Коронавирусът днес

25 Май 2020 | 13:42 | 0
Коронавирусът днес
Снимка: CNN

Броят на заразените с новия коронавирус по света надхвърли 5,5 милиона души, показват данните на онлайн-ресурса Worldometers към понеделник на обед. Смъртните случаи вече са 346 949.
Регистрираните инфекции от новия коронавирус достигнаха 5 517 034, като това са само официални данни и е вероятно реалният броя на заразените да е много по-голям, защото властите на много страни правят тестове на хората само със силно изявени симптоми.
Начело по броя на случаите са САЩ с 1 686 436, следвани от Бразилия (над 365 хиляди), Русия (353 хиляди), Испания (282 хиляди), Великобритания (близо 260 хиляди), Италия (229 хиляди) и т.н.
По броя на смъртните случаи начело отново са Съединените щати с 99 300 жертви, следвани от Великобритания (близо 37 хиляди), Италия (близо 33 хиляди), Испания (близо 29 хиляди), Франция (също с близо 29 хиляди), Бразилия ( с над 22 хиляди), Белгия (над 9 хиляди) и т.н.
В същото време страните продължават да отменят въведените за забавяне на разпространението на вируса ограничителни мерки, а САЩ и Китай влизат във все по-ожесточена конфронтация на всички фронтове, включително и за произхода на пандемията от Covid-19

***


AFP: Япония вдига ограничителните мерки
Токио. Японският премиер Шинзо Абе в понеделник обяви отмяната на въведените заради новия коронавирус ограничителни мерки в страната след рязко намаляване на броя на новите случаи, предава AFP.

По неговите думи, страната е имала много строги критерии за облекчаване на мерките, но те са изпълнени и затова рестрикциите се отменят на територията на цялата Япония.

Worldometers: Над 5,5 милиона заразени с Covid-19 по света, жертвите са близо 350 хиляди
София. Броят на заразените с новия коронавирус по света надхвърли 5,5 милиона души, показват данните на онлайн-ресурса Worldometers към понеделник на обед. Смъртните случаи вече са 346 949.
Регистрираните инфекции от новия коронавирус достигнаха 5 517 034, като това са само официални данни и е вероятно реалният броя на заразените да е много по-голям, защото властите на много страни правят тестове на хората само със силно изявени симптоми.
Начело по броя на случаите са САЩ с 1 686 436, следвани от Бразилия (над 365 хиляди), Русия (353 хиляди), Испания (282 хиляди), Великобритания (близо 260 хиляди), Италия (229 хиляди) и т.н.
По броя на смъртните случаи начело отново са Съединените щати с 99 300 жертви, следвани от Великобритания (близо 37 хиляди), Италия (близо 33 хиляди), Испания (близо 29 хиляди), Франция (също с близо 29 хиляди), Бразилия ( с над 22 хиляди), Белгия (над 9 хиляди) и т.н.

EA Daily: Черна гора обяви победа над коронавируса
Подгорица. В Черна гора вече не регистрират активни случаи на Covid-19. Това съобщиха от Института за здравеопазване на страната, цитирани от EA Daily.
По думите на ръководителя на Института Бобан Мугош, краят на епидемията ще бъде обявен, ако няма нови заболявания преди 2 юни - 28 дни след последната поява. В същото време беше отбелязано, че след 68 дни от датата на регистриране на първия случай на инфекция на 23 май, лекарите не са открили нито един случай на коронавирусна инфекция сред тестовете.
Според официалните данни, Черна гора беше последната страна в Европа, където проникна Covid-19. В същото време, няколко дни преди това, властите на страната забраниха влизането на всички чуждестранни граждани, с изключение на тези с разрешение за пребиваване. Въздушният трафик с други страни също беше спрян, образователните институции бяха затворени и беше въведена забрана за масови мероприятия. До 23 май са регистрирани общо 324 случая на инфекция, 9 души са починали, 315 са се възстановили.

