Над 5 млн. заразени с COVID-19 по света - задава ли се втора вълна?

21 Май 2020 | 14:27 | 0
Над 5 млн. заразени с COVID-19 по света - задава ли се втора вълна?
Снимка: Pixabay

Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус по света премина границата от пет милиона в четвъртък, 21 май, като фаталните от тях са над 328 хил. Европа е най-тежко засегната с близо 2 млн. случая и почти 170 хил. починали, докато в САЩ са регистрирани 1,5 млн. заразени и 93 хил. жертви.
При това положение представителката на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович предупреди, че втората вълна от COVID-19 може да се разпространи по целия свят непосредствено след края на първата. Тя заяви, че хората не трябва да смятат, че опасността е преминала, защото коронавирусът все още представлява риск, макар и той да започна да отшумява на много места по света, включително Европа, както и в Китай, където той първо беше регистриран.
Въпреки това главният медицински експерт на Китай д-р Джонг Наншан предупреди, че страната му също е изправена пред "голямо предизвикателство" под формата на втора вълна от заразени с COVID-19, заяви тъй като по-голямата част от населението няма имунитет за болестта. По думите му китайските власти остават нащрек с опасността от втора вълна от вируса на хоризонта, след като в страната бяха регистрирани някои нови малки огнища на COVID-19 в последните седмици в северните провинции Хъйлундзян и Джилин, но и в Ухан - мястото, където първо беше регистрирана заразата.
Ръководителят на американският Център за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) Робърт Редфилд също предупреди за опасността от нова вълна в САЩ, след като епидемията премине през южното полукълбо.


Тhe Local (Дания): Само един процент от датчаните имат антитела срещу коронавируса
Само един процент от датчаните имат антитела срещу коронавируса, пише датската редакция на европейското издание The Local.

От 2600 произволно подбрани хора 1 071 са се съгласили да бъдат тествани за антитела. Само 12 от тестваните са имали такива, което съответства на около 1,1 процента.

Авторите на проучването предупредиха, че резултатите са предварителни и има няколко фактора, които затрудняват да се каже дали те са показателни за цялото датско население.

Тестовете са били проведени само на пет места, което означава, че са били ограничени до хора, живеещи в тези или съседни общини.

"Освен това, дали цифрите могат да бъдат приложени за цялото население на Дания, също може да бъде повлияно от това дали групите с различен модел на инфекция избират или не избират да приемат офертата за тестване", казва в изявление Щеен Етелберг от SSI.

Експертите, интервюирани от телевизионния оператор DR, заявиха, че резултатите са притеснителни и показват, че страната е уязвима от разпространението на вируса, което отново набира скорост.

"На колективно ниво нямаме устойчивост и това означава, че има потенциал за разпространение на епидемия отново", каза за DR Йенс Лундгрен, професор по инфекциозни заболявания в една от най-големите датски болници.

Дания към сряда отчете общо 11 111 потвърдени случая и 554 починали от COVID-19.

AFP: Броят на починалите от новия коронавирус в Европа надхвърли 170 хиляди
Броят на починалите от новия коронавирус в Европа надхвърли 170 хиляди , като основният дял на смъртните случаи се пада на Обединеното кралство, Италия, Франция и Испания, според изчисленията на AFP.

Със 170 032 смъртни случая от 1 957 819 заразени Европа е най-силно засегнатият континент от пандемията.

Великобритания има най-висок брой на смъртните случаи в Европа с 35 704 починали, следвана от Италия с 32 330, Франция с 28 132 и Испания с 27 888.

Цифрите са получени с помощта на данни, събрани от AFP от националните органи и информация от Световната здравна организация (СЗО).


Financial Times: Ръководителят на американския център по заразни болести предупреди за втора вълна от коронавируса наесен
Бързото разпространение на коронавируса в южното полукълбо предполага, че е възможно той отново да премине през САЩ наесен и през зимата, като така може да се наложи и втора карантина в рамките на една година, заяви ръководителят на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) Робърт Редфилд, пише британското издание Financial Times.

Той предупреди, че САЩ може да има нужда от увеличение на капацитета си за откриване на болестта в следващите седмици, за да избегна нова здравна криза в края на годината, когато грипният сезон може да се съчетае с още една вълна на COVID-19.

"Виждали сме доказателства, че той (коронавируса) може да премине през южното полукълбо, а виждате какво се случва сега в Бразилия", каза Редфилд.

"И тогава когато (епидемията) приключи там предполагаме, че (вирусът) ще пристигне на север".

