СЗО видя светлина в края на тунела в битката с коронавируса

26 Март 2020 | 14:33 | 0
СЗО видя светлина в края на тунела в битката с коронавируса
Снимка: WHO

От европейския офис на Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че забелязват "окуражаващи индикации" за забавянето на разпространението на пандемията от коронавируса на континента, след като Италия регистрира намаляващ брой на случаи на заразата, по думите на регионалния директор на СЗО Ханс Клуге.
По-рано в Италия броят на новите заразени беше по-нисък за четвърти пореден ден, което индикира, че мерките за карантина в страната са проработили. Според СЗО все пак още е рано да се твърди, че епидемията наближава своя пик, макар че от Италианския научен институт са на друго мнение. Според техните изследвания в 57 от всички 107 провинции в Италия епидемията е достигнала своя пик и скоро ще започне да отшумява.
В целия свят обаче броят на заразените продължава да расте и според данните от 11:20 ч. българско време на 26 март той е 475 хил. души. Най-засегнатите страни освен Китай, където за първи път беше открит коронавируса, са Италия, Испания и САЩ. Общият брой на починалите от епидемията е над 21 хил. души.


СЗО: Забвянето на разпространението на коронавируса в Италия е обнадеждаващо
От европейския офис на Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че забелязват "окуражаващи индикации" за забавянето на разпространението на пандемията от коронавируса на континента, след като Италия регистрира намаляващ брой на случаи на заразата, предава AFP. СЗО все пак предупредиха, че още е рано да се каже, дали епидемията е достигнала пика си.

"Макар ситуацията да остава много сериозна, започваме да виждаме окуражаващи индикации. В Италия, където е регистриран най-високият брой на заразени в региона, се забелязва по-слабо увеличение на (случаите), макар че още е рано да се каже, че епидемията е достигнала своя пик в тази страна", заяви регионалният директор на СЗО в Европа Ханс Клуге по време на пресконференция.

Worldometer: Общо 475 хил. заразени с коронавируса по света; САЩ вече са третата най-засегната страна
Според последните данни на статистическия уебсайт Worldometer, случаите на заразени с новия коронавирус по света към 26 март 11:20 ч. българско време са 475 052 души, а починалите от COVID-19 са 21 357.

САЩ се превърнаха в третата най-засегната от пандемията държава, след като общият брой на заразените в станата достигна 68 573 души, а смъртните случаи там са 1036. Най-засегнатата държава в света остава Италия, където 74 386 души са дали позитивни резултати на тестовете за COVID-19. Жертвите от вируса в Италия са 7503 души.

Освен Италия, Испания (49 515 заразени, 3647 починали), Германия (38 609 заразени, 213 починали) и Франция (25 233 заразени, 1331 починали) са другите силно засегнати от вируса страни от Европа.

Случаите на заразата в Китай, считано от декември 2020 г. до днес, са 81 285 души, като новите случаи - няколко десетки за един ден - са основно хора, които са се заразили от чужбина. Там епидемията вече отшумява и 74 051 страдащи от COVID-19 са излекувани.

Струва си да се отбележи, че официално регистрираните случаи на коронавируса по всяка вероятност не отразяват истинския брой на заразените, тъй като на много места тестове за COVID-19 се провеждат единствено при по-тежките случаи на болестта.

Politico: Европейските лидери обмислят "План Маршал" за спасяването на икономиките на Европа
Европейските лидери ще дискутират приемането на подобни на "Плана Маршал" мерки за подпомагането на икономиките на страните от Общността, засегнати от коронавируса. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, пише списание Politico.

Той заяви пред белгийската телевизия LN24, че по-рано е дискутирал "начинът по който ще приложим нещо, което аз наричам подобен на Плана Маршал пакет от стимули" с 27-те посланици на Европейския съюз, малко преди да се срещне с ръководителите на националните правителства в Общността.

