Върви ли светът към диктатура

10 Януари 2021 | 12:54 | 0
Върви ли светът към диктатура
Снимка: Twitter

Много наблюдатели твърдят, че американската демокрация се е компрометирала и няма полезни ходове занапред. Според някои тя ще бъде заменена или от лява диктатура или ще последва разпад на държавността там. Дали тези думи са пресилени или пък са пророчески предстои да видим.
***

„Взгляд“: Изгонването на Тръмп от социалните мрежи ще има сериозни последствия за САЩ
Потребителите на интернет се възстановяват от тежък шок. Акаунтите на президента на САЩ „Фейсбук“ и „Туитър“ са блокирани, което означава, че Доналд Тръмп е лишен от трибуната, от която в продължение на много години облъчва стотици милиони хора по света. Какви последици ще има това решение върху социалните мрежи и вътрешната политика на САЩ, коментира руският вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.

Ако някой вярва, че отговорът на американските елити на щурма на Капитолия от поддръжниците на Тръмп би бил диалог с тези хора, то той греши. Елитите отговориха не с диалог, а с репресии. И не само в реалния свят (под формата на уволнение от работа на идентифицираните в щурма на Капитолия, както и под формата на заплахи за импийчмънт на Тръмп), но и в дигиталния.

Акаунтите на президента на САЩ, както и на най-изявените му привърженици във „Фейсбук“, „Туитър“ и „Инстаграм“ са блокирани. Те бяха следвани от приблизително 80 милиона потребители. Социалната мрежа Parler (популярна сред десните хора) вече е премахната от Google Play Store и най-вероятно ще изчезне от AppStore през следващите дни (ако не и часове). Причината е „заплахата за обществената безопасност“ и отказът на ръководството на тази социална мрежа да модерира (прочети - цензурира) съдържание.

И проблемът е не само в това, че на американския президент беше забранено да общува в социалните мрежи и да публикува снимки - Тръмп и неговите поддръжници бяха лишени от основен инструмент за комуникация. Всъщност единственият инструмент, достъпен за Тръмп и тръмпистите в среда, в която традиционните американски медии се контролират от либерали и / или системни играчи.

„Чрез „Туитър“ Тръмп определяше информационния дневен ред, диктуваше политическата воля, назначаваше и уволняваше с позор. За милиони негови поддръжници „Туитър“-а на Тръмп се превърна в рупор на недоволството от Вашингтон. Той даде надежда, че макар да остане неразбран, човек поне може да бъде чут от елитите “, пише Максим Сучков, доцент в МГИМО.

Освен това това не е просто инструмент за комуникация, но и метод за самоорганизация. Америка несъмнено ще се сблъска с месеци на сериозна протестна активност - спорове за резултатите от изборите, поредните атаки срещу американските ценности от левицата, отказът им от диалог с десните "бели расисти" не оставя на последните друг избор, освен да излязат на улицата.

Американските елити, от опита на организираните от тях протести в други страни по света, много добре знаят, че организацията на акциите се извършва именно чрез социалните мрежи (те вече са аналогични на „поща, телеграф и телефон“, които всички съвестни революционери трябва незабавно да изземат). Организация - и след това отразяването (тъй като традиционните медии в Беларус и в САЩ дори не са недружелюбни, а враждебни към протестиращите) и последващо размишление. Като блокират десните лидери в популярните социални мрежи, според тях либералите изолират и разпръскват тези, които искат да протестират.

Извън закона

Освен това собствениците на социални мрежи дори не си правят труда да измислят повече или по-малко достоен мотив за своите действия. Официалните изявления, че туитовете на Тръмп "представляват заплаха за обществената безопасност" и "пропагандират насилие", звучат нелепо на фона на това, което другите потребители на тези мрежи публикуват. „Туитър“ може да ме забрани за това и аз ще приема моята съдба, но вашето решение да забраните президента Тръмп е сериозна грешка. Аятолах Али Хаменей (духовният лидер на Иран, който не изпитва топли чувства нито към Съединените щати, нито към Израел), може да пише в „Туитър“, но Тръмп не може. Всъщност това говори много за тези, които управляват „Туитър“, пише сенаторът Линдзи Греъм.

Нежеланието да се притесняват обаче се обяснява много просто. Американски либерали, живеещи съгласно заповедите на атаман Парамонов („имаме свобода на словото и това е моята дума“), които мразят Тръмп и консервативните ценности, аплодират решението на „Туитър" и „Фейсбук“ като акт на цензура. Противниците все още няма да могат да наказват тези социални мрежи в съда.

