Коронавирусът стигна и до британското кралско семейство

25 Март 2020 | 14:51 | 0
Коронавирусът стигна и до британското кралско семейство
Снимка: Pixabay

Kоронавирусът стигна до британското кралско семейство. По-рано стана ясно, че 71-годишният принц Чарлз е дал положителни проби за COVID-19. От пресцентъра на кралското семейство заявиха, че той проявява леки симптоми на болестта, но като цяло е в добро здраве и продължава да работи от дома си. Не е ясно как точно се заразил той.
Във Великобритания има 8077 регистрирани заразени с COVID-19, а общият брой на смъртните случаи по последни данни е 422. Въпреки това истинският брой на случаите на коронавируса вероятно е по-висок.
По света те са вече близо 423 хил., а починалите са 19 хил. души. Огромна част от заразените са в Европа, която е епицентърът на заразата, която за първи път беше регистрирана в Китай. В азиатската страна заразените надвишиха 80 хил. души, а смъртните случаи достигнаха повече от 3 хил., преди епидемията да бъде овладяна.
По-рано Испания беше втората страна в света, в която починалите от COVID-19 станаха повече от смъртните случаи в Китай. Най-засегната от вируса остава Италия, където заразените са повече от 69 хил., а фаталните от тях - близо 7 хил., по последни данни.


The Independent: Коронавирусът стигна до британското кралско семейство
Британският принц Чарлз е дал положителни проби за COVID-19, заявиха от пресслужбата на кралското семейство на Великобритания. Той е проявил леки симптоми на болестта, но "се намира в добро здраве", пише британското издание The Independent.

"Той проявява леки симптоми, но в общи линии е в добро здраве и в последните няколко дни работи от дома си, както обикновено", съобщиха от пресцентъра.

"Херцогинята на Корнуол (съпругата на Принц Чалрз Камила) също беше тествана, но не е заразена. В съответствие с медицинските съвети и инструкциите на правителството, принцът и херцогинята в момента са в самоизолация в своя дом в Шотландия".

Според пресцентъра все още не е ясно как принц Чарлз се е заразил с вируса, като се има предвид, че той е участвал в много голям брой събития в последните седмици.

Euronews: Смъртните случаи от коронавируса в Испания вече са повече от тези в Китай
Испания вече е втората най-засегната страна по света от пандемията от COVID-19 след Италия, предава Euronews.

В ранните часове на 25 март в страната са регистрирани общо 3434 починали от коронавируса - повече отколкото в Китай, където смъртните случаи са 3285.

Най-засегнатата страна все още е Италия, където починалите са 6820 души.

Politico: ЕС се бори с коронавируса със скоч, бира и бърбън
Битката срещу пандемията вече включва и компаниите за алкохол в Европейския съюз. Те все повече използват производството си да помогнат на страните, които страдат от липса на дезинфектанти, пише европейската редакция на списание Politico.

Това накара много правителства в Общността да отпуснат контрола върху компаниите за спиртни напитки, за да им позволят да произвеждат повече дезинфектанти, както за ръце, така и за чистене на повърхности.

Запасите от изопропанол, пропанол-1 и етанол - ключови съставки, използвани в продуктите за дезинфекция, които убиват вирусите и бактериите - намаляват, според Европейската агенция по химикалите (ECHA). Това води до притеснения, че продуктите, важни за борбата с разпространението на коронавируса ще станат по-скъпи и по-оскъдни.

За да ускори производството и предлагането на дезинфектанти, ECHA заяви във вторник, 24 март, че ще подкрепи страните и всички производители, които се включват в борбата - много от които по принцип произвеждат спиртни напитки.

"Индустрията търси начини да подкрепи производството, а търсенето разбира се е много високо", каза Петер ван дер Зандт, директор на отдела по рисковите продукти в ECHA.

Дезинфектантите обикновено са обект на много европейски регулации и се нуждаят от разрешение, преди да бъдат пуснати на пазара. За да заобиколят този продължителен и сложен процес, държавите могат да предоставят временни правомощия на компаниите, които искат да помогнат за производството на продукти за дезинфекция.

