На преден план излиза светът след коронавируса

26 Май 2020 | 12:26 | 0
На преден план излиза светът след коронавируса
Снимка: CNN

Повече от 5,5 милиона случая на инфектиране с новия коронавирус са регистрирани официално по целия свят, като повече от две трети от тях са в Европа и САЩ, показват последните данни на AFP, събрани от официални източници до 11:00 часа във вторник.

Най-малко 5 055 307 инфекции, включително 346 188 смъртни случая, са регистрирани, по-специално в Европа, най-пострадалият континент с 2 074 401 случаи и 172 824 смъртни случая и в САЩ с 1 662 768 случая и 98 223 смъртни случаи. Броят на обявените случаи по света се е удвоил за месец и повече от един милион нови случая на COVID-19 са регистрирани през последните 11 дни.
В същото време обаче светът, и по-конкретно Европа и Балканите, се завръщат към нормалния ритъм на живот и мислят как да се справят с щетите от въведените заради коронавируса ограничителни мерки. Други страни пък се завръщат към противоречията си отпреди кризата, използвайки коронавируса като нов инструмент, като например Сърбия и Черна гора.

***

AFP: Заразените с коронавирус по света нахдвърлиха 5,5 милиона, жертвите са близо 350 хиляди
Париж. Повече от 5,5 милиона случая на инфектиране с новия коронавирус са регистрирани официално по целия свят, като повече от две трети от тях са в Европа и САЩ, показват последните данни на AFP, събрани от официални източници до 11:00 часа във вторник.

Най-малко 5 055 307 инфекции, включително 346 188 смъртни случая, са регистрирани, по-специално в Европа, най-пострадалият континент с 2 074 401 случаи и 172 824 смъртни случая и в САЩ с 1 662 768 случая и 98 223 смъртни случаи. Броят на обявените случаи по света се е удвоил за месец и повече от един милион нови случая на COVID-19 са регистрирани през последните 11 дни.

Броят на диагностицираните случаи обаче отразява само част от реалния брой инфекции, тъй като много страни тестват само сериозни случаи или липсват възможности за тестване.

ТАСС: В Япония започнаха да изплащат по 930 долара на човек заради коронавируса
Токио. Японските власти започнаха да изплащат по 100 хиляди йени (около 930 долара) на всеки жител на страната като обезщетение за коронавируса. Това заяви във вторник пред журналистите министърът по административните работи и комуникациите Санае Такаити. „Изплащането на помощи започна в 1388 общини на страната, което е около 79,7% от общия им брой“, заяви тя, цитирана от ТАСС.
В края на април Япония одобри допълнителен бюджет от 25,6 трилиона йени (237 милиарда долара) за текущата фискална година (започнала на 1 април 2020 г.), за да подкрепи икономиката на страната в контекста на пандемията от коронавируса. Средствата за изплащане на обезщетения се вземат от тази сума.
Според последните данни броят на заразените с коронавирус в Япония, включително пътници и екипаж на круизния кораб Diamond Princess, надхвърля 17,3 хиляди душу, а повече от 860 души са починали. Над 14 хиляди души се възстановиха.
На 8 април в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама и Тиба, в префектурите Осака и Хього в югозападната част на главния японски остров Хонсю и в префектура Фукуока на остров Кюсю бе въведен режим на извънредно положение, а на 16 април властите го разшириха за цялата територия на страната и го удължиха до 31 май.
Без да чака този срок, правителството на 14 май обяви ранното премахване на режима почти в цялата страна - в 39 от 47 префектури. Седмица по-късно властите също решиха да премахнат ограничителните мерки в Киото, Осака и Хього. От 25 май режимът е отменен в останалите префектури на Токио, Канагава, Сайтама, Чиба и Хокайдо.