"И когато казвам подобен на Плана Маршал, имам предвид, че имаме сходни амбиции", каза той и допълни, че икономическия шок върху бизнеса вследствие от коронавируса означава, че страните от ЕС трябва да са "много активни" и да действат "много скоро".

Мишел описа начинанието като "вътрешноевропейски план, който ще мобилизира Брюксел в рамките на Европейския бюджет (...), така че да се използват национални средства, както и да се мобилизира частният сектор", като добави, че ЕС трябва да "използва всички налични средства".

Очаква се лидерите на страните от ЕС да разговарят с представителите на Европейската комисия днес, 26 март, и заедно да разработят новия план за борба с икономическите последици от COVID-19.

В увода на предстоящата дискусия, с които Politico разполага, се казва, че Общността има нужда от "стратегия за изход, цялостен план за възстановяване (на икономиката) и безпрецедентни инвестиции" в коронавирусната криза. В него пише също така, че Европейският съвет ще поиска от ЕК да разработи предложение за пътна карта за възстановяване на икономиките, придружена с план за действие.

"Не трябва да очакваме бърз спринт през кризата, тя ще има въздействия върху нас в краткосрочен и дългосрочен план", каза Мишел.

Преди кризата председателят на Европейския съвет беше фокусиран върху договарянето на споразумение по бюджета на ЕС за 2021 - 2027 г.

"Вярвам че тази криза, през която минаване вече има въздействие" върху преговорите за бюджета, каза Мишел. Той добави, че страните трябва да си извадят съответните изводи и да проявяват "солидарност". Той допълни, че ЕС се нуждае от бюджет, който представлява "истински инструмент за подкрепа на нашите приоритети за икономическия ни план".

AFP: Румънският министър на здравеопазването подаде оставка
Румънският министър на здравеопазването Виктор Костаче подаде оставка след критиките срещу мерките за овладяването на епидемията от коронавируса в страната, предава AFP.

Косташе не даде конкретна причина за оставката си, а премиерът Людовик Орбан заяви, че тя е свързана с "лични и професионални причини".

"Съжалявам за оставката му, разбирам я и искам да му благодаря за доброто сътрудничество", заяви Орбан.

Правителството понесе сериозни критики, след като болниците в Румъния не можаха да се справят с огромният наплив на пациенти с коронавируса.

Освен това по-рано Костаче обяви по телевизията, че цялото население на Букурещ ще бъде тествано за COVID-19, което според много хора е невъзможно, тъй като медиците в страната не разполагат с достатъчно тестове за вируса.

Много лекари в Румъния също така се оплакаха, че не разполагат и с медицинско оборудване, като маски и ръкавици.

Общият брой на заразените в Румъния в момента е 1029 души, като тестваните за COVID-19 са около 16 хил. Починалите от заразата са 17 души.

The Washington Post: Коронавирусът води САЩ по пътя на социализма
Eкспертите говорят за въздействието на пандемията на коронавируса върху президентската надпревара в САЩ, но ние вече знаем отговора. Ще победи сенаторът Бърни Сандърс или поне неговата философия, коментира американското издание The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса, който представя само позициите на своя автор, с които агенция "Фокус" не се ангажира.

Нашият поход към социализма започна преди десетки години и продължи да се разраства. Реакцията ни на коронавируса обаче ще го направи постоянен, тъй като избраните лидери от двете партии препоръчаха затварянето на бизнеса, наредиха на гражданите да не ходят на работа и обявиха, че нови драконови мерки очакват САЩ. След като нашата икономика беше опустошена и смазана за броени дни, почти никой не помисли за нестабилния баланс между свободата и рисковете.

Най-голямото разочарование беше президентът Тръмп, който в началото напълно правилно се опита да успокои населението и пазарите, но след като беше подложен на ожесточени атаки, се предаде. Тръмп повери страната на медицинските специалисти, които по очевидни причини се съсредоточиха единствено върху намирането на най-добрите възможности за справяне с вируса. За съжаление, никой дори не помисли за защитата на икономиката и гражданските свободи, които се нуждаят от такава дори в условия на епидемия.

