Ще успее ли президентът Тръмп да довърши мандата си

8 Януари 2021 | 14:43 | 0
Ще успее ли президентът Тръмп да довърши мандата си
Снимка: Reuters

Макар и да остават 12 дни до края на мандата на настоящия американски президент Доналд Тръмп, призивите за неговото предсрочно оттегляне нарастват лавинообразно, а демократите заплашват с незабавна втора процедура по импийчмънт. В същото време министри и сътрудници на сегашната администрация се оттеглят панически, за да се разграничат от действията на Тръмп от сряда вечерта.

Вярно е, че стопанинът на Белия дом призна победата на Байдън, макар да продължава да я нарича "измамна" и обеща плавен и подреден преход на властта, но това едва ли ще омилостиви тези, които искат незабавното му отстраняване.

***

Reuters: Демократите ще внесат искане за импийчмънт на Тръмп в понеделник
Демократите в Камарата на представителите на САЩ планират да представят искане за импийчмънт срещу действащия президент Доналд Тръмп в призив за отстраняването му от длъжност, съобщиха запознати източници на Reuters.

Според информациите ще бъдат внесени официални обвинения за неправомерно поведение, подготвени от конгресмените-демократи Дейвид Сицилин, Тед Лиу и Джейми Раскин след нахлуването в Капитолия на поддръжници на Тръмп.

ТАСС: Лидерът на републиканците в Конгреса не поддържа искането за импийчмънт на Тръмп
Ръководството на републиканската фракция в Камарата на представителите на САЩ не подкрепя идеята за нов опит за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Това се посочва в писмено изявление, разпространено в петък от лидера на републиканското малцинство в долната камара на законодателната власт Кевин Маккарти, цитиран от TACC.

"Импийчмънтът на президента само 12 дни преди изтичането на мандата му само допълнително ще раздели страната ни", се казва в документа. Ключови фигури на Демократическата партия на САЩ в Конгреса настояват да започне друга процедура за неговия импийчмънт.

В същото време Маккарти заяви, че е установил диалог с избрания държавен глава Джо Байдън, чиято инаугурация ще се състои на 20 януари. „Днес осъществих контакт с новоизбрания президент Байдън и планирам да разговарям с него за това как трябва да работим заедно, за да намалим напрежението и да обединим страната за решаване на проблемите на Америка“, каза Маккарти.

The Washington Post: Нанси Пелоси е разговаряла с генерал Марк Мили за недопускане на започване на военни действия от страна на Тръмп
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви в петък пред членовете на своята партия, че е обсъдила с председателя на Комитета на началниците на щабовете (КНШ) на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили предпазни мерки за предотвратяване на военни действия или ядрен удар от действащия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на писмо от Пелоси, която заема третия по важност пост в правителствената йерархия на САЩ, до законодателите.

Според изданието тя е обсъдила с Мили „възможните предпазни мерки за недопускане на неуравновесения президент да започне военни действия или да получи достъп до кодовете и да разпореди ядрен удар“.

Пелоси и лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумер по-рано се обърнаха към действащия вицепрезидент Майкъл Пенс, за да го призоват да използва 25-ата поправка в Конституцията на САЩ за отстраняване на Тръмп от властта, но досега не са получили отговор. В тази връзка демократите планират нов опит за импийчмънт на напускащия държавен глава.

РИА Новости: Тръмп отказа да присъства на инаугурацията на Байдън
Американският президент Доналд Тръмп отказа да присъства на инаугурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, предава РИА Новости.

„На всички, които попитаха: Няма да отида на инаугурацията на 20 януари“, написа той в „Туитър“.

На свой ред Reuters, позовавайки се на информиран източник, съобщи, че Белият дом обсъжда възможността Тръмп да замине в резиденцията Мар-а-Лаго във Флорида на 19 януари.

По този начин Тръмп може да стане четвъртият президент в историята на САЩ, който не присъства на церемонията по встъпването в длъжност на неговия заместник.

Първият, който прави това, беше Джон Адамс, вторият президент на САЩ (1797-1801). Той не отива на тържеството, защото е разстроен не само от поражението, но и от смъртта на един от синовете му от алкохолизъм.

Вторият е Джон Куинси Адамс, шестият президент на САЩ и син на Джон Адамс (1825-1829). Нито той, нито Андрю Джаксън, който побеждава на изборите, не са проявили желание за комуникация, така че не се стига до посещение на инаугурацията.

Третият е Андрю Джонсън, 17-ият президент на САЩ (1865-1869). Наследникът му Улисес Грант отказа да отиде с Джонсън в един и същи файтон, както е било обичайно, след което Джонсън решава да не идва на тържеството.