Германия, Австрия и Дания, наред с други държави вече обявиха, че ще въведат някои мерки, за да улеснят компаниите да започнат да произвеждат медицински дезинфектанти.

Но това невинаги е толкова лесно.

По-рано белгийска пивоварна обяви, че ще достави 50 хил. литра дезинфектант, произведен от алкохол, премахнат от безалкохолни бири на болници в много европейски страни.

Този алкохол се изпраща първо в Германия, където се нагрява, за да се премахне миризмата на бира и след това се транспортира до Белгия, за да бъде бутилиран и изпратен в различни страни. За всички тези стъпки компанията се нуждае от разрешителни от всички тези държави.

"Някои страни правят това много бързо и ефективно и са взели мерки, така че новите (компании) да пуснат тези продукти бързо на пазара, но други държави не са направили това", казва Фльор Поетс от компанията за спиртни напитки AB InBev.

РИА Новости: Нарушителите на карантината в Русия може да бъдат осъдени на три години затвор
В Държавната дума беше внесен законопроект за въвеждане на по-сериозни наказания за нарушаване на карантината в Русия, наложена заради епидемията от коронавируса, предава РИА Новости.

Инициатори на тези мерки бяха депутатът Павел Крашенинников и председателят на долната камара Вячеслав Володин.

По-рано заместник-председателят на политическата група на "Обединена Русия" Андрей Исаев говори за необходимостта от увеличаване на наказанието за тези, които нарушават карантината.

На 24 март руският премиер Михаил Мишустин възложи на Министерствата на правосъдието, вътрешните работи и икономическото развитие да внесат предложения по този въпрос до 25 март.

Законопроектът предлага да се увеличат наказанията за нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила. Нарушителите могат да бъдат глобени с 500 хил. до един милион рубли (6 до 12 хил. евро) и лишаване от право да заемат определени длъжности до три години. Най-строгото наказание според новото законодателство е лишаване от свобода до три години. Ако нарушаването на карантината е довело до смъртен случай, тогава наказанията са по-сурови - до 2 млн. рубли глоба и до седем години затвор.

Освен това ако се установи, че лицето умишлено е заразявало хора, това може да се третира като тероризъм, хулиганство или саботаж.

Reuters: Британският парламент ще бъде закрит за един месец
Британският парламент ще бъде разпуснат за поне четири седмици считано от днес, 25 март, като част от опитите на правителството да забави епидемията от коронавируса, предава Reuters.

По принцип парламентът трябваше да разпуснат и депутатите да излязат в празнична почивка по случай Великден на 31 март, но заповед от ръководството му гласи, че това трябва да се случи още днес, заради страховете, че политиците са изложени на опасността от епидемията.

По-рано бяха взети базови мерки за социално дистанциране в парламента, а в сградата му вече не се приемат посетители.

Наредбата за разпускането на парламента е подписана от ръководителят на Камарата на общините Джейкъб Рийс Мог и гласи, че депутатите ще се върнат на работа чак след 21 април.

Камарата на лордовете междувременно трябваше да одобри законопроект за предоставяне на извънредни правомощия на властите за борба с епидемията и се очаква тя да го направи до края на деня.

Politico: Хората които умишлено разпространяват коронавируса в САЩ ще бъдат считани за терористи
Хората които умишлено разпространяват коронавируса в САЩ могат да бъдат съдени съгласно законодателството на страната за борба с тероризма, заяви заместник-генералният прокурор Джефри Роузен, цитиран от европейската редакция на Politico.

В докладна записка към ръководителите на Министерството на правосъдието, както и на правоприлагащите органи и американските адвокати в цялата страна, Роузен заяви, че прокурорите и следователите могат да попаднат на случаи на „целенасочено излагане и заразяване на други хора с COVID-19“.

"Тъй като изглежда, че коронавирусът отговаря на законовото определение на "биологичен агент" (...) такива действия потенциално могат да доведат до обвинения, свързани с тероризма", пише Роузен.

„Заплахите или опитите да се използва COVID-19 като оръжие срещу американците няма да бъдат толерирани“.

Росен не спомена да са докладвани такива заплахи до момента.

