Ваксинацията в Европа закъснява

5 Януари 2021 | 14:53 | 0
Ваксинацията в Европа закъснява
Снимка: Канал 5 (Македония)

Според много европейски медии и експерти ваксинацията в ЕС върви с много бавни темпове, като "шампион" засега е Франция, където са ваксинирани около 300 души (!). Според европейските издания ЕС е закъснял с поръчването на необходимия брой ваксини, тъй като от една страна са разчитали на производители, които изостават, а от друга страна с цел икономия са поръчали по-малко ваксини. В същия момент блокираните европейски икономики търпят щети на фона на които разходите за ваксини са "нищожни".
***

РИА Новости: Властите в Германия решиха локдаунът да продължи до 31 януари
Германските федерални и регионални власти се договориха да удължат националния режим на строги ограничителни мерки до 31 януари, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от РИА Новости.

Меркел отбеляза, че динамиката на заболеваемостта все още е висока. Позовавайки се на експертите тя подчерта, че „болниците работят при условия на повишено натоварване“. Освен това канцлерът обоснова необходимостта от "предпазлива" политика заради “британският щам“ на коронавируса.

"Искаме да удължим действието на мерките, които взехме през декември, до 31 януари и в някои аспекти трябва да ги затегнем", каза тя след среща с ръководителите на федералните провинции, на която беше договорена по-нататъшна политика за борба с коронавируса.

По този начин по-нататъшното затягане на мерките ще се превърне в ново ограничение на контактите в сравнение с режима, действащ от 16 декември. Преди това беше възможно да се провеждат частни срещи за компании до пет души, представляващи две домакинства, сега такива срещи могат да се провеждат само от двама души.

„Независимая газета“: Двама ваксинирани срещу коронавируса са починали в Норвегия
Двама души, които са били ваксинирани срещу коронавируса, са починали в Норвегия. Това съобщи във вторник Норвежката агенция по лекарствата, цитирана от “Независимая газета“.

„На 5 януари получихме два съобщения за смъртни случаи, настъпили няколко дни след ваксинацията“, се казва в доклада.

Ваксинирането с помощта на препарата, произведено от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, започна в Норвегия на 27 декември 2020 г.

Жителите на старчески дом в Осло бяха първите ваксинирани в страната. В момента властите разследват дали смъртните случаи са свързани с ваксинациите.

"Трябва да анализираме дали ваксината е причина за смъртта или е съвпадение, че смъртта е настъпила малко след ваксинацията", каза говорител на Агенцията. По думите му сега се ваксинират хора от рискови групи, които имат влошено здраве и сериозни заболявания.

ТАСС: СЗО съобщи, че Китай не е допуснал нейни експерти да разследват появата на коронавируса
Китайските власти все още не са издали разрешение за пребиваването на международна научна група от експерти от Световната здравна организация (СЗО), която трябва да посети страната, за да установи обстоятелствата за произхода на коронавируса. Това съобщи във вторник на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от TACC.

Той каза, че членовете на експертната група "през последните 24 часа са отпътували от страните си към Китай" и че този въпрос преди това е бил обсъден с ръководството на страната. „Днес научихме, че китайските служители все още не са издали необходимото разрешение за пристигането на групата“, каза ръководителят на СЗО, подчертавайки, че е „много разочарован от тази новина“.

Според него двама експерти от групата са научили новината, когато вече са тръгнали на път, докато други „не са заминали в последния момент“. Гебрейесус каза, че е имал "контакт с висши китайски служители", по време на който "е дал ясно да се разбере, че тази мисия е приоритет за СЗО". Генералният директор е получил уверения, че Китай "провежда вътрешни процедури с оглед възможно най-бързото допускане (на групата експерти)".

The Guardian: Локдаунът в Англия може да продължи до месец март 2021 година
Третият национален локдаун, наложен в Англия, в опит за справяне с огромното увеличение на случаите на Covid-19, вероятно ще остане в сила и през март, като някои мерки ще продължават още по-дълго, предупреди правителството, цитирано от британският вестник The Guardian.

Министърът от кабинета Майкъл Гоув заяви, че се надява постепенното премахване на ограниченията да започне в средата на февруари, но че времето, необходимо на ваксините да влязат в сила, означава, че вероятно ще минат поне още няколко седмици, преди мерките да могат започват да се облекчават значително.

„Не можем да предскажем със сигурност, че ще можем да премахнем ограниченията през седмицата, започваща от 15 до 22 февруари, това, което ще правим, е всичко, което можем, за да сме сигурни, че възможно най-много хора са ваксинирани, така че да можем да започнем постепенно да премахваме ограниченията “, каза Гоув пред Sky News.

