Надвисват ли черни облаци над европейското бъдеще на Македония?

11 Септември 2020 | 16:04 | 0
Надвисват ли черни облаци над европейското бъдеще на Македония?
Снимка: Нова ТВ, Македония

Лавина от реакции на македонски официални лица беше провокирана вчера от изявлението на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако Съвместната комисия не постигне съгласие по откритите исторически въпроси. Най-вече всички смятат, че ще се намери съвместно решение с България, в духа на приятелство и уважение към Договора за добросъседство. Министерството на външните работи на Македония успокоява, че източната ни съседка винаги е подкрепяла европейската интеграция на Македония, добавяйки, че македонските власти очакват тя да продължи и в бъдеще

Симптоматично е, че по същото време гръцкият министър на външните работи Дендиас заяви в радиоинтервю, че чрез европейския курс Атина ще се опита да убеди гражданите от другата страна наистина да приемат, че са граждани на Северна Македония. Случайност или не? Надвисват ли черни облаци над европейското бъдеще на Македония?


„ТВ 24“ (Македония): София отново засилва реториката
Докато посланическият орган на ЕС обсъжда проекта за рамка за преговори за Македония, от българските евродепутати идват заплашителни съобщения. След изявлението на българския вицепремиер Каракачанов говори и Андрей Ковачев, евродепутат и член на партията на премиера Борисов, коментира македонският телевизионен канал “ТВ 24“.

Ковачев казва, че началото на преговорите с Европейския съюз зависи от ходовете на официалното Скопие. Той заяви, че в Македония няма реално желание за напредък, а само думи от македонските политици.

Андрей Ковачев, евродепутат от България заяви: „Зоран Заев винаги говори с голям оптимизъм и голяма надежда, че всичко ще бъде наред. Надявам се да е честен, но той каза това преди няколко години, когато подписахме Споразумението за приятелство, без последствия. Не мога да разбера защо смята, че ако приемем историческата истина за Гоце Делчев, че той се е определил сам като българин, това би било загуба за тях. Съвременната македонска идентичност и държавност не могат да бъдат изградени върху отказа от всичко българско, според митологията и лъжите от времето на Тито.“

България обаче е изправена пред предизборен период, високи нива на корупция и улични протести и този тип изявления на български политици са насочени към събиране на гласове на изборите, каза Люпчо Арсовски, председател на Съвета на посланиците на Македония.

Според Арсовски Македония ще проведе първата междуправителствена конференция с ЕС до края на годината, тъй като ЕС не попада под влиянието на българските искания.

Люпчо Арсовски председател на Съвета на посланиците заяви: „В ЕС, освен в политиката, има нещо, което се прилага от тяхната историография от техните историци, които познават ситуацията в Македония и бивша Югославия, Македония като първата държава от 1945 г. със собствен език и т.н. Мисля, че исканията ще бъдат отбелязани някъде, но ние ще трябва да проведем първата междуправителствена сесия в края на годината."

След българските изказвания, Заев заяви вчера, че и двете страни имат капацитета да разрешат проблемите, но ако едната страна остане ранена, това не е приятелство.

Премиерът каза: „Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги отворим прозрачно и публично. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да излязат победители.

На последната среща на посланиците в Брюксел във вторник България се изказа, наред с други неща, за езика, който в предложената рамка на ЕК ясно е посочен като македонски. Впрочем официална София изпрати първите забележки чрез ЕС в изявлението, приложено към протокола от сесията на Съвета по общи въпроси на Европейския съюз от 25 март, когато Македония получи зелена светлина за започване на преговори.


"МКД"Наум Кайчев: Не е имало среща на Съвместната комисия, президентът подведе обществеността
Членът на Съвместната комисия от българска страна Наум Кайчев в разговор с македонското електронно издание “МКД“ казва, че преди почти месец и половина са писали на македонските си колеги, но все още нямат отговор за насрочване на заседание на комисията. Той също така твърди, че вътрешнополитическата ситуация в България не се отразява на работата на Комисията, която според него е експертна.

МКД: Тези дни имаше различна информация от македонска и българска страна за заседанието на Съвместната комисия, дали е имало онлайн среща или не. Имаше ли или нямаше среща? Дезинформация ли е или недоразумение?

Н.К.: За съжаление президентът Стево Пендаровски заблуди обществеността Ви, като заяви, че през последните месец-два е имало онлайн среща на Съвместната комисия. Моят колега професор Драги Георгиев само частично го поправи пред медиите.

Всъщност не е имало онлайн среща на Съвместната комисия. Преди повече от три месеца, на 4 юни, имаше видео разговор между председателите и други двама членове на Комисията, което означаваше трима колеги от двете страни, само за да се изясни протокола от ноемврийската сесия на Комисията. Това не беше формално заседание на Съвместната комисия.

