Ще спъне ли историята Македония по пътя към ЕС

16 Октомври 2020 | 17:04 | 0
Ще спъне ли историята Македония по пътя към ЕС
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Втори ден продължава срещата на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси, като според много наблюдатели и у нас и в Скопие от това заседание зависи, дали официална София ще даде зелена светлина на Македония за организиране на междуправителствената конференция за започване на преговори на Македония за членство в ЕС преди края на годината. Премиерът и външният министър на Македония са по-скоро оптимистично настроени за европейската перспектива пред Скопие, но все пак преди седмица Заев на изключи възможността София да блокира пътя на страната му към ЕС, но подчерта, че компромиси с македонския език и идентичност са невъзможни.

От публикациите в македонската преса става ясно, че днес на дневен ред е отново темата за Гоце Делчев.

***

“ТВ 24” (Македония): Няма окончателно споразумение за Гоце Делчев
Македонските и българските историци не са постигнали никакъв напредък по отношение на Гоце Делчев, въпреки че са представени нови идеи за неговия характер и дело. Малък напредък е постигнат в областта на учебниците по средновековна история. По отношение на Св. Св. Кирил и Методий е договорено, че те са общославянски и християнски просветители. Членовете на Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси между Република Северна Македония и Република България договориха нова среща до края на годината и още пет догодина, информира македонският телевизионен канал “ТВ 24“

„Има бавни темпове на движение напред и за мен това е важно в момента. Процесът на разговори продължава, с всички трудности и всички чувствителни теми на масата. Моля за търпение и повече внимание към нас и колегите ни от България, за да може проблемите да бъдат обсъдени с възможно най-малко емоции и напрежение. Само тогава нещата могат да бъдат преодолени. Това беше 100-ата среща, в която преговорите продължиха. Два дни имаше напрегнати дискусии. Договорено е до края на годината да има още една среща и догодина още пет. През тези два дни имаше дискусии за учебниците за 6 клас в българската образователна система и дискусия за Гоце Делчев. "Постигнахме значителен напредък и направихме една препоръка по отношение на учебниците", каза професор Драги Георгиев, съпредседател на македонската страна на комисията.

Българският историк проф. Ангел Димитров заяви, че преговорите се водят от политици, но сега има научна дискусия за историята. До края на годината ще има още едно заседание на Комисията, съобщи Димитров, защото има много повече елементи, които трябва да бъдат обсъдени.

Димитров описа срещите с метафора „облачно с много дъжд и малко слънце“. Той обаче каза, че Гоце Делчев ще бъде обсъден допълнително. Според Димитров за Гоце Делчев не е имало време или възможност да se постигне напредък.

Проф. Драги Георгиев (Македония): Има напредък за учебниците, не се разбрахме за Гоце Делчев
Съпредседателят на българо-македонската Комисия по историческите въпроси професор Драги Георгиев заяви на пресконференция, че е постигната договореност относно учебниците, но има още много работа за постигане на истинско споразумение, цитира думите му македонският телевизионен “Канал 5“.

Георгиев заяви на пресконференцията, че не е постигнато конкретно споразумение по отношение на Гоце Делчев. След двудневното заседание на комисията той заяви, че се надява в бъдеще да се стигне до по-конкретни преговори.

Българският историк професор. Ангел Димитров заяви от своя страна, че разговорите се водят от политици, но сега има научна дискусия за историята.

До края на годината ще има още едно заседание на Комисията, обяви Димитров, защото има още много елементи, които трябва да бъдат обсъдени. Димитров каза още, че е направена стъпка напред по отношение на честването на 24 май, Деня на общославянските просветители.

Зоран Заев: Нямам план Б за преговорите с България
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви в отговор на въпрос на журналисти, че няма план Б за преговорите с България, предава македонското издание „Слободен печат“.

„Ако имам план Б, това означава, че се отказвам от план А. А аз не се отказвам. Постигнахме големи цели, като договора с Гърция, и не се съмнявам, че ще постигнем договор и с България, а ако не успеем, тогава ще мислим. Що се отнася до Гоце Делчев, ако нямахме решение, щяхме да го измислим. Той ще бъде мост на приятелството с България“, заяви македонският премиер.

По-късно днес се очаква пресконференция след края на 10-ия кръг от дискусии на българо-македонската историческа комисия, която се занимава именно с въпроса за Гоце Делчев.

„Фактор“ (Македония): Българо-македонската смесена комисия ще даде пресконференция днес следобед
Членовете на съвместната българо-македонска смесена комисия по исторически и образователни въпроси ще проведе пресконференция днес след края на двудневната сесия в Скопие, като в четвъртък тя е заседавала цели девет часа, информира скопското електронно издание „Фактор“.

Очаква се двустранните комисии да дадат отговор на медиите за възможния напредък от последната дискусия, особено за Гоце Делчев като историческа фигура, след като предишните три срещи по тази тема приключиха без успех, т.е. напредък.

Причината за това са твърдите позиции на членовете на българската част на комисията, които искат да подчертаят, че Делчев е българин, националност, която е неприемлива хапка за македонските историци, защото определението за нечия националност не е нещо, което историците трябва да определят, отбелязва медията.

