В Хонконг отново е неспокойно

24 Май 2020 | 14:38 | 0
В Хонконг отново е неспокойно
Снимка: EPA

В Хонконг отново е неспокойно, след като продължилите около шест месеца протести затихнаха през ноември миналата година, а по-късно в града бяха наложени ограничителни мерки, които преустановиха протестите напълно. Предишната протестна вълна бе предизвикана от законопроект на местните власти, който предвиждаше възможността за екстрадиция в континентален Китай. В последствие спорният законопроект, определян от продемократичната опозиция като тежко отстъпление от специалния статут на Хонконг и неговата относителна независимост от централната власт в Китай. Тези протести бяха подкрепени от Великобритания и САЩ, като последните видяха в тях възможност да окажат чрез тях натиск върху ръководството на Китай на фона на търговската война между двете най-големи икономики.

Сега Китай реши да използва затишието в Хонконг за да прокара нов закон - този път за националната сигурност, чрез който да може да влияе активно върху протестните движения в бившата британска колония. Засега протестите са далеч по-малобройни, а местните власти и полицията взимат сериозни мерки да не допуснат тяхното разрастване.

***

The Wall Street Journal: В Хонконг протестират срещу Китай
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, като протестиращите се отказаха да спазват правилата за социално дистанциране, за да се върнат на улицата и да покажат гнева си срещу плана на Пекин за бързо налагане на Закон за национална сигурност в града, пише американският вестник The Wall Street Journal.

Тълпи от предимно млади хора започнаха да се събират в неделя по обяд в търговския квартал “Козуей Бей“, организирали се за демонстрации срещу управляващата комунистическа партия в Китай след месеци на затишие по време на пандемията на коронавирус.

Полицията използва сълзотворен газ за първи път от седмици, а по-късно разположи водни оръдия, за да разпръсне хилядите протестиращи, които се разпръснаха из района, което напомня за познати сцени от миналата година. Извършени са над 100 ареста, предимно за незаконно събиране , съобщиха от полицията.

Напрежението се повиши в града, след като Китай в четвъртък сигнализира, че ще прилага едностранно закони срещу държавна измяна, подривна дейност и тероризъм, както и сговор с чуждестранни сили, които Пекин обвинява в подстрекателство на масовите протести миналата година. Безредиците продължиха повече от седем месеца, като на моменти нарастваха бурно и потапяха града в хаос.

Продемократичните групи в Хонконг заявиха, че с решението на Пекин да заобиколи местната власт и законодателната система, Китай нарушава обещанието си за "една държава, две системи", договорено с Великобритания при връщането на територията през 1997 г. Според това споразумение Китай обеща да поддържа до 2047 г. автономията на финансовия център по въпроси като законодателство, както и свободата на словото и събранията на хората.

Китайският външен министър Ван И заяви в неделя, че ходът на китайското законодателство е насочен към "мъничкото малцинство", чиято дейност нанася сериозни вреди на националната сигурност. Това „не засяга високата степен на автономност на Хонконг, не засяга правата и свободите на жителите на Хонконг и не засяга законните интереси на чуждестранните инвеститори в Хонконг“, каза той.

Лидерът на Хонконг Кари Лам заяви, че подкрепя новото законодателство и че ще гарантира стабилност и просперитет в града.

"Коммерсантъ": Политическият сезон в Китай е открит
Големият политически сезон в Китай, който започна на 21 май, беше продължен от сесията на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент), която се откри в Пекин, пише руският вестник "Коммерсантъ“

Пред парламентаристите премиерът на Китай Ли Къцян изнесе доклад за работата на правителството и стратегията за развитие на страната. Във война на няколко фронта едновременно - с коронавируса, намаляващо търсене на световните пазари и американския президент Доналд Тръмп, който заложи на глобалното сдържане на Пекин и Китай беше принуден да премине в защита. В своя доклад Ли Къцян за първи път през последния четвърт век не посочи планирания темп на растеж на БВП, а също така призова за развитие на вътрешния пазар, затягане на коланите и засилване на военния потенциал на страната.