Причината за целия този хаос беше вирусът, който според Университета "Джон Хопкинс" все още не е убил нито един човек под 10 години, а смъртността при него е от 0,2 до 0,4% при хора на възраст от 10 до 49 години. При по-възрастните този показател нараства, тъй като те често страдат от заболявания. Там смъртността достига 14,8% при хора на възраст 80 години и повече. Казаха ни, че ограниченията и карантината са единственият възможен начин за защита на най-уязвимите. Би било интересно някой да попита тези „най-уязвими“ и да разберем дали са съгласни с разрушаването на икономиката.

Но снежната топка вече се търкаля и се уголемява от щат на щат. Една директива води до друга. На милиони хора е наредено да стоят у дома, където да чакат държавата да им позволи да излязат навън. Няма съмнение, че някои части на страната страдат повече и се нуждаят от по-строги и ефективни мерки.

Но да мериш всички с един аршин е катастрофа, и едва сега започваме да виждаме нюансите и да осъзнаваме как можем да намалим опасността за възрастните хора и тези, които са най-уязвими. През последните дни Тръмп намекна, че скоро може да промени курса и да премахне федералните ограничения. Но вече е късно. Икономиката не може да се включва и изключва като автомобилен двигател.

Живеем в свят, в който политици от двете партии ни обещават живот без болка и без последствия. Това важи и за президента. Когато започнаха призивите за по-голяма намеса в борбата с коронавируса, Тръмп обеща, че хората на почасова работа „няма да загубят заплатите си“ и „няма да бъдат наказани за нещо, за което не са виновни“.

Но в реалния живот понякога се случват лоши неща не по наша вина и обикновено трябва сами да се справяме със ситуацията и да преодолеем трудностите. Само в една страна на фантазиите, каквато е нашата, хората могат да мислят, че никой няма да загуби заплатата си, независимо колко компании са затворени и без значение колко работни места са загубени. Авиокомпаниите, туризма и хотелиерството могат да бъдат спасени. Големите компании и малките предприятия могат да получат заеми с ниска лихва. Милиони американци ще получат помощи от 1200 долара, повече от веднъж.

Ако губернаторите нямаха достатъчно основание да повярват на федералното правителство, те вероятно щяха да си помислят два пъти, преди да закрият бизнеса и индустрията си. Но те почувстваха, че могат да действат безнаказано, осъзнавайки, че колкото и компании да бъдат затворени, без значение колко хора загубят работата си в името на обществената безопасност, федералните власти ще се притекат на помощ.

И бяха прави. Нашите лидери се съгласиха да отделят трилиони долари, за да преборят последиците от икономическата катастрофа, която самите те създадоха. Разходът ще бъде такъв, че помощите и стимулиращите пакети от 2008-2009 г. ще изглеждат като модел за пестеливост.

През февруари 2019 г., в изявление, свързано с епидемията, Тръмп каза:

„Америка беше създадена на базата на свободата и независимостта - без намеса от властите, без господство, без контрол. Родихме се свободни и ще останем свободни. Днес отново подчертаваме, че Америка никога няма да бъде социалистическа страна".

Ти да видиш.

Прекосихме Рубикон. Когато историците говорят за момента, в който американската икономика е преминала от пазарен капитализъм към демократичен социализъм, те ще посочат тази седмица. Ако погледнете отдалеч, всичко това изглежда като катастрофа на самолет на забавен кадър. Когато димът се разнесе, мизерните останки от онази Америка, за които някога познавахме, ще лежат на мястото на катастрофата.

Нарастващото влияние на привържениците на лявото правителство, водено от хора като Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Александрия Окасио-Кортес предизвика опасения сред много демократи, че на техните кандидати ще бъде лепнат етикета социалисти. Те няма от какво да се притесняват. Сега всички сме социалисти.

