Демократите са на път да спечелят и Сената

6 Януари 2021 | 12:28 | 0
Демократите са на път да спечелят и Сената
Снимка: АФП

По предварителни данни кандидатите на Демократическата партия – Джон Ософ и Рафаел Уорнък – са на път да спечелят гласуването на втория тур в американския щат Джорджия. От изхода на вота зависи балансът на силите в горната камара на Конгреса на САЩ. Републиканската партия, която сега има мнозинство в Сената (общо 100 места), си осигури 50 места в горната камара на Конгреса срещу 48 за демократите на общите избори в страната на 3 ноември миналата година.
Демократът Рафаел Уорнък води на Кели Льофлер от Републиканската партия във втория кръг на изборите за Сената в Джорджия. Преброяването на гласовете все още не е приключило официално - обработени са около 98% от бюлетините, като Уорнък получава 50,5% от гласовете, а Льофлер - 49,5%.
Ософ получи леко предимство пред републиканеца Дейвид Пърдю. Според резултатите след обработването на приблизително 99% от бюлетините, Ософ получава 50,2% от гласовете, Пърдю - 49,9%.
В Джорджия са заложени два мандата. Балансът на силите в горната камара на американския законодателен орган ще зависи от резултата от гласуването в щата. Ако двамата претенденти на ДП спечелят, заедно с Камала Харис, избрана за вицепрезидент на САЩ, демократите ще имат предимство. Според американското законодателство вицепрезидентът оглавява Сената и може да гласува, ако позициите на законодателите са разделени поравно при разглеждане на конкретен въпрос.


ТАСС: Чък Шумър обяви, че демократите си връщат контрола над Сената
Лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър (от щата Ню Йорк) обяви, че членовете на неговата партия са си възвърнали контрола над горната камара (Сената). Това се казва в писмено изявление, публикувано от Шумър, цитиран от TACC.

Демократът Рафаел Уорнок победи републиканският кандидат Кели Льофлер във втория тур на изборите за Сенат във вторник в Джорджия, където бяха заложени два мандата, според водещи американски медии. На свой ред демократът Джон Ософ в сряда дефакто обяви победата си в борбата за втори мандат. Американските медии обаче все още не бързат да правят прогнози за него.

"Изглежда настъпи изцяло нов ден. За първи път от шест години демократите ще получат мнозинство в Сената на САЩ - и това ще бъде много добре за американския народ", каза Шумър.

"Америка е изправена пред една от най-големите кризи, с които сме се сблъсквали, и демократическото мнозинство в Сената се ангажира да направи смели промени и да помага на американците, които се нуждаят и които разчитат на тях", продължи сенаторът, който този месец. може да стане лидер на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса.

Председателят на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси (от Калифорния) се съгласи с него. "Изпращайки тези двама видни демократически сенатори във Вашингтон, жителите на Джорджия гласуваха за по-справедлива, по-отговорна и състрадателна Америка", каза тя.


FOX News: Демократът Ософ води на изборите за Сената в Джорджия
Демократът Джон Ософ получи леко предимство пред републиканеца Дейвид Пърдю във втория кръг на изборите за Сенат на САЩ, от чийто изход зависи балансът на силите в горната камара на Конгреса на САЩ, предава новинарският канал FOX News.
Преброяването на гласовете все още не е приключило официално. По данни на телевизионния канал, според резултатите след обработването на приблизително 99% от бюлетините, Ософ получава 50,2% от гласовете, Пърдю - 49,9%. Според FОХ News, демократът има около 13 000 гласа повече.
На свой ред CNN изчислява, че ще има нови данни за обработката на бюлетини в няколко области на щата, където традиционно подкрепят демократите.
Републиканската партия, която сега има мнозинство в Сената (общо 100 места), си осигури 50 места в горната камара на Конгреса срещу 48 за демократите на общите избори в страната на 3 ноември миналата година.
В Джорджия са заложени два мандата. Балансът на силите в горната камара на американския законодателен орган ще зависи от резултата от гласуването в щата. Демократът Рафаел Уорнък победи републиканеца Кели Льофлер във втория тур на изборите в щата, според оценки на водещи американски медии.
Ако Ософ победи и Пърдю, тогава с Камала Харис, избрана за вицепрезидент на САЩ, демократите ще имат предимство. Според американското законодателство вицепрезидентът оглавява Сената и може да гласува, ако позициите на законодателите са разделени поравно при разглеждане на конкретен въпрос. Ако Пърдю спечели, републиканците пак ще имат мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ.