ТАСС: Тръмп е убеден, че неговите поддръжници са се утвърдили сред основните политически сили в САЩ
Американският президент Доналд Тръмп е убеден, че неговите поддръжници са се утвърдили сред основните политически сили в страната и ще бъдат сред тях дори в далечното бъдеще. Настоящият американски лидер написа това в своя „Туитър“, цитиран от TACC.

"75-те милиона прекрасни американски патриоти, които гласуваха за мен и за Америка преди всичко и да направят Америка отново велика, ще имат гигантски глас в дългосрочен план. Няма да има неуважение или несправедливо отношение към тях !!!" - написа Тръмп.

The National Interest: Означава ли нападението над Капитолия, че САЩ са обречени
Може ли щурмът на Капитолия да се окаже последният епизод от драмата на омразата, взаимната враждебност и насилие, обхванала САЩ? Или е предвестник на бъдеще, в което политическото насилие, като в дните на Римската република или Ваймарска Германия, ще става все по-често срещано в живота, коментира редакторът на американското списание The National Interst Джейкъб Хилбрун в материал, представен без редакторска намеса?

Преди да отговорим на този въпрос, нека отбележим: по-голямата част от президентите, които не са успели да бъдат преизбрани след четири години на власт, не остават в паметта на американците. Доналд Тръмп не е застрашен от тази съдба. По отношение на „отпечатъка в историята“, който този човек винаги постига, тъжното зрелище на щурма на Капитолия от престъпната тълпа , се превърна в спектакъл-кулминационна развръзка на всичко, което направи. Това беше нещо наистина единствено по рода си. И това събитие ще определи неговото президентство.

Вашингтонската бюрокрация с радост се сбогува с Тръмп. "Можете да не разчитате на мен", каза вчера сенаторът Линдзи Греъм на президента. Други републиканци също се възползват от възмущението от щурма на Капитолийския хълм, за да се дистанцират от Тръмп. Мик Мулвани се е оттеглил от администрацията (преди това е бил шеф на кабинета на Белия дом - бел. ред.). Заместник-помощникът на Тръмп по националната сигурност Мат Потингер също напусна. И в може би най-лошото последно унижение, което Тръмп преживя, когато беше принуден да използва акаунта на асистента си Дан Скавино, за да напише в „Туитър“ че ще осигури мирен трансфер на властта. Тоест, Тръмп се оказа толкова безсилен в края на управлението си, че дори не можеше да запази любимия си акаунт в „Туитър“, който беше блокиран за период от 12 часа. „Фейсбук“ е блокирал Тръмп до края на президентството му. Така завършва властта на първия „президент на социалните мрежи“ в американската история.

Но въпросът е: дали Америка, а не само Тръмп, ще остави след себе си самото насилие, което се случи вчера? Само един поглед върху изминалата година показва, че през нея е имало постоянна ескалация на насилието. През лятото левичарите организираха множество протести срещу полицията в Портланд и Атланта. Сиатъл се превърна в „автономна свободна зона“ на левите радикали. В град Кеноша, Уисконсин, няколко градски блока бяха буквално унищожени, превърнати в голяма купчина боклук. В същото време журналистката от The New York Times Никол-Хана Джоунс заяви на страниците на своята публикация следното: „Насилие е, когато служител в държавната служба притиска с коляното си врата на човек, докато дъхът на живот напусне тялото му. Но когато [по време на протестни погроми] имущество, което може да бъде заменено с друго, е унищожено, това не е насилие. " И така, означава ли това, че унищожаването на чужда собственост не е насилие? А може ли да има такива неща в този имот, които не могат да бъдат заменени и които са необходими?

На 6 януари Тръмп произнесе несвързана реч пред тълпата, чийто край може да се приеме като призив за неговите поддръжници да тръгнат към Капитолия. Тръмп каза: „Отиваме в Капитолия“. Самият той не отиде да щурмува парламента. Тръмп не възнамеряваше да проведе митинг в стила на „Марш към Рим“ на италианския фашистки диктатор Мусолини. Но поддръжниците на Тръмп се оказаха доста възприемчива аудитория за такъв призив.

Независимо дали Тръмп е искал или не е искал неговите поддръжници да щурмуват Капитолия, те все пак са щурмували сградата на парламента. Тръмп очевидно се радваше на безредиците, подкрепяйки феновете си в няколко туита, които по-късно изтри. Вицепрезидентът Майк Пенс, който беше смъмрен от Тръмп за непълна лоялност към президента, трябваше да бъде евакуиран от Сената. И на Тръмп като че ли му хареса. Едва следобед Тръмп публикува призива си за оттегляне, в която поиска от поддръжниците да се разпръснат мирно. Той обаче отново осъди изборните резултати. Изводът е следният: някои от привържениците на Тръмп ще влязат в затвора, а самият Тръмп точно в този момент след 20 януари просто ще отиде в резиденцията си Мар-а-Лаго във Флорида, с басейн и всякакъв лукс.