Focus (Германия): Германия отваря границите си с 31 европейски държави на 15 юни
Берлин. Германското правителство иска да прекрати предупреждението срещу туристически пътешествия до 31 европейски държави от 15 юни, ако коронавирусната ситуация позволява, пише германското списание Focus във вторник.
Според информацията на изданието, документ за европейския туризъм, който може да бъде договорен от кабинета в сряда, показва, че правителството иска да разреши пътуване до 26-те други държави от Европейския съюз и Великобритания, както и до четирите държави извън ЕС в Шенгенската зона - Исландия , Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.
Броят на новите случаи на коронавирус в Германия продължава да намалява след облекчаването на ограниченията в началото на май, макар че се появиха няколко нови огнища в месопреработвателни предприятия, домове за стари хора и в храм във Франкфурт, където се заразиха над 100 души.
Чехия ще отвори всички гранични пунктове с Германия и Австрия от вторник и ще спре проверките, въпреки че пътуванията за чуждестранни туристи остават ограничени, съобщи МВР на страната в понеделник. Пътуващите все още трябва да носят доказателства за отрицателен тест за COVID-19, а полицията ще продължи да извършва проверки на случаен принцип, заяви министерството.
Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек заяви, че страната е договорила реципрочни споразумения с германската и австрийската страна.

The New York Times: Сред големите жертви на коронавируса е и военната независимост на Европа
Вашингтон. Коронавирусът обърка плановете и приоритетите на мнозина, но тази ситуация може да се отрази най-тежко на стремежа на Европейския съюз да изгради по-силна и независима армия. От няколко години насам, особено след като Доналд Тръмп дойде на власт, европейските лидери се стремят да обезпечат собствената си сигурност. Но дори преди разразилия се коронавирус, имаше спекулации, че ЕС ще трябва да намали военните разходи в новия седемгодишен бюджет. Брекзит също допринесе за този процес, пише американското издание The New York Times.
Сега, когато пандемията засегна толкова много икономиката, борбата за бюджетa ще бъде още по-ожесточена, прогнозират експерти. Най-вероятно ще се даде предимство на икономическото възстановяване и борбата срещу безработицата. Брюксел продължава да се застъпва за борба с изменението на климата.. А военните разходи, напротив, вероятно ще намалеят.
Преди седмица обаче ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че коронавирусът само ще увеличи необходимостта от по-силна система за сигурност и отбрана в Европа. Според него пандемията е нова заплаха и само ще влоши ситуацията със сигурността. Освен това, поради хаотичния подход на САЩ към борбата с коронавируса, пострадаха и европейците.
„Пандемията се превърна в пореден пирон в ковчега на европейското доверие в американското лидерство“, цитира думите на бившия министър на отбраната на Полша Радослав Сикорски изданието. „Но ако идеята за европейска автономия беше засилена благодарение на кризата, тогава нейната способност за финансиране беше замразена“. От своя страна американските политици са категорични: ако Европа няма пари за това, тогава тя не отнася сериозно към него.
Преди две години в Европа бяха създадени две програми: Pesco за колективно снабдяване и инвестиции във военната сфера, която беше финансирана от участващите страни, и Европейският фонд за отбрана в тази област с финансиране от паневропейския бюджет. Освен това заедно с НАТО ЕС стартира инициатива за мобилност, благодарение на която тежките оръжия трябва да могат да се движат бързо из Европа в случай на конфликт с Русия.
Но още преди пандемията, включително поради Брекзит, Европейската комисия заяви, че ще намали бюджета за отбрана с повече от половината. Например бюджетът вече е намален за инициативата за мобилност и сега дори може да бъде намален до нула. В Европа сега обсъждат възстановителен фонд, а не отбрана.
Може би заради пандемията новият бюджет няма да е за седем години, както е планирано, а за една или две години. Но кризите, предшестващи пандемията, не изчезнаха, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреждава и ги изброява: от Русия и Китай до киберсигурност, тероризъм, граждански войни в Либия и Сирия. Той е уверен, че инвестициите във военната сфера сами по себе си могат да дадат тласък на икономиката. Той обаче отбелязва, че Европа няма да успее да се защити и следователно НАТО не може да бъде заменена. И други експерти също отбелязват, че ако се съди по трудността, с която се обсъждаше военният бюджет в Европа преди пандемията, тя не може да се справи без САЩ.
Самите САЩ разбират, че в настоящата ситуация ще бъде трудно да се изисква от европейците да изразходват 2% от БВП за отбрана - например от Италия. Но няма да е лесно за държавите да се справят с натиска върху бюджета. Отношенията в НАТО могат да ескалират. Освен това самите държави най-вероятно ще се концентрират върху азиатското направление. И е малко вероятно да успеят да държат отбраната на два фронта.
Дори в САЩ хората ще се замислят какво е това сигурност, ако един вирус е успял да убие повече хора, отколкото което и да е конвенционално оръжие би могло за този период от време, пише New York Times.

