Унгария начело срещу „изнудването“ на Брюксел

19 Ноември 2020 | 11:58 | 0
Унгария начело срещу „изнудването“ на Брюксел
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Преди броени дни Европейският съюз изпадна в поредна криза, след като Унгария и Полша официално блокираха следващия дългосрочен бюджет и фонда за въстановяване от коронавируса заради обвъзрването на средствата с критерии за върховенство на закона. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поясни, че страната му е наложила вето върху бюджета на Европейския съюз заради плановете на Брюксел да обвърже финансирането със зачитането на върховенството на закона - нещо, което според премиера е равносилно на „изнудване" на страни, които се противопоставят на миграцията. „В Брюксел разглеждат държавите, които допускат мигранти, като такива, управлявани от върховенството на закона“, подчерта Орбан в изявление и добави: „След като това предложение бъде прието, няма да има повече пречки пред обвързването на общите средства на държавите-членки за подпомагане на миграцията и използване на финансови средства за изнудване на страни, които се противопоставят на миграцията". Полша също блокира бюджета.
Словенският премиер Янез Янша подкрепи критиките, отправени от двете страни при налагането на вето върху бюджета на ЕС заради плановете за обвързване на финансирането със зачитането на върховенството на закона. „Някои политически групи... открито заплашват да използват инструмента, погрешно наречен „върховенство на закона“, за да дисциплинират отделни държави-членки на ЕС с мнозинство от гласовете“, заяви Янша в писмо до председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, публикувано в местните медии.
Той обаче бе сред малцината, изразили симпатия към Будапеща и Варшава. Европейският парламент няма да направи никакви отстъпки, за да задоволи Унгария и Полша, които блокират бюджета и пакета срещу коронавируса на ЕС на стойност 1,8 трилиона евро заради настояването плащанията да бъдат обвързани с все още неизвестни критерии за спазване на върховенството на закона, стана ясно от съобщение от парламента в Брюксел.
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за привеждане в оперативно разположение на планирания от Европейския съюз фонд за възстановяване от кризата с коронавируса „без забавяне".


Премиерът на Румъния: Полско-унгарското вето върху бюджета е отрицателно за целия ЕС
Румънският премиер Людовик Орбан предупреди, че ветото върху бюджета на Европейския съюз и плана за създаване на спасителен фонд за кризата с коронавируса, упражнен от Унгария и Полша, е „отрицателно за целия Блок", предава AFP.
„Блокирането на приемането на решение по плана за възстановяване се отразява негативно на целия ЕС, включително на гражданите на Унгария и Полша", заяви Орбан в ексклузивно интервю за агенцията.

Кристин Лагард: Фондът на ЕС за възстановяване трябва да стане оперативен без забавяне
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за привеждане в оперативно разположение на планирания от Европейския съюз фонд за възстановяване от кризата с коронавируса "без забавяне", предава AFP, като припомня, че Унгария и Полша блокираха приемането му.
„Допълнителните ресурси на пакета могат да улеснят експанзионните фискални политики, най-вече в онези държави от еврозоната с ограничено фискално пространство", заяви Лагард преди преговори от страна на лидерите на ЕС.
Спасителният пакет от 750 милиарда евро „трябва да започне да функционира незабавно", добави френският политик.
По-рано министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поясни, че страната му е наложила вето върху бюджета на Европейския съюз заради плановете на Брюксел да обвърже финансирането със зачитането на върховенството на закона - нещо, което според премиера е равносилно на „изнудване" на страни, които се противопоставят на миграцията.
„В Брюксел разглеждат държавите, които допускат мигранти, като такива, управлявани от върховенството на закона“, подчерта Орбан в изявление и добави: „След като това предложение бъде прието, няма да има повече пречки пред обвързването на общите средства на държавите-членки за подпомагане на миграцията и използване на финансови средства за изнудване на страни, които се противопоставят на миграцията".
Полша също блокира бюджета. Словенският премиер Янез Янша подкрепи критиките, отправени от двете страни при налагането на вето върху бюджета на ЕС заради плановете за обвързване на финансирането със зачитането на върховенството на закона.
„Някои политически групи... открито заплашват да използват инструмента, погрешно наречен „върховенство на закона“, за да дисциплинират отделни държави-членки на ЕС с мнозинство от гласовете“, заяви Янша в писмо до председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, публикувано в местните медии.

