Европа засилва мерките за борба с коронавируса

24 Март 2020 | 12:46 | 0
Европа засилва мерките за борба с коронавируса
Снимка: Pixabay

Великобритания също обяви национална карантина като последна мярка за борба с разпространението на коронавиурса. По-рано това беше обявено и във Франция, Испания, Италия и повечето други страни от Европейския съюз. В повечето страни правителствата наредиха на своите граждани да не напускат домовете си, освен ако не отиват да пазаруват, да работят или по медицински причини, като за нарушителите са предвидени глоби, които могат да достигнaт стотици евро. Затворени са повечето кафенета, заведения, клубове и обществени сгради в Европа, като това не включва единствено аптеките, бензиностанциите и хранителните магазини.
Това се случва на фона на глобалната пандемия от коронавируса, която вече се разпространи в 163 държави и територии по целия свят. Заразените по последни данни са повече от 382 хил. души, а жертвите на коронавиурса надвишават 16 500. Струва си да се отбележи, че истинският брой заразени вероятно е по-висок, тъй като в много страни се правят тестове за COVID-19 единствено при по-тежките случаи на заразата.
Френският премиер Едуар Филип обяви в понеделник вечерта, 23 март, още по-строги ограничителни мерки, които влизат в сила във вторник, за да забавят разпространението на новия коронавирус. Междувременно френската полиция евакуира и бежански лагер, близо до столицата Париж като мярка за борба със заразата, като мигрантите ще бъдат настанени в някои от затворените обществени сгради и хотели в града и предградията му.
В Камарата на общините на Великобритания пък беше прието ново извънредно законодателство, което ще даде правомощия на полицията да следи за изпълняването на мерките за карантина, а работниците ще могат да получават заплащане за болнични по-бързо. Очаква се законодателството да бъде прието и от Камарата на лордовете до 26 март.
Финансовите министри от страните-членки на Европейския съюз одобриха суспендирането на действието на европейските регулации за бюджетния дефицит. Така държавите от ЕС ще могат да вложат колкото е необходимо средства за подпомагане на компаниите, без да се притесняват от европейски санкции, свързани с над 3% натрупан бюджетен дефицит.
В САЩ Сенаторите дебатират предложение за отпускане на общо 3 трлн. долара в средства, с които да бъдат подпомогнати американците и бизнеса, засегнати от епидемията. Южна Корея пък удвои планирания икономически спасителен пакет до 100 трилиона вона (80 милиарда долара), за да спаси засегнатите от коронавируса компании и да осигури ликвидност на фона на кризата на фондовите и стоковите базари.

„Известия“: В Русия предвиждат до седем години затвор за нарушение на карантината
Държавната Дума (руският парламент) предложи наказание до седем години затвор или глоба до два милиона рубли ( 45 хиляди лева) за нарушаване на санитарно-епидемиологичните правила, става ясно от справка на уебсайта на парламента, цитирана от руския вестник “Известия“.

Милиони руснаци са изложени на риск поради COVID-19, лекарите ги съветват да се опитат да не напускат дома си
„За нарушаване на санитарно-епидемиологичните правила, довело до смърт на човек поради небрежност или свързано с умишленото създаване на заплаха от масови заболявания, се предлага глоба до 2 милиона рубли или в размер на заплата или друг доход за период от 4 до 5 години или забрана за заемане на определени длъжности или да се занимават с определени дейности от 3 до 5 години или лишаване от свобода до пет години “, се казва в публикацията.

В допълнение, за нарушаване на санитарните и епидемиологични правила, причинили смъртта на две или повече лица, се предлага наказание с лишаване от свобода до седем години.

Измененията, както бе отбелязано, ще бъдат обсъдени на заседание на 25 март.

Kathimerini: Гръцките фармацевтични компании ще произвеждат дезинфектанти с конфискуван алкохол
Гръцката фармацевтична индустрия започва масовото производство на антисептичен разтвор, за да покрие нарастващите нужди на националната здравна система на страната, бореща се с новия коронавирус, като използва големите количества конфискуван алкохол, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Компания производител на сапун може също да се включи в инициативата, като предоставя на разположение своите съоръжения за производство и бутилиране, но също така и бутилките с помпи, които също са дефицитни.

Недостигът в доставката на етанол е една от причините за големите дефицити, наблюдавани на пазара. Другата, разбира се, е скокът на търсенето и презапасяването от физически и юридически лица във връзка с епидемията.


ТАСС: В Русия с коронавирус са заразени 495 души
Броят на случаите на заразяване с коронаявирус в Русия достигна 495, а броят на оздравелите – 71, съобщи Оперативния щаб за предотвратяване и контрол на нова коронавирусна инфекция, цитиран от TACC.

"През изминалия ден в Русия са регистрирани 57 случая на коронавирусна инфекция в 14 региона", поясниха от Щаба, отбелязвайки, че броят на заразените в Москва е нараснал с 28 до 290.

От Щаба заявиха, че всички 57 нови случая са на граждани, влезли от чужбина. В Русия във вторник са отчетени по-малко нови случаи, отколкото в понеделник, когато бяха регистрирани 71 заразени. В същото време има повече пациенти, които са оздравели – 22, като в понеделник само един човек е бил изписан от болницата.

