Зелена светлина за Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС

24 Март 2020 | 21:07 | 0
Зелена светлина за Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС
Снимка: Pixabay

Страните-членки на ЕС постигнаха политическо споразумение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Новината обяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархел. Стана ясно, че през юни ще бъде представена преговорната рамка.
От македонска страна в лицето на Зоран Заев определиха като историческо решението за начало на преговорите на Северна Македония за членство. Гърция смята решението за започване на преговори като важен ден за ЕС. Днешната новина провокира албанският президент да призове за възможно най-бързо изпълняване на условията на ЕС.
В България също не бе подмината темата за югозападната ни съседка.
Историкът проф. Пламен Павлов определи новината като много добра. Той подчерта още, че най-горещият привърженик на линията на присъединяване на Северна Македония и Албания несъмнено е България. Според него това задължава чисто морално Скопие да поднови работата на Комисията по историческите въпроси.
Като позитивна стъпка в посока подобряване на отношенията на двете страни с България определи решението доц. Наум Кайчев, заметник-съпредседателя на Съвметната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси.
Д-р Боби Бобев от института по Балканистика при БАН и бивш посланик на България в Албания и Косово коментира, че винаги е бил привърженик Западните Балкани да бъдат интегрирани в ЕС. Той отбеляза, че изискванията на ЕС винаги са били за даване на пълна широта на правата на малцинствата и обърна внимание, че от тази гледна точка може да очакваме, че все пак подобно развитие може да се отрази позитивно на българското малцинство там.
В предаването "Това е България" на Радио "Фокус" главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски коментира, че новината за започване на преговори на Македония с Европейския съюз е чакана от 20 години. Той допълни, че тя е била добре приета в Скопие, подобно на предишната, когато беше ратифициран от Испания протоколът за приемане на страната в НАТО.„За съжаление, подобно и на новината за НАТО, и тази премина на втори план. Защото на преден вървят всички информации за коронавируса – брой на заболели, брой на диагностицирани, брой на починали, това е, от което се интересуват гражданите – от борбата с коронавируса. На фона на грижите с коронавируса новината за евроинтеграцията на Македония е прекрасна“, отбеляза Дамовски
.


Агенция „Фокус“
Александър Дамовски: Новината за започване на преговори на Македония с Европейския съюз е чакана от 20 години

Новината за започване на преговори на Македония с Европейския съюз е чакана от 20 години. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Той допълни, че тя е била добре приета в Скопие, подобно на предишната, когато беше ратифициран от Испания протоколът за приемане на страната в НАТО.
„За съжаление, подобно и на новината за НАТО, и тази премина на втори план. Защото на преден вървят всички информации за коронавируса – брой на заболели, брой на диагностицирани, брой на починали, това е, от което се интересуват гражданите – от борбата с коронавируса. На фона на грижите с коронавируса новината за евроинтеграцията на Македония е прекрасна“, отбеляза Дамовски.
Според Александър Дамовски и за медиите, и за политиците и за властта в Македония в този момент приоритетни са новините с коронавируса. Що се отнася до евроинтеграционните процеси се очаква повече яснота по преговорната рамка и новата методология на затварянето на глави за Македония и Албания. Иначе засега и малките и големите политически партии се поздравиха с хубавата новина, каза още главният редактор на МКД. Той допълни, че от европейското членство в Македония възлагат надежда в хода на преговорния процес да се стигне до решаването на вътрешните проблеми с правосъдната система, корупцията и престъпността.

Агенция „Фокус“
Д-р Боби Бобев: Винаги съм бил привърженик Западните Балкани да бъдат интегрирани в ЕС, така че приветствам новината за преговорите с Северна Македония и Албания