Именно в Русия („Мордор“ и „диктатура“) се приема закон, според който интернет гигантите, под заплахата от глоби и блокиране, нямат право да участват в политическа цензура. В Съединените щати има различен закон, според който тези компании не носят отговорност нито за съдържанието, което публикуват, нито за „доброволното си желание“ да премахнат това съдържание от своите платформи. В превод на руски това означава, че те не могат да бъдат съдени за цензура на постовете на Тръмп или за постоянната му забрана.

„Тези компании са единствените в Америка, които не подлежат на юрисдикция за своите действия. И само защото Конгресът им предоставя тази защита “, пише сенаторът Линдзи Греъм. Разбира се, той призовава да се коригира ситуацията и да промени закона, но едва ли ще намери подкрепа в Капитолия. В крайна сметка демократите, собствениците на социални мрежи, медиите са една група либерали, където се покриват единдруг. Защо демократите, заради някои принципи на законност и свобода, трябва да оковават информацията?

Сами се спасяват

Проблемът им е, че отказвайки да оковат крака си, те се застрелват в него. Блокирането на Тръмп и тръмпистите, както и премахването на този сегмент от обществото от световните социални медии, би могло да окаже лоша услуга на либералите.

Първо, актовете на цензура са станали толкова ожесточени, че някои либерали са недоволни от тях. Дори противниците на Тръмп признават, че Марк Зукърбърг и Джак Дорси (собствениците на „Фейсбук“ и „Туитър“) не са избрани от никого и следователно нямат право да определят кой и какво да каже. Всички разбират, че камбаната за забрана може да звучи за тях. Например, ако доминиращите в Демократическата партия леви радикали погълнат републиканците и започнат война срещу традиционните либерали, които не споделят идеите на левия тоталитаризъм.

Второ, като изгонват тръмпистите от социалните мрежи, те не могат да ги изгонят напълно от интернет, либералите не само губят милиони потребители. Контролът върху информационното пространство и средствата за комуникация е една от основите на господството на техните ценности. Но сега със собствените си ръце те стимулират недоволните да създават алтернативни социални мрежи или платформи извън техния контрол. Не китайски или руски, а такива, при които лъвският дял от участниците ще бъде от САЩ.

„Това определено трябва да е тласък за появата на нещо ново като алтернатива на ‚Фейсбук“ и „Туитър“и други подобни. Нещо трябва да се появи в този странно променящ се свят, така че тези, които не са съгласни с такива промени, да имат възможност да заявят своето несъгласие. Такава Russia Today трябва да се появи, само под формата на социални мрежи “ - обяснява пред вестник „Взгляд“ Наталия Бурлинова, експерт по „меката сила“, президент на руската неправителствена организация „Творческа дипломация“. И така, небезизвестният Parler, въпреки всички санкции, които „Гугъл“наложи срещу него - вече се попълни с милиони нови потребители.

Всъщност либералните санкции сега спасяват американските десни. След встъпването в длъжност на Байдън, загубата на Сената, предателството на републиканските елити и щурмът на Капитолия, дясното движение беше дезорганизирано и донякъде объркано. Репресиите им дават възможност да се обединят и да докажат, че те не са просто секта, кръстена на един президент, а самата сила, която може да направи Америка Америка отново.

„Блокирането в социалните мрежи ще покаже как съдържанието на тръмпизма е повече от самия Тръмп и изборите през 2020 г. Половината от страната не споделя политиката на Вашингтонския истеблишмънт, медиите и "моралните лидери" на нацията. Ако поддръжниците на Тръмп (условно) са в състояние да намерят технически възможности за самоорганизация и по-нататъшна защита на своите възгледи, то за Америка всичко не е загубено “, заключава Наталия Бурлинова. Ако не могат, тогава, както каза един лидер, „горко на победените“.

ТАСС: Германската полиция усили охраната на Бундестага след щурма на Капитолия
Полицията в германската столица засили охраната на сградата на Бундестага след размириците във Вашингтон. Това съобщи вестник Bild am Sonntag с позоваване на съдържанието на писмо, изпратено от председателя на Бундестага Волфганг Шойбле до германските депутати, предава TACC.

В документа се казва, че „държавната полиция в Берлин вече е увеличила присъствието си в района на сградата на парламента“. Шойбле казва в писмото, че е поискал от германското външно министерство да представи доклад за събитията във Вашингтон. Той каза също, че ще обсъди с федералните и регионалните власти какви изводи трябва да се направят, за да се осигури подходяща защита на Бундестага, пише вестникът.

По-рано берлинската полиция потвърди, че на фона на щурма на Капитолия във Вашингтон са взети мерки за защита на важни съоръжения в германската столица, като Бундестага и американското посолство.