AFP: Френската полиция евакуира бежански лагер близо до Париж
Като превантивна мярка за борба с коронавируса френската полиция евакуира стотици мигранти от бежански лагер близо до Париж, в опит да предотврати разпространението на COVID-19 сред тях, предава AFP.

Мигрантите ще бъдат временно настанени в хотели и обществени сгради близо в Париж и предградията му.

Това беше обявено от ръководителят на парижката префектура Мишел Кадо, като по неговите думи евакуацията е започнала по-рано, а днес, на 23 март, е била завършена. Той твърди, че за момента е необходимо да бъдат намерени места, където да бъдат подслонени 500 мигранти. Те ще бъдат прегледани за симптоми за коронавируса, след което ще бъдат настанени.

La Repubblica: Броят на заразените в Италия може да е десет пъти по-голям от официалната цифра
Ръководителят на италианският департамент за гражданска защита Анджело Борели заяви, че реалният брой на заразените с коронавируса в страната може да не е 64 хиляди, а десет пъти повече. Той каза това в интервю за вестник La Repubblica.

"Предположението за съотношение (в Италия) на един потвърден случай с 10 неоткрити заразени е правдоподобно", заяви Борели.

Освен това според него е възможно след няколко дни броят на заразените в Италия да надвиши 81 хил. души, колкото са пациентите от COVID-19 в Китай - първоизточникът на епидемията.

В момента в Италия има почти 64 хил. заразени, от които малко над 6 хил. са починали от COVID-19, а почти 7,5 хиляди са се възстановили.

Worldometer: Над 382 хиляди са инфектираните с коронавирус по света, починалите са 16 565
Броят на инфектираните с новия коронавирус (Ковид-19) по целия свят надмина 382 хиляди. Според актуализирани данни на уебсайта на Worldometer, към обяд на 24 март, броят на смъртните случаи от Covid-19 е 16 655, а 102 411 са възстановени.

Общо са съобщени 382,019 случая на коронавирусна инфекция по целия свят.

Жертвите от коронавирус са 3 277 в континентален Китай, 4 в Хонконг, 6077 в Италия, 2311 в Испания, 1812 в Иран, 860 във Франция, 582 в САЩ, 335 в Обединеното кралство, 213 в Холандия, 123 - в Германия, 120 - в Южна Корея, 120 - в Швейцария, 88 - в Белгия, 50 - в Япония, 49 - в Индонезия, 37 - в Турция, 34 - в Бразилия, 33 - в Швеция, 33 - във Филипините , 24 в Канада и Дания, 23 в Португалия и Ирак, 21 в Австралия, 20 в Сан Марино, 19 в Египет, 18 в Еквадор, 17 в Алжир и Гърция, 15 в Малайзия , 10 всяка - в Норвегия и Индия.

В Люксембург, Австрия, Полша и Унгария по осем души починаха от смъртоносния вирус. Седем души починаха в Румъния, шест души в Ирландия, Пакистан и Панама. Петима души починаха в Перу, четирима в Ливан, Аржентина, Мароко, Буркина Фасо, Тайланд, Мексико и Албания.

Трима жители загинаха от вируса в България, Колумбия, Украйна, Доминиканската република, Тунис, Словения, Бангладеш, Сърбия.

Двама души загинаха от коронавирус в Тайван (КНР), Коста Рика, ОАЕ, Сингапур, Бахрейн, Пуерто Рико, Мавритания, Чили, Гана, Парагвай, Северна Македония и Демократична република Конго.

В Кюрасао, Куба, Гуам, Мартиника, Гваделупа, Ямайка и Каймановите острови, както и в Габон, Гватемала, Гайнан, Черна гора, Нигерия, Афганистан, Азербайджан, Молдова, Андора, Босна и Херцеговина, Литва, Хърватия, Русия, Израел, Чехия , Финландия, Исландия, гръцки Кипър, Зимбабве, Гамбия и Судан - по един.

През последните 24 часа най-голямо увеличение на броя на заразените е регистрирано в Италия, САЩ, Испания, Германия, Франция.

Новият вид коронавирус (Covid-19) бе открит за първи път на 12 декември 2019 г. в град Ухан, провинция Хубей в Китай и се разпространи в други градове и страни за кратък период от време. Световната здравна организация призна епидемията от коронавирус за пандемия.

Вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, може да се разпространи чрез кашлица, кихане, капчици слюнка или секреция от носа. Освен това има вероятност от заразяване чрез контакт.

Симптоми на заболяването: висока температура, болки в гърлото, кашлица, задух и диария. По-късно се развиват пневмония и бъбречна недостатъчност, които водят до смърт.

Euronews: Във Франция глобяват бездомници за това, че нарушават карантината
Френската полиция е глобила няколко бездомници за това, че са нарушили наредбите на правителството и не са се самоизолирали, предава Euronews.