Заседанието на смесената комисия продължава и днес, след което се предвижда пресконференция на двамата координатори Ангел Димитров и Драги Георгиев. Според някои медии първият ден от работата на комисията е преминал в конструктивна атмосфера, която дава надежда за напредък по отворените въпроси.

Дискусиите са били за македонските учебници по история за началните училища, т.е. за препоръки, свързани с античния период. Основната тема - за Гоце Делчев е оставена за днес.
***

„Независен“ (Македония): В Скопие работят интензивно за разрешаване на проблема с България
Прехвърлянето на състезанието от областта на историческите събития и атрибутите на идентичността в полето на реформите и настоящето ще позволи провеждането на първата междуправителствена конференция с Европейския съюз, казват македонските власти и се надяват, че това ще се случи през декември въпреки напрежението по оста София -Скопие. Евентуалното му неспазване според тях би означавало провал за всички - и за Северна Македония, и за България, и за германското председателство на Съюза, пише македонският вестник „Независен“.

По проблема с България се работи интензивно, казват властите в страната, а акцентът е преди всичко върху засилването на комуникацията, за да се разрешат възникналите в миналото недоразумения, особено след обяснителния меморандум на България до страните членки на ЕС, в който наред с други неща се отричат македонския език и нация, но също така се изисква включването на спора в рамката на преговорите.

Премиерът Зоран Заев, който заминава за София в началото на ноември като част от българо-македонското съпредседателство на Берлинския процес 2020, където ще се срещне с българския си колега Бойко Борисов, заяви вчера, че по проблема с България се работи усилено.

„Искам да посетя България и не крия какво ми е желанието, първото ми официално посещение от съседните държави да бъде Република България в името на приятелството, защото първият мандат започна така и вярвам, че през този период са отбелязани големи успехи на страната и вярвам, че това ще се случи“, каза Заев вчера.

Премиерът заяви, че когато излязат решения с България, те веднага ще бъдат съобщени.

А за министъра на външните работи Буяр Османи непровеждането на първата междуправителствена конференция през декември е провал за всички, за Северна Македония и за България, и за германското председателство, но и за всички участници в Берлинския процес.

„Трябва да приемем, че отсега нататък ще трябва да търсим консенсус с 27 държави-членки. Във всички 130 стъпки може да се случи така, че една държава-членка да не даде потвърждение. Що се отнася до България, мисля, че има пространство и разбиране и от двете страни за важността на настоящия момент и с работата на комисиите и политиката за намиране на начин за напредък“, каза Османи вчера на пресконференция преди македоно-българското съпредседателство на Берлинският процес 2020 (БП-2020).

По отношение на преговорната рамка той подчерта, че това е конституцията на преговорния процес и това, което ще бъде в нея, ще определи структурата и тежестта на преговорите.

„Ние като общество трябва да се подготвим, че понякога трябва усилено да убеждаваме 27-те държави-членки, че е необходим консенсус за следващата стъпка. Във всичките приблизително 130 стъпки може да се случи така, че една държава-членка да не даде съгласие за преминаване на следващата стъпка“, каза Османи, като подчерта, че България също разбира своята роля и тежест в този процес.

Външният министър подчерта, че вярва, че и от двете страни има разбиране за важността на момента, и посочи, че чрез засилване на комуникацията както на политическо ниво, така и че в Съвместната комисия ще бъде намерен начин за придвижване на процеса напред.

По повод твърденията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че Захариева е предложила ново споразумение, Османи подчерта, че в целия процес няма конспирация и че основното послание на България се съдържа в изявлението на българския премиер Бойко Борисов. А то е, че той не иска България да е в ситуация да блокира европейската перспектива на Скопие.

На всички срещи, добави той, са обменени различен набор от идеи, предложения, но в същото време Османи припомни, че основното послание на България е това и въз основа на него ще се направи опит да се интензифицира комуникацията, така че да не останат неясноти между двете страни.

Той призова опозицията в Северна Македония да не използва тези въпроси за ежедневната си политическа битка за точки пред избирателите, защото всичко това не засяга само правителството, но и опозицията.

А българският външен министър Екатерина Захариева вчера беше на среща с албанския си колега Гент Цакай, на която подчерта, че България е против разделянето на Албания и Северна Македония при започването на преговорите за членство на двете страни в ЕС.

Според Захариева българското малцинство е друга възможност, която България трябва да използва, за да помогне на Албания.

„България е готова да помогне с преподаватели и учебници за изучване на български език от нашето малцинство в Албания“, заяви тя.

Македонското държавно ръководство непрекъснато подчертава, че езикът и националността, т.е. въпросите за идентичността са нещо, което не трябва да се оспорва през XXI век, но все пак българската страна не отстъпва от своите тези за произхода на езика в съседната държава, но и за произхода на нацията, за която в обяснителния меморандум освен всичко друго се казва, че е творение на Тито, отбелязва „Независен“ и припомня, че миналата седмица Зоран Заев направи изявление, че македонският народ трябва да е готов първата междуправителствена конференция с Европейския съюз да не се проведе през декември, поради „неевропейските искания“, които България отправя към Скопие.

Принтирай    Оразмери текст   + -