Предупреждението на ръководителят на ЦКПЗ идва въпреки твърденията на президента Доналд Тръмп, че страната се възстановява бързо.

"Този прост респираторен патоген постави страната на колене и това не е ничия вина, това е реалността", каза Редфилд.

"Тази страна беше неподготвена от десетилетия".

Попитан дали има гаранции, че подобна криза няма да се повтори през зимата, той отвърна, че такива няма на този етап.

"Не мога да го гарантирам - подобни (твърдения) трябва да са подкрепени от статистиката. Това, което мога да кажа е, че използваме времето, което имаме, за да подготвим тази нация доколкото е възможно".

CNN: Липсата на имунитет сред населението означава, че Китай е уязвим на втора вълна на COVID-19
Китай е изправен пред "голямо предизвикателство" под формата на втора вълна от заразени с COVID-19, заяви главният медицински експерт на Китай д-р Джонг Наншан, тъй като по-голямата част от населението няма имунитет за болестта, предава CNN.

Д-р Джонг Наншан, главният медицински експерт и съветник на правителството на Китай в борбата с вируса потвърди също така в интервю за CNN по-рано, че местните власти в Ухан, мястото, където вирусът първо беше регистриран, са скрили някои ключови детайли за мащаба на първата епидемия.

До месец март Китай овладя епидемията и броят на новите случаи спадна до двуцифрено число. В момента властите смекчават мерките и страната бавно се завръща към нормалното, като училищата и фабриките постепенно отварят врати след карантината.

Наншан заяви обаче, че Китайските власти остават нащрек с опасността от втора вълна от вируса на хоризонта. В страната бяха регистрирани някои нови малки огнища на коронавируса в последните седмици в северните провинции Хъйлундзян и Джилин, но и в Ухан.

"Мнозинството от (...) китайците в момента все още са уязвими на COVID-19, защото нямат имунитет", каза експертът.

"Изправени сме пред голямо предизвикателство, не ни е по-лесно отколкото на чуждите страни в момента".

ТАСС: СЗО предупреди за възможна втора вълна на коронавируса
Втората вълна от COVID-19 може да се разпространи по целия свят след края на първата. Това заяви представителката на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович в ефира на канал "Русия 24", предава TACC.

"Където и да е преминала първата вълна, ние предупреждаваме, че е възможна и втора. Важно е населението да разбере, че опасността не е преминала, още има риск", каза Вуйнович.

Все още е рано да се премахват ограниченията, наложени заради коронавируса, смята още тя. Според Вуйнович смекчаването на мерките за борба с вируса в момента заплашва да увеличи смъртността от него. Тя още отбеляза, че Русия веднага е започнала да предприема различен набор от мерки, които са помогнали за намаляването на смъртността от вируса в страната, както и за забавянето на разпространението и по-бързото идентифициране на случаите на болестта.

По-рано Мелита Вуйнович в интервю за ТАСС заяви, че втората вълна на пандемията от коронавируса е неизбежна, тъй като по-голямата част от населението още няма имунитет за COVID-19.

AFP: Регистрираните случаи на COVID-19 надхвърлиха 5 милиона
Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус по света премина границата от пет милиона в четвъртък, показват изчисленията на AFP, баризани на официалната информация до 10:30 часа.

Регистрирани са 5 006 730 случая, от които 328 047 фатални.

Европа е най-тежко засегната с 1 954 519 случая и 169 880 смъртни случая, докато Съединените щати имат 1 551 853 случая и 93 499 смъртни случая. Статистиката представлява само част от точния брой случаи, защото много страни тестват само най-сериозните инфекции.

Foreign Policy: САЩ ще загуби Европа в Студената война след пандемията
Пандемията от коронавируса отвори очите на света за истинската природа на китайския режим - безброй статии ни разказват за това през последните няколко седмици. И може би авторите им не грешат. В Европа обаче реакцията на САЩ, дори повече от реакцията на Китай, разтревожи дълбоко политиците и широката общественост, пише Ноа Баркин от Германския фонд Маршал в материал за авторитетното списание Foreign Policy, представен без редакторска намеса.

В понеделник бяха публикувани резултатите от проучване на фондация Körber и те служат като допълнително потвърждение на гореизложеното. Резултатите са просто невероятни, те трябва да накарат сериозно да се замислят всички онези хора във Вашингтон, които вярват, че ще бъде създаден ръководеният от САЩ фронт срещу Китай в резултат на настоящата криза.