Сюлейман Сойлу: В Турция може има полицейски час, ако коронавирусът продължава да се разпространява
Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че е възможно в страната да бъде въведен полицейски час, по подобие на други страни, ако епидемията от коронавируса продължава да се разпространява, предава Reuters.

"Пълната социална изолация винаги е била възможност", каза той пред местната телевизия AHaber.

"Ако не можем да предотвратим епидемията с тези мерки, тогава разбира се ще вземем най-тежките такива", добави той.

Вирусът взе 59 жертви в Турция според последните данни, а заразените са повече от 2400. За да овладее епидемията, до момента Анкара взе множество мерки, включително затварянето на училищата и заведенията, забранени бяха и масовите събирания, религиозните церемонии, спортните събития и полетите. Освен това турските власти забраниха износа на медицинско оборудване, включително медицински маски от страната.

Reuters: Унгария иска от Брюксел да свали митата на вноса на продукти, нужни за борбата с пандемията, от държави извън ЕС
Унгария ще поиска Брюксел да премахне всички мита върху продуктите, внесени от страни извън Европейския съюз, които се използват в борбата срещу коронавируса, предава Reuters.

Това заяви Гергели Гилас, ръководител на правителството на Унгария, водено от премиера Виктор Орбан в четвъртък, 26 март, малко преди видеоконференцията на лидерите на страните от ЕС.

Той обяви още, че Унгария отхвърля забележките на ЕС, свързани с критиките срещу новия законопроект, който ще даде на премиера извънредното право да управлява с укази.

По-рано от Съвета на Европа също осъдиха предложението, което предоставя допълнителни правомощия в условията на кризата, включително правото извънредното положение да бъде удължено до края на годината. Ръководителят на съвета Мария Бурич призова Будапеща да се придържа към "фундаменталните демократични ценности" на ЕС и конституцията на Унгария.

"Слободен печат" (Македония): ЕС изпраща 410 млн. евро помощи на страните от Западните Балкани
Европейският комисар по разширяването Оливер Вархели заяви, че Общността незабавно ще отпусне 38 млн. евро помощ на страните от Западните Балкани в борбата срещу коронавируса и допълнителни 373 млн. евро за социални и икономически помощи, пише македонското издание "Слободен печат".

"Писах до премиерите на нашите партньори в Западните Балкани, за да потвърдя, че заставаме зад целия регион в борбата му с коронавируса. Ще отпуснем 38 млн. евро незабавна помощ за здравния сектор и предвиждаме 373 млн. евро за социално и икономическо възстановяване“, написа той в съобщение в "Туитър".

Антониу Гутериш: Цялото човечество е в риск от пандемията
Пандемията от коронавируса заплашва цялата човешка раса, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и призова за подкрепа за своя хуманитарен план за подпомагане на бедните държави с общо 2 млрд. долара, предава AFP.

"COVID-19 заплашва цялото човечество - и цялото човечество трябва да отвърне на удара. Глобалните действия и солидарността са от основно значение. Индивидуалните ответни действия няма да са достатъчни", каза той, след като обяви инициативата си.

"Глобалният хуманитарен план за действие цели да ни даде възможност да се борим с вируса в най-бедните стани в света и да обърнем внимание на нуждите на най-уязвимите, особено жените и децата, възрастните и хората с увреждания или хронични заболявания", каза Гутериш.

Сумата, от която има нужда планът е сравнително малка - 2 млрд. долара, в стравнение с гласувания по-рано в Конгреса пакет от икономически мерки само за подпомагане на икономиката на САЩ, който е на стойност 3 трлн. долара, предназначени за американските граждани, компании и болници.

Планът на ООН трябва да влезе в сила от април и да продължи до декември - което означава, че според световната организация кризата и последиците от нея могат да продължат още дълго. Очаква се тя да бъде финансирана от призивите на различните организации, свързани с ООН, като Световната здравна организация (СЗО).

