Безредици в Минеаполис, след смъртта на задържан от полицията афроамериканец

29 Май 2020 | 15:24 | 0
Безредици в Минеаполис, след смъртта на задържан от полицията афроамериканец
Снимка: Twitter

Кметът на град Минеаполис, щата Минесота Джейкъб Фрей обяви извънредно положение на фона на протестите, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина след като беше задържан от градската полиция. По-рано се разпространиха множество видеокадри, които показват как Флойд е притиснат към земята от полицай, който е сложил коляното си на врата на задържания, който няколко пъти казва, че не може да диша. По-късно Флойд умира в болница.
Непосредствено след това в град Минеаполис, както и в други градове в САЩ започнаха масови протести, които прерастнаха в бунтове на някои места. Протестиращите в Минеаполис опожариха полицейския участък, като служителите на реда са успели да се евакуират и никой от тях не е пострадал. Според информацията множество други сгради в града също са били запалени.
В Денвър и в Луисвил по време на протестите са се чули изстрели, а в отделен случай блокиран от демонстрантите шофьор се е опитал да сгази един от тях.
Впоследствие над 500 военнослужещи от националната гвардия са били изпратени в Минеаполис, Сейнт Пол и околните райони. Преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи остри критики към кмета Джейкъб Фрей и заяви, че ще изпрати националната гвардия в неговия град.


AFP: Полицаят, обвиняван за убийството на чернокож е задържан
Полицаят, обвинен в убийството на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в американския град Минеаполис, е арестуван, съобщи Джон Харингтън, комисар на Министерството на обществената безопасност в Минесота, цитиран от AFP.

Дерек Шовин, който беше показан във видеозапис, притискащ с коляното си врата на Джордж Флойд в продължение на поне пет минути, беше арестуван по-рано в петък, заяви Джон Харингтън.

"Току-що получих информация от Андрю Евънс, надзирател на Бюрото за криминални арести, че офицерът, идентифициран като Дерек Шовин при смъртта на Флойд, е задържан", каза Харингтън пред репортери.

Барак Обама за смъртта на Джордж Флойд: Това не може да бъде нормално в Америка през 2020 година
Бившият президент Барак Обама заяви, че смъртта на чернокожия мъж Джордж Флойд по време на полицейски арест "не може да бъде" нормална "през 2020 г. в Америка," цитира думите му CNN

„Не може да бъде„ нормално “. Ако искаме нашите деца да израснат в нация, която живее според най-висшите си идеали, можем и трябва да бъдем по-добри “, заяви Обама в изявление на фона на протестите в цялата страна.

Обама заяви, че на-голямото бреме ще се падне на полицаите в Минесота, които трябва да гарантират, че смъртта на Флойд ще бъде подробно разследвана, „и че в крайна сметка справедливостта ще възтържествува“.

„Но това бреме пада и върху всички нас, независимо от нашата раса или позиция - включително по-голямата част от мъжете и жените в органите на реда, които се гордеят, че вършат трудната си работа по правилния начин, всеки ден - да работим заедно, за да създадем„ новото нормално ", при което наследството на фанатизма и неравнопоставеното третиране вече няма да засяга нашите институции или сърцата ни", продължи Обама.

46-годишният Флойд почина след ареста си в понеделник. След това изплува видеоклип, на който се вижда Флойд с белезници и на земята, казващ: "Не мога да дишам", докато бял полицай го държи с коляно на врата. Четирима полицаи в Минеаполис, замесени в смъртта на Флойд, бяха уволнени, но семейството на Флойд иска да бъдат обвинени в убийство.

Бившият президент също постави смъртта на Флойд в контекста на други скорошни събития: "Естествено е да пожелаем на живота" просто да се върне към нормалното ", тъй като пандемията и икономическата криза са свързани с всичко. Но ние трябва да помним, че за милиони американци , да бъдат третирани по различен начин заради расата е трагично, болезнено, безумно „нормално“ - независимо дали става дума за здравеопазването, или взаимодейства с наказателната система, дали спортуват, или просто наблюдават птици в парка . "

По-рано този месец в интернет се появи тревожно видео от фаталната стрелба по Ахмад Арбери, 25-годишен чернокож, който бяга за здраве в Джорджия, което предизвика възмущение в цялата страна. Това се случи през февруари. В крайна сметка трима мъже бяха обвинени във връзка с убийството на Арбери месеци по-късно, след като видеото се появи в медиите.

Освен това, по-рано тази седмица бяла жена беше заснета на камера, която се обажда в полицията за чернокож мъж, който наблюдаваше птици в Централния парк по време на инцидент с участието на нейното отвързано куче. Видеоклипът стана много популярен и предизвика озлобления, а по-късно Ейми Купър, жената, която участва в инцидента беше уволнена от работата.

