ЕС изпревари САЩ за възобновяването на диалога Белград-Прищина

7 Юли 2020 | 13:57 | 0
ЕС изпревари САЩ за възобновяването на диалога Белград-Прищина
Снимка: RTK

След близо двугодишно прекъсване заради въведените от Косово 100-процентови мита върху сръбските стоки, диалогът Белград-Прищина е на път да бъде възобновен при посредничеството на Европейския съюз, а не това на САЩ, както се надяваха във Вашингтон с организирането на срещата в Белия Дом на 27 юни. Тя пропадна заради повдигнатите обвинения срещу косовския президент Хашим Тачи от Специализираната прокуратура в Хага.
След това инициативата бе поета от президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, които успя да организират поредица от срещи между френския държавен глава и сръбския му колега Александър Вучич и премиера на Косово Авдула Хоти в Париж, последвана от видеоконференция между гореспоменатите участници в петък и накрая, на 12 юли, възобновявване на диалога между Косово и Прищина в Брюксел.

***

Gazeta Express (Косово): Франция подкрепя Косово в диалога със Сърбия
Френският президент Еманюел Макрон се срещна днес, на 8 юли, с премиера на Косово Авдула Хоти. По думите на премиера, Макрон е изразил своята подкрепа за диалога между Белград и Прищина, пише вестник Gazeta Express.

След срещата Хоти заяви, че е провел добър разговор с Макрон и допълни, че Франция ще продължи да подкрепя Косово.

"За мен беше чест да бъда приет от президента на Франция Еманюел Макрон. Отношенията на Косово с Франция са отлични и съм благодарен за тяхната подкрепа. Европейската перспектива на Западните Балкани е единствената възможност за мир, стабилност и просперитет в тази част на Европа", написа Хоти в "Туитър" след срещата.

"Франция остава посветена на това да подкрепя Косово в диалога със Сърбия, който трябва да доведе до взаимно признание и нормализиране на отношенията", допълни Хоти.

Хоти беше поканен в Париж като част от германско-френската инициатива за подновяване на диалога между Белград и Прищина. Очаква се на 10 юли премиерът на Косово да присъства на виртуална среща от високо равнище в Париж с участието на френския президент Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, а на 12 юли ще пътува до Брюксел, където ще разговаря и със сръбския държавен глава Александър Вучич за диалога, с посредничеството на ЕС.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Gazeta Express (Косово): Премиерът на Косово Авдула Хоти ще преговаря с Макрон в Париж
Париж. Премиерът на Косово Авдула Хоти ще посети Париж във вторник, където ще преговаря с френския президент Еманюел Макрон, пише прищинското издание Gazeta Express.

От канцеларията на министър-председателя заявиха, че той ще пътува до Франция във вторник, където ще се види с Макрон в Елисейския дворец. Визитата идва, след като говоритерлят на ЕК Петер Стано потвърди в понеделник, че диалогът Белград-Прищина с посредничеството на ЕС ще продължи на 12 юли в Брюксел.

Освен това вчера се разбра, че и сръбският президент Александър Вучич ще проведе среща на четири очи с Макрон в Париж в четвъртък, 9 юли.

„Вечерне новости“ (Сърбия): В четвъртък Вучич ще разговаря на четири очи с Макрон в Париж
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич ще пристигне на визита в Париж в четвъртък, където ще проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон, разбира белградският ежедневник „Вечерне новости“.Според информацията на изданието, предвиденият разговор ще е на четири очи, а темата ще бъде възобновяването на диалога Белград-Прищина, както и двустранните отношения между страните.

RTK (Косово): ЕС възобновява диалога Белград-Прищина на 12 юли
Брюксел. Лидерите на Косово и Сърбия ще възобновят диалога помежду си за нормализация на отношенията в Брюксел на 12 юли, неделя, като това ще е първата среща между страните в отдавна блокирания процес с посредничеството на Европейския съюз, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).

Срещата между косовския премиер Авдула Хоти и сръбския президент Александър Вучич „ще възобнови дискусиите и работата по постигане на всеобхватно и правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията“, заяви говорителят на Европейската комисия Петер Стано.

Това е първият път, когато такива разговори се провеждат от ноември 2018 г. Предстоящата среща беше организирана след усилията на САЩ да върнат страните обратно на масата за преговори. Тези усилия бяха направени без да се информира ЕС и предизвика раздразнение в Брюксел.