Kathimerini: Гърция отваря кафенетата и ресторантите след пореден уикенд, в който хората се събираха за парти на площадите
Атина. След пореден уикенд, през който множество хора се събраха на площадите в градовете из цяла Гърция, за да разпускат – феномен, предизвикан от това, че баровете продават коктейли и питиета за навън – хранителните и питейните заведения в страната официално бяха отворени в понеделник, пише електронното издание на Kathimerini.
Гръцките барове, ресторанти и кафенета - които са в режим на блокиране от 10 седмици, разчитайки на правителствените помощи за заплащане на персонала - получиха разрешение да посрещнат клиентите като част от четвъртата фаза на правителствения план за облекчаване на ограниченията, наложени през март, за предотвратяване на коронавирусните инфекции.
Повторното възобновяване на сектора обаче е предмет на здравни протоколи, предназначени да предотвратят сядането на клиентите в непосредствена близост и да гарантират спазването на всички хигиенни стандарти.

Физическото разстояние означава, че заведенията нямат право да допускат повече от един човек на квадратен метър от тяхната площ и трябва да поддържат разстояние най-малко 70 сантиметра между столовете на клиентите.
Те също така трябва да насърчават методите за безконтактно плащане, да предоставят точки за ръчна санитария с антисептични гелове, да обучават персонала за правилна употреба на ръкавици и маски и да налагат строг режим на почистване, така че често докосваните повърхности редовно да се избърсват с дезинфектант.
Тъй като ограниченията за движението на обществеността бяха премахнати на 4 май, през уикендите на публичните площади се събират големи тълпи, въпреки съветите на здравните власти в страната, които настояват за социално дистанциране.
Това явление е най-тежко в популярните места за нощен живот в Атина, като площадите Псири и Варнава в квартал Мец, но също и в северния пристанищен град Солун, където в петък вечер избухна раздор, когато автомобилист се опита да се промъкне празнуваща тълпа на улица Каролу Дил.

ТАСС: Броят на заразените с коронавирус в Бразилия надхвърли 360 хиляди
Бразилия. Броят на новите случаи на заразяване с новия коронавирус в Бразилия за 24 часа се увеличи с 15 813 и достигна до 363 211. Това показват публикуваните в неделя вечерта официални данни, предава ТАСС. При това броят на жертвите на Covid-19 достигна 22 666, като 653 от тях са регистрирани през последното денонощие. Броят на оздравелите пациенти е близо 150 хиляди. Статистиката през уикенда за заболеваемост и смъртност от COVID-19 в Бразилия, като правило, показва по-ниски цифри от седмичните данни поради факта, че лабораториите работят с по-малка интензивност. Само през изминалата седмица са открити над 122 хиляди заразени, регистрирани са повече от 6,5 хиляди смъртни случая. Бразилия, където първият случай на зараза бе потвърден на 26 февруари - денят след края на традиционния карнавал - е на второ място в списъка на страните с най-голям брой заразени след САЩ. На 12 май Министерството на здравеопазването обяви 39 положителни проби, взети от пациенти със симптоми, характерни за коронавирусното заболяване през януари. По-късно щата Сеара установи, че първият пациент със симптоми на коронавирусна инфекция в този регион е потърсил медицинска помощ на 1 януари. По-рано Министерството на здравеопазването прогнозира, че ситуацията в страната ще се стабилизира до юли, постепенно забавяне на разпространението на инфекцията ще започне през август и спад през септември.

