Коронавирусът днес

6 Юли 2020 | 14:13 | 0
Коронавирусът днес
Снимка: Pixabay

Броят на заразените с COVID-19 в световен мащаб от началото на пандемията достигна 11,5 млн. души, от които над 537 хил. са починали, а 6,5 млн. са били излекувани, сочат последните данни, актуални към 6 юли. Все още най-засегнатата страна в света е САЩ, където заразените са близо 3 млн., а починалите са 132 хил. души. Случаите продължават да се увеличават и в Бразилия и Индия.
Междувременно британски експерт изрази мнение, че коронавирусът може да е бил "спящ" вирус, съществуващ от много по-рано. Той подкрепи твърдението си с резултатите от изследвания на канализационни води в Бразилия, Италия и Испания. Резултатите показват, че е имало следи от коронавируса в тези страни още от 2019 г.
Междувременно в област Галисия, Испания отново бяха въведени строги мерки за борба с пандемията, след рязко увеличение на случаите, въпреки че извънредното положение в страната беше отменено преди повече от две седмици.
Мерките бяха затегнати отново и в Косово, след ръст на смъртните случаи, а в Гърция в следващите дни няма да бъдат приемани туристи от Сърбия, заради опасения от високия брой заразени в балканската страна.


Worldometers: Над 11,5 млн. души са се заразили с COVID-19 в световен мащаб
Броят на хората, заразили се с COVID-19 от началото на пандемията през декември 2019 г. достигна 11 572 344 души, от които 537 048 души са починали, сочи справка в интернет-ресурса Worldometers. Данните са актуални към 11:40 ч., 6 юли.

Броят за излекуваните пациенти е над 6,5 млн.

Най-засегнатата страна в света все още е САЩ с 2 983 142 заразени, от които 132 571 са починали, а 1 289 687 са били излекувани. Епидемията в Бразилия до този момент е взела 64 900 жертви, според официалните данни, при 1 604 585 заразени и 978 615 излекувани.

Други силно засегнати страни са Индия (698 817 заразени, 19 707 починали, 424 963 излекувани) и Русия (687 862 заразени, 10 296 починали, 454 329 излекувани).

Броят на заразените в България е 5740 души, от които 246 са починали, а 2915 души са били излекувани.

Тези числа вероятно отразяват само част от истинския брой заразени, тъй като на много места се изследват единствено по-тежките случаи на болестта.

London Evening Standard: Британската полиция разпръсна множество нелегални партита, заради нарушаване на мерките за социална дистанция
Полицията в източната част на Лондон разпръсна няколко нелегални партита в ранните часове на 6 юни, заради нарушение на правилата за социална дистанция в Обединеното кралство, пише британското издание London Evening Standard.

Силите на реда са получили заповед да разпръснат тълпите, събрали се за множество "нелицензирани музикални събития" в британската столица.

Видеокадри, публикувани в социалните мрежи показват полицаи, които наблюдават парк в Източен Лондон, където стотици млади хора са се събрали, за да се забавляват, въпреки строгите мерки за социална дистанция. Подобни кадри се появиха и от други места в британската столица, най-често паркове.

Местната полиция съобщи в "Туитър", че е предприела спешни мерки, за да "предотврати безредици" в Лондон.

По-рано в страната бяха отворени баровете, пъбовете и ресторантите, макар посетителите в тях все още да са задължени да използват предпазни маски и да спазват дистанция един от друг. Малко след това министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че до голяма степен "хората се държат отговорно" и спазват мерките.

Gazeta Express (Косово): Нови ограничителни мерки в Косово, след рекорден брой починали от коронавируса
Косово отново въведе строги ограничения за борба с разпространението на COVID-19, пише прищинското издание Gazeta Express.

Премиерът Авдула Хоти заяви, че тези стъпки са необходими, след като починалите от усложнения, свързани с COVID-19 достигнаха 10 души за един ден, най-високият брой от началото на пандемията. До този момент жертвите на вируса в страната са 70 души.

Правителството ще върне някои мерки за борба с пандемията в множество общини, включително в столицата Прищина, след увеличението на броя на случаите.

"Подготвили сме план за действие, който ще влезе в сила от днес. Ще има ограничение на движението от 21:00 до 5:00 ч. в общините с най-много потвърдени случаи, включително Прищина", каза Хоти.

Премиерът допълни, че властите ще закупят нови тестове, като част от опитите за борба с разпространението на вируса и ще поискат помощ от частните болници.

Освен това кафенетата в страната ще могат да работят само до 21:00 ч. и ще се сервира единствено на откритите площи.

Все пак министърът на здравеопазването Арменд Земай успокои, че страната разполага с капацитета да се справи с вируса.