NBC: САЩ настояват да се споменат „китайските корени“ на коронавируса в резолюция на Съвета за сигурност на ООН
Представителите на САЩ в съвета за сигурност на ООН изискаха в резолюцията на организацията по повод борбата с пандемията да се споменава, че новият коронавирус е от китайски произход, съобщава NBC, като се позовава на дипломатически източници в световната организация.

Според тях представителите на Китай са останали недоволни от този подход на Вашингтон.

"Ние сме изумени от решението на САЩ да използват тази възможност за политизиране на пандемията и да отправят обвинения срещу Китай, на които се противопоставяме. Необоснованите обвинения и злонамерените измислици от страна на САЩ имат за цел да отхвърлят отговорността и да отровят атмосферата на международното сътрудничество за ограничаване на пандемията", се казва в писмо от китайски дипломати в ООН до представители на другите страни.

Работата по текста на резолюцията е започнала в Съвета за сигурност на ООН преди няколко седмици по инициатива на Естония, която е непостоянен член от януари 2020 г. Окончателната резолюция все още не е изготвена и съгласувана, но може да включва призив за „незабавно прекратяване на всички военни действия“ по целия свят, за да се осигури доставката на медицинско оборудване за страни, страдащи от граждански войни.

New Europe: Съветът на Европа предупреди Орбан да спазва демократическите принципи в условията на криза
В писмо към унгарския премиер Виктор Орбан, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Бурич призова властите в страната да се съобразяват с демократичните стандарти, когато налагат извънредни мерки за борба с коронавируса, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

"Искам да подчертая, че мерките, които страните вземат при извънредните обстоятелства на пандемията трябва да са съобразени с националните конституции, международните стандарти, както и с фундаменталните демократични принципи", се казва в писмото.

Генералният секретар призна, че действително, предвид необикновената ситуация, предизвикана от пандемията, страните от Съвета на Европа е необходимо да вземат мерки, които "ограничават редица индивидуални права и свободи, записани в конституциите и в Европейската конвенция за правата на човека".

Въпреки това тя подчерта важността на пропорционалността при вземането на драстични мерки, както и важността на запазването на фундаменталните свободи на човека - на изразяване и достъп до информация, за да "се запази доверието и увереността в обществото".

По-рано Орбан предложи на парламента ново законодателство, което ако бъде прието би могло да му предостави изключителни права по време на извънредното положение, включително да управлява чрез наредби, без крайна дата и регулации. Съгласно предложението, Орбан би могъл да удължи периода на извънредното положение до края на 2020 г.

Financial Times: Северна Корея поиска международна помощ в тестването за коронавируса
Властите в Пхенян тайно са поискали международна помощ в опит да увеличат капацитета си за провеждане на тестове за COVID-19, докато пандемията заплашва да застраши крехката здравна система в страната, пише британското издание Financial Times.

След като епидемията от коронавируса избухна в Ухан, съседен Китай, Северна Корея незабавно затвори границите си и властите там не са докладвали за нито един регистриран случай на COVID-19. Въпреки това той удари Китай и Южна Корея, където предизвика десетки хиляди заразени и повече от 4 хил. смъртни случаи.

Пред обществото властите в Северна Корея продължават да пропагандират своята идеология "чучхе", разработена от Ким Сун Ил, дядото на настоящият лидер на страната Ким Чен Ун, съгласно която Пхенян трябва да разчита единствено на собствените си усилия.

Но властите все пак тайно са поискали помощ от своите международни партньори по света в последните седмици, според източници на Financial Times и документ, с който изданието се е сдобило.

Международните експерти се съмняват в данните на Пхенян за нула заразени в страната, особено предвид факта, че Северна Корея едва ли разполага с ресурсите да провежда множество и качестени тестове.

Все пак всички 590 души, които са били тествани в страна - всички от които са пътували в чужбина преди това - са дали отрицателни резултати, според източник на Financial Times, запознат със ситуацията в Северна Корея.

