Изявлението на Зоран Заев предизвика антибългарска буря в македонските СМИ

12 Октомври 2020 | 18:16 | 0
Изявлението на Зоран Заев предизвика антибългарска буря в македонските СМИ
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Изказването на македонския премиер Зоран Заев, че България може да блокира началото на преговорите за членство на Скопие в ЕС в края на годината и че това не е добросъседско отприщиха антибългарска истерия в медиите в югозападната ни съседка в понеделник. Отново се повтарят тезите за „българските фашистки окупатори“ и т.н.
***

„Република“ (Македония): Съветът на Европа призова България да започне диалог с ОМО „Илинден“
Скопие. България е постигнала напредък в прилагането на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, укрепила е антидискриминационното си законодателство, подкрепила е образованието на ромските деца и е защитила религиозните права, оценяват експертите на Съвета на Европа. Според тях обаче правната рамка по отношение на реализирането на културни, езикови и права на участие на малцинствата остава тясна, така че проблемите по отношение на средното образование за ромите и качеството на образованието остават, речта на омразата в публичния дискурс често остава безнаказана, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
Това се посочва в публикувания днес доклад и становище на Консултативния комитет на Съвета на Европа относно Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, придружени от коментари от правителството на България.
Комитетът препоръчва също така да се започне диалог с групи (включително членове на ОМО „Илинден“), които са изразили интерес към защитата, предоставена от Рамковата конвенция, и че всички заинтересовани групи могат да упражняват свободата на сдружаване. След това от българските власти се иска да разрешат свободното идентифициране на лица от етническите малцинства, което трябва да се спазва стриктно при следващото преброяване през 2021 г. Властите трябва, в сътрудничество с представители на националните малцинства, да върнат наскоро променените имена на места, или поне да въведат втори официални имена заедно с новите български названия. От Комитетът също насърчават София да възприеме подход, който ще отчита религиозните различия по отношение на спазването на хранителните практики в образователните институции.
Експертите на Съвета на Европа приветстват приемането на по-всеобхватна правна рамка, забраняваща подбуждането към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа, която „е солидна основа за защита на хората от националните малцинства от дискриминация и изрично дава възможност за положителни мерки в полза на тези етнически групи“.
В полза на етническите групи, особено на ромите, са предприети множество положителни конкретни мерки. Националният координатор за антисемитизма активно осъжда проявите на ксенофобия. Финансовият механизъм за религиозните култове е реформиран в полза на мюсюлманската общност. Благодарение на „похвалните усилия“, положени от властите, процентът на записване на ромски деца в училищата се е увеличил и броят на отпадналите постепенно намалява. Консултативният комитет приветства предприетите стъпки за подобряване на работата на ромските медиатори в образованието и здравеопазването“.
В същото време Комитетът отбелязва, че освен правото на изучаване на майчиния език, няма всеобхватна правна рамка, която да предоставя специални права на лица, принадлежащи към малцинства в областта на културата, медиите, използването на езици в комуникацията с властите, топографски обозначения или политическо участие. В националния социокултурен пейзаж представителството на многобройните значими турски и ромски малцинства не е пропорционално на демографския им размер. Участието в курсове по турски език като първи език е спаднало с повече от половината през последните пет години; много малко деца учат арменски и не се преподава друг майчин език, било то гръцки, ромски или румънски.
„За съжаление ситуацията с правото на лица от националните малцинства да участват в обществените дела се влоши. Организации, представляващи турското малцинство и много организации, работещи с и за роми, прекратиха дейността си с Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси, като го определиха като неефективен орган. Властите се стремят да насърчават толерантността, но тяхната дейност редовно се подкопава от ксенофобски, антицигански, ислямофобски и антисемитски изявления на висши политици, на които властите често не успяват да отговорят. Санкциите за реч на омразата остават единични случаи, твърдят експертите на Съвета на Европа.
Ромите продължават да страдат от сериозно социално-икономическо неравенство в образованието, жилищата и заетостта; те все още са изложени на високо ниво на дискриминация. Има проблеми с прехода на ромските деца към средно образование и качеството на обучението на тези деца. Въпреки правната рамка, забраняваща принудителната сегрегация, фактическата сегрегация остава широко разпространена и действията на властите за отстраняване на тази ситуация не са достатъчни, счита Консултативният комитет.
Комитетът отправя няколко препоръки за спешни действия към българските власти: разработване и прилагане на нова всеобхватна стратегия за приобщаване на ромите до 2021 г., продължаване на фокусирането върху приоритизирането на достъпа на ромските деца до образование, разширяване на програмата за медиация и борба срещу сегрегацията. Изгонването на ромите от незаконно заетите домове трябва да бъде само последна мярка и в съответствие с принципите на недискриминация и пропорционалност. Властите трябва да гарантират, че атаките и дискриминацията на база на етническа принадлженост наистина се разследват, а отговорните се изправят пред съда.