Резултатите от проучването показват, че германците днес са разделени почти наполовина на въпроса кой е по-важният партньор - Вашингтон или Пекин, докато 37% от анкетираните са избрали САЩ, 36% са избрали Китай. Тези данни показват значителна промяна в сравнение с резултатите от предишното проучване, проведено от Фондация Кьорбер през септември 2019 г. Тогава германците дадоха на САЩ впечатляващо предимство от 26% пред Китай.

Това не означава, че германците дават на Китай „безплатен билет“ и са готови да се съгласят с всичко. 71% от анкетираните германци са съгласни, че по-голяма прозрачност от страна на китайското ръководство е могла да ограничи въздействието на коронавируса или дори да спре разпространението на тази пандемия. Само 6% от анкетираните обаче са казали, че техните мнения за Китай са се влошили, докато 73% от анкетираните смятат, че техните мнения за САЩ са се влошили по време на настоящата криза.,

Какво означава всичко това? На първо място, това е категорично предупреждение. Малцина очакват прозрачност от Китайската комунистическа партия (ККП). Много хора класират Съединените щати по по-висок стандарт и са е по-лесно да бъдат разочаровани, когато става въпрос за провала на Вашингтон.

Нещо повече, мнението на германците за Съединените щати е сред най-негативните в цяла Европа и това продължава откакто Доналд Тръмп се появи в Белия дом. Такъв беше случаят с президента Джордж Буш, но мнението на германците рязко се промени в положителна посока веднага след като той бе заменен от Барак Обама като президент. Общественото мнение в Германия е променливо, независимо дали е добро или лошо, а отношението му към Съединените щати е силно повлияно от човека, който седи в Овалния кабинет.

„Мнението на германците за Съединените щати беше в свободно падане дори преди кризата, причинена от кронавирус“, заяви Нора Мюлер, изпълнителен директор на фондация Кьорбер, в интервю за списание „Форин Полиси“. „Съмненията за действията на администрацията на Тръмп в контекста на пандемията от коронавируса и предполагаемата липса на глобално лидерство в Съединените щати очевидно изостри отчуждението“.

От друга страна, германските политици трябва да вземат предвид по-широки съображения, когато балансират отношенията с Вашингтон и Пекин. САЩ са демокрация и тази страна споделя основните ценности с Европа. Докато Китай не е демокрация. Съединените щати гарантират сигурността на Германия, както и на други европейски държави в продължение на повече от 75 години. През по-голямата част от това време Китай беше зает сам със себе си.

Светът обаче се променя. Може би сме свидетели на възхода на азиатския век. Политиците в Германия и други европейски страни виждат промяна в геополитическите линии и това се отразява на техните изчисления. Те виждат как Китайската комунистическа партия, която през първите седмици криеше данни за вируса и след като вирусът се разпространи по света, започна агресивна пропагандна и дезинформационна кампания, като по този начин се опита да промени наратива в своя полза. Те също така виждат как Китайската комунистическа партия успешно сдържа разпространението на коронавируса у дома - въпреки че използваните за това тактики не са приемливи за либералните демокрации - когато си поставят такава задача. Поради тази причина китайската икономика изглежда се възстановява по-бързо.

И когато погледнат САЩ, виждат хаос – в страната, където повече от 91 хиляди американци починаха в резултат от пандемията, политиците не са в състояние да преодолеят противоречията си и да действат единно. Те виждат администрация, която се отклонява от контактите с науката и от сътрудничеството в момент, когато те са особено необходими. И виждат президент, който изглежда е готов да приложи тактиката на „изгорената земя“ в китайско-американските отношения, ако е необходимо, за да спаси намаляващите си шансове за преизбиране.

Важното е, че Тръмп се възприема в Европа не като причина за нарушаване на нормалното функциониране на Съединените щати, а по-скоро като симптом на този процес или негов катализатор. Дори ако Джо Байдън седне в Белия дом следващия януари, парализиращият разкол между партиите няма да изчезне. Същото може да се каже и за икономическите щети, причинени от кризата, с която американците, както изглежда, изобщо не са готови да се справят след десетилетия на все по-малко способни правителства. Може би работата със САЩ ще бъде по-лесна, след като Тръмп напусне. Но ще бъде по-лесно за колко време? Реакцията на САЩ на коронавируса задълбочи тези съмнения в Германия, както и в други европейски страни.