Forbes: Най-богатите хора на света забогатяха още повече по време на пандемията
Вашингтон. Най-богатите 25 милиардера на света са спечелили общо 255 милиарда долара от 23 март до 22 май, съобщава американското делово списание Forbes. За двата месеца на пандемията най-много е спечелил основателят на Facebook Марк Зукърбърг – състоянието му се е увеличило с 31,4 милиарда до 86,5 милиарда долара. Както пише изданието, акциите на компанията са поскъпнали с около 60%, достигайки рекордни стойности на 22 май. Така Зукърбърг се придвижи от седмото място в списъка на най-богатите хора до четвърто. Основателят на Amazon Джеф Безос спечели малко по-малко - 29,9 милиарда долара, и сега богатството му се оценява на 146,9 милиарда долара. Той е най-богатият човек в света. На фона на пандемията популярността на платформите за онлайн търговия нарасна, което осигури увеличение на стойността на акциите на Amazon с 29% от март. Третата позиция зае ръководителят на Reliance Industries Limited Мукеш Амбани, който от март увеличава богатството си с почти 20 милиарда долара. След това то възлиза на 52,7 милиарда долара и Амбани стана най-богатият човек в Азия. Forbes пише, че общото състояние на 25-те най-богати хора в света сега е около 1,5 трилиона долара, тоест около 16% от състоянието на всички милиардери. За един ден собственикът на Amazon е забогатял с 6,4 милиарда долара. Състоянието на Джеф Безос, най-богатият човек в света, се увеличи на фона на рекорден ръст в цената на акциите на компанията.

МВнР на Китай: САЩ разпространяват политически вирус
Пекин. САЩ, освен разпространението на коронавируса, активно разпространяват „политически вирус“, заяви министърът на външните работи на Китай Ван И на пресконференция, цитиран от EA Daily. Както уточни министърът, някои американски политици пренебрегват фактите, разпространяват лъжи и строят заговори срещу Китай. Правителството на Китай подкрепя безпристрастно разследване по отношение на обстоятелствата на произхода на коронавирус от Световната здравна организация, подчерта Ван И. „Китай се отнася открито към съвместните усилия на международната научна общност за идентифициране на източника на коронавируса. Важното е това да е професионален, безпристрастен и конструктивен процес. Професионален, тоест той трябва да се основава на науката и да се провежда на базата на Световната здравна организация“, каза той. Безпристрастността, подчерта Ван И, означава, че търсенето на източника трябва да бъде защитено от всяка политическа намеса. Преди това Вашингтон многократно се опитваше да хвърли отговорността за разпространението на коронавируса по света върху Китай. Предполагаше се, че вирусът е създаден изкуствено в Уханския институт, а в допълнение се твърдеше, че Пекин манипулира статистиката за броя на смъртните случаи. Според президента Доналд Тръмп лидерът по този показател е Китай, а не САЩ.

РИА Новости: Албания открива сухопътните си граници от 1 юни
Тирана. От 1 юни Албания открива сухопътните си граници с Черна гора, Северна Македония и Косово, а на 15 юни се очаква откриването на границите със страните от Европейския съюз, съобщи премиерът на страната Еди Рама, цитиран от РИА Новости. Според последните данни на албанското здравно министерство, от началото на пандемията в страната са открити 998 болни от Covid-19, като 789 от тях са оздравели, а 32-ма са починали. „Албания ще отвори границите си за граждани на Черна гора, Северна Македония и Косово от 1 юни... Готови сме отново да открием своите граници, но също така трябва да получим одобрение от другите страни, за да възстановим директните полети“, цитира думите на премиера държавната агенция АТА. „Шенгенското пространство ще остане затворено до 15 юни, полетите между държавите-членки на ЕС също са отменени“, каза Рама. Страните в Западните Балкани постепенно премахват наложените заради пандемията от коронавируса ограничения. Хърватското Министерство на вътрешните работи публикува миналата седмица условията и реда за влизане в страната. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви по-рано, че сръбските власти ще отворят граници на 1 юни за граждани на съседни Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Албания.