Министерството на правосъдието освен това създаде работна група за борба с повишаването на цените на стоките от първа необходимост, нужни за борбата с вируса.

Генералният прокурор Бил Бар заяви по време на брифинг в Белия дом в понеделник, 23 март, че презапасяването с медицинско оборудване като маски ще бъде преследвано от закона. Въпреки това в докладните записки, издадени от Бар и Роузен във вторник, 24 март, се казва, че Министерството на здравеопазването все още не е определило официално за кои конкретно продукти става дума.

N-TV: Германия въведе тежки глоби за нарушаване на карантината
Германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на регионалните правителства съгласуваха нови, по-тежки, мерки срещу коронавируса, съобщава германският телевизионен канал N-TV. За тяхното нарушаване се въвеждат тежки глоби.

Първоначално специалният каталог на глобите бе съставен в Северен Рейн-Вестфалия. Така за нерегламентирани посещения в болници е предвидена глоба в размер на 800 евро, за срещи на над двама души и които не подлежат на изключения, 200 евро. Ако баровете, дискотеките и фитнес центровете продължават да работят, тогава собствениците им ще бъдат глобени ? 5 хил. Ако собственикът на ресторанта не го затвори за посетители, той ще трябва да плати 4 хиляди евро.

Според министъра на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия Хърбърт Ройл въвеждането на глоби трябва да демонстрира, че в случая на нарушения на антивирусните мерки не говорим за дребни престъпления. Армин Лачет, министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия, подчерта, че при такива нарушения ще се прилага политика на „нулева толерантност“.

Worldometer: Близо 423 хиляди заразени и 19 хиляди починали от коронавируса към сутринта на 25 март
Според последните данни на Wolrdometer за разпространението на новия коронавирус към 08:15 българско време, общият брой на заразените с Ковид-19 по света е 422 913 души, от които 18 905 са починали, а 109 143 са оздравели.

Най-много инфектирани са регистрирани в Китай – 81 218 (3281 починали, 73 650 оздравели), следва Италия с 69 176 заразени, но и най-много фатални изходи – досега 6820 и сравнително малък брой оздравели – 8326. Броят на критичните случаи в южноевропейската страна също е най-голям – 3393.

На трето място по регистрирани заразявания вече са САЩ с 54 916 (784 смъртни случая), изпреварвайки Испания, която е с 42 058 потвърдени инфекции и 2991 смъртни случая.

На пето място по заразени с Ковид-19 е Германия с 32 991 случая, от които обаче само 159 с фатален изход.

Следват Иран (24 811 случая, 1934 фатални), Франция (22304 случая, 1100 фатални) и т.н.

New Europe: СЗО предупреждава за ускоряване на пандемията от Ковид-19
По време на виртуална пресконференция, проведена от централата в Женева, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че пандемията COVID-19 „се ускорява“, но все още е възможно да се „промени траекторията“, пише базираното в Брюксел издание New Europe.

„Пандемията се ускорява“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, подчертавайки обаче, че хората [ние] не сме „безпомощни наблюдатели“.

Тедрос каза, че социалното дистанциране може да забави разпространението на вируса, но това е „защитна мярка, която няма да ни помогне да спечелим“, освен ако страните не преминат към по-„агресивни и целенасочени“ тактики.

СЗО настоява световните лидери да проведат повече тестове и Тедрос отново призовава за „тестване на всеки подозиран случай, изолиране и грижа за всеки потвърден случай и проследяване и карантиране на всеки близък контакт“.

Той също предупреди за употребата на лекарства, които не са били квалифицирани за лечение на COVID-19, подчертавайки, че те могат да причинят „повече вреда, отколкото полза“.

Шефът на СЗО заяви, че също така ще поиска от лидерите на Г-20 да увеличат производството на лични предпазни средства за медицинския персонал, да се въздържат от налагане на забрани за защитното оборудване и да се „борят с тази пандемия най-категорично“.