AFP: Европейският парламент няма да прави отстъпки на Унгария и Полша за върховенството на закона
Европейският парламент няма да направи никакви отстъпки, за да задоволи Унгария и Полша, които блокират бюджета и пакета срещу коронавируса на ЕС на стойност 1,8 трилиона евро заради настояването плащанията да бъдат обвързани с все още неизвестни критерии за спазване на върховенството на закона, предава AFP, като се позовава на съобщение от парламента в Брюксел.
„От наша страна няма да има повече никакви отстъпки“, се казва в документа, публикуван в сряда след среща на лидерите на групи в Европейския парламент.
От там призовават европейските лидери, които ще проведат виртуална среща на върха в четвъртък, „да приемат пакета и да започнат процеса на ратификация възможно най-бързо“.

Полският премиер: В ЕС има европейска олигархия, която наказва по-слабите членки
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки в сряда защити решението на Варшава да наложи вето на бюджета и възстановителния фонд на ЕС, като подчерта, че опитите на Брюксел да обвърже финансирането с неясните критерии за върховенство на закона са неприемливи, предава AFP.
„ЕС, в който има европейска олигархия, наказваща по-слабите (членки), не е ЕС, в който влязохме“, заяви Моравецки пред парламента, като добави: „Казваме ‚да‘ на Европейския съюз, но ‚не‘ на това, да бъдем наказвани като деца, ‚не‘ на механизмите, според които Полша и други страни няма да бъдат третирани справедливо“.

AFP: Франция иска ЕС да продължи с бюджета без опонентите му
Европейският съюз разглежда „практични решения“ за разрешаване на кризата около бюджета на блока и фонда за възстановяване от коронавируса, но може да продължи напред без опонентите му Унгария, Полша и Словения, заяви министърът по европейските въпроси на Франция Клемент Бьоне в сряда, цитиран от AFP. „Заедно с германското председателство на ЕС разглеждаме практични решения“, каза той пред сенаторите в Париж, но „ние разглеждаме, като последна мярка, как да продължим без страните, които блокират“ сделката. Бьоне заяви, че служители на ЕС ще измислят „разяснения“ на изискването за спазване на върховенството на закона, „но със сигурност не като го поставят под въпрос, защото са заложени нашите ценности и европейският ни проект“. „Европа не може да бъде заложник на определен брой правителства, които не искат да вървят напред, които не зачитат основата на нашия политически проект“, предупреди той.

AFP: Комисарят по икономиката призова страните-членки да подкрепят плана за възстановяване
Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони призова страните-членки да подкрепят бюджета на Блока от 1,8 млрд. евро и плана за възстановяване от коронавируса, след като Унгария и Полша наложиха вето, предава AFP.
„Призовавам правителствата на ЕС да покажат силно чувство за отговорност към собствените си граждани и към всички европейци в този решаващ момент. Нека приемем този план за възстановяване", заяви Джентилони. По-рано през деня министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поясни, че страната му е наложила вето върху бюджета на Европейския съюз заради плановете на Брюксел да обвърже финансирането със зачитането на върховенството на закона - нещо, което според премиера е равносилно на „изнудване" на страни, които се противопоставят на миграцията. „В Брюксел разглеждат държавите, които допускат мигранти, като такива, управлявани от върховенството на закона“, подчерта Орбан в изявление и добави: „След като това предложение бъде прието, няма да има повече пречки пред обвързването на общите средства на държавите-членки за подпомагане на миграцията и използване на финансови средства за изнудване на страни, които се противопоставят на миграцията". Полша също блокира бюджета. Словенският премиер Янез Янша подкрепи критиките, отправени от двете страни при налагането на вето върху бюджета на ЕС заради плановете за обвързване на финансирането със зачитането на върховенството на закона. „Някои политически групи... открито заплашват да използват инструмента, погрешно наречен „върховенство на закона“, за да дисциплинират отделни държави-членки на ЕС с мнозинство от гласовете“, заяви Янша в писмо до председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, публикувано в местните медии .

AFP: Премиерът на Словения подкрепи Унгария и Полша в спора за върховенството на закона в ЕС
Словенският премиер Янез Янша подкрепи критиките, отправени от Полша и Унгария при налагането на вето върху бюджета на ЕС заради плановете за обвързване на финансирането със зачитането на върховенството на закона, предава AFP. „Някои политически групи... открито заплашват да използват инструмента, погрешно наречен „върховенство на закона“, за да дисциплинират отделни държави-членки на ЕС с мнозинство от гласовете“, заяви Янша в писмо до председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, публикувано в местните медии .