Винаги съм бил привърженик Западните Балкани да бъдат интегрирани в ЕС, така че приветствам новината за преговорите със Северна Македония и Албания. Това каза за Агенция "Фокус" д-р Боби Бобев от института по Балканистика при БАН и бивш посланик на България в Албания и Косово във връзка с решението на ЕС за начало на преговорния процес за присъединяване на Северна Македония и Албания.
"След разочарованието, което се изпита преди няколко месеца, когато се очакваше те да бъдат поканени за начало на разговорите за пълноправно членство, а то беше отложено поради съпротивата на някои страни, в последните дни беше вече ясно, че ще се се стигне до такова решение. Бе преодоляна съпротивата на Франция и Нидерландия. Франция беше задоволена от възприемането на новата методика за водене на преговорите в процеса на разширяването. Нидерландия счете, че все пак има напредък в болните за нея теми като върховенство на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност. Още вчера посланиците на държавите членки в Брюксел договориха това решение, което днес беше потвърдено на видеоконферентната връзка на министрите на външните работи", коментира д-р Боби Бобев.
Според него можем да считаме решението за окончателно. Той отбеляза, че еврокомисарят по разширяването вече го е потвърдил в "Туитър".
"Четох неговото изказване и това, че той честити на двете страни. Интересна беше реакцията на албанските медии, които отбелязаха, че все пак решението за Македония е без условие, докато за Албания все пак има домашна работа да се работи още по-упорито с борба с корупцията и организираната престъпност, за укрепването на правовата държава, за налагането на върховенството на закона. Лично аз винаги съм бил привърженик на това Западните Балкани да бъдат интегрирани в ЕС и най-малко да се даде ход на техния напредък в това направление. След като имахме две страни като Черна гора и Сърбия, които преговаряха, сега ще имаме още две в лицето на Северна Македония и Албания. Остават разбира се, изостаналите по-назад и нуждаещи се от повече усилия Босна и Херцеговина и Косово. Доволен съм от това развитие на нещата и го приветствам. Още повече, че аз и преди твърдях, че в края на краищата, започвайки преговори с дадена държава, ЕС никога не поемаше някакъв особен риск. В моите представи именно преговорният процес е най-сериозният инструментариум за налагане на изисквания и провеждане на реформи", допълни още д-р Бобев.
На въпрос как това решение ще се отрази на българското малцинство в Албания, той обясни, че няма пряка зависимост. "Цялото общество в Албания и поради дългия си престой там съм се убедил преди години, е много проинтеграционно настроено. Албанците са поначало са може би най-проинтеграционната нация в нашия регион. От друга страна погледнато изискванията на ЕС винаги са били за даване на пълна широта на правата на малцинствата. От тази гледна точка може да очакваме, че все пак подобно развитие може да се отрази позитивно. Това не изключва необходимостта нашата държава да води по-активна политика спрямо това малцинство, а и самото то да води повече усилия и да се представи добре на предстоящото преброяване на населението", коментира още д-р Бобев.
Деница КИТАНОВА
Агенция „Фокус“
Доц. Наум Кайчев: Решението на Съвета на ЕС за преговори със Северна Македония и Албания е позитивна стъпка в посока подобряване на отношенията им с България

Решението на Съвета на ЕС за преговори със Северна Македония и Албания е позитивна стъпка в посока подобряване на отношенията им с България и защита на българските интереси в двете страни. Това каза за Агенция "Фокус" заметник-съпредседателя на Съвметната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси доц. Наум Кайчев.
"Решението на Съвета на ЕС от днес е позитивна стъпка в посока интеграцията на Република Северна Македония и Албания към ЕС. Бихме могли да очакваме, че в близките месеци, до започване на самия преговорен процес, позитивни стъпки в нашите двустранни отношения", каза още доц. Кайчев.
На въпрос как ще се отрази решението на Съвета на ЕС на работата на комисията по историческите въпроси, доц. Кайчев изрази надежда това да бъде позитивно. "Както знаете, нямаме заседания до провеждането на изборите в Република Северна Македония", коментира още доц. Кайчев. Той отчете и ситуацията с пандемията от коронавируса.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Пламен Павлов: Новината за начало преговорите за членство на Северна Македония в ЕС задължава чисто морално Скопие да поднови работата на Комисията по историческите въпроси