„Смятам, че е редно да се каже, че през месец март трябва да можем да премахнем някои от тези ограничения - но не непременно всички.“

В понеделник Англия беше поставена в пълен общонационален локдаун - с най-строгите ограничения от миналия март насам. Обявявайки мерките, Борис Джонсън предупреди, че предстоящите седмици ще бъдат „най-тежките досега“.

Премиерът каза, че затварянето на училища и несъществени фирми и призива хората да останат в домовете си е необходим, за справяне с новия щам на вируса.

Но министрите не успяха да обяснят защо са изчакали, докато някои деца се върнат в класните стаи, за да направят съобщението, след като само часове по-рано настояха, че е безопасно да бъдат там.

Изказвайки се във вторник сутринта, Гоув призна, че министрите са чакали до последния момент, налагайки ограниченията само когато нямат друг избор. Той каза пред Sky News: „Затварянето на училища наистина е последната мярка. Никой от нас не искаше да го направи. Всички знаем защо е толкова важно децата да получат възможно най-доброто образование.

„Но главните лекари на всички части на Обединеното кралство прецениха вчера, че трябва да преминем в ниво пет - най-тежкото ниво на готовност срещу тази инфекция. И изправени пред тази новина вчера, не ни остана друга алтернатива, освен да предприемем всяка стъпка, която бихме могли.“

Reuters: Италия съобщи за над 600 починали и над 15 хиляди нови случая на коронавирусна инфекция
Във вторник Италия съобщи за 649 смъртни случая, свързани с коронавирус, срещу 348 предния ден, съобщи Mинистерството на здравеопазването, докато дневният брой на новите инфекции нарасна до 15 378 от 10 800, предава Reuters.

През изминалия ден са извършени около 135 106 тестове, заяви Mинистерството срещу 77 993 предишния ден.

Италия е регистрирала 76 329 смъртни случая от COVID-19, от 21 февруари, най-високият в Европа и петият в света. До момента страната е съобщила за 2,182 милиона случая, съобщи здравното министерство.

Пациентите в болница с COVID-19 възлизат на 23 395 във вторник, което е ръст от 78 за последното денонощие. 202 души са приети за интензивно лечение, в сравнение със 136 в понеделник.

Настоящият брой на пациентите в реанимация е спаднал с 10 на 2 569, отразявайки тези, които са починали или са били изписани след възстановяване.

Когато втората вълна на епидемията в Италия се ускори бързо през първата половина на ноември, приемът в болници нарасна до около 1000 души на ден, докато заетостта в интензивното лечение се увеличаваше с около 100 пациенти на ден.

ТАСС: В Германия ще ограничат придвижването в регионите със сложна епидемиологична обстановка
Германското правителство и властите на федералните провинции се споразумяха да наложат ограничения за движение в региони с особено неблагоприятна епидемиологична ситуация. Както беше съобщено от DPA, на гражданите ще бъде забранено да се отдалечават в радиус от 15 км от къщата без основателна причина, предава TACC.

Правилото ще влезе в сила в областите, където в течение на една седмица ще има 200 случая на коронавирусна инфекция на 100 хиляди от населението.

Също така, както се очаква, след кризисна среща по въпроса германският канцлер Ангела Меркел ще обяви удължаването на настоящия локдаун до 31 януари.

От началото на пандемията в Германия са идентифицирани 1 787 410 заразени, 35 518 пациенти с коронавирус са починали. През изминалия ден има нови заразени 11 987 души, 944 пациенти са починали от усложнения.

Сега Германия се намира във втори локдаун, първият беше през пролетта. Поради новата вълна на пандемията в началото на ноември кафенета и ресторанти първо бяха затворени, но това се оказа недостатъчно. В средата на декември правилата трябваше да бъдат значително затегнати и почти всички търговски обекти бяха затворени. Театрите, музеите, фризьорските салони, салоните за красота не работят, учениците са прехвърлени на дистанционно обучение. Предполагаше се, че мерките ще бъдат в сила до 10 януари.


ТАСС: Ангела Меркел свиква кризисно съвещание за ваксинацията
Кризисната среща на представители на германските власти ще се състои в сряда в Берлин. Както съобщава вестник Bild, германският канцлер Ангела Меркел реагира по този начин на критиките на своя съпартиец и здравен министър Йенс Шпан за темповете на ваксинация във Федерална република Германия, предава TACC.