Косово едностранно обяви независимост от Сърбия през 2008 г., ход, който Сърбия не призна.

AFP: Еманюел Макрон и Ангела Меркел ще организират среща за диалога Белград - Прищина на 10 юли
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще организират среща за диалога Прищина - Белград на 10 юли, предава AFP. Очаква се срещата да се проведе чрез видеоразговор, а целта на разговора ще бъде намаляване на напрежението между двете страни. Този ход идва малко след като президентът на Косово Хашим Тачи беше обвинен във военни престъпления от Специализираният съд в Хага. Обвиненията отложиха срещата в Белия дом, свързана с диалога, на която той и премиерът Авдула Хоти трябваше да разговарят с президента на Сърбия Александър Вучич.

Джон Болтън: Белград и Прищина разговаряха за размяна на територии
Вашингтон. Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън твърди, че още през 2018 г. едно от нещата, които Белград и Прищина са обсъждали по Косовския въпрос, е възможността за размяна на територии, цитира думите му македонското електронно издание “360 градуса“ В изявление пред албанския портал Faxweb той каза, че въпросът за "корекцията на границите" не е негова идея, въпреки че според него си струва усилията. „Не е моя идея размяната на територии, но лидерите на Косово и Сърбия го поискаха. Мислех, че на Балканите и в Източна Европа трябва да се предприемат определени стъпки. Първо, за намаляване на влиянието на Русия. "Казах, че на Балканите остава опасността от нерешените спорове, че това е плодородна почва за някой, който може да създаде конфликт," казва Болтън. Той е потвърдил, че идеята е посрещната с неодобрение от Германия, Западна Европа и в някои части на Балканите. Болтън коментира изявление на специалния пратеник на САЩ за диалога Белград-Прищина Ричард Гренел, който каза миналия месец, че идеята за обмен на територии идва от Болтън, а не от президента на САЩ Доналд Тръмп. "В момента сме в различна позиция заради ситуацията, създадена от Джон Болтън, който имаше разминавания с президента Тръмп по отношение на Косово и Сърбия. През цялото време трябваше да се боря със слуховете за размяна на територии, което в никакъв случай не е „политиката на Тръмп. "И двете страни казват, че са го чували от Болтън," заяви Гренел в интервю за Fox News.

"Сител" (Македония): Авдула Хоти и Еди Рама постигнаха съгласие по три стратегически проекта по време на разговори в Тирана
Тирана. По покана на албанския премиер Еди Рама неговият косовски колега Абдула Хоти е на официално посещение в Тирана днес, на 3 юни. Двамата проведоха и съвместна пресконференция, на която стана ясно, че по време на преговорите те са постигнали съгласие по три стратегически проекта, предава скопската телевизия "Сител". Еди Рама заяви, че двамата са се съгласили да се проведе съвместна сесия на правителствата на двете старни, "с надеждата ситуацията с COVID-19 да позволи това да се случи през втората половина на септември". Косовският премиер Хоти заяви, че той и албанското правителство са се споразумели да работят по три съвместни стратегически проекта. "Бих искал да спомена три основни проекта от стратегическо естество, първият е пристанището в Драч (Дуръс), където лично съм работил с бившия министър на финансите, за да имаме обща митническа служба. Целта е сега да имаме и собствена косовска митническа служба", каза Хоти. Той допълни, че е преговарял с албанските власти и за енергетиката и по-конкретно за изграждането на хидроелектроцентрала на територията на Албания, която да доставя електричество към Косово. Хоти заяви още, че е бил обсъден и диалога между Белград и Прищина. Премиерът заяви, че диалогът разполага с подкрепата както на Европейския съюз, така и на САЩ. "Чух, че между САЩ и ЕС има конкуренция за този процес. Аз виждам тяхната роля като допълваща се в процеса на диалога. Имаме 9-годишен диалог за нормализиране на търговските отношения, за свободно движение на гражданите, за признаването на дипломите и сега говорим за взаимно признаване (на суверенитета), което е първата точка от възможно споразумение между двете страни", каза Хоти.

