари. По-рано същия ден Камарата на представителите публикува текста на резолюцията за импийчмънт на Тръмп. Авторите на документа смятат, че настоящият президент на САЩ ще остане заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията на страната, въз основа на действията му в деня на размирици край Конгреса. На 7 януари американският конгрес одобри избора на демократа Джо Байдън за президент на САЩ. Процедурата се проведе на фона на размирици във Вашингтон: привържениците на Тръмп нахлуха в Капитолия, бяха убити петима души, включително полицай.

Принтирай    Оразмери текст   + -