"Правителството има тестове за COVID-19 и знае как да ги използва, но те са малко и затова (властите) искат всички организации да ги подкрепят в това отношение", заяви той.

Севернокорейските власти още не са коментирали темата официално.

В страната обаче под карантина се намират поне 10 хил. души, според държавните медии. Организациите, които подкрепят опитите на Пхенян са Световната здравна организация (СЗО), Червеният Кръст и УНИЦЕФ.

A1 On (Македония): Премиерът на Албания излезе по улиците да прибира непослушните пенсионери, нарушили карантината
На фона на всекидневните призиви към гражданите да стоят по домовете си, особено по-възрастните сред тях, албанският премиер Еди Рама реши сам да излезе по улиците и пазарите на столицата Тирана и да посъветва гражданите да се прибират вкъщи и да не излизат без важна причина, предава скопската медия A1 On.

Заедно с изявление във "Фейсбук" по темата, премиерът Рама сподели и няколко снимки, на които се вижда как разговаря с граждани на различна възраст и ги призовава да се прибират вкъщи.

Забелязва се, че Рама не носи ръкавици и медицинска маска по време на разходката си, но той оправда това като написа, че се е постарал да спазва поне метър дистанция от всички хора.

"Днес бях на няколко пазара в Тирана, където настроението беше много позитивно. Проблем са пенсионерите, които излизат от дома си, въпреки забраните и се излагат на опасност да се заразят с коронавируса, която за тях е най-голяма. Максимално спазвайте препоръките и мерките! Търпение, търпение, търпение", написа Рама в социалната мрежа.

"Не ме питайте защо нямам маска и ръкавици", добавя Рама, след което обяснява:

"Повтарям - маската и ръкавиците не нужни на всички, а на болните и на онези, които се грижат за заразени лица и имат най-близък контакт (...) За другите хора е достатъчно да се придържат към правилата, особено тези за спазване на разстояние от един метър, избягване на ръкостискане, както и да кихат и кашлят според препоръките", пише още Рама.

ТАСС: Русия прекратява всички полети извън страната
Считано от 27 март Русия ще спре всички редовни и чартърни международни полети, с изключение на тези, с които се връщат граждани на страната от засегнати от коронавируса държави, предава TACC.

Според пресслужбата на правителството на Русия, това решение е взето след заседание на ръководството на Координационния съвет на правителството за борба с разпространението на коронавируса.

„Руската авиация ще прекрати изпълняването на редовни и чартърни полети от 00:00 ч. на 27 март 2020 г. (23:00 ч. 26 март българско време), излитащи от руските летища до летища на чужди държави и в обратна посока, с изключение на полетите, свързани с прибирането на руски граждани на територията на Руската федерация", се казва в изявлението. Според информацията изключение ще бъдат и полети, които са получили изрично индивидуално разрешение от правителството на Руската федерация.

"Сител" (Македония): В Македония започнаха тестове на експериментални лекарства за COVID-19
Двама пациенти в Македония, заразени с коронавирус започват експериментална комбинирана терапия с лекарство за малария - което сега ще бъде изпитано и ще стане ясно дали е ефективно при лечението на COVID-19 - и антибиотици, предава скопската телевизия "Сител".

Министърът на здравеопазването Венко Филипче информира, че на по-късен етап на всички заразени с COVID-19 в Македония може да получат лекарството, но първо ще се правят кардиологични прегледи, т.е. ЕКГ, след което лекарите ще определят дали пациентите ще могат да го приемат без странични ефекти.

"Призовавам всички граждани да не (приемат лекарството засега). Тази терапия не е предназначена още дори за пациентите, диагностицирани с тежка или умерена клинична картина", каза здравният министър Венко Филипче.

Комбинираната експериментална терапия ще се прилага само в болничните заведения, а Министерството на здравеопазването на този етап планира тя да бъде изпробвана и на хората, които се лекуват у дома си и имат право на специален транспорт до съответното здравно заведение.

Принтирай    Оразмери текст   + -