El Periodico (Испания): Испанската област Галисия отново е под карантина, заради увеличение на заразените с COVID-19
В испанския автономен регион Галисия, в провинция Луго, отново беше въведена задължителна карантина, след рязкото увеличение на случаите на COVID-19, пише испанският вестник Еl Periodico.

Ограничителните мерки влизат в сила от 6 юли поради нарастващия брой на нови случаи на коронавируса.

Според изданието гражданите, които нямат разрешение за пребиваване в провинция Луго, която ще бъде поставена под карантина за пет дни, трябва да напуснат територията днес, на 6 юни. В противен случай те ще трябва да останат в региона през следващите пет дни.

Испанското министерство на здравеопазването обяви, че в Галисия, където живеят малко повече от 70 хил. жители, карантината ще обхване общините Алфос, Барейрос, Бурела, Черво, Фоз, Луренца и други.

На 21 юни в Испания приключи извънредното положение. Краят му означаваше, че автономните региони отново получават цялата власт, която са имали преди въвеждането на извънредните мерки, както и край на ограниченията за пътуване в страната.

The Telegraph: Появи се нова версия за произхода на коронавируса
Професор Том Джеферсън, старши сътрудник в Оксфордския център за медицина, заяви че коронавирусът SARS-CoV-2 може да е стар вирус, който вероятно не е създаден в лаборатория в Ухан, а се е „събудил“ от комбинация от природни фактори, пише британското издание The Telegraph.

„Мисля, че вирусът вече беше тук и имам предвид навсякъде. Възможно е да си имаме работа със спящ вирус, който се е активирал от условията на околната среда“, каза Джеферсън.

Професор Джеферсън защити твърдението си, като отбеляза, че преди появата му в Китай вирусът е бил открит в различни части на света.

По думите му следи от SARS-CoV-2 са били открити в отпадъчните води на Барселона през март 2019 г. Проверка на канализационните води на италианските градове Милано и Торино също разкри наличието на коронавируса още от декември 2019 г. Освен това в канализацията на бразилския град Флорианополис бяха открити следи от вируса от ноември 2019 г.

Като аргумент на своята хипотеза професорът посочи и Фолклендските острови, където в началото на февруари бе регистриран случай на зараза с COVID-19. „Откъде е дошъл?", попита Джеферсън.

Той сравни пандемията на коронавируса с испанската треска от 1918-1920 година.

„През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испанска треска, въпреки че те нямат контакт с външния свят“.

Според него обяснението е, че причинителите на споменатите заболявания „не идват от никъде и не отиват никъде“.

„Те винаги са тук и понякога нещо ги активира, може би плътността на световното население или условията на околната среда - това е, което трябва да изучаваме“, обобщи Джеферсън.

През май Световната здравна организация изключи възможността произхода на COVID-19 да е извън Китай, но потвърди, че е възможно вирусът да се разпространявал по целия свят незабелязано.

The Independent: Учени се питат дали мутирал вирус от лабораторията в Ухан е първоизточника на инфекцията
Учените повдигнаха нови въпроси относно това дали проба от коронавирус, държана години наред в лаборатория на Ухан, може да е мутирала по естествен път или чрез генетични експерименти, за да се превърне във вируса, който причинява COVID-19, пише британският вестник The Independent

След пандемията от ТОРС през 2003 г., базирани в Китай изследователи проучват пещери, обитавани от прилеп, с надеждата да проследят и анализират потенциални нови коронавируси, особено в Института по вирусология на Ухан .

Сред най-почитаните от тези учени е д-р Ши Дженгли, наречен от колегите си „Жената прилеп“, която е съавтор на най-обширната академична книга за новия коронавирус до този момент.

В допълнение към пълното генетично описание на вируса, книгата на д-р Ши - публикувана в Nature, разкри, че Уханският институт съхраява проба от вирус, събрана от прилепи , която според нея е 96,2% съвпадение с вируса причиняващ COVID-19. - най-близкият вече открит.

Научният консенсус е, че двата вируса е малко вероятно да са еднакви, като някои оценки предполагат, че може да отнеме между 20 и 50 години, за да се компенсира 4-процентната генетична разлика.

Въпреки това, провежданата изследователска работа, проведена в Ухан за подобряване на способността на патогените да причиняват заболяване, известна като „извличане на функция”, е документирана в трудове, публикувани между 2015 и 2017 г., описани в един документ, в съавторство с д-р Ши като „експерименти за заразяване с вируси“.

Макар учените също да вярват, че генетичният код на Sars-Cov-2 предполага, че той е мутирал по естествен начин и не е бил създаден изкуствено, други смятат, че не бива да се изключва, че двата вируса може би някога са били еднакви.

Типът на техниката, необходим за превръщането на наличния в пробата вирус в Sars-Cov-2, е "идентичен" с работата, извършвана преди това в Ухан, твърди професор Ричард Ебрайт от Института по микробиология на Уоксман в Ню Джърси.

