Светът бърза да създаде ваксина срещу новия коронавирус

23 Май 2020 | 14:09 | 0
Светът бърза да създаде ваксина срещу новия коронавирус
Снимка: Pixabay

Светът бърза да създаде ваксина срещу новия коронавирус, след като пандемията, предизвикана от него отне стотици хиляди животи и опустоши световната икономика. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща ваксина до края на годината и изглежда страната му е готова на всичко за да се вмести в този срок. Налице е както огромно финансиране, така и обединяване на усилията на конкурентни компании за постигане на тази цел. Предвиждат се съкратени процедури за невиждани по мащаб клинични изпитания с участието на над 150 хиляди души. Русия, Китай и няколко европейски страни също разработват ваксини. Според повечето прогнози техният резултат може да се очаква едва догодина. Междувременно идват все повече данни, които оспорват ползата от използваното и добило широка популярност антималарийно лекарство хидроксихлорохин. Някои учени дори препоръчват преустановяване на използването му за лечение на COVID-19.
***

РИА Новости: Руски институт обещава ваксина до края на лятото
Предвижда се производството на коронавирусната ваксина да започне до края на лятото, каза за РИА Новости директорът на Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология Александър Гинцбург.

"Поставяме такива срокове въз основа на това, което все още трябва да направим в пандемията до края на лятото, така че да се опитаме да започнем производството вече. За съжаление, производството няма да позволи веднага ваксиниране на голяма част от населението на страната, но сега се предприемат от организаторите на здравеопазването" безпрецедентни усилия и действия, така че когато ваксината бъде регистрирана, възможно най-бързо да се премине към нейното мащабно производство “, каза той.

Сега, според Гунцбург, предклиничните изследвания приключват.

"Всичко е изследвано върху малки животни, изследвани са всички видове токсикологични реакции. Сега се завършват експерименти върху по-нисши примати, тоест върху маймуни, където, слава богу, се получават добри резултати както по отношение на имуногенността, така и по отношение на безопасността", добави директорът на изследователския институт.

След това се планира да се подадат документи в Министерството на здравеопазването, за да се получи разрешение за провеждане на тестове на хора.

"Колко време ще отнеме самата процедура, не мога да кажа. Но се надявам, че във връзка с пандемията, институтът за контрол ще разгледа нашето приложение бързо, надявам се, както планираме да получим това разрешение до 15 юни и да започнем клинични проучвания върху човешката популация." - каза Гунцбург.

Той отбеляза, че процесът на подбор на доброволци вече е в ход.

Самите създатели на ваксината вече са си я инжектирали, каза източникът. Той призна, че и той го е направил. "Това не е тест. Това е самозащита, за да можем да продължим тази работа. Загубата на всеки служител ще забави процеса. Като знаят какво развиват, те съзнателно предприемат тази стъпка. И аз самия! Сложих си маска, защото така трябва да бъде. Не се страхувайте от мен ", - добави Гинцбург.


The Guardian: Проучване показва, че хидроксихлорохинът увеличава смъртността при COVID-19
Бостън. Хидроксихлорохинът, антималарийното лекарство, което Доналд Тръмп приема, за да предотврати COVID-19, е увеличил смъртността при пациенти, лекувани с него в болници по целия свят, показа проучване, цитирано от британския вестник The Guardian.

Основно проучване на начина, по който хидроксихлорохинът и по-старата му версия хлорохин са били използвани на шест континента - без клинични изпитвания - разкриват отрезвяваща картина. Учените казаха, че резултатите означават, че лекарството вече не трябва да се дава на пациенти с COVID-19, освен врамките на контролирани проучвания.

Макар че публикацията в медицинското списание Lancet не е клинично изследване, предназначено да оцени лекарството, това показва, че бързината да се използва по целия свят може да е лоша идея. Значителен брой лекари го предписват без доказателства. Известно е, че лекарството може да предизвика сърдечна аритмия, но мнозина твърдят, че е безопасно поради продължителната му употреба, лекуваща малария.

Лекарите побързаха да използват лекарството в случаите на COVID-19, след като френският лекар Дидие Раул заяви, че лекува пациентите си с него в болницата в Ла Тимоне, Марсилия. Тогава американският президент твърдеше, че хидроксихлорохинът - по-малко токсичен от първоначалния хлорохин - е лек, а по-късно каза, че той сам го приема срещу коронавирус.