Според проучване, проведено този месец от British Foreign Policy Group, само 28% от британците са изразили увереност, че САЩ се държат отговорно по света и това е с 13% по-малко от януари т.г. Консервативните избиратели, които преди това проявяваха много високо ниво на доверие в Съединените щати, осигуриха най-значителната загуба на доверие.

В проучване, проведено от Ifop, французите бяха запитани този месец коя държава е в най-добрата позиция да се справи с основните проблеми през следващите десетилетия. Само 3% от анкетираните избраха САЩ. Проучване, проведено през април от изследователския институт SWG, показа: 36% от италианците смятат, че страната им трябва да се съсредоточи върху отношенията с Китай, докато 30% са избрали САЩ.

Това не означава, че Европа се придвижва към политика на равни разстояния към САЩ и Китай. От много години насам нараства тревогата относно посоката, в която Китай се движи под ръководството на президента Си Дзинпин: повече държавен контрол, повече надзор, повече сплашване извън границите му. Това обаче не означава, че Европа ще продължи да проявява предпазливост, ако е необходимо да се изправи на страната на Вашингтон и да се противопостави на Пекин.

Бихте ли се съгласили да се опълчите на училищния хулиган заедно със стар приятел, ако този приятел е ненадежден? А какво ще стане ако същият този приятел започне да ви тормози, както САЩ направиха с Европа по въпроса за съдаването на 5G мрежата? Очевидно Вашингтон сега прави същото по отношение на Обединеното кралство, настоявайки то да избере между търговска сделка с Вашингтон или Пекин. Вероятно няма да искате да се противопоставите на училищния побойник с такъв приятел.

Вместо това Европа се опитва да се застрахова. В момента тя преговаря с Пекин за цялостно инвестиционно споразумение и съвместни действия по изменението на климата. Заключването на тези сделки ще изисква значително време. Но ако те все пак бъдат сключени, и то по време на президентската кампания в Съединените щати, това ще бъде още един сигнал, че САЩ губят Европа и я губят от своя основен външнополитически приоритет - Китай.

The Independent: Великобритания започва тестове на леркаство за COVID-19
Великобритания започна тестове на лекарството против малария хидрохлорохин, за да провери неговата ефективност в борбата срещу COVID-19, пише британският вестник The Independent.

От днес, 21 май, британски здравни работници в Брайтън и Оксфорд, които са в постоянен контакт с болни от пациенти, болни от COVID-19 ще бъдат включени в тримесечна програма и ще получат активни или хомеопатични версии на лекарството. Подобни изпитания ще започнат и в Aзия.

Тестовете целят да установят дали използването на лекарството може да предпази участниците в експеримента от болестта.

Хидрохлорохинът по принцип се използва за пациенти с малария и някои типове артрит. Лекарството има противовъзпалителни и обезболяващи ефекти и се използва широко за ревматични заболявания.

Тестовете във Великобритания ще включват работници в университетските болници в Брайтън и Съсекс, както и в болницата "Джон Радклиф" в Оксфорд.

Британското правителство по-рано уточни, че на този етап хидрохлорохинът и всички негови варианти не са лицензиран метод за лечение или предотвратяване на COVID-19.

ABC: Испанският парламент удължи карантината до 7 юни
Испанското правителство успя да убеди депутатите да удължат карантината в страната до 7 юни, въпреки че не разполага с мнозинство в парламента, а опозицията се противопостави на този ход, предава американската медия ABC News.

Националната карантина в Испания даде резултат и намали последиците от пандемията, която взе 27 хил. жертви в страната. След този ход извънредното положение ще остане в сила още две седмици - до 7 юни. Правителството настоява, че още едно подобно удължаване от една или две седмици ще е необходимо, за да може страната постепенно да се завърне към нормалното и да прехвърли отговорностите от борбата с пандемията на местните власти.

"Пътят по който сме поели е единственият, който може да ни помогне да победим вируса", заяви премиерът Педро Санчес в парламента.

"Благодаря на членовете на парламента, които подкрепиха извънредното положение с вота си и така спасиха хиляди животи".

Депутатите одобриха предложението на управляващата партия със 177 гласа "за" и 161 "против", при 11 въздържали се.

Санчес заяви, че Испания все още има нужда да контролира строго ситуацията в страната, докато постепенно смекчава ограниченията и подновява икономическата активност. Повечето малки магазини вече са отворени, освен в най-засегнатите градове като Мадрид и Барселона. Пътуването между провинциите все още е ограничено.

Санчес не получи подкрепата на опозицията за удължаването на карантината, като Народната партия и крайнодесните "Вокс" гласуваха "против" този ход.