Дискусиите за укрепване на отбраната на Бундестага, независимо от вълненията във Вашингтон, продължават в Германия от няколко месеца. През август 2020 г. противници на мерки за борба с коронавируса в Германия по време на демонстрация преминаха зад оградата пред сградата на германския парламент и се изкачиха на стъпалата му.
***

„Главред“ (Украйна): Разпад или диктатура – как ще завърши кризата в САЩ
Щурмът на Капитолия най-накрая постави чертата на демокрацията в САЩ. Вече я няма, тя е стъпкана и изхвърлена на сметището. Американците вече не са в състояние да проведат избори по начин, по който обществото да се съгласи с техните резултати, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.

Сега пред Америка има два основни сценария: или бърз разпад на страната, или лява диктатура.

Нещо повече, лявата еднопартийна диктатура (грозният съюз на корпоратокрацията и охлоса (тълпата –др.гръцки), характерен за всички умиращи империи) може само да отложи разпадането на страната с два или три електорални цикъла и да доведе до факта, че разпадането ще бъде по-кърваво. По принцип е невъзможно да се предскаже как ще се развият конкретни исторически събития, защото това е точка на раздвоение, в която, както е известно, привидно незначителни събития могат да доведат до драматични последици.

Тръмп загуби, защото целият истаблишмънт и цялата корумпирана система, не само в САЩ, но и в Западния свят, се обединиха срещу него. Той беше предаден от Върховния съд, който отказа да разгледа претенциите на 17 щата, предадени от лидера на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Мич Макконъл, вицепрезидента Майк Пенс и изглежда, че е предаден от върха на Пентагона Всички останали висши служители в неговото правителство го бяха предали още по-рано. Дори „Туитър“ блокира страницата на Тръмп!

Следователно сега Тръмп вече няма шанс и не е готов да вдигне хората на въстание, тъй като разбира, че ще бъде физически унищожен. По-точно, незабавно унищожен: в САЩ внимават с това.

Съдбата на Тръмп е незавидна. След като Байдън официално встъпи в длъжност в САЩ, ще започне реакция и може да се допусне, че Тръмп ще бъде арестуван и няма да бъде освободен никога. Неговото място обаче ще заеме дъщеря му, която вероятно ще стане лидер на новата партия, а Републиканската партия ще претърпи огромен спад.

Основният политически извод: Съединените щати престават да бъдат демокрация и в резултат на това губят моралното право да изискват спазване на демократичните процедури и зачитане правата на хората в други страни. Разбира се, по навик те все пак ще се опитат да кажат на по-малките си братя как да живеят, но това само ще предизвика Омиров смях.

Това неизбежно ще доведе до постепенно ограничаване на демокрацията в целия свят и ни очаква ера на господство от авторитарните режими, водени от Китай.

Как всичко това ще се отрази на Украйна? В Украйна проевропейските и прозападните настроения рязко ще спаднат и проруските ще започнат да надигат. Майданът ще бъде окончателно десакрализиран. Ще дойде ера на деморализация и униние, причината за която ще бъде неспособността на украинския елит да се консолидира и да предложи положителна стратегия и убедеността на обществото за липсата на перспективи.

CNN: Майк Пенс не изключва предсрочното отстраняване на Доналд Тръмп
Американският вицепрезидент Майкъл Пенс не изключва възможността да прибегне до 25-ата поправка на конституцията на САЩ, за да отстрани от поста действащия американски президент, републиканецът Доналд Тръмп, предава CNN.

Според източници на телевизията екипът на Пенс се надява, че няма да му се налага да обяви недееспособността на Тръмп, както е предвидено в разпоредбите на това изменение. Според помощниците на вицепрезидента на САЩ, заедно със стартирането на процедурата за импийчмънт, това може да провокира допълнителни рискове за сигурността на страната.

В същото време, според източници на CNN, Пенс не изключва, че в краен случай, ако поведението на Тръмп като ръководител на администрацията на Вашингтон "стане още по-малко предсказуемо", той ще трябва да прибегне до поправката, в резултат на което ще поеме поста на ръководител на Белия дом.

Според 25-та поправка вицепрезидентът заема поста на държавен глава в случай на предсрочно прекратяване на президентските правомощия заради неговата неспособност. Освен това поправката определя процедурата за установяване на временната неработоспособност на американския лидер, при която вицепрезидентът започва да действа като ръководител на Белия дом.

Редица депутати от Демократическата партия настояват Тръмп да бъде отстранен от власт въз основа на това изменение. Някои републиканци също са отправяли подобни призиви. The New York Times съобщи в петък, че Пенс не подкрепя призивите за отстраняване на Тръмп от власт въз основа на разпоредбите на 25-ата поправка.

Принтирай    Оразмери текст   + -