В изявлението си Обама сподели части от разговори, които е провел през последната седмица за смъртта на Флойд. Той цитира афро-американски бизнесмен на средна възраст, който казва: "Разплаках се, когато видях това видео. Порази ме. Коляното на врата" е метафора за това как системата толкова безпощадно държи черни хора долу, игнорирайки виковете им за помощ. Хората не се интересуват. Наистина трагично. "

Протестите са обхванали Минеаполис от дни и оттогава се разпространяват в други градове в САЩ. Повече от 500 служители на Националната гвардия на Минесота са мобилизирани на няколко места в района на Минеаполис, тъй като протестиращите са разграбили магазини и са подпалили полицейски участък.

По-рано в петък президентът Доналд Тръмп разпали напрежението заради протестите и заплаши с насилствен отговор на полицията и военна намеса.

Тръмп нарече протестиращите "БАНДИТИ" в „Туитър“ рано сутринта в петък и написа: "когато започне плячкосването, започва стрелбата". Туитът на Тръмп бе скрит от социалната мрежа за „възхвала на насилието“ и бе поставен предупредителен етикет, отбелязвайки първия път, когато такива действия са предприети срещу акаунта на Тръмп в „Туитър“.

CNN: Срещу полицая, затиснал с коляно чернокожия мъж по врата е имало 18 предишни оплаквания
Бившият полицейски служител в Минеаполис, видян във видеоклип да затиска с коляно врата на Джордж Флойд, е имал 18 предходни жалби срещу него в полицията в Минеаполис, според полицейското управление, предава CNN.

Не е ясно за какво бяха жалбите срещу офицера Дерек Шовин. Полицейското управление в Минеаполис не предостави допълнителни подробности.
Шовин беше уволнен тази седмица, заедно с трима други служители на полицията в града, които са присъствали, когато Шовин затиска с коляно врата на Флойд. Полицията заяви, че той се отзовал на сигнал за фалшиви пари в денонощен магазин.

Флойд, 46-годишен чернокож мъж, който е бил невъоръжен и с белезници се е оплакал, че не може да диша. Според властите той скоро бил обявен за мъртъв в близката болница.

Директорът на полицията „искрено съжалява“ за смъртта на Джордж Флойд след избухването на протестите в града и запалването на полицейски участък и настоятелно призовава за мир.

Смъртта на Флойд и видеоклипът на инцидента предизвикаха протести из цялата страна и призиви за търсене на наказателна отговорност срещу служителите на реда.

Само две от 18-те жалби срещу Шовин са завършили с наказания, според информация от полицейското управление. И в двата случая полицаят е бил наказан с „порицателно писмо“.

Шовин не е единственият офицер, участвал в инцидента с история на оплаквания срещу него.

Срещу Бившият офицер Ту Тао е имало шест жалби, подадени в полицията, една от които все още се разглежда, според публикуваната в четвъртък публична обобщена информация. Останалите пет жалби са приключени без наказания.

Срещу другите двама участващи служители няма подадени жалби.
CNN: Сблъсъци между протестиращи и полицията в Минеаполис; още няколко сгради в града са били запалени
Стотици демонстранти все още протестират по улиците на Минеаполис, като стана ясно, че е имало и сблъсъци между тях и полицията, съобщава CNN.

Полицаите, някои от които с щитове и шлемове, са използвали сълзотворен газ и палки, за да разпръснат тълпата, близо до полицейското управление, което по-рано беше запалено от демонстрантите. На свой ред протестиращите са хвърляли камъни по полицията.

Освен това още няколко сгради са били запалени при протестите и бунтовете в града, които продължават вече трети ден.

Агенция "Фокус" припомня:

По-рано протестиращите в американския град Минеаполис опожариха полицейски участък, като служителите на реда да са успели да се евакуират и никой от тях не е пострадал.

Хората протестират срещу действията на полицаите, които са довели до смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. Той е бил задържан по-рано по подозрение, че е притежавал фалшиви банкноти, като при ареста един от полицаите е задържал продължително време коляното си върху врата на Флойд, който по-късно е починал в болница.

Джейкъб Фрей, кмет на Минеаполис: Доналд Тръмп не знае нищо за силата на Минеаполис
Джейкъб Фрей, кметът на Минеаполис, където вече три дни текат бурни протести и бунтове, които дори доведоха до опожаряването на полицейско управление, отвърна на коментарите на президента Доналд Тръмп, който заяви по-рано, че на града му "липсва лидерство", предава Fox News.