Очаква се на срещата да се обсъдят начини за увеличаване на производството на ваксини, за това офисът на федералния канцлер иска да създаде специална работна група. В допълнение към Шпан, в него ще влизат министърът на икономиката Петер Алтмайер, заместник-канцлерът и министър на финансите Олаф Шолц и началникът на кабинета на канцлера Хелге Браун.

Германското правителство е изправено пред критики от страна на медиите и редица политици поради ниския, според тях, процент на ваксинация. Сега в Германия по-малко от 0,5% от населението е ваксинирано. Говорителят на социалдемократите Шолц даде на Шпан, който е член на Християндемократическия съюз, дълъг списък с въпроси относно причините за грешките при поръчките на ваксините срещу Covid-19.

Медиите интерпретираха това като разделение в правителството и началото на предизборната надпревара в Германия в навечерието на парламентарните избори, насрочени за есента.

Преди това Шпан заяви, че до лятото всички жители на Германия ще получат предложение да се запишат за ваксинации.

В края на декември ваксинацията срещу коронавирус официално започна в целия ЕС. До края на 2020 г. Германия е получила над 1,3 милиона дози от ваксината, разработена от консорциума BioNTech и Pfizer, в началото на 2021 г. са планирани доставки на още 4 млн. Германия, чието население е около 83 милиона, също иска да получи десетки милиони дози от други компании в бъдеще - като Moderna, AstraZeneca, CureVac и Johnson & Johnson.

Европа изостава с ваксинацията срещу новия коронавирус (Обзор)
Към днешна дата Германия е получила 1,3 милиона дози ваксина Pfizer / BioNTech и е ваксинирала около 130 хиляди души - което очевидно не е достатъчно. Поради липсата на ваксини в страната, 300 от 400 създадени центрове за ваксинация бяха принудени да затворят. Във Франция към началото на януари бяха ваксинирани едва 322 души, в Италия - 8300 и т.н. Представители на френското правителство се оправдаха и на практика защитиха служителите, отговорни за закъсненията, показват публикации във водещи европейски медии, критикуващи мудността на европейските страни на фона на появата на новия силно заразен „британски щам“

Според австрийския вестник Der Standard се създава впечатление, че френската бюрокрация се опитва да скрие своята професионална некомпетентност. Така например, дори по време на „първата вълна“ във Франция, бе на лице катастрофална липса на маски и PCR тестове. Освен това във Франция 59% от населението се противопоставя на ваксинацията - повече, отколкото в други европейски страни. Това се дължи на липсата на доверие във френската здравна система. Предвид всички тези обстоятелства, пише австрийският вестник, процесът на ваксинация във Франция може да отнеме години.

Според парижкия Le Monde президентът Макрон е бил принуден „с гняв“ да обяви неоправдано забавяне на ваксинацията. Гневът на президента беше насочен предимно към здравния министър Оливие Веран, който оправдава бездействието на своето министерство, вместо да поеме пълната отговорност. Гийом Пелтие, един от лидерите на опозиционната републиканска партия, осъди "административния саботаж на здравните власти в горните ешелони на властта". Според Пелтие Макрон всъщност прикрива "излязлата извън контрол бюрокрация".

Испанският El Pais посочва Израел като положителен пример, където 10% от населението е било ваксинирано само за няколко седмици. В същото време Европа се оказа неподготвена за избухването на епидемията, в резултат на което 15 милиона европейци бяха заразени и 350 хиляди починаха.

На свой ред BioNTech (партньор на американския Pfizer) разкритикува Европейската комисия, че не е заявила достатъчно ваксини за коронавирус навреме. Недостигът на ваксини възникна поради факта, че Брюксел разчиташе на няколко ваксини наведнъж, много от които не бяха готови по времето, когато започна "втората вълна" на Covid-19.

Вероятно ваксината на Pfizer / BioNTech е била твърде скъпа за европейските бюрократи. В допълнение, предоставянето на квота на френската фирма Sanofi е най-вероятно политически мотивирано, тъй като тази ваксина като цяло е неподходяща. Така залагането на няколко ваксини наведнъж се оказа неправилен ход, тъй като не отчита различните степени на готовност сред конкурентите.

Досега Pfizer / BioNTech - американо-германското съвместно предприятие печели състезанието. По принцип тази ваксина е немска, тя е разработена в Германия от малката компания BioNTech, основана от германци от турски произход - съпрузите Югюр Шахин и Йозлем Тюречи. В същото време американският Pfizer осигурява производствен капацитет и разпространението на ваксината. В интервю за списание Der Spiegel турски учени заявиха, че първоначално стратегията на ЕС е била погрешна и сега те са принудени спешно да започнат производството на допълнителни десетки милиони дози за Европа.