Те обвиняват правителството в това, че носи отговорност за тежките последици от пандемията в Испания. Лидерът на Народната партия Пабло Касадо заяви пред Санчес, че "би било безотговорно" карантината да бъде удължавана.

Майк Помпео: Парите, които Китай обеща за борба с пандемията са нищожни, в сравнение с щетите, които Пекин причини
Американският държавен секретар Майк Помпео отново разкритикува властите в Китай, като нарече помощите в размер на 2 млрд. долара, обещани от Пекин, "нищожни" в сравнение със стотиците хиляди жертви на пандемията и икономическите щети от нея, предава Reuters.

Помпео също така отхвърли твърдението на китайския лидер Си Дзинпин, че Пекин е действал прозрачно след началото на пандемията, която започна в град Ухан. По думите на държавния секретар, ако Си Дзинпин иска да демонстрира прозрачност той трябва да организира пресконференция, на която да позволи на журналистите да му задават всякакви въпроси.

"Президентът Си (Дзинпин) заяви тази седмица, че Китай действа отворено, отговорно и прозрачно. Де да беше така", каза Помпео по време на пресконференция в Държавния департамент и допълни, че Пекин продължава да отказва достъп до своите лаборатории, да цензурира дискусиите за пандемията и "още много неща".

По-рано Си Дзинпин обеща 2 млрд. долара, с които да подпомогне Световната здравна организация (СЗО), малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че страната му ще спре да финансира агенцията на ООН и дори ще преразгледа членството си в нея.

"Очаквам с нетърпение да видя как те ще изпълнят обещанието за 2 млрд. долара (за СЗО)", коментира Помпео.

"Приносът на Китай в борбата с пандемията е нищожен в сравнение с щетите, които те причиниха на света".

"Тази пандемия коства приблизително 90 хил. американски животи, повече от 36 млн. от нашите граждани загубиха работата си от март, в световен мащаб (загинаха) 300 хил. души. Разходите от (...) провалите на Китайската комунистическа партия може да са повече от 9 трлн. долара", допълни държавният секретар.

Той освен това обвини генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесъс в "необичайно близки" взаимоотношения с Пекин "много преди пандемията", което според Помпео е "много притеснително".

Politico: Ангела Меркел предупреди, че страните не трябва да прибягват до протекционизъм в лицето на кризата
Страните не трябва да се завръщат към ренационализация и протекционизъм в отговор на "дълбоката глобална рецесия", която предстои след коронавирусната пандемия, предупреди германският канцлер Ангела Меркел, пише европейската редакция на списание Poltico.

"Ясно е, че многостранността беше пред голямо предизвикателство дори преди пандемията и сега то не е по-леко", каза тя, два дни след като предложи заедно с френския президент Еманюел Макрон план, на стойност 500 млрд. за подпомагане на европейските страни на фона на предстоящата икономическа криза.

Меркел заяви това малко след като проведе видеоконференция с ръководството на множество международни организации, включително Международния валутен фонд (МВФ), Световната търговска организация (СТО) и Световната банка, с които тя обсъди възможните икономически отговори на кризата.

"Отговорът на пандемията със сигурност не може да бъде ренационализация на всички международни снабдителни линии - тогава всички ще платим много висока цена", каза Меркел.

Меркел заяви, че все още не е разговаряла с консервативния канцлер на Австрия Себастиян Курц по отношение на предложението си. По-рано той заяви, че страната му ще подкрепи план за икономическо подпомагане чрез отпускане на заеми, а не на безвъзмездни фондове, каквото е френско-германското предложение. Курц каза още, че заедно с премиерите на Нидерландия, Швеция и Дания ще отправи контрапредложение на инициативата на Меркел и Макрон.

"Сега сме във фаза, в която очакваме предложението на (Европейската) комисия", каза германският канцлер.

Очаква се ЕК да начертае своя план за икономическо възстановяване в Европейския съюз на 27 май.

AFP: Смъртните случаи от COVID-19 в САЩ нарастнаха до над 93 хил.
САЩ регистрираха 1561 починали вследствие от усложнения, свързани с COVID-19 в последните 24 часа, като така общият брой на жертвите от болестта в страната достигна 93 406 пациенти, според последната информация на университета Джонс Хопкинс, предава AFP.

САЩ са най-засегнатата държава от пандемията от COVID-19 по брой заразени и починали, като случаите на коронавируса в страната вече е общо 1 550 959 души, сочат още данните на университета.

Принтирай    Оразмери текст   + -