Сериозният въпрос, пред който е изправена Америка, е дали страната ще тръгне по същия път като Ваймарска Германия? В книгата си „Американска цел“ Аарон Сибариум пише, че има някои явни съвпадения между американското настояще и дохитлеристка Германия. Например една трета от всички демократи и републиканци сега вярват, че политическото насилие може да бъде оправдано. Тоест, делът на хората, които са уверени, че е възможно да се използва сила за защита на „правилните“ политически мнения, делът на такива хора е нараснал 4 пъти спрямо 2017 г.

Тази тъжна статистика отразява скоростта и обезсърчаващата симетрия на поляризацията на общество. Виждаме срив на тези норми, които са предназначени да помогнат на хората с полярни възгледи да се разбират помежду си. Възможно е поляризацията да се влоши много повече. Както германските социалдемократи от Ваймарската република установиха от собствения си опит, когато реагирате на политическо насилие с насилие, причините, причинили първоначалната жестокост, не отиват никъде. Напротив, ответното насилие задълбочава първоначалното негодувание и това поражда все повече и повече жестокост.

В едно вдъхновяващо есе, публикувано в религиозното издание Tablet, Майкъл Линд твърди: „Две шокиращи събития символизират„ загубата на отговорност “от страна на управляващата класа в САЩ. Този процес доведе до това, което може да се опише като бавно самоунищожение на държава, наречена Съединените щати в сегашния си вид. “Кои са тези две събития? Линд нарича първия такъв момент събитието на 8 юни 2020 г., когато полицията в Сиатъл евакуира сградата на източния окръг и разреши създаването на анархистка комуна в града Ето как Линд обосновава своето мнение:

„Лидерите на двете партии в САЩ са използвали анархистки престъпни тълпи срещу своите опоненти. Демократите тайно насърчават бунтовете срещу Тръмп през лятото на 2020 г. В същото време демократите дори спасиха от наказание служителите на някаква неправителствена организация, финансирана от фондации, които скриха истинските си имена и облякоха плашеща униформа на активисти на движението Антифа. И сега същата тактика за насърчаване на насилието се използва от изгубилия нещастен демагог Доналд Тръмп. Той насочи своите собствени екзотични костюмирани поддръжници към Капитолия.

С тази версия за развитието на Америка Съединените щати ще приличат на Римската република от времената на упадък, в които както Цицерон, така и Клавдий използват воюващи гангстери, които се нападат едни други на улицата. Ваймарска Германия повтаря всичко от началото до края: различни партии, от нацистите до социалдемократите и комунистите, са разполагали със свои бойни единици. Резултатът - делегитимирането на режима на Ваймарска Германия.

Джо Байдън обещава да възстанови благоприличието в Америка. „Време е да се обединим като нация и да излекуваме раните на раздора“ - така обича да казва той. Но беше ли атаката срещу Капитолия последната сцена от драмата на омразата, която внезапно обхвана страната? Или тази атака е предвестник на нещо още по-страшно?

РИА Новости: Над 200 конгресмени призовават за отстраняване на Тръмп
Вече над 200 членове на Конгреса на САЩ призоваха за отстраняването на президента Доналд Тръмп от длъжност, съобщи NBC News, основавайки се на собствените си изчисления, предава РИА Новости.

Почти всички тези конгресмени са или демократи, или независими членове на Конгреса. В техните редици има само един републиканец - Адам Кизингер от щата Илинойс.

В сряда поддръжници на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия малко след митинга, на който той говори. Жена е починала от огнестрелна рана, а трима други са загинали в безредиците от причини, които не са свързани с насилие. Капитолият е претърпял материални щети. Размириците забавиха одобрението от Конгреса на победата на Джо Байдън на президентските избори. На този фон лидерите на демократите в Сената призоваха за импийчмънт или отстраняване на Тръмп по поправка на конституцията относно неспособността на президента да изпълнява задълженията си.

Reuters: Демократите планират втори импийчмънт за Тръмп
Демократите от Конгреса обвиниха президента на САЩ Доналд Тръмп в подбудителство към въстание и обмислят импийчмън за втори път, след като тази седмица поддръжници, надъхани от фалшивите му твърдения за измама с изборите, нахлуха в американския Капитолий, предава Reuters.

На фона на нарастващите призиви за отстраняването му от длъжност Тръмп най-накрая осъди насилието, при което загинаха петима души, включително полицай. Във видео, публикувано в четвъртък вечерта, републиканският президент призова за помирение и също така обеща плавен и подреден преход на властта.