За разлика от предишните години, когато тези събития се провеждаха в условията на стабилна глобална експанзия на китайските стоки и инвестиции, тази година КНР бе изправена пред няколко удара наведнъж, които не бяха „планирани“ от националната й икономика.
Основният, но далеч не единственият тест, беше пандемията от новия коронавирус, във връзка с която големият политически сезон в Китай, вместо началото на март, започна с два месеца и половина закъснение. Настоящата трета сесия на китайския парламент ще се проведе по съкратена програма - само една седмица вместо обичайните две, като в парламента ще работят ограничен брой китайски и чуждестранни журналисти.

В навечерието на заседанието на китайския парламент, министърът на търговията на Китай Джун Шан беше принуден да признае: по време на пандемията търсенето на китайски стоки на външните пазари спадна и според министъра „тази година Китай е изправен пред безпрецедентни проблеми във външната търговия“. През първите четири месеца на тази година износът на Китай намалява с 9% в сравнение със същия период на 2019 г., вносът намалява с 5,9%. От своя страна председателят на Постоянния комитет на парламента Ли Джаншу добави, че „ситуацията с пандемията COVID-19 в чужбина остава трудна и разочароваща“. В същото време той изрази увереност, че „решенията на сесията ще бъдат от голямо значение за преодоляване на негативните последици от епидемията COVID-19, за гарантиране на решителна победа в борбата срещу бедността и за изграждане на проспериращо общество на средната класа в Китай“.

Като се има предвид, че поради комбинация от неблагоприятни фактори, темпът на растеж на китайския БВП през първото тримесечие на тази година за първи път след "културната революция" от 1976 г. се оказа отрицателен (БВП намалява с 6,8% на годишна база), основната интрига беше въпросът дали премиерът Ли Къцян ще назове планирания растеж на БВП в доклада си пред депутатите.

Междувременно речта на китайския премиер показа: при сегашните условия за първи път от 1994 г. Пекин е принуден да се откаже от установяването на целево ниво за растеж на БВП на страната.
Ли Къцян обясни на депутатите причините за отклонението от установената напоследък практика, която традиционно демонстрира стабилността и предсказуемостта на китайската икономика, както следва: "Епидемията все още не е приключила и задачите за развитие на страната са необичайно сложни." „Заслужава да се отбележи, че не определихме конкретни цифри за годишния темп на икономически растеж. Това се дължи главно на факта, че поради голямата несигурност в световната епидемиологична и търговско-икономическа ситуация, някои непредвидими фактори се появиха по пътя на развитието на страната ни “, продължи китайският премиер.

Основната идея на речта му се свеждаше до необходимостта от максимална вътрешна мобилизация, която през следващите 12 месеца ще сведе до минимум неблагоприятните външни фактори и ще се съсредоточи върху вътрешното развитие на страната, както се е случвали преди в критични моменти от китайската история.

„Властите на всички нива наистина трябва да затегнат коланите си. Централното правителство ще поеме отговорността за отрицателния растеж на бюджетните си разходи, като намали над 50% от разходите за несъществени и незадължителни дейност “, предупреди Ли Къцян. Основният акцент ще бъде поставен върху развитието на вътрешния пазар чрез подпомагане на търсенето на стоки и услуги в самия Китай, технологично развитие, което трябва да осигури на Китай лидерство в четвъртата индустриална революция и създаване на по-екологични и по-малко енергоемки индустрии. В допълнение, нивото на градска безработица не трябва да надвишава 5,5% чрез създаването през 2020 г. на девет милиона работни места.

В речта си във форума премиерът Ли Къцян направи отклонение и изрази оплаквания от работата на Министерството на здравеопазването при пандемията, без да посочва конкретни имена.

„В работата на правителството има недостатъци. Продължаваме да се сблъскваме с въпроси като формализъм и бюрокрация. В редица области бяха идентифицирани проблеми, свързани с корупцията. В контекста на разпространението на епидемията бяха открити много слаби звена в системата на общественото здравеопазване и спешната реакция на Китай “, китайският премиер изброи множество недостатъци и затруднения, като изяснява, че в ситуация, когато страната е във война на няколко фронта, подобни явления са особено неприемливи.

Друга интрига от първия ден на сесията за китайския парламент беше представянето на бюджета на страната. Частта, свързана с отбраната, предизвика особен интерес в света във връзка с ескалацията на конфликта с Вашингтон, който разчита на глобалното сдържане на Пекин. Китай ежегодно увеличава разходите за отбрана, като военният му бюджет е вторият по големина в света след този на САЩ. Миналата година този показател възлизаше на 177,6 милиарда долара, което е със 7,5% по-високо в сравнение с 2018 година.