Германската статистическа служба: Мерките срещу коронавируса засегнаха силно икономиката на ФРГ
Берлин. Пандемията от Covid-19 е засегнала силно икономиката на Германия. Обемът на брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика е спаднал с 2,2% през първото тримесечие на 2020 година. „Това е най-големият спад на тримесечна база от световната финансова криза през 2008-9 година и втория по мащаб срив от обединението на Германия“, съобщава Федералната статистическа служба (Destatis), цитирана от Deutsche Welle. Основните фактори, които предизвикаха този тежък срив, са били спадът от 3,2% в частното потребление и от 6,9% в инвестициите в производството на оборудване. Корона-кризата е засегнала и германският износ – гордостта на икономиката на ФРГ. Той е спаднал с 1,3%, а вносът – с 1,6%. Според статистическата агенция, тъй като строгите карантинни мерки започнаха да действат в Германия едва в средата на март, последиците от блокирането на национално и регионално ниво през второто тримесечие ще се усетят дори повече, отколкото през първото. Правителството на Германия прогнозира през 2020 г. най-дълбоката рецесия за целия следвоенния период. Очаква се БВП на локомотива на икономиката на ЕС да намалее с 6,3%. Според последните данни в Германия са потвърдени над 180 хиляди случая на коронавирусна инфекция, 8 371 пациенти с диагноза Covid-19 са починали.

Blic (Сърбия): Бърнабич призова сърбите да не летуват в Черна гора
Белград. След като Сърбия не влезе в списъка на страните, за които Черна гора ще отвори границите си на 1 юни, сръбските медии нападнаха остро правителството в Подгорица, а сръбският премиер Ана Бърнабич призова гражданите на страната да не летуват в Черна гора, пише белградският ежедневник Blic. В понеделник черногорският премиер Душко Маркович обяви, че Черна гора ще отвори границите си към страни с по-малко от 25 заразени на 100 000 жители, включително Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Унгария, Албания и Гърция. Повечето черногорски медии предадоха изявлението на Бърнабич, в което тя заяви пред „ТВ Пинк“, че това е демонстрация, че сръбските граждани са нежелани в Черна гора. „Тази позиция на черногорския премиер изпрати ясно послание на гражданите. . Бих помолила гражданите да останат в нашата Сърбия възможно най-дълго и в голям брой и да не отиват някъде, където са нежелани“, каза Брнабич. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви пред Blic, че ходът на черногорските власти за затваряне на границата за сръбските граждани е „нелепо и безсмислено действие“ и отбеляза, че пострадалият от този ход ще бъде Черна гора.

„Политика“ (Сърбия): Черна гора отваря границите си с Албания и Хърватия, но не и със Сърбия
Подгорица. Черногорският премиер Душко Маркович обяви, че Черна гора, в съответствие с оценката за положението с епидемията от коронавируса, ще отвори границите си със страни, които отговарят на критериите на Института за обществено здраве, а това към първи юни са с Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Албания и Гърция, но не и Сърбия, пише белградският ежедневник „Политика“. На пресконференцията в Подгорица Маркович каза, че критерият ще бъде най-много 25 пациенти на 100 000 жители. „Ще отворим границите към държави, които имат подобен епидемиологичен статус. Няма да искаме специални тестове, всички ще получи ясни инструкции какво ги очаква в страната и кои регулации трябва да спазват“, заяви премиерът на Черна гора. Преди това Маркович подчерта, че Черна горае спечелила битката с Covid-19 и е станала първата „корона фри“ държава в Европа. Планът е през следващата седмица да се отворят детски градини и кина, а в началото на юни да бъдат разрешени публични събирания на определен брой хора.