Непосредствено след нахлуването в сряда, което спря сесията на Конгреса за удостоверяване на победата на демократа Джо Байдън, Тръмп отказа да осъди протестиращите, но им каза, че ги обича и повтори твърдението си, че изборната победа на демократите е постигната с измама.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер призоваха вицепрезидента Майк Пенс и кабинета на Тръмп да се позоват на 25-ата поправка на Конституцията, която им позволява да лишат президента от правомощията му, ако той не може да изпълнява задълженията си. Пенс се противопоставя на идеята, е информирал агенцията съветник.

Пелоси и Шумер, заедно с други лидери на демократите, призоваха за незабавна процедура за импийчмънт, ако Пенс и кабинетът откажат да предприемат стъпки за отстраняване на Тръмп от властта. Байдън трябва да встъпи в длъжност на 20 януари.

"Опасните и бунтовнически действия на президента налагат незабавното му отстраняване от длъжност", заявиха те в изявление в четвъртък вечерта, обвинявайки Тръмп в подбуждане към "въстание".

Ipsos: Един от пет американци подкрепя щурма на Капитолия, 69% от републиканците не винят Тръмп
Нахлуването в Капитолия на САЩ може и да произведе огромен международен отзвук, но в американското общество има съществен процент граждани, които го подкрепят. Вчерашният инцидент в Капитолия беше възприет по съвсем различен начин от двете традиционни партии в САЩ, демократите и републиканците, както коментират политически анализатори въз основа на резултатите от проучване на YouGov, тъй като 45% от републиканците подкрепят случилото се, се съобщава на сайта на социологическата компания Ipsos.

В национален мащаб всеки пети американски избирател казва „да“ на инвазията в Капитолия. От републиканския лагер само 27% казват, че нашествието е заплаха за демокрацията.

В същото време 52% от американските избиратели - демократи и републиканци - смятат, че замесените са били „екстремисти“ и само 49% го смятат за заплаха за демокрацията.

Общо 65% от демократичните избиратели смятат, че протестите са били недемократични, като само 12% от републиканците са възприели същото мнение.

Освен това 93% от демократите вярват, че нашествието в Капитолия е заплаха за демокрацията. Напротив, за републиканците протестиращите, които нахлуха в сградата вчера, са патриоти, а не екстремисти, вътрешни терористи, престъпници или антидемократични активисти.

Същата разлика в мнението може да се забележи по отношение на отговорността, която се приписва на излизащия президент на САЩ Доналд Тръмп, като 69% от републиканците казват, че Тръмп не е направил нищо, за което да бъде обвинен.

ТАСС: Доналд Тръмп ще предаде мирно властта на Байдън, но ще продължи политическата си кариера
Настоящият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, заяви, че в близко бъдеще ще се съсредоточи върху прехвърлянето на властта на новата администрация на демократа Джо Байдън, но обеща да продължи политическата си кампания и в бъдеще. Видео съобщението от американския лидер беше публикувано на страницата му в „Туитър“, предава ТАСС.

„Конгресът завери резултатите от [изборите], новата администрация ще започне своята работа на 20 януари. Моят фокус сега е върху осигуряването на плавно, подредено и безболезнено предаване на властта“, каза той. „Сега е необходимо изцеление и помирение“, добави президентът.

„Току-що преминахме през тежки избори и емоциите бушуват. Но сега трябва да смекчим пламенността си и да възстановим спокойствието. Трябва да продължим напред и да се занимаем с американските дела“, каза той. Според Тръмп щабът му е опитал всяка възможност да оспори изборните резултати и да осигури честно преброяване на гласовете. „Правейки това, аз се борих за защита на американската демокрация“, аргументира се Тръмп. „Продължавам твърдо да вярвам, че трябва да реформираме своето избирателно законодателство, за да <...> осигурим вяра и доверие във всички бъдещи избори“, каза той.

Президентът заяви, че разбира разочарованието на своите поддръжници, но обеща да продължи политическата си кампания. „Граждани на страната, да служа като президент беше най-голямата чест в живота ми. Чудесни мои поддръжници, знам, че сте разочаровани, но също така искам да знаете, че голямата ни кампания тепърва започва“, добави американският лидер.

Президентът заяви, че разбира разочарованието на своите привърженици, но обеща да продължи „великолепната кампания“.

Тръмп осъди и бунтовете в центъра на Вашингтон, по време на които негови поддръжници нахлуха в сградата на Конгреса, и обеща, че всеки, който е нарушил закона, ще носи отговорност.

Той нарече инцидента „ужасна атака срещу Капитолия“. „Както всички американци, аз съм възмутен от насилието, беззаконието и хаоса“, добави той. „Веднага разположих Националната гвардия на САЩ и федералните правоохранителни органи, за да обезопасят сградата и да отблъсна онези, които нахлуха в нея“.

„Демонстрантите, които влязоха в Капитолия, оскверниха основите на американската демокрация“, каза Тръмп. „Тези, които са нарушили закона, вие ще платите“, подчерта президентът на САЩ.

Принтирай    Оразмери текст   + -