Бюджетът на Китай, представен в петък, показа, че въпреки политиката на "затягане на коланите", страната възнамерява да продължи да увеличава военните разходи. През 2020 г. те ще нараснат с 6,6% и възлизат на около 179 млрд. долара. Въпреки това в Пекин отбелязват, че текущият темп на растеж на разпределените средства за отбранителната промишленост е станал най-ниският от 1991 г. насам.
***

AFP: Полицията разпръсква хиляди протестиращи в Хонконг
Полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие по хиляди протестиращи в Хонконг, които се събраха , за да изразят недоволството си срещу противоречивия закон за национална сигурност, предложен от Китай, в най-интензивните сблъсъци от месеци, предава AFP.

По същото време китайският външен министър Ван И настоя в Пекин, че предложеният закон трябва да бъде приложен "без ни най-малко забавяне".

Очаква се планираното законодателство да формулира понятията държавна измяна, диверсията и опитите за насилствена промяна на властта и да ги забрани и идва след като Хонг Конг беше разтърсен миналата година от масови, често съпътствани с насилие протести и многократни предупреждения от Пекин, че няма да толерира подобни действия.

Според продемократичните активисти това законодателство слага край на относителната независимост на града. Хиляди недоволни се събраха в оживения квартал „Козуей Бей“ и „Уан Чай“, скандирайки антикитайски лозунги, а по същото време маскирани протестиращи изграждат импровизирани барикади, за да спрат полицейските превозни средства.
***

Китайският външен министър: Законът за национална сигурност трябва да бъде приложен в Хонконг без всякакво забавяне
Противоречивият закон за националната сигурността на Хонконг, предложен от Китай по време на сесията на китайския парламент, трябва да бъде приложен "без най-малко забавяне", заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от AFP.

Очаква се предложението да забрани измяна и подривни дейности и идва след като Хонконг беше разтърсен от месеци на масови и понякога съпроводени с насилие антиправителствени протести.

Ван И каза на пресконференция, че законът е "наложителен", след като миналата година протестите в полуавтономния район "сериозно застрашиха националната сигурност на Китай".

Проектът ще упълномощи китайските законодатели да приемат пряко противоречивото законодателство в областта на сигурността, предвиден в статута на Хонконг, но което властите в града не успяха да прокарат поради силната обществена съпротива в града.

"Задължително е правната система за националната сигурност и механизмът за нейното прилагане в Хонконг трябва да бъдат създадени без най-малко забавяне", каза Ван И.
***

ТАСС: В Хонконг усилиха мерките за безопасност заради улични протести
Усилени мерки за сигурност бяха предприети в Хонконг, където полицията пресича опитите за възобновяване на уличните протести. По-специално служителите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат групи демонстранти в района на залива „Козуей Бей“, предава TACC.

Според кореспондентa на ТАСС правителствените сгради и офиса на централното правителство на Китай са поставени под охрана - тези сгради са оградени с пластмасови двуметрови прегради, пълни с вода. Патрулите са видими на ключови кръстовища. Те спират и проверяват подозрителни коли. На една от улиците дежури специално превозно средство с водно оръдие.

Преди това стотици млади хора се опитаха да се съберат в търговския квартал „Козуей Бей“ в знак на протест срещу плановете на Пекин да приеме закон за националната сигурност в Хонконг, специалния административен район на Китай. По-специално демонстрантите разкритикуваха Комунистическата партия на Китай. Полицията предупреди, че протестиращите участват в незаконни събирания и нарушават правилата за социално дистанциране при пандемията, които забраняват събирането в групи от повече от осем души. Някои протестиращи започнаха да хвърлят по полицията всичко, което им попадне под ръка, в отговор полицията използва сълзотворен газ.

Според съобщения на местните медии по време на протестите са задържани няколко души. Сред тях е и Там Такчи, заместник-председател на опозиционната Партията на народната власт. В няколко области трафикът е нарушен.