„Алсат-М“ (Македония): Западните Балкани победиха Covid-19, само в Северна Македония заразените се увеличават
Скопие. Докато в Северна Македония броят на заразените с новия коронавирус остава висок, не така стоят нещата в повечето страни от Западните Балкани. Черна гора стана втората страна в Европа след Словения, която официално обяви всички инфектирани с Covid-19 за излекувани. Косово няма нови случаи, а Албания съобщи само за шест новозаразени, информира скопският телевизионен канал „Алсат-М“. Черна гора не е регистрирала нови случаи на инфекции от 5 май. Въпреки че беше последната държава в Европа, където се появи епидемия, тя стана първата страна на Балканите без активни случаи. Черногорските власти изпълниха стратегия за постепенно премахване на ограниченията, но публичните събирания са строго забранени. Гражданите спазват изискванията за носене на маски във всички затворени пространства и поддържане на физическо разстояние. Властите в Косово също заявиха, че са в края на пандемията. Няма съобщения за нови случаи през последните 24 часа. Положителните резултати идват не само поради високото ниво на спазване на мерките от страна на гражданите, но и заради действията на компетентните органи към безотговорните лица. Четирима собственици, които се опитаха да отворят кафенета, бяха арестувани днес. Албания беше сред първите държави със заразени, но днес имаше само шест нови случая и тя е на четвърто място в Европа за най-малък брой заразени след Гърция, Словакия и България. Албания въведе строги мерки на 25 февруари, по-бързо от всяка друга страна.

Le Monde: Служителите на „Фейсбук“ и „Туитър“ преминават на дистанционна работа за постоянно
Париж. Технологичните гиганти Facebook и Twitter ще предоставят на някои служители възможността да си работят от вкъщи за постоянно дори след премахването на карантината, пише авторитетното френско издание Le Monde. В четвъртък, 21 май, Марк Зукърбърг на онлайн среща със служителите обяви, че Facebook иска да се превърне в „най-прогресивната компания в света по отношение на дистанционната работа“. Според него през следващите десет години половината от служителите на предприятието могат да преминат към работа от разстояние. Изданието подчертава, че в светлината на несигурността от последно време, това са слаби прогнози, но самата готовност на ръководителя на Facebook да прехвърля служителите да работят дистанционно без работно място в офиса е невероятна. Изявлението на Зукърбърг символизира започнатото от цифровите гиганти движение в подкрепа на самоизолацията. В тази връзка Facebook възнамерява да наеме хиляди служители, които да работят дистанционно в Денвър, Атланта и Далас, където компанията няма офиси, както и тези, които прекарват четири или повече часа в пътя до там. Освен това около 45 хиляди работници, които работят от разстояние от началото на март, ще могат да изразят желанието си за постоянен преход към подобна работа. Според вътрешно проучване 40% от тях са силно или малко заинтересовани от тази възможност, докато 50% биха искали да се върнат в офиса възможно най-скоро. В същото време 60% са готови да комбинират работа у дома и в офиса. Основателят на Facebook подчерта, че подобно развитие в политиката на компанията не е благотворителност: „крайната цел е да свършим работата си по-добре“, а не на всяка цена да осигурим на всички „максимална гъвкавост“ в графика. Експерименталните инженери ще бъдат първите, които ще изпробват този метод, но иновацията няма да засегне начинаещи и онези професии, които се нуждаят от физическо присъствие: специалисти по поддръжка на компютърно оборудване или центрове за данни, модератори, специалисти по външна комуникация и други специалности. Статията отбелязва, че базираната в Калифорния компания се надява на някои предимства: същата или по-висока производителност, както и по-добър подбор на персонал и лоялността на висококвалифицирани специалисти, което е проблем в такъв конкурентен и скъп регион като Калифорния. Официално намаляването на разходите не е една от причините, но Facebook ще намали заплатата на тези работници, които живеят в по-евтини райони. В същото време моделът „офис-дом” предизвиква безпокойство в компанията поради „двойните разходи“ за оборудване, както и празни помещения поради незаети работни места. Още един дигитален гигант подкрепя новата тенденция: без да разкрива подробности, Twitter обяви на 12 май, че служителите му могат да омолят да останат на дистанционна работа за постоянно. Освен това до септември всички помещения на компанията ще останат затворени, а служебните пътувания са забранени. Подобно на социалната мрежа за микроблогове, Google също отменя всички важни срещи лице в лице до лятото на 2021 г. и удължава дистанционния режим на работа „поне“ до края на 2020 г. за тези, които предпочитат да останат у дома. Според коментара на френското издание, примерите на тези компании са единични: тяхната особеност е в това, че те използват услугите на много голям брой програмисти. На свой ред Amazon предложи да преминат на дистанционна работа до октомври на служителите, които мгат да го направят, но работниците в складовете не са спирали да обработват пратките. Apple не изясни бъдещата си политика: за времето на карантината тя прехвърли персонала на дистанционна работа, но се опита да възстанови положението на фабриките в Китай възможно най-скоро. В заключение, Le Monde пише, че дигиталните гиганти, които са първопроходци по въпроса за дистанционната работа, все пак са наясно с рисковете, свързани с нея. Така Марк Зукърбърг предупреди, че разстоянията могат да пречат на „създаването на обща култура, комуникацията между колегите, груповото творчество и неформалните разговори“. Основателят на Facebook отбеляза, че компанията ще може да „създава дигитални инструменти“ за решаване на тези проблеми.

