Коронавирусът стана основна тема в Европа

17 Октомври 2020 | 14:03 | 0
Коронавирусът стана основна тема в Европа
Снимка: Pixabay

С напредването на есента дали заради по-ниските температури или заради дългите месеци на отпускане и неспазване на мерките особено сред по-младите хора, коронавирусът отново се превърна в централна тема в Европа. Макар и всички политици да декларират, че не може да се очаква завръщане на строгите мерки от пролетта, било заради умората на хората от тяхното спазване, било с цел съхранение на икономиката и работните места, във все повече региони се въвеждат различни строги мерки, които основно ограничават възможността на младите хора да се събират, защото те се разглеждат като инкубатор на болестта, макар и да я прекарват леко или дори безсимптомно.
***

РИА Новости: За последното денонощие в Русия са регистрирани почти 15 хиляди новозаразени с коронавирус
През деня във всички руски региони са регистрирани 14 922 случая на инфекция с новия коронавирус, според Оперативния щаб за борба с разпространението на инфекцията, предава РИА Новости.

В петък в страната, за първи път от началото на пандемията, броят на новите случаи надхвърли 15 хиляди. Темпът на растеж достигна 1,1 процента.

Най-голям брой нови случаи на COVID-19 бяха открити в Москва (4 648, ден преди те са били 5 049), Санкт Петербург (659) и Московска област (458). Чукотка има най-малък брой от тях (само 2).

279 души са починали от усложнения на болестта (24 002 от началото на епидемията). Още 8 617 пациенти са изписани от болници (1 065 199 от началото на март).

Общият брой на случаите в Русия се е увеличил до 1 384 235.

Най-сложно е положението в столицата, в града са в сила ограничителни мерки: на хора над 65-годишна възраст и страдащи от хронични заболявания се препоръчва да си останат у дома, фирмите и организациите са длъжни да преведат поне 30 процента от служителите на дистанционна работа. Училищните ваканции, които бяха удължени на две седмици, ще приключат на 18 октомври, но учениците от гимназиите засега ще преминат към дистанционно обучение.


AFP: В италианския регион Ломбардия забраняват консумацията на храна и напитки на открито
Италианският регион Ломбардия, първият европейски епицентър на пандемията на коронавируса, е наредил всички барове да затварят в полунощ от събота, като мярка срещу разпространението на коронавируса, предава AFP.

Всички любителски спортни събития също са забранени в богатия северен регион, където се появиха първите случаи на Covid-19 в Европа през февруари.

Според новите ограничения, които ще останат в сила до 6 ноември, баровете след 18:00 ще могат да обслужват само клиенти, седнали на маси, а продажбата на алкохол за изнасяне навън също е забранена след това време.

Ломбардия, най-гъсто населеният регион на Италия, също забрани консумацията на храна и напитки във всички обществени открити зони извън, съгласно новите правила.