"Тотална липса на лидерство. Или слабият крайноляв кмет Джейкъб Фрей ще постави града под контрол, или ще изпратя националната гвардия и ще свърша работата както трябва", написа Тръмп по-рано в социалната мрежа "Туитър".

На свой ред Фрей заяви по време на пресконференция, че Тръмп "не знае нищо за силата на Минеаполис".

"Слабост е да отказваш да поемеш отговорност за собствените си действия. Слабост е да сочиш с пръст към някой друг по време на криза. Доналд Тръмп не знае нищо за силата на Минеаполис. Ние сме изключително силни. Това труден период ли е? Да. Но трябва да сте сигурни, че ще се справим с това", каза той.

Кметът също така осъди грабежите и унищожаването на имущество в бунтовете в града.

"Това, което виждаме в последните часове и последните вечери, що се отнася до грабежите, е неприемливо", каза още той пред журналистите.

"Нашето общество не може и няма да толерира това".

Попитан защо пожарната и полицията са реагирали бавно по време на изгарянето на полицейското управление от протестиращите в града, Фрей заяви, че силите на реда не са успели да реагират заради многото други инциденти, които са се случвали по това време.

Той допълни, че националната гвардия на Минесота вече охранява ключовите места в града, включително банки, аптеки и супермаркети, за да предотврати потенциални грабежи.

CNN: Над 500 войници от националната гвардия са били изпратени в Минеаполис и Сейнт Пол
От националната гвардия са изпратили над 500 военнослужещи в градовете Минеаполис, Сейнт Пол и околните райони, предава CNN.

"Мобилизирахме повече от 500 войници за Сейнт Пол, Минеаполис и околните райони. Нашата мисия е да защитаваме живота, собствеността и правото на хората да протестират мирно. Ключовата ни цел ще бъде да осигурим, че пожарникарите могат да отговарят на сигнали", пишат от националната гвардия на своята официална страница в "Туитър".

Агенция "Фокус" припомня:

По-рано протестиращите в американския град Минеаполис опожариха полицейски участък, като служителите на реда да са успели да се евакуират и никой от тях не е пострадал.

Масовите безредици в града продължават вече трети ден. Хората протестират срещу действията на полицаите, които са довели до смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. Той е бил задържан по-рано по подозрение, че е притежавал фалшиви банкноти, като при ареста един от полицаите е задържал продължително време коляното си върху врата на Флойд, който по-късно е починал в болница.

Washington Examiner: На протестите в Денвър е имало сблъсъци и стрелба
На протестите, предизвикани от смъртта на афроамерикнеца Джордж Флойд в град Денвър, щата Колорадо, бяха чути изстрели от огнестрелно оръжие, пише американското издание Washington Examiner. Това съобщи говорителят на Пътна полиция на Колорадо Лесли Херод.

"Току що стреляха по нас. При Капитолията", пише тя в "Туитър", след което допълва, че изстрелите са били насочени към протестното шествие.

Според информацията е имало шест или седем изстрела, но няма данни за пострадали. Не е ясно и кой е бил целта на изстрелите, нито кой е стрелял.

Денвър е един от няколко града в САЩ, в които има протести след смъртта на Джордж Флойд, мъж от Минеаполис, по-рано тази седмица. Той почина в болница, след като полицай, който го е задържал по подозрение в притежание на фалшиви банкноти, продължително време е държал коляното си на врата му. Стотици души се събраха в центъра на града, като се стигна и до безредици. Видеокадри от протестното шествие показват как шофьор, чиито автомобил по-рано е бил блокиран от демонстрантите умишлено се опитва да сгази един от тях.

Губернаторът на Колорадо Джаред Полис осъди изблиците на насилие.

"Споделям огромната мъка, която всички изпитваме за несправедливото убийство на Джордж Флойд. Но нека бъда ясен, безсмисленото насилие никога не може да бъде спряно с повече насилие", каза той.

Кметът на Денвър Майкъл Ханкок също призова протестиращите да се въздържат от насилие и защити полицаите в града.

"Не трябва да се обръщаме един срещу друг. Трябва да сме обединени. Мъжете и жените от денвърската полицията не са врага", написа той в "Туитър.

"За последните три месеца, в които се борихме с пандемията те рискуваха живота си, за да ни защият".

Fox News: В протестите в Ню Йорк, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд, са задъжани над 40 души
Нюйоркските служители на реда са задържали над 40 души, които са участвали в протестната акция в четвъртък, 28 май, във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който беше задържан от полицията в Минеаполис, Минесота, съобщава Fox News.

Отбелязва се, че демонстрациите в града в някои случаи са прераснали в сблъсъци с полицията. Общо четирима полицаи са били ранени и са откарани в градските болници. Съобщава се, че в един от протестиращите е открито хладно оръжие.