Новината за начало преговорите за членство на Северна Македония в ЕС задължава чисто морално Скопие да поднови работата на Комисията по историческите въпроси. Това каза за Агенция "Фокус" проф. Пламен Павлов по повод решението на ЕС да даде начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания.
"Донякъде е изненадващо, донякъде не е, че именно днес дойде тази много добра новина за Република Северна Македония и за България. Най-горещият привърженик на линията на присъединяване на Северна Македония и Албания несъмнено е България. Мисля, че го е доказала с всички свои действия и с безрезервната си подкрепа за Македония, независимо от не много коректното поведение на македонската страна", каза още проф. Павлов.
"Това, което донякъде ме огорчава е, че трябваше да дойде световната пандемия на коронавируса, за да да може да бъде даден старт на подобни преговори. Макар че все още дата не е насочена. Това вероятно се обяснява и от сложната обстановка в момента. Да се надяваме, че този път няма да има изненади от отделни европейски партньори", коментира историкът.
На въпрос как това ще се отрази на българо-македонските отношения, проф. Павлов изрази надежда, че в Македония се оценява подкрепата на България. "Тя без съмнение е решаваща и на ниво правителство, и на ниво президент, въобще на всякакви равнища. Що се отнася до нашите така наречени спорове, те трябва да бъдат решени и то в обективен план, както го изисква самата историческа истина", посочи проф. Павлов.
"Мисля, че тази новина задължава чисто морално дори Скопие да поднови работата на Комисията, когато самите обстоятелства го позволят. Мога само да поздравя хората от едноутробната за нас Република Северна Македония. Това е успех несъмнено, независимо от сложните обстоятелства и да призова моите колеги историци към повече вярност към истината", допълни още проф. Павлов.
Деница КИТАНОВА

Оливер Вархели: През юни ще представим преговорната рамка
Европейският комисар по разширяването Оливър Вархели заяви на пресконференция чрез видеовръзка, че очакванията му са рамката за преговори да бъде представена на Европейския съвет през юни, след което може да се проведе първата междуправителствена конференция, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) в Брюксел, цитиран от скопският телевизионен канал “ТВ 21“ . "Ние ще започнем да подготвяме рамката много бързо сега. Трябва да седнем с двете страни. Планираме това да бъде включено в дневния ред на Съвета възможно най-скоро, т.е. юни", каза Вархели. След днешното решение на Съвета по общи въпроси да започне преговори с Албания и Северна Македония, сега Европейската комисия има задачата да изготви рамка за преговори - страните кандидатки имат същото задължение. След като тази рамка бъде финализирана, тя се представя на държавите-членки, които трябва да я одобрят, което проправя пътя за първата междуправителствена конференция, съобщава МИА от Европейската комисия. Европейският комисар на днешната пресконференция не пожела да предположи коя държава ще започне първа преговори, защото, както каза, всичко зависи от напредъка на реформите във всяка страна. Той оцени, че не е изключено Албания да „изпревари“ Северна Македония, или и двете страни да започнат преговорите едновременно. Сигурното обаче е, че последната дума в този процес е на държавите-членки, които одобряват рамката за преговори. И вече е известно, че Холандия, наред с други неща, очаква Албания да изпълни редица условия, което не е така за Северна Македония. Холандският външен министър Щефан Блок потвърди това в изявление пред МИА, но и в „Туитър“, където той написа: „Северна Македония постигна видим напредък и Холандия подкрепя препоръката на Комисията да започне преговори. За Албания нещата са по-нюансирани. Въпросите остават да бъдат разгледани, но докладът за напредъка показва напредък и към реформите, като Албания е на правилния път. Съветът реши, че преговорите могат да започнат, когато има постоянен напредък по тези въпроси“, заяви Блок от Хага.
Превод и редакция: Юлиян Марков

Гърция: Решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания е важен ден за ЕС
Това е важен ден за Европейския съюз и решението за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания потвърждава стратегическата програма на Солун 2003 г., заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Милтиадис Варвикиотис след участието си във видеоконференция на министрите на външните работи на ЕС, цитира думите кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитиран от скопския телевизионен “Канал 5“. „Това е решителна стъпка за европейската перспектива на двете съседни държави, която защитава гръцките позиции. Успоредно с това ЕС на практика потвърди своето категорично решение за региона на Западните Балкани, факт, който представлява силно политическо послание. Поздравяваме хърватското председателство за постигането на този резултат при трудни обстоятелства. "Това е важен ден за Европейския съюз", каза Варвициотис и добави, че не бива да се забравя обаче, че Европа сега трябва единно да продължи да се бори с коронавируса. Заместник външният министър на Гърция подчерта, че в края на преговорния път Гърция ще граничи с още две държави-членки на ЕС. В изявлението се обяснява, че текстът за началото на преговорите за присъединяване с двете държави предвижда: „Задължението на Северна Македония да спазва разпоредбите на Преспанското споразумение, а Албания да спазва задължението за зачитане на правата на гръцкото малцинство, включително преброяване и закон за самоопределяне и регистрация на собствеността ". "Ние ще следим отблизо напредъка и спазването от двете страни на изпълнението на техните задължения", добави Варвициотис.
Превод и редакция: Юлиян Марков