AFP: Сенатът и Белият дом се споразумяха за отпускането на 2 трлн. долара финансова помощ за гражданите и американската икономика
Сенатът и Белият дом стигнаха до споразумение за огромния пакет от финансови стимули за американската икономика на стойност 2 трлн. долара, заяви лидерът на горната камара Мич Макконъл, предава AFP.

"Най-сетне имаме сделка", каза сенаторът, като допълни, че се очаква "масивна военновременна инвестиция в нашата нация".

Все още се очаква предложението да бъде прието и от Камарата на представителите, преди да бъде изпратено за окончателно одобрение на президента Доналд Тръмп.

The Guardian: Грета Тунберг заяви, че е „много вероятно“ да има коронавирус, самоизолирала се е
Грета Тунберг, шведската тийнейджърка, вдъхновила глобалните климатични училищни стачки, казва, че е „изключително вероятно“ да има вируса Covid-19, пише британското издание The Guardian.

Тийнейджърката, чийто солов протест пред шведския парламент стартира глобалната младежка кампания, заяви в публикация в Instagram, че се е самоизолирала, след като тя и баща й се завърнаха от пътуване от Централна Европа преди около две седмици.

Няколко дни по-късно тя каза, че двамата са започнали да се чувстват зле и се оплака, че се чувства уморена от „треперене, болки в гърлото и кашлица“.

Тунберг съобщи, че не е била тествана за вируса в съответствие с политиката в Швеция и сега е „като цяло, възстановена”.

Тя обаче отправи предупреждение към другите млади хора да приемат вируса сериозно - дори и самите те често да имат леки симптоми.

„Ние, които не принадлежим към рискова група, носим огромна отговорност, нашите действия могат да бъдат разликата между живота и смъртта за много други.“

"Независен"/"Слободен печат" (Македония): ЕС ще отдели близо 120 млн. евро за подпомагане на Албания и Македония в борбата с коронавируса
Европейският съюз ще предостави на Македония 69 млн. евро първоначална помощ за справяне с кризата, причинена от пандемията, каза външният министър на страната Никола Димитров пред журналисти, пише скопското издание "Независен". Албания също ще бъде подпомогната, по думите на европейският посланик в Тирана Луиджи Сореца с 50 млн. евро.

По-голямата част от помощта, която ще бъде предоставена на Македония ще бъде използвана за подпомагане на икономиката на страната, за да се справи тя с последиците от коронавируса. Останалите пари ще бъдат вложени в частния сектор, здравната система и бюджета на страната, според Димитров.

Министърът добави, че много държави-членки на ЕС са засегнати от коронавируса и че има много инициативи за подпомагане на страните от Общността, като например създаването на еврофонд, предложен от Европейската комисия, от 23 млрд. долара.

„Предизвикателството е да се балансира между човешкото здраве и да се поддържа икономиката и това целят всички правителства по света", каза Димитров.

Албания също ще получи помощ в размер на 50 млн. евро, като по-голямата част от тях ще бъдат заделени за стабилизиране на икономиката на балканската страна и за социални помощи на засегнатите от епидемията, по думите на Сореца, предаде скопското издание "Слободен печат".

"С радост съобщавам, че Европейският съюз ще предостави конкретна помощ на Албания в борбата срещу COVID-19", заяви посланикът в съобщение в "Туитър".

Kathimerini: Повечето гърци се притесняват, че коронавирусът ще дерайлира икономиката
Повечето гърци се притесняват, че епидемията от коронавируса ще дерайлира икономиката, показва нова анкета, която откри още, че мнозинството подкрепя мерките на правителството за смекчаване на последствията от пандемията върху тяхната икономическа ситуация, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Осемдесет и три процента казаха, че са били „притеснени“ или „много притеснени“ от коронавируса, който досега е отнел 19 живота в страната.

Според проучването 94 процента смятат, че пандемията ще има отрицателен ефект върху бизнес активността в Гърция, докато 54 процента са заявили, че са „по-скоро“ или „със сигурност песимистични“ по отношение на хода на гръцката икономика.

Попитани за личното им икономическо положение в светлината на пандемията, 51 процента са отговорили, че песимистично гледат към бъдещето.

73 процента обаче заявиха, че мерките, предприети от консервативната администрация за облекчаване на икономическото въздействие от коронавирусната криза, са „в правилната посока“.