В резултат на настоящите закъснения във ваксинирането на населението, Европейският съюз значително изостава от Израел, САЩ, Канада и Обединеното кралство, където заедно с Pfizer / BioNTech са одобрени и проведени ваксинации на Moderna и AstraZeneca.

Настоящата критична ситуация с ваксинацията се дължи главно на факта, че Брюксел и отделни държави от ЕС не са взели предвид мащаба и скоростта на разпространение на „втората вълна“ на коронавируса, която далеч надхвърля показателите от пролетта.

Ако през юли тази година САЩ поръчаха 600 милиона дози Pfizer / BioNTech, тогава Европейският съюз отложи резервацията до ноември и поръча половината от тази ваксина, въпреки че населението на ЕС е поне един и половина пъти по-голямо от американското. В резултат на това САЩ ще получат не само много повече ваксини, но и преди Европа.

Според списание Der Spiegel настоящата ситуация се дължи на комбинация от фактори: недостиг на ваксини, залог на „грешните“ ваксини, както и логистика (лоша организация на доставките). Вината е както на Европейската комисия, така и на германските власти, заключава списанието. - Европейският съюз изчака твърде дълго и поръча твърде малко от съображения за икономия.

Европейските власти се опасяваха, че милиони дози няма да бъдат поискани. Тази стратегия се оказа погрешна. Така наречените спестявания „излязоха грешни“: в сравнение с колосалните щети, нанесени на икономиката на ЕС, цената на ваксинацията е просто незначителна. Само за да помогне на принудително затворените предприятия, Германия плати над 30 милиарда евро през ноември-декември. Според германския статистически институт IAB всяка седмица „локдаун“ струва на страната 3,5 милиарда евро.

ТАСС: В Словакия откриха заразени с „британския щам“
Министърът на здравеопазването на Словакия Марек Крайчи информира, че в републиката са регистрирани първите случаи на заразяване с "британския щам“ на коронавируса. Това съобщи Словашкото радио, цитирано от TACC.

Тестовете, според ръководителя на Министерството на здравеопазването, потвърждават заразата с "британския" щам коронавирус в района на град Михаловце в Източна Словакия. На 23 декември Крайчи каза, че "мутиралата форма на коронавирус най-вероятно се е появила в Словакия, тъй като голям брой жители на републиката посещават Великобритания".

Ситуация с коронавирус в Словакия

Общият брой на хората, заразени с коронавирус в Словакия, е достигнал 188 099. От началото на епидемията в държава с население от 5,5 милиона граждани, 2 521 души са починали с диагноза COVID-19. От 1 януари републиката рязко затегна епидемиологичните мерки за безопасност, насочени към намаляване на социалните контакти на гражданите. Въведена е забрана за напускане на жилищни помещения освен в крайна нужда.

На 1 октомври бе обявено отново извънредно положение в Словакия, каквото действа по време на първата вълна от пандемията. То трябваше да приключи на 30 декември, но властите го удължиха с още 40 дни. Задължително е носенето на медицински маски в страната. Нарушителите на санитарните и епидемиологични мерки са изправени пред глоби до 20 000 евро.

Reuters: Великобритания ще обяви гранични ограничения заради COVID-19
В най-скоро време Великобритания ще издаде нови гранични ограничения, за да се опита да намали разпространението на COVID-19, заяви министърът на кабинета на страната Майкъл Гоув във вторник, цитиран от Reuters.

„Съвсем скоро ще излезем с нови предложения за това как точно да гарантираме, че границите ни са безопасни“, каза Гоув пред Sky News.

„Но посланието е много, много ясно за гражданите на Обединеното кралство, че те не трябва да пътуват“.

Kathimerini: Гръцката църква се разбунтува срещу правителствените мерки, ще приема миряни въпреки забраната
Светият синод на Гръцката православна църква се разбунтува срещу решението на правителството да остави миряните извън църквите по време на Богоявление в сряда, защото „никой не може да избира коит закони да спазва и да подготвя сцената за възможен сблъсък“, както отбелязаха от кабинета на премиера Кириакос Мицотакис, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Първоначално църквите трябваше да останат отворени, с ограничен брой присъстващи. Но решението на правителството от миналата събота да затегне заключването, за да предотврати разпространението на коронавируса и да позволи на училищата от всички класове да се отворят на 11 януари, доведе до обрат, тъй като на други търговски предприятия беше наредено да бъдат затворени.