Albanian Daily News: Албанският президент призова за възможно най-бързо изпълняване на условията на ЕС
Президентът на Република Албания Илир Мета заяви, че не трябва да бъде загубена нито минута за изпълнение на условията за членство в ЕС преди междуправителствената конференция, цитира думите му албанския информационен портал Albanian Daily News. Изказвайки благодарност на страните от ЕС за окуражаващото решение за започване на преговори за присъединяване с Албания, въпреки трудните моменти, които всички преживяват, президентът Мета приветства това решение. Освен той подчерта, че то ясно потвърждава европейската перспектива на Албания. "Приветствам днешното политическо решение на Съвета на министрите на ЕС, което потвърди ясно европейската перспектива на Албания, като одобри започването на преговори за присъединяване към ЕС. „Не трябва да бъде загубена минута, за да се изпълни възможно най-бързо всяко от условията, предшестващи междуправителствената конференция за започване на преговори по главите“, подчерта държавният глава. Междувременно междуправителствената конференция ще бъде свикана след приемането на рамката за преговори, на фона на световната пандемия от коронавируса.
Превод и редакция: Юлиян Марков

Македонският премиер: Нашата перспектива е ЕС
Съветът по общи въпроси постигна съгласие Северна Македония да започне преговори с ЕС възможно най-скоро, съобщи официално служебният премиер Оливер Спасовски на съвместна пресконференция с вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи и външния министър Никола Димитров, цитира думите им македонското електронно издание ”МКД“. „Приключи проверката на успеха на нашите усилия, на постоянството, капацитета и политическата воля на нашите институции... този успех е краят на чакането ни от 15 години, след като получихме статут на кандидат. Пътят е отворен за нас и единствената посока по този път е само напред. Нашата перспектива е в ЕС и връщане назад няма, независимо дали на някой му харесва или не. Това е нашата победа “, каза Спасовски. Той добави, че трябва да има трансформация на държавата и обществото през следващия период, но каза, че това е повече от заслужен успех и признание, което е трябвало да бъде получено по-рано. "Стратегическата грешка на Съвета от октомври миналата година беше коригирана", каза Спасовски. Вицепремиерът Османи заяви в изявление, че трябва "да признаем без фалшива скромност, че сме успели". „От днес навлизаме в последната фаза на самата мечта за независимост. Успяхме, защото го заслужихме. Днешното решение на съвета не е подарък, не е политическо решение, а признание за съществения напредък на страната. Ето защо решението на 27-те членове е без допълнителни условия за страната “, каза Османи. Министър на външните работи Никола Димитров каза, че в това общо "време на бури" Съветът по общи въпроси е дал политическо съгласие за проекторешения, които са много позитивни и обнадеждаващи за нас, и това е особено високо оценено, защото ЕС намери време и готовност за признаване на направеното досега.
„Съветът недвусмислено ще потвърди, че постигнахме осезаеми и устойчиви резултати по отношение на реформите. Съветът приканва Комисията да представи незабавно проект на рамка за преговорите и да започне необходимата подготвителна работа. Първата междуправителствена конференция ще бъде свикана възможно най-скоро след приемането на рамката за преговори. Съветът приканва Комисията да завърши процеса на скрининг, като започне от група основни ценности.“
Превод и редакция: Юлиян Марков

Зоран Заев определи като историческо решението за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС
Европейският съюз взе решение за начало на преговорите с Македония и Албания, предава Макфакс. Новината съобщи в „Туитър“ еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели. „Доволен съм, че страните-членки на ЕС постигнаха политически договор за отваряне на преговори с Албания и Северна Македония. Честитя и на двете страни.С това се изпраща силно послание за Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС“, написа Вархели. И председателят на СДСМ Зоран Заев сподели новината в социалните мрежи. „Взето е решение! Северна Македония започва преговори за членство в Европейския съюз. Историческо решение в тези тежки времена за нашият народ. Няма вече никакви пречки, нито условия. Европейската комисия трябва да ги проведе подготовките, а първата междуправителствена конференция ще се проведе по най-бързият начин, който може. Поздравления, граждани, както успяхме да придвижим напред по пътя към НАТО и ЕС, така заедно ще се справим и със заразата, която напада света“, написа Заев.
Редакция: Деница Китанова