Проучването е проведено между 15-17 март от Pulse-RC от името на Атинската търговско-промишлена палата (EVEA).

Politico: Финансовите министри на ЕС не успяха да съгласуват обща икономическа стратегия за коронавируса
Министрите на финансите на страните-членки не успяха да съгласуват обща стратегия за Европейския съюз за борбата с икономическите последици от новия коронавирус, пише европейската редакция на Politico.

Министрите се срещнаха във формат видеоконференция, за да обсъдят бъдещите мерки на Съюза, за които някои правителства смятат, че ще успокоят инвеститорите, че блокът ще намери общ отговор на спирането на икономическата активност.

Държавите от Южна Европа се надяваха министрите да се споразумеят за нови кредитни линии от спасителния фонд на еврозоната или да създадат специални „коронни облигации“ на ЕС за финансиране на икономическата борба. Някои държави, включително Холандия и Германия, се съпротивляваха на идеите.

„Нуждаем се от още работа. Това беше заключението от тази вечер“, заяви Марио Сентено от Португалия пред журналистите, след като председателства заседанието. „Мандатът, който получаваме от [лидерите], е абсолютно ключов за следващите стъпки“.

Липсата на споразумение означава, че тези въпроси ще трябва да бъдат обсъдени от европейските лидери, които планират среща на върха чрез видеоконференция в четвъртък.

В сравнение с идеята за коронните облигации много страни предпочетоха варианта за отваряне на кредитни линии от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), каза Сентено - въпреки че нищо не е договорено.

Ръководителят на ЕМС Клаус Реглинг заяви, че има подкрепа за идеята за кредитни линии, които биха могли да подпомогнат 2 процента от икономическата продукция на страните от еврозоната и ще има условия за това как правителствата да могат да използват парите.

„Но всяка страна-членка ще решава дали иска да кандидатства или не“, каза той.

ТАСС: ЕС е обезпокоен от установяване на контрол върху европейски компании заради коронавируса
ЕС трябва да защити своите стратегически компании от установяване на чуждестранен контрол върху тях по време на рецесията поради разпространението на коронавируса. Това се казва в писмо, подписано от държавните и правителствени ръководители на девет европейски държави и изпратено в сряда до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, което бе разпространено в сряда от пресслужбата на испанското правителство., цитирано от TACC

„Също така трябва да сме сигурни, че основните производствени връзки могат да функционират изцяло в рамките на ЕС и че никой стратегически актив няма да стане жертва на враждебни поглъщания на този етап от икономически затруднения“, се казва в съобщението. Президентът на Франция, както и премиерите на Белгия, Гърция, Италия, Ирландия, Испания, Люксембург, Португалия, Словения го подписаха.

"На първо място, ние ще положим всички усилия да гарантираме производството и дистрибуцията на ключово медицинско оборудване и предпазни средства, за да ги доставим по достъпен и навременен начин до мястото, където са най-необходими".

National Interest: Пандемиите могат да издигнат и да сринат великите сили
Докато коронавирусът се разпространява в САЩ, анализаторите с право са фокусирани върху възможните медицински и икономически последици, но тази пандемия вече се оформя като най-важното геополитическо развитие на 21-и век - съперничеството между Вашингтон и Пекин, коментира американското издание National Interest.

От това колко добре се справят САЩ и Китай с коронавируса в близките седмици може да зависи кой ще бъде световен лидер в идните десетилетия.

В крайна сметка глобалните пандемии са допринесли за издигането и сриването на много велики сили в миналото.

През V век преди новата ера Атина е водещата сила в антична Гърция. Полисът е богат център на търговията, както и на гръцките изкуства и култура, а флотът му, заедно с Делианската лига, участва в разгрома на Персийската империя малко по-рано.

В Пелопонеската война с вечния си враг Спарта обаче, Атина страда от епидемията от 430 г. пр. хр. Днешните историци смятат, че епидемия от коремен тиф от Северна Африка убива голяма част от населението на града, включително и част от армията му и дори е отговорна за смъртта на един от най-ефективните атински лидери - Перикъл. Преди епидемията Атина изглежда сякаш е на ръба на победата, но отслабеният от болестта полис иска мир пред 421 г. пр хр. Когато войната продължава, Атина в крайна сметка е победена и демокрацията й е свалена от победните спартанци.