„Канал5“ (Македония): В Скопие се съмняват, че България ще блокира началото на преговорите с ЕС
Скопие. Дали през декември Скопие ще получи студен душ от София и блокиране на началото на преговорите за членство на Северана Македония в Европейския съюз? Бившият председател на местния парламент Тито Петковски не вярва, че това ще се случи.
„Въпреки засилената националистическа реторика на определени кръгове в София, фактът, че гласът на интелектуалците се засили в България, че никой през XXI век не може да отрече правото на самоопределение, стана силен“, каза Петковски.
Той очаква Борисов да остане верен на добросъседското споразумение.
Петковски е оптимист, тъй като ЕС, и Германия като председател и посланията на министър Хайко Маас ясно показват, че София не трябва да блокира европейския път заради „крайно ирационален спор“. По неговите думи, добър сигнал за Скопие е и последното решение на Европейския парламент за „ОМО Илинден“.
Посланик Георги Филипов също не очаква лош сценарий. България, която е първата страна, която призна Македония под конституционното й име, не може да си позволи да бъде първата страна, която блокира европейския път на Северна Македония, каза Филипов.
По неговите думи, тонът на София след меморандума на парламента и последната среща на Османи със Захариева са върнали песимизма в отношенията.
Вчера Заев беше резервиран, но в същото време изрази надежда, че това не са възгледи на Борисов и че ще бъде намерено решение, в противен случай той обяви, че очакваната първа междуправителствена конференция с ЕС може да не се проведе през декември.

„еМагазин“ (Македония): България отново е на грешната страна на историята
Скопие. „Българският евродепутат Андрей Ковачев (още веднъж, Евродепутат), от управляващата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов, публично се подиграва с големия македонски празник 11 октомври и всички македонци борци, загубили живота си в борбата срещу фашизма и го сведе до убийството на един българин от сърбин“, пише едно от най-четените онлайн издания в Северна Македония „еМагазин“ в коментар, представен без редакторска намеса.
„Сърбин убива българин, баща на три деца и роднина на Даме Груев. Това се нарича „народно въстание“ и се чества всяка година! В ЕС няма място за лъжи и антибългарска идеология“, написа Ковачев във „Фейсбук“, възмутен от поздравленията за празника на македонския премиер Зоран Заев, които той нарече провокация.
Същият евродепутат забрави да каже, че въстанието срещу фашизма в Македония в Прилеп е започнато от партизански отряд, наречен „Гоце Делчев“, македонският революционер, който е друг препъни камък в отношенията между Македония и България.
България не само иска със заплахи, а не с исторически факти, да си присвои почти всичко от македонската история, а и от славянската, но и иска да промени историята, която показва с научни факти, че България по време на Втората световна война е избрала погрешната страна на историята и се е съюзила с германските фашисти.
Това го пише не само в македонските учебници по история, но и в гръцките, сръбските...
Защо не се опита например да промени този факт в гръцките ученбици или да го „изтрие“ от тамошните паметници?
Няма причина да се ядосват на нас за грешното решение, а е по-добре да вземат пример от Германия и да се извинят за злодеянията, които са причинили на всички балкански държави, които са окупирали в този период. Това е най-малкото, което могат да направят.
Германия никога не е бягала от фашистката си история и затова е там, където е.
За това, че България отново е в грешната страна на историята, вчера загатна Заев (не че не знаехме), който заяви, че неотдавнашните разговори между българския външен министър Екатерина Захариева и нейния македонски колега Буяр Османи не са минали добре.
„Това, което се предлага от тази страна, не е нито добросъседство, нито братство, нито европейско. И ако това остане така, трябва да подготвим нашия македонски народ, че първата междуправителствена конференция, която очакваме през декември, може да не се състои“, каза Заев.
Казано на народен език, това означава, че България ще блокира Северна Македония по пътя към Европейския съюз още на старта, а може само да се гадае какво ще бъде „сервирано“, когато един ден започнем преговорите.