Александър Вучич: За Косово фактически преговаряме със Запада, а не с албанците
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белград фактически преговаря за Косово със Запада, а не с албанците, а освен това отбеляза, че при евентуално възобновяване на диалога с Прищина, Белград ще излезе със същата платформа, както и по-рано, но не вижда никакво решение, пише белградският ежедневник „Политика“. На въпрос дали е под напрежение, откакто е обявена срещата на върха в Париж за Косово и какви са възможните сценарии за продължаване на диалога и каква ще бъде платформата на Белград, Вучич каза: „Както и преди, да защитим нашите национални и държавни интереси и да се опитаме да направим всичко възможно за нашия народ в Косово и Метохия. В същото време, разбиране на тежестта на нашата позиция и се борим да не бъдем виновни за липсата на диалог“. Вучич увери, че Белград ще се държи в съответствие с това в отношенията с всички, с които разговаря. „Ясно е, че говорим и преговаряме де факто със Запада, а не с албанците“, отбеляза сръбският лидер и добави, че от седем години е подложен на натиск да подпише предполагаемо споразумение до края на годината. В отговор на съответстващ въпрос, Вучич заяви, че не вижда решение на косовския проблем. „Когато го видях (идеята за „корекция на границите“ – бел. „Фокус“), всички скочиха на врата ми в страната и в чужбина, удариха с всички сили… Просто не чух друго предложение. Но да признаем независимо Косово, така че сърбите в Косово и Метохия да останат без нищо, можете спокойно да забравите“. Той също така казва, че обвинителните актове срещу Тачи и Весели и възможните промени начело на преговорния екип в Прищина нямат нищо общо с бъдещето на диалога.

Zeri (Косово): Авдула Хоти ще иска от Еди Рама да предостави част от пристанището на Дуръс на Косово
Прищина/Тирана. Премиерът на Косово Авдула Хоти пристигна вчера вечерта на официално посещение в Тирана, където днес ще проведе срещи с политическото ръководство на Албания и разкри, че едно от предложенията му към министър-председателя Еди Рама ще бъде част от пристанището на Драч (Дуръс) да бъде дадено на Косово, пише прищинското издание Zeri. Това стана ясно в хода на интервю на Хоти пред местна телевизия преди заминаването му. Първоначално идеята беше Дуръс да бъде съвместно използван от Косово и Албания, но сега Хоти вече има нови идеи. Той ще поиска част от пристанището да бъде изцяло на Косово. „Сега имаме някои други идеи и утре ще предложа на министър-председателя Рама напълно нов формат около този момент. Ще им предложа, ще ги помоля, тази точка на практика да е част от пристанището, което ще бъде пристанището на Косово, където стоките влизат и се освобождават от косовските митници и стигат транзитно до Косово“, каза Хоти.

Gazeta Express: Косовски ветерани ще протестират срещу Специализирания съд на 9 юли
Прищина. Асоциацията на ветераните от Армията за освобождение на Косово (АОК) обяви протест на 9 юли в Прищина, за да се противопостави на обвинителните актове, повдигнати от Специалната прокуратура в Хага срещу бившите лидери на АОК Хашим Тачи и Кадри Весели, пише косовският вестник Gazeta Express. В изявление ветераните от АОК заявиха, че след среща между тях и Асоциацията на бившите политически затворници са решили да организират общонационален протест на 9 юли в столицата Прищина. Общият протест ще се проведе на 9 юли под мотото: Защита на освободителната война“. Освен това Асоциацията на ветераните от АОК поиска Парламентът на Косово да измени Закона за Специалния съд за Косово. Базираната в Хага Специална прокуратура в съобщение за пресата, публикувано миналата седмица, обяви внасяне на обвинителен акт срещу бившия политически представител на АОК и настоящ президент на Косово Хашим Тачи и лидера на Демократичната партия на Косово (ДПК) Кадри Весели. Ветераните от АОК казват, че внасянето на обвинението е направено, за да възпрепятства процеса на диалог между Косово и Сърбия. Обявяването му доведе до отмяна на среща между делегацията на Косово и Сърбия в Белия дом миналата седмица, с посредничеството на специалния пратеник на САЩ Ричард Гренел. Тачи отмени пътуването си до Вашингтон и се върна в Косово след обвинението на прокуратурата в Хага. Ветераните от АОК казват, че ще поискат парламента на Косово да измени Закона за Специалния съд, като настоява съдът в Хага да се занимава и със сръбски престъпления, извършени в Косово.