МКД: Какво е толкова противоречиво или проблемно за да се срещне Комисията?

Н.К.:Преди почти месец и половина, в края на юли, писахме на колегите си в Скопие, но те все още не са ни отговорили. Вместо комуникация в рамките на Комисията, имаме изявления в медиите. Медийната активност на колегата професор Георгиев е обратно пропорционална на мълчанието му в Комисията.

МКД: Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че се разбира с българския премиер Борисов, но не отвори въпроса за Комисията, като каза, че в България има протести и че "чакаме кога ще бъдат готови да говорят". Влияе ли политическата ситуация в България на работата на Комисията?

Н.К.: Ние сме експертна комисия и не сме повлияни от вътрешнополитическата ситуация у нас. Винаги сме готови за разговори.

МКД: От България идват заплахи, че няма да има преговори с ЕС без решаване на исторически въпроси. Може ли въпросът за Гоце Делчев, който се споменава най-много, да спре Македония по европейския път или смятате, че може да се намери решение, приемливо и за двете страни?

Н.К.: Може да се намери решение за Гоце Делчев и Илинденското въстание и за всички останали елементи от общата ни история. Трябва да имаме волята да разчитаме на „архивите“, както казва премиерът Заев, на автентични свидетелства. Нека търсим това, което ни обединява, а не онова, което ни разделя.

МКД: Ще отворите ли архивите?

Н.К.: Ако има воля и професионализъм, разбира се. От април 2019 г. в Комисията се опитваме да направим това по въпроса за Гоце Делчев.

МКД: Защо архивите не са отворени досега?

Н.К.: Архивите, особено българските, са технически отворени. Необходима е воля и професионализъм, за да се признае морето от свидетелства в тях за българското национално самосъзнание на голяма част от населението в Македония в миналото, за общата история на България и Република Северна Македония.

„Република“ (Македония): Зоран Заев ще отвори архивите за Гоце Делчев
Премиерът Зоран Заев в телевизионно предаване в четвъртък обяви, че ще отвори всички архиви, за да се види дали Гоце Делчев е македонец или българин. Той е убеден, че ще намери решение с България по примера на Споразумението с Гърция и че Гоце Делчев не трябва да разделя двете страни, а да ги сближава, цитира думите му опозиционният македонски вестник "Република“.

Според Заев Гоце Делчев също се е борил за социални права и срещу османските завоеватели, но е пропуснал да каже, че се е борил за независима Македония, коментира вестникът

„Имаме архиви тук и в България, ще ги изнесем, за да ги видят хората публично и прозрачно. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето. Вярвам, че документите в нашия архив са същите като в българския. Ще ги цитираме и ще намерим решението и чрез това и двете страни ще излязат като победители“ - обясни Заев.

Северномакедонският „Демократически съюз“: София да зачита европейските ценности, а не да заплашва
„Демократическият съюз“ на Северна Македония смята, че позицията на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че София ще блокира началото на преговорите за членство на РС Македония в ЕС, което трябва да се случи до края на тази година, ако комисията по исторически въпроси не намери решение. по спорните въпроси дотогава не е в духа на Договора за добросъседство и приятелство между двете страни, нито в духа на европейските ценности и стандарти. Междуправителствената комисия трябва да бъде оставена да работи без политически натиск, а изнудванията за бързи резултати и компромиси от страна на Скопие за история и сравнения с компромисите пред Гърция за знамето и името са неподходящи и неприемливи, предава скопското електронно издание „Либертас“.

Малката партийка счита, че намирането на общ език за това, което оспорва официална София, е възможно само ако тълкуванията на исторически факти са освободени от политическите митологии и шовинизъм в съседна България за несъществуването на македонския език и идентичност през цялата история и изключителното присвояване на лица, важни за Македония от българска страна. Гоце Делчев е апостолът на македонското революционно движение и неговата изконна идентичност е борбата за освобождението на Македония от османско робство. Историческите обстоятелства за несъществуването на македонска държава до края на Втората световна война, е неправилно и ненаучно да се използва за отричане на македонската идентичност.

Само чрез взаимно уважение, признаване и разбиране на историческия контекст могат да бъдат преодолени изкуствено наложени спорове. България няма да спечели нищо, ако македонците и гражданите на Северна Македония се почувстват победени и унизени от едностранното решение на историческите спорове в полза на София. Европейският съюз е общност от равни народи и граждани и македонците с право очакват такова отношение от техните съседи българи.