New Europe: Испания се отваря за туристи от юли
Мадрид. Испания ще отвори отново границите си за чуждестранни туристи от юли, съобщи премиерът на страната Педро Санчес, цитиран от базираното в Брюксел издание New Europe. „Както знаете, Испания приема повече от 80 милиона посетители годишно. Съобщавам, че от юли Испания ще се отвори отново за чуждестранни турсти в условия на безопасност“, каза Санчес, обещавайки безопасността както на местните жители, така и на посетителите на фона на пандемията от коронавируса. Той добави, че страната „има нужда от туризъм и туризмът се нуждае от безопасност както в произхода, така и в дестинацията“, както и че правителството планира повторното отваряне от седмици. Въпреки че държавата е сред най-засегнатите от пандемията европейски нации, испанският премиер призова гражданите да започнат да планират почивки в Испания, а предприятията да се подготвят за възобновяването. Ходът на Санчес дойде на фона на протестите на крайно дясната партия Vox, която обвини правителството, че налага „драконовски мерки“, за да овладее пандемията, довели до безработица и „мизерия“. Страната е под строго блокиране от 14 март и към момента на публикуване тя е регистрирала повече от 282 000 потвърдени случая на Covid-19 и над 28 000 смъртни случая. В понеделник мерките за блокиране в Барселона и Мадрид, двата града, най-силно засегнати от пандемията, бяха облекчени, а испанският министър на туризма Рейес Марото потвърди, че от юли на чуждите туристи ще бъде разрешено да резервират ваканции в страната. В интервю за местната радиостанция Onda Cero, Марото заяви, че правителството очаква двуседмичната карантинна мярка, наложена на задграничните пътници, „да бъде спряна до това време“.

Европейски комисар: Сертификатите за имунитет от коронавируса не са надеждни
Брюксел. ЕС не може да разчита на сертификати за имунитет, когато премахва ограниченията по границите в рамките на блока, заяви в понеделник комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, цитирана от европейската редакция на Politico. „[Гражданите] заслужават почивка, глътка свеж въздух, шанс да пътуват и да посетят семейството и приятелите“, каза Кириакидес. „Трябва да сме сигурни, че могат да го направят безопасно“. Но сертификатът за имунитет не е надежден, каза тя, като наблегна на мерките за превенция като поддържане на физическо дистанциране; разработване на „стабилни“ стратегии за тестване; и осигуряване на достатъчен здравен капацитет в страните от ЕС - особено тези, които са туристически дестинации. Проследяването на контакти, включително приложенията за проследяване на контакти, също са важни, обясни комисарят, но отбеляза, че те трябва да са оперативно съвместими, за да могат хората да бъдат предупредени за инфекция, където и да са, каквото и приложение да използват. Тя също така подчерта, че облекчаването на ограниченията за пътуване трябва да се извърши първо чрез координиране между региони в подобни и „развиващите се положително“ епидемиологични ситуации и приветства инициативата на балтийските страни за възобновяване на пътуването в балон от три държави. „Призовавам всички вас да следите ситуацията, докато облекчавате ограниченията и информирате другите държави-членки за епидемиологичните развития“, каза тя. Кирикиадис насърчи държавите да споделят своите данни с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), което е проблем. В ECDC липсваха национални данни за създаване на интерактивна карта, в която подробно се посочва нивото на предаване на коронавируса в страните от ЕС в началото на този месец, когато Комисията публикува своите насоки за възобновяване на вътрешните граници.