RTK: Косовският премиер Хоти е на посещение в Тирана
Тирана. Премиерът на Косово Авдула Хоти е на официална визита в Албания днес, 2 юли, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK). Той ще бъде приет от албанския си колега Еди Рама преди обяд, а след това ще проведе срещи с други високопоставени политически фигури. Визитата на Хоти в Тирана идва броени дни след посещението на Рама в Прищина. Всичко това се случва във връзка с повдигнатите от Специализираната прокуратура в Хага обвинения във военни престъпления срещу президента на Косово Хашим Тачи, председателят на Демократическата партия на Косов (ПКД) Кадри Весели и деветима други високопоставени политици от най-младата балканска държава за действията им по време и след конфликта със Сърбия през 1998-1999 година.

Ивица Дачич: Въпреки реалните предизвикателства, в отношенията между Белград и Вашингтон има позитивна динамика
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич оцени, че въпреки реалните предизвикателства, има положителна динамика в отношенията между Сърбия и Съединените щати, които, наред с други неща, са важен партньор в процеса на постигане на трайно, приемливо решение на косовския проблем, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“. „Сърбия е решена да подходи към отворените въпроси по дипломатичен и конструктивен начин, като взема предвид по-голямата стабилност и е готова да засили двустранните отношения. Подобен подход доведе до положителна динамика в сътрудничеството между Сърбия и САЩ“, каза той. Дачич припомни, че през последните години политическият диалог се засилва на всички нива, което допринася за създаването на стабилна основа за развитието на цялостните отношения. При откриването на втория цикъл на Сръбско-американската академия за лидери - на лекция за сръбско-американските отношения министърът заяви, че засилването на политическия диалог на най-високо ниво и поканата към президента Доналд Тръмп да посети Сърбия говорят за тази положителна динамика между Белград и Вашингтон. „Въпросът за Косово и Метохия със сигурност е най-важната тема от нашия политически диалог“, каза Дачич и добави, че Белград остава напълно отворен за допълнителни преговори за решаването на този въпрос. Министърът напомни и за постоянната подкрепа от страна на САЩ за постигане на членство в Европейския съюз, която Сърбия получи, и изрази очакванията, че ще продължи да го прави, като смята, че поддържането на положителна динамика в процеса на европейска интеграция е изключително важно за стабилността и развитието не само в Сърбия, но и в региона. Дачич посочи също така важността за запазване на историческия контекст на отношенията между Сърбия и Съединените щати чрез съюзи, които отразяват общи ценности и единство в борбата за запазване на принципите на свободата, всички с цел да се предвидят бъдещи насоки на отношенията между двете страни, които през 2021 г. навършват 140 години. Ръководителят на сръбската дипломация каза също, че при разглеждането на отношенията между Белград и Вашингтон трябва да бъде реалистичен и да признае, че асиметрията винаги е присъствала в тях. Но въпреки това Сърбия е показала, че е възможно една не толкова голяма страна да бъде американски съюзник и важен приятел. Той припомни, че Никола Тесла и Михаило Пупин дават основната връзка на отношенията със САЩ, както и че президентът Удроу Уилсън се застъпва за обновяването на Сърбия като независима държава и нейния достъп до морето, което беше искане, което стана част от неговите 14 точки от 1918 година. Министърът също така посочи важността на най-трогателния момент в историята на отношенията - 28 юли 1918 г., когато сръбското знаме е издигнато в Белия дом. Дачич също напомни за бомбардировките и заяви, че последното десетилетие на XX век беше най-трудният период в сръбско-американските отношения, както и малко по-късното признаване на независимостта на Косово, във връзка с което Сърбия и САЩ все още имат коренно различни позиции. Той припомни и подкрепата, получена за инициативата „Мини Шенген“ от Вашингтон, но и за тази по време на пандемията от коронавируса.

Матю Палмър: Няма съперничество между ЕС и САЩ за диалога Белград-Прищина
Вашингтон. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за европейските и евразийските въпроси Матю Палмър и специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина заявиха в сряда, че САЩ и ЕС не са съперници и имат една и съща визия и цел за Западните Балкани, пише прищинското издание Gazeta Express. В хода на видеоконференция за Балканите и диалога, организирана от Concordia, Институт Изток-Запад, Белградския фонд за политически върхови постижения (BFPE), Палмър заяви, че САЩ остават ангажирани в региона, насочен към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Членът на Европейския парламент и докладчик за Косово Виола фон Крамон заяви, че очаква окончателното споразумение между Косово и Сърбия по време на Парижката конференция, която се очаква да се проведе през есента тази година.

Принтирай    Оразмери текст   + -