NBC: Демократът Уорнък печели втория тур на изборите за Сенат на САЩ в Джорджия
Демократът Рафаел Уорнък победи Кели Льофлер от Републиканската партия във втория кръг на изборите за Сената в Джорджия, предава новинарският канал NBC.
Преброяването на гласовете все още не е приключил официално. Според телевизионния канал са обработени около 98% от бюлетините, като Уорнък получава 50,5% от гласовете, а Льофлер - 49,5%. Според изчисленията на NBC, републиканката няма шанс да спечели.

The New York Times: Според Пенс Тръмп няма право да отхвърля изборните резултати
Според вицепрезидента на САЩ Майк Пенс настоящият държавен глава на страната Доналд Тръмп вероятно няма правомощия да преразгледа резултатите от президентските избори на 3 ноември, съобщава американският вестник The New York Times.
Според източници на изданието Пенс уведомила Тръмп за това по време на съвмествен обяд. Преди това американският лидер написа в социалната мрежа „Туитър“, че „вицепрезидентът има правомощия да признае за недействителни делегатите (в Изборната колегия), избрани с измама“. Както се отбелязва в материала, Пенс също така е добавил, че ще продължи да разглежда този въпрос.
Според изданието Тръмп иска избирателите да останат с впечатлението, че победата на изборите му е „открадната“.
По-рано това Пенс приветства намерението на републиканците в Конгреса да оспорят резултатите от президентските избори на съвместно заседание на двете камари на новия законодателен орган на 6 януари. Именно на днешата дата се планира да се одобрят резултатите от гласуването на Изборната колегия, която обяви на 14 декември победата на демократа Джо Байдън. В този случай вицепрезидентът ще председателства процедурата, тъй като според американската конституция той е ръководител на Сената.

London Evening Standard: Доналд Тръмп иска от секретаря на Джорджия „да намери 11 780 гласа“, за да обърне изборите
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е натискал висш държавен служител да „намери“ достатъчно гласове, за да обърне загубата му в щата Джорджия, пише London Evening Standard, като се позовава на изтекъл телефонен разговор, публикуван от The Washington Post.
Става въпрос за едночасов разговор между Тръмп и щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, от Републиканската партия, в който държавния глава ласкае, моли и заплашва Рафенспергер с неясни криминални последици в опит да навакса разликата си до новоизбрания президент на демократите Джо Байдън.
Вестникът пише, че по време на разговора Рафенспергер и генералният съветник на неговия офис отхвърлят твърденията на Тръмп и казват на президента, че разчита на развенчани конспиративни теории за това, което са честни и точни избори. Аудио откъсите, публикувани от The Washington Post, потвърждават това.
„Хората в Джорджия са ядосани, хората в страната са ядосани“, каза Тръмп, според откъс от записа. „И няма нищо лошо в това да кажете, знаете, хм, че сте преизчислили“.
Така че вижте. Всичко, което искам да направя, е това. Просто искам да намеря 11 780 гласа, което е с един повече от нас. Защото спечелихме щата“, каза Тръмп в записа, настоявайки, че „няма начин“ да е загубил щата.
Белият дом отказа коментар.
Офисът на Рафенспергер не отговори веднага на искания за коментар.
Джорджия е един от няколкото решаващи колебащи се щати, където Тръмп загуби изборите на 3 ноември от Байдън и където Тръмп оттогава направи твърдения за изборни измами и се опита да отмени резултатите.
Това се случва, след като Тръмп обяви, че броят на жертвите на Covid-19 в Америка е „завишен“. Президентът на САЩ откровено оспори достоверността на официалните данни в „Туитър“ в неделя.
Той написа: „Броят на случаите и смъртните случаи на китайския вирус е завишен в Съединените щати поради нелепия метод за определяне на @ CDCgov в сравнение с други страни, много от които съобщават умишлено, много неточно и ниско. Когато се съмнявате, наречето го Covid. Фалшиви новини!“
Той също така каза, че ваксините се доставят на отделни щати от федералното правителство „много по-бързо, отколкото могат да се прилагат!“

Принтирай    Оразмери текст   + -