Протестите в САЩ не спряха дори на 4 юли

5 Юли 2020 | 15:05 | 0
Протестите в САЩ не спряха дори на 4 юли
Снимка: CNN

Протестите в САЩ не спряха и за националния празник в страната, във Вашингтон запалиха американското знаме, а в Балтимор статуя на Христофор Колумб беше свалена от пиедестала и хвърлена в пристанището.

Страната посрещна празника на фона на рекордно увеличение на заразените с новия коронавирус, като ситуацията има тенденция към влошаване, а централните власти дават противоречиви сигнали за това как смята да се справят със ситуацията.

Доналд Тръмп използва празника и възможността да говори пред публика, за да осъди протестите, но превръщайки речите си в предизборни.

Американското общество посрещна празника дълбоко разделено без масови събития заради коронавируса на фона на задълбочаващата се здравна, икономическа и политическа криза обхванала САЩ.

***

The New York Times: С речите си за 4 юли Доналд Тръмп сее раздори
Президентът Тръмп използва светлините на прожекторите на 4 юли, за да сее раздори по време на национална криза, като отрече неуспехите му в овладяването на влошаващата се коронавирусна пандемия, докато критикува остро „новия крайноляв фашизъм“, пише американският вестник The New York Times.

В реч в Белия дом в събота вечер и обръщение на Маунт Ръшмор в петък вечерта, Тръмп представи версия си за „американската касапнаца“ в страната, говорейки за последните протести.

По този начин той сигнализира още по-ясно, че ще използва културния шок, за да разпали страха сред белите с