„Магазин“ (Македония): Фашистка България трябва да се извини за злодеянията през през ВСВ, Договорът за добросъседство е нищожен за македонците
Скопие. „Фашистка България!!!“ – е озаглавил статията си за скопското електронно издание „Магазин“ крайният антибългарски македонист Тодор Петров. Материалът е предаден без редакторска намеса.

„Ако германците се извиниха на поляците и евреите за престъпленията от Втората световна война, защо България да не се извини на македонците за престъпленията от Балканската война, Първата и Втората световна война? Това е големина и величие!
България трябва да се извини за всички исторически и социални несправедливости срещу македонците през Балканските войни, Първата и Втората световна война: окупацията на Македония и геноцида над македонския народ!
Това просто ТРЯБВА да бъде стъпка на добра воля за македоно-българско помирение, основа за сключване на Споразумение за траен мир и добросъседство между Македония и България, основано на основния принцип на международното право за равен суверенитет, което означава: взаимно уважение и разбирателство, сътрудничество за всички въпроси от общ интерес, ненамеса във вътрешните работи и взаимност във взаимните отношения! Всичко останало е гола вода.
Споразумението на Бойко Борисов с шарлатана Зоран Заев от 1 август 2017 г. е вятър и мъгла, за македонците това споразумение не е валидно, за македонците това споразумение е нищожно, ревизията за нова политическа история на македонския народ и Македония по софийските рецепти е неприемлива, никога няма да е валидно!
Отхвърляме териториалните претенции на София към Македония, те никога няма да бъдат валидни!
София трябва да забрави неизживения романтизъм на Санстефанска България от 3 март 1878 г. Санстефанска България съществува само три месеца на хартия до Берлинския конгрес от 13 юни до 13 юли 1878 г. и е руска измислица: Москва да излезе в Средиземно море през Кавала и Солун, след Руско-османската война от 1877-1878!
Съюзът между България и Германия през Втората световна война е исторически факт, не е измислица. Българският цар Борис III е бил приятел с германския фюрер Хитлер, не е тайна.
Българската фашистка окупация на Македония също не е тайна. За многобройните жестоки убийства, споменавайки само Ваташа, свидетелства цялата територия на Македония.

Депортирането на евреите от Македония в концлагера Треблинка също не е тайна! Извършено е от българските фашисти!
И какво иска София сега... плочи на всеки камък в Македония, на които ще пише „тази дупка не е дупка“.
В крайна сметка какво празнува правителството на Зоран Заев на 11 октомври, ако не е имало българска фашистка окупация на Македония? От кого са се отървали македонците и срещу кого са воювали през Втората световна война? Кой депортира евреите от Македония в концлагера Треблинка? И много повече...
Ето защо го казваме, за да не се повтори. Но случилото се не се връща, направено е, прощаваме, но не забравяме ...
Добродетелните и мъдрите се извиняват, простите и грешните отмъщават.
Бяха с Хитлер, бяха със Сталин, сега са с ЕС и НАТО... Избягаха от Македония и свързаха корените на българската нация с Татарстан, Китай и Монголия... утре могат да бъдат и с Луцифер, ако вече не са....
Въпреки всичко и в края на краищата, София не може да напише нова история за България чрез македонците и Македония. Това е завършена история.
Повтаряме, основата на България е Македония, денят ще дойде, ферментацията е процес на зреене.
Колаборационисти и върховисти, недоброжелатели и предатели, и тук, и там има за пари, но добросъседство и братство не се изграждат върху тях и с тях.
Въпреки всичко и след всичко, дори категорично, македонците заявяват, че:
Македония не е ексклузивно право, а част от културно-историческата идентичност на всички балкански демоси като съвременни политически нации в чиято основа е македонския етнос, независимо от разликите в прочита на историята от аспекта на актуалната геополитика, дори и независимо от различията между съвременните литературни езици като произход на съвременните политически нации!
Всички ние сме части от едни и същи империи в тази област и всички носим общо културно-историческо наследство. Това не е нито срамно, нито грешно.
Така беше, така ще остане! Македония вечна от началото до безкрайност!
Никога северна, само Македония! Амин!