Reuters: СЗО предупреждава за „втори пик“ в страните, където Covid-19 отшумява
Женева. Страните, където коронавирусните инфекции намаляват, все още могат да се изправят пред „незабавен втори пик“, ако се откажат твърде скоро от мерките за забавяне на разпространението на епидемията, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Reuters. Светът все още е по средата на първата вълна на епидемията от коронавируса, заяви началника на службата за извънредни ситуации на СЗО д-р Майк Райън, като отбеляза, че макар случаите да намаляват в много страни, те все още се увеличават в Централна и Южна Америка, Южна Азия и Африка. Райън каза, че епидемиите често идват на вълни, което означава, че огнищата могат да се върнат по-късно тази година на места, където първата вълна е отшумяла. Има и вероятност скоростта на инфекцията да се повиши отново по-бързо, ако мерките за спиране на първата вълна бъдат премахнати твърде рано. „Когато говорим за втора вълна, класически това, което имаме предвид, е, че ще има първа вълна на болестта, а след това често тя се появява отново месеци по-късно. И това може да е реалност за много страни след няколко месеца“, предупреди той. „Но ние също трябва да сме наясно с факта, че болестта може да скочи по всяко време. Не можем да направим предположения, че само защото болестта отшумява, сега тя ще продължи да намалява и ние получаваме няколко месеца, за да се подготвим за втора вълна. Може да получим втори пик на тази вълна“. По неговите думи, страните в Европа и Северна Америка трябва „да продължат да прилагат социални и здравни мерки, мерки за наблюдение и тестване, както и всеобхватна стратегия, за да гарантиат, че ще продължат по низходяща траектория и няма да има незабавен втори пик“. През последните седмици много европейски държави и американски щати предприеха стъпки за премахване на мерките за блокиране, които ограничиха разпространението на болестта, но нанесоха сериозни вреди на икономиките.

Bloomberg: Безработицата в Швеция се е увеличила въпреки отказа от строга карантина
Стокхолм. Коефициентът на безработица в Швеция се повиши през април от 6,7% на 7,9%, въпреки отказа на властите да въведат строги ограничителни мерки за борба с разпространението на новия коронавирус в страната, съобщава Bloomberg, като се позовава на шведската статистическа служба. Според нейните данни, равнището на безработица без сезонни фактори възлиза на 8,2%. Според оценките на американската агенция, безработицата в Швеция през април е надхвърлила прогнозите на икономистите, според които тя трябваше да достигне ниво от 7,8%. От своя страна анализаторът на Bloomberg Йохана Дженсон прогнозира, че равнището на безработица в Швеция може да нарасне до 17%, ако служителите на предприятията, изпратени в принудителен отпуск, не се върнат на работа в близко бъдеще. Шведските власти на фона на високата безработица продължават да обсъждат реформата на труда, според която работодателите ще могат да уволняват служителите по по-прост начин и с по-малки обезщетения. Предлаганите изменения предизвикаха недоволство сред редиците на синдикатите и опозицията, чиито членове заплашват шведския премиер Стефан Льовен с вот на недоверие, ако тези предложения влязат в сила. Според основната прогноза, на която се базира правителството на страната в бюджета, БВП на Швеция ще спадне с 4,0% през 2020 г. и с 3,5% през следващата година. Безработицата ще се увеличи от 6,8% през 2019 г. на 9,0% през 2020-2021 г. Но ако кризата е по-дълбока и по-дълга, отколкото се изчислява сега, БВП тази година ще спадне с 10%, а безработицата ще нарасне до 13,5% през 2020-2021 г. Стратегията на шведските власти за борба с коронавируса се основава на „доброволна и лична отговорност“. След решението на ЕС правителството затвори границите за чужденци, които не живеят в Европейския съюз; жителите на страната бяха призовани да не провеждат срещи на повече от 50 души. Властите също препоръчаха да се прехвърлят средните училища и университети на дистанционно обучение, но детските градини, началните и средните училища все още работят. В страната или отделните региони не е въведена карантина, магазините и заведенията за хранене остават отворени. Броят на случаите на коронавирусна инфекция в Швеция е 33 843 (338 заразени на 100 хиляди души). Броят на починалите пациенти след заразяване с коронавирус достигна 4029

Принтирай    Оразмери текст   + -