Северна Македония се готви за избори

10 Юли 2020 | 15:52 | 0
Северна Македония се готви за избори
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Партиите в Северна Македония се подготвят за парламентарните избори на 15 юли, които ще определят курса, по който ще поеме страната на фона на възможността за напредък по европейския й път и продължаващата коронавирусна пандемия. Македонският журналист Ерол Риазов коментира, че най-добрият вариант е вота да доведе до формирането на прогресивно и стабилно правителство, защото в противен случай може да се стигне до нови избори в по-трудни условия на икономическа, здравна и политическа криза или пък до влошаване на отношенията на страната с ЕС и САЩ.
Междувременно "Демократическият съюз за интеграция" (ДСИ) отново повтори, че намеренията на лидера Али Ахмети за албански премиер са сериозни и партията ще се опита да ги осъществи след изборите.
Бившият премиер и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) по-рано обяви, че това е изнудване и че гражданите са тези, които решават кой ще ръководи правителството. Заев каза още, че ще е най-добре ДСИ да излезе в опозиция.
Лидерът на националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пък обяви, че тези, които гласуват за СДСМ рискуват да подкрепят федерализацията и "унищожението" на Северна Македония. Заев отвърна, че подобни коментари само показват, че ВМРО-ДПМНЕ се готви за загуба на парламентарните избори.
По-рано, в последния ден, когато закона позволява да се публикуват предизборни анкети в Северна Македония, СДСМ публикува проучване на агенция „Брима Галъп“, според което коалицията „Можем“, водена от Заев, ще получи най-много гласове. Н