„Вечер“ (Македония): Договорът не реши проблемите с България, а само създаде по-големи
Скопие. Северна Македония все още чака ясно потвърждение от България в подкрепа на началото на преговорите с ЕС, т.е. провеждането на междуправителствена конференция по време на германското председателство до края на годината, след като София заяви, че преди започването на преговорите за присъединяване трябва да се разрешат недоразуменията по исторически въпроси, пише скопското опозиционно издание „Вечер“, като оценява, че подписаният Договор са добросъседство не е решил проблемите с България, а само е създал по-големи. Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че разговорите по време на посещението на външния министър Буяр Османи в София миналата седмица с премиера Бойко Борисов са били добри, но разговорите между министър Екатерина Захариева и министър Османи не са били толкова добри. Това, което се предлага от тази страна, каза Заев, не е нито добросъседство, нито братство, а най-малко е европейско. „И ако това остане така, трябва да подготвим нашия македонски народ, че първата междуправителствена конференция, която очакваме през декември, може да не се проведе. Но аз вярвам, че това не е позицията на премиера Борисов, моя приятел и брат, вярвам, че това не е позицията и на българския народ. Ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение. Ние приехме общата история, както се нарича в приятелска България, като нещо, което е неразделна част от нашето минало. Ние имаме своя специална история и на македонския народ и на РС Македония и на българския народ или на Република България, каза Заев вчера, отговаряйки на журналистически въпрос след пускането в експлоатация на далекопровода Неокази - Пробиштип. Той изрази увереност, че заедно с премиера Борисов ще намерят решение на проблемите на страната, за да продължат по европейския път. Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров пък заяви, че ако ЕС позволи македонският език да бъде пречка по пътя на европейската интеграция на Скопие, то той не заслужава името си „европейски“ и каза, че не знае дали югозападните ни съседи могат да вярват на такъв Европейски съюз. „Трябва да има мъдрост и уважение, няма приятелство без взаимно уважение. Всички, които искат македонският народ да е близък и приятелски, трябва да ни приемат такива, каквито сме и с езика на който говорим, а ние говорим македонски. Без елементарно уважение не можем да развием близост или приятелство. Никой друг на света, никоя друга държава, съседна или по-далечна, няма право да се намесва в правото ни на самоопределение“, каза вчера Димитров. Според него въпросите ще бъдат решени в съответствие с европейските принципи, добави той и посочи, че през XXI век правото на самоопределение на всички народи, включително и македонския народ, е безспорно. „Процесът, който започнахме с България по отношение на разговора за наративите за общото минало, което ни свързва, трябва да взима предвид и реалността. Не можем да променим историята, можем да променим настоящето, можем да си осигурим по-добро бъдеще. Това изисква мъдрост и от двете страни“, заяви Димитров. Междувременно, след почти година почивка, за четвъртък и петък в Скопие е предвидено ново заседание на Съвместната македонско-българска експертна комисия по исторически въпроси. На срещата си миналата седмица в София, Османи и Захариева изразиха очаквания Комисията да ускори работата си и да успее да постигне резултати преди 10 ноември, когато в София трябва да се състои срещата на върха на Берлинския процес, която ще бъде съпредседателствана от България и Северна Македония. Посещението на Османи в София беше обявено като предшестващо срещата на премиерите на двете страни Заев и Борисов, за която все още не е определена дата, но трябва да се състои преди 10 ноември.

