Русия е готова със своя ваксина срещу коронавируса

1 Август 2020 | 13:53 | 0
Русия е готова със своя ваксина срещу коронавируса
Снимка: Pixabay

Русия е готова със своята ваксина срещу новия коронавирус. Това официално е първата ваксина, завършила клиничните изпитания. Според руското Министерство на здравеопазването първо ще бъдат ваксинирани медицинските работници и учителите, а масова ваксинация на населението може да се очаква през октомври.

Някои критици на Запад и в САЩ смятат, че ваксината не е изследвана достатъчно дълго и няма необходимите гаранции за нейната безопасност. Според руската страна обаче това е доказателство за научния потенциал на Русия и е сравнимо с изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята.

На фона на това случаите на коронавирус в световен мащаб се увеличават все по-бързо, а много страни, които имаха успехи в борбата с него, сега бележат ръст на заразените.


ТАСС: Ваксината срещу новия коронавирус ще бъде безплатна за всички руски граждани
Ваксинацията срещу коронавирус с произведената от руския център „Гамалей“ ваксина ще бъде напълно безплатна за всички руски граждани, заяви министърът на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко, цитиран от ТАСС.

"Планираме, че ваксинацията срещу коронавирус ще бъде покрита изцяло от бюджета. Съответната схема за ваксинация ще бъде известна на всички, тя ще бъде планирана", каза той.

„Фактор“ (Македония): Удължава се забраната за влизане на граждани от Северна Македония и Албания в Гърция
Гърция удължи забраната за въздушни и морски връзки със Северна Македония, Турция и Албания до 15 август, съобщи заместник-министърът на гражданската защита на Гърция Никос Хардалиас, цитиран от македонското издание "Фактор".

Гръцкото правителство предприема допълнителни мерки като задължителното носене на маска на закрито, забрана за посещения в старчески домове и болници, разрешава събирането на максимум 100 души на сватби, кръщенета и погребения, забрана на панаири нощни клубове и др., съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина.

Македонските граждани бяха чести гости в Гърция през предходните години.

Сега пандемията наруши плановете им за летен отдих, оставяйки им възможност да почиват в единствено в Албания или Турция.
***

ТАСС: Клиничните изпитания на руската коронавирусна ваксина са приключили
Клиничните изпитвания на ваксина срещу коронавирусната инфекция, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалей“ към Министерството на здравеопазването на Русия са завършени. Подготвят се документи за регистрацията й, съобщи министърът на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко, цитиран от TACC.

"Ваксината срещу коронавирусната инфекция, разработена от Центъра „Гамалей“, е приключила клинични проучвания и се подготвя пакет от документи за процедурата на регистрация", каза той.

Според министъра лекарите и учителите преди всички останали ще получат ваксината след регистрацията й.

Мурашко каза още, че по-масовата ваксинация на населението срещу коронавирус ще започне през октомври.
***

Kathimerini: В Гърция носенето на маски на закрито става задължително
Гърция ще направи носенето на маски за лице задължително във всички обществени закрити пространства, за да ограничи по-нататъшното разпространение на коронавируса, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Мярката, която ще влезе в сила в събота, беше обявена по време на извънреден брифинг от заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас в петък.

Изискването за маска важи и за църквите, каза той.

Хардалиас каза, че използването на покрития за лице силно се препоръчва и в пренаселени места на открито.

Заместник-министърът също обяви забраната на посещенията в болници и старчески домове до 15 август.

Максимум 100 гости ще могат да присъстват на сватби и кръщенета от 3 до 15 август, докато забраната за религиозни празници е удължена до 31 август, каза той.

Новите ограничения бяха обявени, след като здравните власти в петък заявиха, че са потвърдили 78 нови случая с Covid-19 през последните 24 часа в страната, като общият им брой е нараснал до 4 477.

Това е най-голямото увеличение за един ден в новите случаи от края на блокирането на 4 май.

Десет от тези случаи са внесени отвън, открити в пунктовете при влизане в страната, се казва в ежедневния доклад на Националната организация за обществено здраве (НООЗ).

От там съобщиха за още три смъртни случая, като броят им достигна 206.

Девет пациенти остават интубирани в отделения за интензивно лечение, а общо 127 са изписани от такива отделения, съобщиха от НООЗ.
***

Worldometers: Над 17 милиона и 759 хиляди са заразените с новия коронавирус
Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 17 милиона и 759 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са над 282 хиляди, починалите от началото на пандемията са над 683 хиляди души, като над 6 200 са починали през последните 24 часа, а възстановилите се са над 11 милиона и 162 хиляди, показва справка на сайта Worldometеrs.

Активните към момента случаи са над пет милиона и 913 хиляди, от тях в тежко или критично състояние са над 65 хиляди души.

На първо място по брой заразени остава САЩ с над четири милиона и 705 хиляди души и над 156 хиляди починали, следвани от Бразилия с над два милиона и 666 хиляди заразени и над 92 хиляди починали. На трето място е Индия с над един милион и 697 хиляди случая и над 36 хиляди починали. Четвърта е Русия с над 839 хиляди заразени и над 13 хиляди починали. На пето място е Република Южна Африка с над 493 хиляди инфектирани и над осем хиляди смъртни случая от COVID-19.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 230 хиляди и над 5 600 починали, следвани от Румъния с над 50 хиляди и 2 343 починали, Сърбия с над 25 хиляди заразени и 573 починали, Северна Македония с 10 754 заразени и 486 починали и Гърция – 4 477 заразени и 206 смъртни случая

Принтирай    Оразмери текст   + -