Виктор Орбан: Унгария наложи вето върху бюджета на ЕС заради изнудването за миграцията
Унгария наложи вето върху бюджета на Европейския съюз заради плановете на Брюксел да обвърже финансирането със зачитането на върховенството на закона - нещо, което според премиера на страната Виктор Орбан, е равносилно на "изнудване" на страни, които се противопоставят на миграцията, предава AFP. „В Брюксел разглеждат държавите, които допускат мигранти, като такива, управлявани от върховенството на закона“, подчерта Орбан в изявление и добави: „След като това предложение бъде прието, няма да има повече пречки пред обвързването на общите средства на държавите-членки за подпомагане на миграцията и използване на финансови средства за изнудване на страни, които се противопоставят на миграцията".

AFP: Германия е „уверена в намирането на решение" след ветото за бюджета на ЕС
Германия е оптимист, че може да се намери решение за ветото на Полша и Унгария върху бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от коронавируса. Това подчерта министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас, предава AFP. „Ще работим през следващите часове и дни с всички заинтересовани страни... за намиране на решение и съм уверен, че ще има такова", категоричен бе първият дипломат на Берлин. „Имаме нужда не просто от решение, а от бързо такова и съм сигурен, че ще го получим", добави Маас. В понеделник Унгария и Полша блокираха одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС и спасителния пакет от 1,8 трилиона евро за справяне с последиците от пандемията от коронавируса, тласкайки Блока към политическа криза.

Daily Express: Полша и Унгария хвърлиха ЕС в криза като блокираха пакета и бюджета на стойност 1,8 трилиона евро
Европейският съюз изпадна в поредна криза днес, след като Унгария и Полша официално блокираха следващия дългосрочен бюджет и фонда за въстановяване от коронавируса на блока заради обвъзрването на средствата с критерии за върховенство на закона, пише британското издание The Daily Express. Както информира вестникът, „бунтовните столици са отказали да подпишат новите правила, които биха обвързали раздаването на средства от бюджета със спазването на добро повдение“. Ходът на Будапеща и Варшава оставя сериозния финансов пакет на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро да виси, а държавите-членки остава да намерят ново споразумение преди края на годината. Висш европейски дипломат определи събитията като „криза“ за блока на толкова късен етап от процеса. Вътрешният човек каза: „Това ще забави изпълнението на плановете и ще направи невъзможно изплащането на парите възможно най-рано. Мисля, че сме наясно с огромната икономическа и социална криза, която сега ще се влоши още повече от втората вълна на коронавируса - времето наистина е от съществено значение“. Посланиците на Полша и Унгария блокираха така наречения механизъм за върховенство на закона по време на критично гласуване на предложението по време на закрита среща в Брюксел. Говорител на германското председателство заяви: „Посланиците на ЕС не можаха да постигнат необходимото единодушие за започване на писмената процедура поради резерви, изразени от две държави-членки“. Държавите от ЕС искат да принудят евроскептичните правителства да се присъединят към ценностите и демократичните принципи на блока, преди да могат да получат средства от спасителната програма за коронавирус от 750 милиарда евро за региони и икономики, засегнати от пандемията. „Механизмът до голяма степен се разглежда като репресия срещу Будапеща и Варшава, които често са в конфликт с Европейската комисия заради предполагаеми нарушения на правилата на блока“, отбелязва изданието. Фондът за възстановяване беше свързан със следващия седемгодишен бюджетен пакет, който трябва да бъде съгласуван единодушно, преди да влезе в сила през 2021 г. „Арх-федералистът Ги Верхофстад, който е на първата линия на борбата за строги правила за върховенство на закона, каза: „Играта на покер започна. Време е да хванем техния блъф“. Сега лидерите на ЕС ще бъдат принудени да предприемат бърза намеса в опит да спасят бюджета. Те трябва да проведат видеоконференция в четвъртък, но може да се наложи физическа среща в Брюксел за сключване на сделка преди края на годината. Очаква се канцлерът на страната-председател на ЕС Германия Ангела Меркел да изиграе жизненоважна роля, за да убеди Унгария и Полша да отстъпят. Германският лидер вече помогна да се намери компромис с унгарския лидер Виктор Орбан по време на ожесточените спорове за фонда за възстановяване и бюджета по-рано тази година. Ако блокът не успее да постигне споразумение преди края на годината, той ще бъде принуден да приеме спешен бюджет за2021 г., докато спорът бъде разрешен. Това също би означавало, че фондът за възстановяване на коронавирус няма да влезе в действие, оставяйки много страни-членки без жизненонеобходими средства.

Принтирай    Оразмери текст   + -