„Фактор“ (Македония): Превръща ли се София в непреодолима пречка по пътя към ЕС?
София/Скопие. „Превръща ли се София в непреодолима пречка за началото на нашите преговори с Европейския съюз? Въпреки всички очаквания за преодоляване на недоразуменията изглежда, че последното посещение на вицепремиера Буджар Османи отпреди няколко дни не донесе нищо обнадеждаващо“, коментират в редакцията на македонското електронно издание „Фактор“. Дали обаче двете послания, изпратени в неделя към македонската общественост от министър-председателя Зоран Заев и вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, казват точно това? Или става въпрос за съзнателно изразена по-остра реторика към източната съседка в отговор на – според запознати - „засилените апетити“ на България? Може би в същото време това са послания към Европа да реагира навреме, за да не се случи нова блокада за нашата страна? В неделя Заев заяви, че предложението от България не е нито добросъседстко, нито европейско, но смята, че това не е личната позицията на премиера Бойко Борисов. Според Заев, ако не настъпят промени, македонският народ трябва да бъде подготвен, че първата междуправителствена конференция няма да се състои през декември. Разговорите между външния министър Буяр Османи и българския премиер Бойко Борисов са били „добри“, но тези с българския външен министър Екатерина Захариева – „не много“. Това, което се предлага от София – по думите на Заев, не е нито „добросъседстко, нито братско и дори – не е европейско“. „И ако това не се промени, трябва да подготвим нашия македонски народ, че първата междуправителствена конференция, която очакваме през декември, може да не се проведе. Но аз вярвам, че това не е позицията на премиера Борисов, мой приятел и брат, вярвам, че това не е позицията и на българския народ. Ще направим всичко в следващите дни, за да намерим решение. Приехме общата история с България като неразделна част от нашето минало", припомни Заев. Той изрази увереност, че заедно с премиера Борисов ще намерят решение на проблемите, за да продължи Северна Македония по европейския път. „Убеден съм, че има решения на проблемите, със сигурност знам, че с Бойко ще намерим изход, защото сме постигнали съгласие за пет исторически личности - има протоколи за тяхното съвместно честване - и три исторически периода, има протоколи и за тяхното съвместно отбелязване. Вярвам, че ще решим проблемите през следващото тримесечие. Страхотно би било нашият исторически общ герой Гоце Делчев да ни обедини, да увеличи сътрудничеството и подкрепата. Убеден съм, че ще постигнем решение и ще направим всичко по силите си, за да продължим по този път. Защото нашата мечта е Европа, която признава и зачита изцяло правото на самоопределение. Ние сме македонци, които говорят македонски език и вярвам“, подчерта лидерът на кабинета в Скопие. Също в неделя с много по-остър тон, може би за първи път досега, излезе и вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров. Съгласно думите му, ако ЕС позволи македонският език да бъде пречка, тогава той не заслужава да бъде наричан европейски. „Нито една държава в света, нито съседна, нито далечна, нито международна организация няма право да се намесва в нашето право на самоопределение“, допълни Димитров. „Трябва да има мъдрост и уважение, няма приятелство без взаимно уважение. Всеки, който иска да бъде приятел и близък с македонския народ, трябва да приеме кои сме и на какъв език говорим, а ние говорим македонски. Без елементарно уважение близостта или приятелството не могат да се развият. Никой друг по света, никоя друга държава, съседна или далечна, няма право да се намесва в нашето право на самоопределение", категоричен бе Димитров. Въпросите, казва той, ще бъдат решени в съответствие с европейските принципи. А през XXI век правото на самоопределение на всички народи, включително на македонския народ, е безспорно. „Процесът, който започнахме с България по отношение на разговорите за общото минало, което ни свързва, трябва да бъде белязан и с приемане на реалността. Не можем да променим историята, но можем да направим това с настоящето, можем да си осигурим по-добро бъдеще. Това изисква мъдрост и от двете страни“, заяви Димитров. От друга страна, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, по време на посещението си в страната преди няколко дни, заяви, че няма да драматизира въпроса с България, и каза, че трябва да бъде оставена дипломацията да работи. Той поиска търпение при разрешаването на спора с официална София, но отказа да каже дали България нарушава основния постулат на ЕС за самоопределение с меморандума, оспорващ въпросите на идентичността като езика. Вархели увери, че Европейският съюз ще помогне максимално в диалога между Скопие и София и че ЕС работи по приоритета на Македония да започне първата междуправителствена конференция до края на годината. „Наясно съм с чувствителността и бих ви помолил да бъдете търпеливи и да оставите дипломацията да работи, както беше при Преспанското споразумение и подобни и сериозни въпроси. Нека вярваме, че добросъседските отношения между с България ще доведат до решение. Виждам ангажираност както от премиера Заев, така и от премиера Бойко Борисов и доколкото знам, те работят по това. Намирането на решение не е невъзможно, не бих драматизирал твърде много за това", коментира Вархели. Настоящото председателство на Европейския съюз, Германия, чрез своите официални представители многократно обявява, че очаква първата междуправителствена конференция на страната със Съюза, която официално започва преговори за членство, да се проведе до края на годината - през декември, но без да посочва конкретната дата.