"Същите техники, същите експериментални стратегии, използващи вече открития вирус като отправна точка, биха довели до вирус, по същество идентичен на Sars-Cov-2", каза той пред Sunday Times.

Въпреки това, професор Мартин Хибърд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина твърди, че да се направи това би било „изключително трудно“, казвайки на вестника, че „не става дума за един и същ вирус и не мисля, че можете лесно да манипулирате един от тях да се превърне в другия".

„Макфакс“ (Македония): Гърция затваря границите си за сръбски граждани
Гърция ще затвори границите си за сръбските граждани от 6 часа сутринта в понеделник,пише македонската информационна агенция “Макфакс“

Сръбските туристи, които вече са в Гърция, която се смята за популярна ваканционна дестинация за сърбите, ще могат да напуснат страната свободно.

По-рано беше съобщено, че гръцкото външно министерство планира да затвори границите за сърби и в последствие подобно решение стана факт.

Това вероятно ще означава по-голям приток на сръбски туристи към Хърватия, тъй като границите на Черна гора със Сърбия остават затворени.

През последната седмица в Сърбия се наблюдава рязко покачване на броя на коронавирусните инфекции, а преди два дни беше най-трудният ден от началото на епидемията в страната, като бе съобщено за 11 смъртни случая.

ТАСС: В Казахстан въвеждат строга карантина за 14 дни заради усложняване на епидемиологичната ситуация
Властите на Казахстан въвеждат карантинни мерки в продължение на 14 дни от неделя поради усложнението на епидемиологичната ситуация и нарастването на коронавирусните инфекции. Според данни сутринта на 4 юли казахстанските лекари са открили 1 644 нови случая на инфекция, включително безсимптомни, което е 143 повече, отколкото ден по-рано. Общият брой на заразените достигна 45 719, 15 556 пациенти са се възстановили, а 188 души са починали, предава TACC.

Президентът на Казахстан Касим-Джомарт Токаев на среща във връзка с мерките за противодействие на разпространението на коронавирус на 29 юни отбеляза, че след премахването на ограниченията на 11 май в Казахстан, броят на случаите на заразяване се е увеличил седем пъти. Според него това до голяма степен се дължи на недостатъци в работата на редица правителствени агенции. Извънредното положение действа в страната от 16 март до 11 май, а след това различни карантинни мерки, предприети от местните власти, останаха да действат в отделни региони.

За да предприеме спешни мерки за стабилизиране на епидемиологичната ситуация, Токаев възложи на правителството да направи предложение за въвеждане на строга карантина.

Следвайки указанията на президента, на 2 юли държавната комисия, председателствана от премиера Аскар Мамин, реши да въведе редица рестриктивни карантинни мерки в продължение на 14 дни от 5 юли. Те осигуряват запазването на международния въздушен трафик без допълнително разширяване на списъка с държави. Полетите са извършени в две посоки - до Турция и Южна Корея, но на 3 юли турската страна уведоми казахстанските власти, че влизането на техните граждани на турска територия е ограничено, с изключение на тези, които имат разрешение за пребиваване и разрешение за работа.

В съответствие с решението на Държавната комисия, вътрешните полети към 45 дестинации ще продължат да се извършват. Ще бъде намален обаче обема на пътническия железопътен трафик - движението на крайградските пътнически влакове ще бъде спряно. Ще бъдат преустановени пътническите автобусни превози между регионите, както и ще се ограничи работата на обществения транспорт. Например в Нур Султан от 5 юли за две седмици ще спре движението на градския транспорт..

Освен това масовите събития ще бъдат забранени. Не се допуска събиране на групи от повече от трима души. Ограничава се излизането навън за хора над 65 години. Все пак остава възможно индивидуалното спортуване на открито. Търговските и развлекателни центрове, нощни клубове, театри, музеи, кина, салони за красота, фризьорски салони, фитнес зали, фитнес центрове, басейни, покрити пазари, плажове, водни паркове, изложби, религиозни обекти, детски предучилищни институции (с изключение на дежурните групи) ще бъдат затворени.

Властите на Казахстан подчертаха необходимостта да се поддържа дистанционната работа при възможност поне за 80% от служителите в държавните органи, националните компании и други организации. Медицинските центрове ще продължат да работят по предварителна заявка. Ще работят аптеки, хранителни магазини и открити пазари, както и редица строителни и промишлени предприятия, съоръжения за предоставяне на услуги на населението - автомивки, сервизи за ремонт, центрове за обществено обслужване, банки.

В същото време правителството отбеляза, че в зависимост от по-нататъшното развитие на ситуацията тези ограничителни мерки могат да бъдат удължени за две седмици или да бъдат затегнати.

Принтирай    Оразмери текст   + -