Последен ден на предизборната кампания в Македония

12 Юли 2020 | 12:47 | 0
Последен ден на предизборната кампания в Македония
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Тече последният ден от предизборната кампания в Македония. Партиите провеждат своите последни митинги и срещи с избирателите. От полунощ в неделя срещу понеделник всякаква политическа агитация ще бъде забранена. В понеделник ще гласуват заразените с новия коронавирус и лицата намиращи се в самоизолация, а във вторник - болните, немощните, лежащо болните в болници и лицата, намиращи се в затвори и арести, а в сряда всички останали.

Изборите ще се проведат при повишени противоепидемични мерки заради втората вълна от COVID-19, обхванала страната.

Противопоставянето между управляващи и опозиция е по цялата гама от проблеми, които вълнуват обществото - от пандемията и мерките за справянето с нея, до отдавна дискутираните споразумения с България и Гърция. СДСМ представя стартиралата евроинтеграция на страната като свое основно постижение, а ВМРО-ДПМНЕ търси подкрепа у противниците на Преспанското споразумение и Договора за добросъседство с България, които нарича "капитулантски", макар и да не уточняват как биха се опитали да ги променят.

Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) предложи етнически албанец за кандидат за премиер, което допълнително повишава очакванията за масово участие на избирателите от двете основни етнически групи - македонци и албанци.

Прогнозите на социолозите не посочват ясен победител засега, защото резултатите на партиите са близки.

***

Зоран Заев: Искаме Вашия глас, за да продължим напред още по-бързо
Пред нас в сряда са важни избори, на които всеки от нас трябва да каже в каква посока ще се движи страната ни, заяви председателят на СДСМ Зоран Заев цитиран от македонската информационна агенция Макфакс“"

Той казва, че вариантите, които се предлагат, са оптимизъм, надежда и шанс от една страна, и мрак, тегло и неуместен хумор, от друга.

„Това е разликата - от една страна, достойна кампания, с всички мерки за защита от коронавируса, и от друга страна, опасна кампания - с всички нарушения на мерките и всички лоши думи, които чухме от тях. На 15 юли ще решим дали заплатите на гражданите ще се увеличат, или ще се запълнят джобовете на хората на Груевски. Изборът е прост, но работата не е свършена предварително. Дали ще продължим напред, зависи от всеки от нас, от всеки от Вас. "На тези избори вотът за СДСМ е вот за сигурност, вотът за ВМРО-ДПМНЕ е вот за връщане назад, за опасността от нов режим", каза Заев.

Той призова гражданите да му гласуват нов мандат, за да може да продължи добрите политики.

„Да се придвижваме още по-бързо. Нека не пропускаме шанса, който създадохме заедно за родината си. "В сряда, 15 юли, нека гласуваме, за да продължим напред към развитие, интеграция, икономически растеж и повече пари за всички и естествено за справедливост", добави Заев.
***

Али Ахмети: Насер Зибери има повече опит от Зоран Заев и Християн Мицковски
На тези избори, като част от моето наследство в създаването на политика в тази страна, ние актуализирахме идеята за избор на първия албански министър-председател на нашата обща страна, заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, цитиран от македонския “Фокус“.

„Днес е време да поставим последния камък в стените на крепостта, за да премахнем етническата хомогенизация и да сложим край на предразсъдъците. Тази идея, тази инициатива за премахване на всички пречки за пълното равенство, се срещна с необичайни, прибързани и необясними реакции. Приятели, да говорите без да мислите е като да стреляте безцелно. Дълго обмисляхме тази стъпка и заявихме, че след прилагането на нормативната част от Охридското споразумение, след промените в Конституцията, името, Споразумението от Преспа и Споразумението за добросъседство с България, след членството в НАТО и започването на преговори с Европейския съюз, е време да представим тази цел - за доброто на страната ни,“ каза Ахмети.

Той добави, че техният кандидат Насер Зибери има много повече опит от Зоран Заев и Християн Микоски и в биографията му няма нито един скандал.
***

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Зоран Заев трансферира капитали в България
Водачът на листа и заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски по време на среща с гражданите на Прилеп заяви, че семейство Заеви е създало пет търговски дружества в България, като посочи, че все още от СДСМ няма отговор на твърденията му, което според него значи, че те са верни, пише скопският вестник “Денешен“.[

„ … Няма отговор и няма да има такъв, защото казах истината.Семейство Заеви образува общо 5 фирми в Петрич, съседна България, и започна да прехвърля капитали оттук. Компаниите, които имат тук, започнаха да ги прехвърлят там. Те се подготвят и