Това е първата улична демонстрация в Хонконг през последните месеци. Участниците му се опасяват, че новият закон ще накърни правата и свободите на местното население, противоречи на формулата „една държава - две системи“ и нарушава автономията на региона. Законопроектът е включен в дневния ред на сесията на Националния народен конгрес в Пекин. Демонстрантите разкритикуваха и плановете за приемането в Хонконг на закон за зачитане на химна на Китай.

През юни 2019 г. в Хонконг започнаха вълнения заради намерението на местните власти да приемат законопроект за екстрадиция, който ще позволи екстрадиция на нарушителите в континентален Китай. Въпреки оттеглянето на тази законодателна инициатива, привържениците на опозицията продължиха антиправителствените протести до средата на ноември, придружени от блокиране на пътища, насилие, палежи и вандалски действия. През последните месеци ситуацията в града като цяло остава спокойна.
***

Global Times (Китай): Законът за национална сигурност е „погребален марш“ на американската намеса в Хонконг
Дали законът за националната сигурност, който трябва да се приложи в Хонконг, ще накърни принципа „една държава, две системи“? Преди да отговорим на този въпрос, бихме искали да попитаме: Коя държава няма закони за национална сигурност? Коя държава би позволила на административните региони да се превърнат в празнота в националната сигурност, когато някои вътрешни сили се сблъскват с чужди сили и застрашават националната сигурност, пише китайското англоезично издание Global Times в материал, представен без редакторска намеса.

Член 23 от основния закон предвижда, че специалният административен регион Хонконг (САР) приема самостоятелно законите за национална сигурност. Но минаха почти 23 години от завръщането на Хонконг в Китай, а САР в Хонконг не успя да приеме такива закони.

Някои крайни опозиционни сили в Хонконг подтикват обществото да се противопостави на законодателството на член 23, което е подкрепено от страни като САЩ и Великобритания. В сферата на мнението на Хонконг член 23 от законодателството почти се превърна в табу и почти не може да бъде споменаван.

През 2003 г. се проведоха масови протести в противовес на законодателството на член 23. Законодателството на законите за националната сигурност се превърна в дългосрочна конкуренция между централното правителство и крайната опозиция на Хонконг, която набира подкрепа от западните сили.

Липсата на закон за националната сигурност е една от причините в Хонконг да цари хаос и ценностната му система да се отклони от нормалния път. Правовата държава е подкопана от екстремистите, които играят разрушителна роля в националната сигурност и дават лош пример за обществото.

Това трябва да приключи. Законодателството за национална сигурност в Хонконг е необходима гаранция за принципа „една държава, две системи“ да функционира нормално и Хонконг да се ползва с висока степен на автономия. Тъй като САР в Хонконг е в трудна позиция да изпълни тази задача, Националният народен конгрес трябва да поеме отговорността въз основа на правото, дадено от Конституцията и Основния закон. Той трябва да помогне на изгубения Хонконг да намери позицията си на специален административен район на Китай.

Логиката на хода е ясна, а спешността му е известна на всички. Да се каже, че законът за националната сигурност в Хонконг подкопава "една държава, две системи" и поставя в опасност високата степен на автономност на Хонконг е просто ценност, ориентирана към САЩ и пренебрегва факта, че Хонконг се е върнал в Китай.

Вярваме, че повечето страни ще разберат ходовете на Китай и няма да следват реториката на САЩ. Вашингтон вече събра подкрепа от своите западни съюзници да атакуват Китай. Някои заеха позиция, но само САЩ казаха, че ще има силна реакция.

Всички държави трябва да гарантират националната си сигурност. Западните държави могат да разберат тази политическа и правна нужда, стига да не са предубедени.

Очевидно Пекин е решен да попречи на външните сили да се намесват в делата на Хонконг и да реконструира националната система за сигурност в Хонконг, независимо от разходите. Съветваме Вашингтон и крайните сили в Хонконг да не преценяват неправилно ситуацията и погрешно да вярват, че могат да възпрепятстват законодателството и прилагането на закона.

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди в петък, че планът на Пекин да заобиколи законодателния процес на Хонконг и да приеме закон за националната сигурност ще бъде "погребален марш" за високата степен на автономия на Хонконг. Да, ще има „погребален марш“, но за намесата на САЩ в делата на Хонконг. Вашингтон ще осъзнае, че високата степен на автономност на Хонконг е гарантирана под китайска юрисдикция, а не от американски манипулации.

Принтирай    Оразмери текст   + -