Kathimerini: Гърция очаква най-малко 8-10 милиарда евро от френско-германския план за възстановяване
Атина. Гръцкото правителство очаква увеличение на растежа в рамките на 1,5-2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите три години чрез Фонда за възстановяване на ЕС, ако бъде одобрен, въз основа на предложение, което Европейската комисия ще представи в сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini. Това е най-голямото оръжие за борба с последствията от въведените заради коронавируса ограничения, което трябва да подпомогне растежа, като Гърция очаква най-малко 8-10 милиарда евро, но сумата може да бъде далеч по-голяма. Източници казват, че премиерът Кириакос Мицотакис вече е разговарял с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен преди представянето на предложението на Комисията, сформирано въз основа на френско-германско споразумение за фонд от 500 милиона евро. Атина е особено доволна от факта, че помощта, според предложението, ще бъде отпусната под формата на безвъзмездни средства, а не заеми, които биха добавили допълнителна тежест за националния дълг на Гърция. Разбира се, това трябва да бъде одобрено от Австрия, която изрази възражението си от самото начало, но също и от Швеция, Дания, Финландия и Нидерландия. Друг плюс за Гърция е разпоредбата, че помощта ще бъде отпусната въз основа на щетите, понесени от икономиката на всяка страна в резултат на коронавируса. Като се има предвид, че Брюксел заяви в пролетните си прогнози, че Гърция ще претърпи най-голямо намаление на БВП в Европейския съюз, тя също трябва да получи най-голяма подкрепа в пропорционално изражение. Възниква въпросът дали ще се отчете въздействието върху националните здравни системи, което би било сравнително малко за Гърция. Наскоро Bloomberg съобщи, че Гърция определено ще бъде сред държавите от ЕС, които ще се възползват най-много. Ресурсите на фонда ще позволят на правителството да финансира насочени към растежа политики, които в този момент бяха отменени, като например намаляване на вноските за социално осигуряване. „Катимерини“ разбира, че правителството планира да осигури незабавно намаляване на данъците и вноските върху труда.

Доналд Тръмп: Давам цялата си заплата за коронавируса
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че дава цялата си заплата, която е около 400-450 хиляди долара на година, за борба с коронавриса. „Давам и от самото начало съм давал цялата си заплата – от 400 до 450 хиляди на година – обратно на правителството. Последният чек бе предаден за усилията на Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ за реагиране на COVID. Това е голяма чест“, написа Тръмп на своята страница в „Туитър“. Към своята публикация американският президент прикачи линк към съобщение, че е превел 100 хиляди долара – цялата си заплата за първото тримесечие на тази година – за разработка на лекарства за борба с коронавируса. Според информацията на Университета Джонс Хопкинс, който прави изчисления въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 1,64 милиона случая на заразяване с новия коронавирус, а починалите са повече от 97 700 души.

Германският здравен министър: Тръмп има право за СЗО
Берлин. Президентът на САЩ Доналд Тръмп „има право“ за нуждата от реформа на Световна здравна организация (СЗО), заяви министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, но призова Вашингтон да не напуска агенцията и да изчака до края на кризата с коронавируса, когато ще има възможност да бъдат обмислени нужните промени, пише европейската редакция на Politico. Миналата седмица президентът на САЩ заплаши да прекрати финансирането на СЗО и да се оттегли изцяло от нея, освен ако тя не може да демонстрира своята независимост от Китай. Без да споменава за Китай, Шпан заяви пред Financial Times, че САЩ „имат право - СЗО трябва да реформира своето управление и отчетност“.„Трябва да разберем къде точно отиват парите“, добави той. Но Шпан каза, че сега не е подходящият момент за подкопаване на глобалното здравно тяло. „В средата на криза, когато разгаряте пожари, не можете да говорите за реформиране на пожарната“, отбеляза министърът. „Първо трябва да се справим с кризата и чак тогава да говорим за СЗО“. „Разбира се САЩ, Германия, Европа - можем да направим много сами, но има много страни по света, които не могат“, заяви германският политик. „Те се нуждаят от подкрепа и трябва да я получат. Ако Ебола избухне в друга част на света, вече няма да можем да я контролираме“. Превод и редакция: Иван Христов

Принтирай    Оразмери текст   + -