В крайна сметка правителството реши в понеделник, че ще се отварят само детски градини и начални училища. Но йерарсите на гръцката църква обвиниха правителството, че има специално отношение конкретно към Църквата.

Срещайки се онлайн в понеделник сутринта, Синодът единодушно реши да игнорира новите насоки на правителството за заключване под предлог, че се придържа към старото споразумение. Той отиде по-далеч, обвинявайки правителството в диверсионна атака, че предоставя само ограничен брой ваксини и използва ваксинацията за „други цели“.

Синодът заяви, че ще подаде петиция до Държавния съвет, най-висшия административен съд на Гърция, за отмяна на решението и също така ще отнесе жалбите си до европейските власти.

От там добавиха, че са спазили всички правила за хигиена и дистанция по време на коледните служби и че традиционното благославяне със светена вода по време на Богоявление ще се извършва в църквите, а не на открити пространства, както е обичайно.

Православната църква празнува кръщението на Исус по време на празника на 6 януари, като му придава различно значение от това на западните църкви.

„Законът не може да се спазва по прищявка, така че който не е съгласен, да го игнорира. Надяваме се, че Църквата ще разбере критичния характер на обстоятелствата за обществото, както е правила отговорно досега “, отговори правителството.

Bild: Германия ще удължи ограничителните мерки до края на януари
Германският канцлер Ангела Меркел ще проведе онлайн конференция във вторник с премиерите на 16 федерални провинции в страната, за да се договори за продължаване на блокирането поради продължаващото разпространение на коронавируса. Експертите не се съмняват, че ограничителните мерки ще продължат до края на януари, пише Bild.

Регионите се съгласяват да удължат карантината, разликите са само във времетраенето. Някои провинции искаха удължаване за две седмици, други за три. По отношение на училищата също нямаше единство: на някои места искат да разрешат присъственото обучение, но само за начални класове, а някъде смятат, че такава стъпка е твърде рискована. Вестник Bild вече съобщи, че Меркел се е съгласила по принцип да удължи блокирането.

Против това са единствено от дясната партия „Алтернатива за Германия“. „Вместо да удължаваме ограниченията за неопределено време, трябва да се съсредоточим върху защитата на хората в риск“, каза заместник-председателят на партията Щефан Бранднер.

Сега в Германия е в сила второ затваряне, първото беше през пролетта. Заради новата вълна на пандемията в началото на ноември първо бяха затворени кафетата и ресторантите, но това се оказа недостатъчно. В средата на декември трябваше да се затегнат правилата значително и да се затворят почти всички търговски обекти и образователни институции. Предполагаше се, че мерките ще бъдат в сила до 10 януари.

На 16 декември в Германия влязоха в сила строги карантинни мерки. Всички търговски обекти са затворени, с изключение на хранителни, битови и някои други магазини, продаващи жизненоважни стоки. Театрите, музеите, фризьорските салони, салоните за красота не работят, учениците се прехвърлят на дистанционно обучение.

От началото на пандемията в Германия са установени 1 775 513 заразени, 34 574 пациенти с коронавирус са починали. Според последните данни през изминалия ден са заразени 9 847 души, което е почти три пъти по-малко от средата на декември. Експертите не смятат тези статистически данни за показателни, тъй като поради празниците в страната са направени по-малко тестове и не са регистрирани всички случаи.

Kathimerini: Гърция отваря детските градини и началните училища от 11 януари
В понеделник вечерта министърът на образованието на Гърция Ники Керамей официално обяви, че детските градини, началните и специалните училища в Гърция ще бъдат отворени от 11 януари, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

„Настоящите условия ни позволяват постепенно да започнем да отваряме нашите училища въз основа на препоръките на експертите“, каза Керамей.

Детските градини и началните училища ще се отворят първи поради „специалните психо-емоционални нужди на нашите малки ученици“, каза тя.

Мерките за безопасност ще включват произволно тестване за ученици и учители, както и схема на разпределени часове за намаляване на смесването на класовете.

През следващите дни трябва да бъде преразгледано възобновяването на средните гимназии.

Дистанционното обучение за тези ученици ще бъде възобновено на 8 януари.

Междувременно служители на министерството на образованието заявиха, че планират да намалят учебния материал, по който ще полагат изпити учениците от третата година на гимназията по време на националните изпити в края на годината.

Принтирай    Оразмери текст   + -