Лекарствата са доста безопасни за пациенти, лекувани от малария, но COVID-19 е съвсем различно заболяване. Авторите на статията събират резултати за повече от 96 000 пациенти в 671 болници, приемащи едно от лекарствата, със или без антибиотик като азитромицин, между 20 декември и 14 април.

Смъртността сред всички групи, приемащи тези лекарства( Хлорохин, хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин), е била по-висока, отколкото сред хората, които не са ги приемали. Един от всеки шест от тези, които приемат едно от лекарствата, е починал, докато всеки пети е починал, ако е приемал хлорохин с антибиотик, и всеки четвърти, ако е бил на хидроксихлорохин и антибиотик. Смъртността сред пациентите, които не са приемали лекарствата, е един на 11.

Статистиката не е точно сравнима, тъй като това не е клинично проучване, има разлики във възрастта, пола, общото здравословно състояние и стадия на заболяването на пациентите. Но американските автори на изследването твърдят, че ако се имат предвид тези различия, все пак има по-висока смъртност сред тези, които приемат лекарствата.

Екипът е открил също, че сериозните сърдечни аритмии, които предизвикват съкращаването на долната камера на сърцето бързо и неправилно, са по-чести при всички групи, получаващи един от четирите режима на лечение. Най-голямо увеличение е в групата, лекувана с хидроксихлорохин в комбинация с антибиотик, при която 8% от пациентите развиват сърдечна аритмия в сравнение с 0,3% от пациентите, които не получават лекарства.

„Това е първото мащабно проучване, което открива статистически стабилни доказателства, че лечението с хлорохин или хидроксихлорохин не е от полза за пациентите с COVID-19 “, казва проф. Мехра, водещ автор на проучването и изпълнителен директор на болницата за напреднали сърдечни заболявания в Бостън, САЩ.

„Вместо това, нашите открития предполагат, че той може да бъде свързан с повишен риск от сериозни сърдечни проблеми и повишен риск от смърт. Рандомизираните клинични изпитвания са от съществено значение за потвърждаване на всички вреди или ползи, свързани с тези средства. Междувременно предлагаме тези лекарства да не се използват като лечение за COVID-19 извън клиничните изпитвания. "

Други учени също предположиха, че лекарствата вече не трябва да се използват при лечение на COVID-19, с изключение на внимателно контролирани клинични изпитвания.
***

Hurriyet Daily News: Руски и турски специалисти обменят опит в създаването на ваксина за коронавируса
Русия и Турция обсъдиха на 22 май съвместната работа по разработването на ваксина срещу новия коронавирус и диагностични продукти за откриване на инфекцията в ранните етапи, пише тъурското англоезично издание Hurriyet Daily News.

Руският главен санитарен директор Анна Попова и заместник-министърът на здравеопазването на Турция Емине Алп Меше чрез видеоконференция обменяха опит в борбата срещу COVID-19, се казва в изявление на сайта на руската санитарна служба.

"Страните отбелязаха, че набор от антипандемични мерки е широко прилаган и в Русия, и в Турция, което дава възможност да се предотврати развитието на ситуацията по негативен сценарий. И в двете страни има тенденция към намаляване на темповете на растеж на новите случаи на коронавирусна инфекция “, се казва в изявлението.

Меше изрази готовност да работи съвместно с Русия за разработването на ваксини COVID-19, добави изявлението, като отбеляза, че руски и турски учени и експерти ще провеждат консултации за обмен на своите знания по темата.
***

Reuters: САЩ планират мащабни клинични изпитания за да осигурят ваксина до края на годината
САЩ планират мащабни изследователски усилия, включващи над сто хиляди доброволци за половината или повече от най-обещаващите кандидати за ваксина в опит да осигурят безопасна и ефективна такава до края на 2020 г., съобщиха за Reuters учените, ръководещи програмата.

Проектът ще компресира необходимите обикновено до десет години разработване и изпитания на ваксините, в рамките на няколко месеца, свидетелство за неотложността за овладяване на пандемията, която е заразила над 5 милиона души и отне живота на над 335 000 и очукани икономики по целия свят.