„Слободен печат“ (Македония): „Неевропейски“ условия от София за започване на преговори с ЕС
Скопие. Северна Македония все още очаква ясно потвърждение от България за подкрепата за започване на преговори с Европейския съюз, т.е. провеждането на първата междуправителствена конференция по време на германското председателство до края на годината. Но София заяви, че преди началото на присъединителните преговори трябва да се преодолеят недоразуменията по историческите въпроси между двете страни, припомня електронното издание на проправителствения македонски вестник „Слободен печат“. Премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев заяви в неделя, че разговорите по време на срещите от миналата седмица на външния министър Буяр Османи с премиера Бойко Борисов са добри, а тези с министър Екатерина Захариева – не чак толкова. Това, което се предлага от София – по думите на Заев, не е нито „добросъседстко, нито братско и дори – не е европейско“. „И ако това не се промени, трябва да подготвим нашия македонски народ, че първата междуправителствена конференция, която очакваме през декември, може да не се проведе. Но аз вярвам, че това не е позицията на премиера Борисов, мой приятел и брат, вярвам, че това не е позицията и на българския народ. Ще направим всичко в следващите дни, за да намерим решение. Приехме общата история с България като неразделна част от нашето минало", припомни Заев. Той изрази увереност, че заедно с премиера Борисов ще намерят решение на проблемите, за да продължи Северна Македония по европейския път. „Убеден съм, че има решения на проблемите, със сигурност знам, че с Бойко ще намерим изход, защото сме постигнали съгласие за пет исторически личности - има протоколи за тяхното съвместно честване - и три исторически периода, има протоколи и за тяхното съвместно отбелязване. Вярвам, че ще решим проблемите през следващото тримесечие. Страхотно би било нашият исторически общ герой Гоце Делчев да ни обедини, да увеличи сътрудничеството и подкрепата. Убеден съм, че ще постигнем решение и ще направим всичко по силите си, за да продължим по този път. Защото нашата мечта е Европа, която признава и зачита изцяло правото на самоопределение. Ние сме македонци, които говорят македонски език и вярвам“, подчерта лидерът на кабинета в Скопие. Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров на свой ред заяви, че ако ЕС позволи македонският език да бъде пречка по пътя към нашата европейска интеграция, то той няма да заслужава прилагателното в името си „европейски“. „Трябва да има мъдрост и уважение, няма приятелство без взаимно уважение. Всеки, който иска да бъде приятел и близък с македонския народ, трябва да приеме кои сме и на какъв език говорим, а ние говорим македонски. Без елементарно уважение близостта или приятелството не могат да се развият. Никой друг по света, никоя друга държава, съседна или далечна, няма право да се намесва в нашето право на самоопределение", категоричен бе Димитров. Въпросите, казва той, ще бъдат решени в съответствие с европейските принципи. А през XXI век правото на самоопределение на всички народи, включително на македонския народ, е безспорно. „Процесът, който започнахме с България по отношение на разговорите за общото минало, което ни свързва, трябва да бъде белязан и с приемане на реалността. Не можем да променим историята, но можем да направим това с настоящето, можем да си осигурим по-добро бъдеще. Това изисква мъдрост и от двете страни“, заяви Димитров. Междувременно, след почти година пауза, за четвъртък и петък в Скопие е предвидено ново заседание на Съвместната македонско-българска експертна комисия по исторически въпроси. На срещата в София Османи и Захариева изразиха очакването, че Комисията ще ускори работата си и че ще може да постигне резултати преди 10 ноември, когато в София ще се проведе среща на върха на Берлинския процес, съпредседателствана от двете страни.