А1 Оn (Македония): ЕС реши да започне преговори с Македония и Албания
Страните-членки на ЕС постигнаха политическо споразумение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, цитиран от македонския информационен портал A1 On. „Сърдечно поздравявам двете страни. Това изпраща и ясно послание до Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС“, написа Вархели в официалния си акаунт в „Туитър“. Днес министрите на външните работи на ЕС обсъдиха на видеоконферентна среща започването на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания. „Позицията на ЕК по този въпрос е ясна: двете страни са извършили реформи и са готови да започнат преговори“, написа Вархели.
Превод и редакция: Юлиян Марков

„Слободен печат“ (Македония): Днес се очаква официалното решение за започване на преговорите със Северна Македония
Скопие/Брюксел. Министрите на външните работи от Европейския съюз днес ще проведат видеоконференция, на която трябва да одобрят постигнатите споразумения на ниво посланици, а сред тях е и решението да се даде зелена светлина за започване на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания, пише македонският „Слободен печат“. Поради ситуацията с пандемията от коронавируса, министрите няма да пътуват до Брюксел, а ще се срещнат чрез видеоконференция, което усложнява процедурите, но според дипломати не се очаква промяна в решението на ниво посланици. Както се разбра вчера, 23 март, всички 27 страни-членки след продължителни преговори са се съгласили, че предложената от Европейската комисия преразгледана методология за присъединяване е задоволителна и че напредъкът на реформата в Северна Македония е достатъчен за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Първата междуправителствена конференция трябва да се проведе „възможно най-скоро“, се посочва в проекта на заключения на държавите-членки. Междуправителствената конференция отбелязва официалното отваряне на главите и Европейската комисия трябва първо да изготви рамка за преговори, която също трябва да бъде приета от държавите-членки. Предвид несигурността около коронавируса, засега никой не смее да говори за дати. Северна Македония също ще трябва да подготви своята позиция за преговори преди началото на този процес. Заключенията предвиждат започване на преговори с Албания, но бяха добавени редица условия, за да може тази страна да открие първата междуправителствена конференция. Дипломатите в Брюксел обясняват, че тази разлика се дължи на възгледите на държавите-членки. Не се очакват изненади с приемането на заключенията днес, въпреки че поради разочарованието през октомври всички дипломати остават предпазливи. Преговорите между страните-членки приключиха на ниво посланици, тъй като министрите отказват да преговарят чрез видеоконференция. Дипломат от членка на ЕС обяснява, че посланиците са получили ясни инструкции от своите министри и правителства по време на преговорите, проведени в Брюксел миналата година, така че днес не се очакват изненади. Посланиците са единствените, които все още се срещат физически в ЕС, като министрите и лидерите провеждат изключително видео срещи в продължение на няколко седмици. След като бъде прието решение, се открива писмена процедура за официално одобрение от всички държави-членки, която влиза в сила. Процесът може да продължи до края на седмицата, когато ще се проведе среща на върха на лидерите на ЕС, която също ще даде политическо одобрение. Миналата седмица вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Буяр Османи заяви, че ЕС е постигнал консенсус относно решението за започване на преговори със Скопие - безусловно и с искане за провеждане на първата междуправителствена конференция веднага след одобряването на рамката за преговори. Положителните новини от Брюксел, както каза Османи, идват след срещата на постоянните представители на ЕС (COREPER), където също беше обсъдено разширяването. Междувременно външният министър Никола Димитров заяви, че има големи перспективи и положителни сигнали от преобладаващото мнозинство от страните-членки на ЕС за позитивно решение за преговорите, но дебатът не е приключил и COREPER не е орган за вземане на политически решения. „След опита от 2018 и 2019 година сме длъжни да бъдем внимателни към народа и да чакаме работата да завърши изцяло преди да изпратим поздравите. Ситуацията изглежда страхотно, но работата в този процес не е завършена“, каза Димитров и добави, че ЕС би сгрешил много, ако изпрати сигнал, че е толкова затрупан от здравната криза, че не може да направи нищо.
Превод и редакция: Иван Христов

Принтирай    Оразмери текст   + -