„Сител“ (Македония): Българското отношение към Македония – демонстрация на сила или сериозна пречка за започването на преговори между Скопие и ЕС?
Риториката от София се засилва, натискът нараства в решаващия момент, когато преговорната рамка се хармонизира на масата в Брюксел. Преките заплахи на министъра на отбраната Каракачанов, че България ще блокира началото на преговорите, ако Комисията по исторически и образователни въпроси не започне да дава резултати, са добър показател, че София също не бездейства в Съвета на ЕС. Министерството на външните работи успокоява, че източната ни съседка винаги е подкрепяла европейската интеграция на Македония, добавяйки, че македонските власти очакват тя да продължи и в бъдеще, коментира най-гледаната телевизия в Северна Македония – „Сител“, като текстът е оставен без редакторска намеса.

„При всички възможни различия по определени въпроси Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество е именно рамката за разрешаване на дългогодишните двустранни различия в тълкуването на исторически въпроси, които от десетилетия натоварват отношенията между Северна Македония и България. Оставаме изцяло ангажирани с прилагането му, което е двустранно задължение и за двете страни“ – коментират от дипломатическото ведомство.

За разлика от министерството, експертите предупреждават, че България има в ръцете си инструментите за блокиране и поставяне на условия и че е вероятно да ги използва. Иван Стефановски от Eurothink смята, че става въпрос за реална заплаха.

Симптоматично е, че по същото време гръцкият министър на външните работи Дендиас заяви в радиоинтервю, че чрез европейския курс Атина ще се опита да убеди гражданите от другата страна наистина да приемат, че са граждани на Северна Македония. Случайност или не? Стефановски не изключва възможността в дебата в Брюксел относно преговорната рамка България да получи съюзник и поддръжник в лицето на Гърция.

Днес страните от ЕС ще продължат дискусиите на техническо ниво за хармонизиране на предложената рамка и методология. Прогнозите са, че след два месеца ще бъде постигнат компромис, който ще проправи пътя за първата междуправителствена конференция, с която официално ще започнат преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

„Вечер“ (Македония): Лавина от реакции в Скопие на изявлението на Каракачанов
Лавина от реакции на македонски официални лица беше провокирана вчера от изявлението на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако Съвместната комисия не постигне съгласие по откритите исторически въпроси. Най-вече всички смятат, че ще се намери съвместно решение с България, в духа на приятелство и уважение към Договора за добросъседство, пише електронното издание на вестник "Вечер“ в материал, представен без редакторска намеса.

Премиерът Зоран Заев при посещението си в Националната служба изрази увереност, че с България ще бъде намерено решение и че двете страни ще излязат победители и че историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето. Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

Запитан дали в Северна Македония могат да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезат в ЕС, Заев каза, че Скопие не трябва да допуска блокади.

Каракачанов заяви вчера, че македонската дипломация избягва решаването на проблемите в продължение на три години от подписването на Договора за добросъседство и очаква ЕС да застане в защита на България. Според официална София македонската страна избягва срещи на историци, за да не се сблъска с разрешаването на въпроса с Гоце Делчев и по този начин показва, че няма желание да води честен диалог. На въпрос дали това означава, че България ще блокира първата междуправителствена конференция, Каракачанов отговори директно: „Разбира се“.

Вицепремиерът на Северна Македония по европейските въпроси Никола Димитров също реагира на изявлението на Каракачанов вчера, като подчерта, че споразумението за приятелство със съседна България говори за общата история, която свързва двата народа и че през XXI век в Европа правото на самоопределение и самоизразяване не може да бъде оспорено.

Димитров заяви пред „Свобонда Европа“, че предвид визията за общо европейско бъдеще като близки народи и съседи, той е убеден, че трябва да се положат съвместни усилия за намиране на решения, които да гарантират уважение и достойнство и за двете страни.

„Това е отговорна и зряла политика, това са европейските ценности. Изявленията, които могат да обидят или разстроят съседите, не помагат. Историята ще ни запомни според това как се отнасяме към бъдещето“, каза Димитров.

Министерството на външните работи излезе с официална позиция, че Република Северна Македония, както и преди, ще продължи със засилена комуникация и консултации на политическо ниво с Република България и всички съответни заинтересовани страни в контекста на ЕС, където ключовото послание ще бъде, че е започнат изключително важен и сложен процес на диалог, който предполага сближаване и изграждане на приятелство, чрез взаимно уважение, като две съседни европейски държави.

Министерството на външните работи подчертава, че в този смисъл зачитането на идентичността и достойнството, европейската интеграция и добросъседските отношения са напълно допълващи се и взаимни интереси.

„Европейската интеграция на целия регион е в интерес и на двете страни и това беше постоянно подчертавано от официалните представители на двете страни. Република България до момента е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония и очакваме тази подкрепа да продължи и в бъдеще“, заявиха от Министерството на външните работи.

В изявлението се допълва, че при всички възможни различия по определени въпроси, Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество е точно рамката за разрешаване на дългогодишните двустранни различия в тълкуването на исторически въпроси, които от десетилетия натоварват отношенията между Северна Македония и България.