Бившият македонски премиер Владо Бучковски: С изказването си, Заев се опитва да получи помощ от Берлин за изглаждане на отношенията с България
Скопие. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев с последното си изявление е ударил алармата за възможен лош изход вместо започването на преговори и по този начин иска да потърси помощ от Европейския съюз за изглаждане на отношенията с България, смята бившият македонски министър-председател Владо Бучковски и отбелязва, че Заев се цели най-вече в Германия, която тази година председателства Съюза, предава скопското електронно издание 4News. Бучковски казва, че македоно-българските отношения са на критичен етап и в този момент единственото, което може да помогне, е двамата премиери да използват своя авторитет, но преди всичко доверието, което са изградили помежду си през последните три години. За бившия македонски премиер, който е добре запознат със ситуацията между Скопие и София, в този момент е време за политически, а не исторически компромис. Освен това бившият министър-председател апелира към Комисията по исторически въпроси да се придържа към историческите факти и по този начин да помогне на политическия процес за изграждане на добросъседство и приятелство. Засега няма официален коментар от София след изявлението на Заев, но евродепутатът от управляващата ГЕРБ Андрей Ковачев оцени като провокация към България дори поздравлението на премиера Заев за националния празник на Северна Македония 11 октомври. „Защо Заев се нуждае от тази антибългарска провокация точно сега? Сърбин убива в гръб българин, баща на три деца и роднина на Дамян Груев. Това се нарича „народно въстание“ и се чества всяка година! В ЕС няма място за лъжи и антибългарска идеология“, написа Ковачев.

Андей Ковачев: Защо му е на Заев тази антибългарска провокация точно сега?
София/Скопие. След като преди време каза, че „АСНОМ е една от основите на антибългаризма в Македония“, българският евродепутат Андрей Ковачев (който е от партията на премиера Борисов) сега му пречи и 11 октомври, съобщава най-голямата частна телевизия в Скопие „Сител“. Според Ковачев честването на Деня на въстанието е „антибългарска провокация“, отбелязва медията. Веднага след като северномакедонският премиер Зоран Заев беше на честването на Деня на въстанието в Куманово и изригна срещу София, Ковачев написа във „Фейсбук“. „Защо Заев се нуждае от тази антибългарска провокация точно сега? Сърбоман убива българин, баща на три деца и роднина на Даме Груев. Това се нарича „народно въстание“ и се чества всяка година! В ЕС няма място за лъжите и антибългарската идеология“, написа той, като според „Сител“ по този начин евродепутатът ни е повторил тезите си за българския произход на македонския народ.

Зоран Заев: Поради позицията на София може да не започнем преговори с ЕС
Пробищип. Исканията, идващи от София, не са нито европейски, нито добросъседски и ако това остане така, трябва да подготвим македонския народ, че началото на преговорите с ЕС през декември няма да се случи, заяви днес на икономическо събитие в Пробищип премиерът на Македония Зоран Заев. Той обаче допусна възможност да намери решение с българския премиер Бойко Борисов, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“. Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и българския премиер Бойко Борисов бяха добри, но разговорите между българския министър на външните работи Екатерина Захариева и Османи не бяха много добри, каза Заев. „Вярвам обаче, че това не е позицията на премиера Бойко Борисов, моят приятел, вярвам, че това не е позицията на българския народ и ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение“, добави той, подчертавайки, че Македония има своя собствена история . Заев каза, че до момента са решени пет исторически фигури и три исторически периода между двете комисии, работещи по исторически въпроси, и добави, че вярва, че и следващият въпрос ще бъде решен. Той изрази очакването българският президент Радев да се включи в този процес с подкрепа. Вицепремиерът Никола Димитров от Прилеп заяви, че отношенията със София са в по-деликатна фаза. Той изпрати и съобщение до Брюксел. Димитров каза, че ако македонският език е пречка за започване на преговори, тогава Европейският съюз не заслужава прилагателното европейски.

Принтирай    Оразмери текст   + -