За да стигнат до този етап, водещите производители на ваксини са се съгласили да споделят данни и своите мрежи за клинични изпитвания на конкуренти, ако техният собствен кандидат се провали, казаха учените.

Кандидатите, които демонстрират безопасност при малки ранни проучвания, ще бъдат тествани в огромни изпитвания от 20 000 до 30 000 души за всяка ваксина, които трябва да започнат през юли.

Между 100 000 и 150 000 души могат да бъдат включени в проучванията, заяви д-р Лари Кори, експерт по ваксини в Онкологичния център „Фред Хатчинсън“ в Сиатъл, който помага за разработването на проучванията. "Ако не виждате проблем с безопасността, просто продължавайте", каза д-р Франсис Колинс, директор на Националните здравни институти (NIH), пред Reuters. Усилията за ваксина са част от публично-частното партньорство, наречено Ускоряване на терапевтичните интервенции и ваксини за COVID-19 (ACTIV), анонсирано миналия месец.

Подходът има своите рискове, тъй като някои проблеми с безопасността могат да се появят само в мащабни изпитвания. Американците са загрижени за скоростта на усилията за ваксина, показа проучване на Reuters / Ipsos. Високо ефективната ваксина може да бъде тествана само за шест месеца, ако има голяма разлика в ползата между ваксината и плацебо групите, каза Corey. За умерено ефективна ваксина изпитванията могат да отнемат девет до 12 месеца.

Правителството на САЩ е отделило милиарди долари, за да помогне на производителите да произведат стотици милиони дози ваксини, които може никога да не се окажат успешни.
***

ТАСС: Китай за първи път не съобщи за новозаразени с коронавирус
Китайските власти през изминалото денонощие за първи път от януари не съобщиха за нито един случай на коронавирусна инфекция в континенталната част, както и нито един нов смъртен случай, съобщи Държавният комитет по хигиена и здраве на Китай, предава TACC.

Според Комитета 79 пациенти с вируса все още се намират в лечебни заведения, като трима са били изписани през последните 24 часа. Само девет души се намират в отделения за интензивно лечение. Общият брой на заразените лица, пристигнали от чужбина, възлиза на 1711, от които 1670 вече са се възстановили. Броят на заразените с коронавирус от други страни напоследък е незначителен, тъй като границата е почти напълно затворена за чужденци.

Според статистиката 94,3% от заразените са били излекувани в континенталната част на КНР. Броят на заразените от декември 2019 г. надхвърли 82,9 хил. От 15 април в страната официално няма смъртни случаи (с изключение на случаите, добавени в резултат на коригиране на статистиката), смъртността от COVID-19 е 5,58% (починали са 4,6 хиляди души) )

В континентален Китай няма региони, където броят на заразените надвишава 30. На първото място по брой заразени е провинция Джилин, където 24 души се лекуват. На територията на 19 от 31 административни единици изобщо няма заразени, в останалите - от един до около 20.
***

Worldometers: Заразените с коронавирус в света надхвърлиха пет милиона и 300 хиляди души
Заразените с коронавирус в света надхвърлиха пет милиона и 300 хиляди души, починалите са повече от 340 хиляди души, а възстановилите се са над два милиона и 160 хиляди, показва справка на сайта Worldometеrs.

Активните към момента случаи са над два милиона и 800 хиляди, от тях в тежко или критично състояние са над 44 хиляди души.

На първо място по брой заразени остава САЩ с над един милион и 645 хиляди души и над 97 хиляди починали, следвани от Бразилия с над 332 хиляди заразени и над 21 хиляди починали. На трето място е Русия с над 326 хиляди случая и над 3 200 починали. Четвърта е Испания с над 281 заразени и над 28 хиляди починали. На пето място е Великобритания с над 281 хиляди инфектирани и над 36 хиляди смъртни случая от COVID-19.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 154 хиляди и над 4 200 починали, следвани от Румъния с над 17 хиляди и 1 166 починали, Сърбия с над 11 хиляди заразени и 237 починали, Гърция – 2 874 заразени и 169 смъртни случая и Северна Македония с 1 921 заразени и 112 починали.

Принтирай    Оразмери текст   + -