ЮОставаме изцяло ангажирани с прилагането му, което е двустранно задължение и за двете страни“, се казва в изявлението на скопското дипломатическо ведомство.

Председателят на македонския екип в Македоно-българската смесена комисия по исторически и образователни въпроси Драги Георгиев заяви, че как ще продължат разговорите и дали ще бъде постигнато решение зависи от конструктивността на двете страни.

„Комисията не е политически, а академичен орган и работи в духа на научните принципи. Крайните политически изявления са контрапродуктивни, създавайки напрежение, натиск и недоверие“, каза Георгиев пред „Канал 5“.

Междувременно дипломати от държави-членки на ЕС се срещнаха в сряда, за да обсъдят проект на рамка за преговори за Македония. Продължаването на дискусията на техническо ниво в ЕС трябва да продължи и днес.

Македонското държавно ръководство многократно публично заяви, че не очаква България да блокира началото на преговорите с ЕС. Официално Скопие очаква скоро да бъде обявена рамката за преговори, а междуправителствената конференция за започване на преговори за присъединяване с ЕС да се състои до края на годината.

„Слободен печат“ (Македония): Зоран Заев вярва, че ще се намери решение на проблемите с България и иска и двете страни да излязат победители
Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев снощи в рамките на участие по Националната телевизия на страната, пише вестник „Слободен печат“.

„Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави, пет исторически фигури, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали ще са Заев и Борисов, дали ще е някой по-нататък, ако само едната страна печели, няма да има бъдеще. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги извадим прозрачно и публично. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да излязат победители“, каза Заев.

Той изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

„Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да минем и през въпроса за Гоце Делчев. Ако останем наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България“, подчерта премиерът на Северна Македония.

Запитан дали комуникира с българския премиер Бойко Борисов по тази тема, Заев отговори, че се чува с него, но те не са обсъждали тази тема.

„Трябва да помогнем на целия процес. В България има атмосфера, както в Северна Македония. Ако сме умни, ще намерим решенията. Това е двустранен въпрос и не може да бъде проблем за Европейския съюз. Това не може да бъде част от преговорите. Трябва да се грижа за България, а България за мен. Чувам се с Борисов, честити ми, но не сме разговаряли по тази тема, неизгодно е да се отваря този въпрос, докато там има протести. Ние чакаме кога те ще бъдат готови да говорим. Вярвам, че скоро ще започнем и вярвам в успешността на разговорите, в които и двете страни ще спечелят“, подчерта Заев.

Запитан дали Северна Македония може да приеме, че Гоце Делчев е бил българин, за да влезе в ЕС, министър-председателят каза, че не трябва да се позволява да има блокади.

„Имаме нужда от приятелски отношения с приятели и вярвам, че ще намерим решение. С това, което казахте, България печели. И двете страни трябва да са щастливи. Да не победи нито България, нито Северна Македония, и македонците, които говорят македонски. Те нямат проблем с тази работа. Няма дилеми, те говорят много често за македонския език. Ние сме приятели, ще намерим решение“, продължи той.

На въпрос на журналист, какво ще стане ако не се стигне до договорка с България, Заев отново потвърди увереността си, че такава ще има.

„Това е по-лесен въпрос от въпроса, който имахме с името с Гърция. Вярвам, че има решение за всичко, с което и двете страни ще бъдат щастливи“, отговори премиерът.

Той каза, че уважава Красимир Каракачанов.

„Уважавам министър Каракачанов, всичко е наред, той често идва в Македония, приемам различни възгледи, но всички ние сме длъжни да помагаме на тези процеси“, каза премиерът.

„Повярвайте ми, във всяко изявление България казва, че подкрепя Северна Македония в нейната интеграция, аз лично станах свидетел как се води борба в обяснения пред другите лидери, че трябва да се вземе решение за започване на преговорите. Че всичко е направено. От дискусиите, които се провеждат в Брюксел тези дни, след комисиите, се казва, че проблемът е отворен, но няма блокади и не трябва да има блокади. И не бива да допускаме блокади, защото това е единственият правилен начин. Нуждаем се от приятелски отношения с приятели. Вярвам, че ще намерим решение“, отново подчерта македонският министър-председател.

Той повтори, че и двете страни трябва да бъдат щастливи и мъдри при намирането на решение, което, както той каза, „не наранява душите нито на българите, нито на македонците, а напротив ще ги направи горди“.

„Имам Гоце Делчев в Струмица, а бях и на паметника на Гоце Делчев в Благоевград. Има град в България, който се казва Гоце Делчев, ние имаме Делчево. Трябва да бъдем наясно с това. Всички. Какво ще им кажем сега, че Македония ще изтрие всичко, че не е наше, или България ще каже, че го премахва и че не е техен? Нека да видим какво ни свързва“, завърши Зоран Заев.Принтирай    Оразмери текст   + -