Подобна съдба сполетява и Венецианската република. В момента смятаме Венеция за популярна туристическа дестинация, но в късното средновековие тя е търговска и военноморска суперсила. Венеция вероятно е най-богатият град на земята по това време, разполага е с един от най-мощните флотове в света и контролира множество търговски пристанища и колонии в Италия, средиземноморието и на Балканите.

Но точно като Атина, Венеция е пометена от смъртоносна епидемия. Италианската чума от 1629 до 1631 г. за която се смята, че е пристигнала от Китай и се е разпространила по Пътя на коприната, първа застига града. Като основен европейски център на търговията по това време, Венеция е сред най-засегнатите от нея. Макар властите да правят всичко по силите си да се справят със заразата (думата карантина всъщност идва от венецианската диалектна дума quarantena, която значи 40 дни), това се оказва недостатъчно. Италианската чума допринася за същественото изместване на баланса на силите в Европа по това време. С упадъка на Венеция, северните европейски страни, като Англия и Нидерландската република заемат нейното място и се превръщат във важни геополитически сили.

Тези исторически уроци са много важни на фона на разпространението на COVID-19, което вече засяга и съперничеството между САЩ и Китай.

Както казва Цицерон, парите са мускулите на всяка голяма сила. Китай регистрира най-лошите си икономически показатели от десетилетия, а стоковите пазари на САЩ се сриват и анализаторите предвиждат рецесия. И двете световни сили ще бъдат значително отслабени икономически, но не поравно. Техните способности да се справят с кризата ще определят кога, а може би дали изобщо, Китай ще се превърне в най-голямата икономическа сила в света.

Но има и идеологически елемент в съперничеството между САЩ и Китай. Много хора виждат авторитарният капиталистически модел на Пекин като добра алтернатива демократическата система с отворени пазари на Вашингтон. За да се справят с COVID-19, властите в Китай първоначално се опитаха да прикрият проблема, което само го влоши. Но след бавния си старт, Пекин наложи драконови мерки и изглежда вече е овладял болестта.

Страничните наблюдатели сега са любопитни да разберат дали демократичните САЩ ще успеят по-добре да се справят с тази криза. Както често се случва в свободните общества, местните правителства и частните играчи, като университетите и професионалните спортни лиги, взеха по-решителни мерки от правителството. Но експертите предупреждават, че по-сериозни действия от страна на федералната власт ще са необходими за овладяването на болестта. Успехът на мерките на САЩ ще оформи глобалните виждания за ефективността на демокрацията и авторитаризма. Това от своя страна ще подобри или влоши международния статут на САЩ, тяхната "мека сила" и възможността им да привличат съюзници в своята орбита и извън сферата на влияние на Китай.

И накрая Националната комисия за отбранителни стратегии през 2018 г. предупреди, че Трета световна война с Китай е възможна, а САЩ могат и да я загубят. COVID-19 ще окаже влияние и на военнослужещите и бойната готовност на двете страни. Освен това стратегическото внимание ще е насочено към епидемията. Експертите по международни отношения смятат, че несигурността на военния баланс на силите е сериозна причина за конфликт. Ако правителството на САЩ е фокусирано върху справянето с местна криза и има епидемия сред военнослужещите например, дали това няма да накара Пекин да смята, че най-сетне е дошъл момента да действа и да нападне Тайван? Със сигурност рискът от война изглежда нисък, но е по-висок отколкото преди седмици и последиците могат да бъдат катастрофални.

За радост на САЩ, изследванията показват, че демокрациите като цяло превъзхождат своите авторитарни конкуренти при подобни съперничества. Все пак няма време за губене. Докато американските лидери формулират своя отговор на коронавируса, те трябва да мислят не само за непосредствената криза за общественото здраве, но и за самото бъдеще на американското глобално лидерство.

Принтирай    Оразмери текст   + -