Протестите в Ню Йорк започнаха на фона на безредиците в Минеаполис, които бяха предизвикани от видеоклип от задържането на Джордж Флойд, който се разпространи в интернет. На кадрите се вижда как полицията задържа мъжа по подозрение, че е платил с фалшиви банкноти, след което един от полицаите притиска продължително време коляното си към врата му. В последствие Флойд извиква, че не може да диша, но полицията, както се вижда на кадрите, не му обръща внимание. Малко след това той умира в болница.

Fox News: Тръмп поиска от кмета на Минеаполис да поеме контрола над ситуацията, или той ще го направи
Рано сутринта в петък (американско време) президентът на САЩ Доналд Тръмп писа в „Туитър“, за да обещае военни подкрепления на губернатора на щата Минесота след поредна нощ на безредици в град Минеаполис, включително опожаряване на полицейско управление от демонстрантите, предава телевизионният канал Fox News.

„Не мога да седя настрана и да гледам как това се случва с великия американски град Минеаполис“, написа държавният глава. „Тотална липса на лидерство. Или много слабият радикално ляв кмет Джейкъб Фрей ще започне да се справя и ще постави града под контрол, или ще изпратя националната гвардия и ще свърша работата, както трябва“.

Последва втори „туийт“: „Тези гангстери опозоряват паметта на Джордж Флойд, а аз няма да позволя това да се случи. Тъкмо говорих с губернатор Тим Уолц и му казах, че военните ще са с него до края. Ако има трудности, ние ще поемем контрола, но когато започнат грабежите, започваме и стрелбата. Благодаря ви“.

Fox News: Протестиращите в Минеаполис опожариха полицейско управление (ВИДЕО)
Протестиращите в американския град Минеаполис опожариха полицейски участък, но служителите на реда са успели да се евакуират от покрива на вертолет и никой от тях не е пострадал, съобщава телевизионният канал Fox News.

Масовите безредици в града продължават трети ден. Хората протестират срещу действията на полицаите, които са довели до смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.В нощта срещу петък безчинстващите първо са обкръжили полицейски участък, а след като събралите се на покрива полицаи са се опитали да разпръснат тълпата със светошумови гранати и сълзотворен газ, те са нахлули в сградата и са я запалили.

Очевидци съобщават в социалните мрежи, че на мястото на инцидента не е имало бойци от Националната гвардия, които губернаторът на щата Минесота мобилизира за справяне със ситуацията.Смъртта на Флойд презивика масови безредици в Минеаполис и други градове след появата на „вирусно“ видео на неговото задържане. На записа се вижда, как полицаите повалят Флойд и му слагат белезници, при което един от офицерите натиска шията му с коляното си. Задържаният първо повтаря няколко пъти, че не може да диша, а след това губи съзнание. Флойд е откаран в болница, но умира в реанимацията.

Когато тази информация се разпространи широко, ръководството на полицията на града обяви, че уволнява четиримата офицери, участвали в ареста. В започнаха протестни акции, съпровождани от вандализъм и пожари. Към разследването на смъртта на Флойд се включи и ФБР, което обяви делото за приоритетно.CNN: Кметът на град Минеаполис обяви извънредно положение, заради протестите в града, предизвикани от смъртта на афроамериканец
Кметът на град Минеаполис (щата Минесота) Джейкъб Фрей обяви извънредно положение на фона на протестите, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, умрял след като бе задържан от градската полиция, предава CNN.

Според указа, публикуван на сайта на кметството, въвеждането на извънредното положение позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на бойци от Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда. Освен това градските лидери получават възможност да потърсят помощ от властите в съседни градове, щата Минесота и федералното правителство.

Фрей подчерта, че е принуден да въведе извънредно положение, тъй като задълженията му като кмет включват „възстановяване и поддържане на реда и реда в Минеаполис, намаляване и опит за избягване на възможни рискове във връзка с населението и имуществото, свеждане до минимум на риска от прекъсвания в работата на градските служби, за да се гарантира работата на местните власти за защита на здравето и безопасността на членовете на общността“. Извънредното положение се въвежда за период от 72 часа и предполага възможността за по-ранното му отмяна от Общинския съвет.

По-рано губернаторът на Минесота Тим Уолс вкара Националната гвардия на САЩ за поддържане на реда заради масовите протести, причинени от смъртта на афроамериканец, по време на които се сблъскаха с полицията. Както следва от изявлението на Уолш, бойците на Националната гвардия трябва да помогнат „за обезпечаване на сигурност и поддържане на спокойствие“. Това решение е взето след вандализъм, както и сблъсъци между демонстранти и полиция.

Принтирай    Оразмери текст   + -