Президентът Еманюел Макрон обяви по-рано национална карантина, като всички французи трябва да останат по домовете си доколкото е възможно и да излизат само, за да стигнат до работните си места и да пазаруват. Мерките бяха въведени за срок от поне 15 дни, като за нарушителите са предвидени глоби от 38 до 135 евро.

От тези мерки обаче са пострадали и множество бездомници, които няма къде да се самоизолират, според някои благотворителни организации. Те казват, че хората без жилища са изправени пред патова ситуация - те няма как да се самоизолират и нямат право да стоят по улиците.

"Искаме ясни съвети от местните власти, за да спрат незабавно тези санкции", заявиха от френската организация "Федерация за солидарност", която се бори за правата на хората без дом.

В близките дни се очаква в страната да бъдат отворени много центрове за самоизолация за бездомници, които са заразени с COVID-19, но нямат нужда от хоспитализация.

Властите в Лион обявиха, че глобите, наложени върху хора без жилища ще бъдат анулирани, тъй като "противоречат на инструкциите", според местния вестник Le Progres.

Reuters: Унгарците се запасяват с оръжия от страх, че пандемията може да доведе до безредици
Унгарците се запасяват с оръжия от страх, че пандемията от коронавируса може да доведе до безредици, предава Reuters.

Те масово купуват оръжия за самозащита в последните седмици, страхувайки се от безредици, ако пандемията от коронавируса доведе до сериозни дефицити на стоки от първа необходимост.

Правилата за притежание на оръжие в Източна Европа са затегнати, както е и в останалите страни от континента, но в региона търсенето на на оръжие въпреки това расте, заради страховете около вируса. Чешките производители на оръжия информираха по-рано, че собствениците на магазини са регистрирали голямо увеличение на осъществените продажби.

Все пак си струва да се отбележи, че хората купуват основно газови и въздушни оръжия, за които не се изисква разрешително.

"Продаваме пет пъти повече от нормалното през месец март", споделя Габор Вас, собственик на три оръжейни магазина в унгарската столица.

"Можем да продаваме 15 пъти повече, ако имахме повече оръжия с гумени куршуми, но те свършиха".

Той все пак предупреждава, че дори газовите пистолети и въздушните пушки могат да бъдат опасни.

"Хората съвсем са полудели. Те обират всичко, за което не се изисква разрешително. Газови пистолети, оръжия с гумени куршуми, дори неща като арбалети, които могат да причинят сериозни наранявания", казва още Вас.

В Унгария случаите на коронавируса са 167, седем от които фатални, но въпреки това премиерът Виктор Орбан по-рано предупреди, че истинският им брой вероятно е много по-висок.

Reuters: Южна Корея удвои икономическия пакет за коронавируса до 80 милиарда долара
Във вторник Южна Корея удвои планирания икономически спасителен пакет до 100 трилиона вона (80 милиарда долара), за да спаси засегнатите от коронавируса компании и да осигури ликвидност на фона на кризата на фондовите и стоковите базари, предава Reuters.

Пакетът включва 29,1 трилиона вона за малки и средни компании, докато други 20 трилиона ще бъдат използвани за закупуване на корпоративни облигации и търговски книжа на компании, изправени пред кредитна криза, заяви президентът Мун Дже-ин на спешна икономическа среща.

Съобщението следва подобни ходове на правителствата и централните банки в световен мащаб, тъй като световната икономика се разпада под тежестта на националните ограничителни мерки. В понеделник Федералният резерв на САЩ с драстичен ход обеща да върне закупуването на корпоративни облигации и да купи неограничени количества облигации на Министерството на финансите, за да осигури потоци на кредити към корпорации и местни власти.

„Ще направим така, че компаниите да не фалират от сътресенията, предизвикани от COVID-19. Нормалните, конкурентни компании никога няма да бъдат затворени само заради временна липса на ликвидност“, каза Мун на среща с ръководителите на финансите и гуверньора на Банката на Корея Ли Ю-юол.

Като част от спасителния пакет Комисията за финансови услуги обяви механизми с капитал 10,7 трилиона вона, създадени за стабилизиране на фондовите пазари. Тя ще започне също така закупуване на облигации през април, което ще бъде финансирано от 84 институции, включително Банката на Корея, търговските банки и застрахователите.

Южнокорейските компании се надпреварват да осигурят спасителни линии, тъй като самоизолацията в цялата страна удари ресторанти, авиокомпании, хотели и развлекателната индустрия в четвъртата по големина икономика в Азия.

Инвеститорите се освобождават от своите запаси от стоки, акции и по-рискови облигации, което води до ограничения за финансиране на компаниите.

ТАСС: Външните министри от Г-7 ще обсъдят в сряда коронавируса, КНДР, Иран и Близкия Изток
Министрите на външните работи на страните от Г-7 на 25 март, сряда, за първи път ще проведат преговори във формат видеоконференция във връзка със ситуацията около разпространението на коронавируса по света. Това съобщи във вторник на пресконференция в Токио външният министър на Япония Тосимицу Мотеги, цитиран от ТАСС.

„Утре в 20:00 японско време (13:00 българско) ще започнат преговори на министрите на външните работи от Г-7. За първи път те ще се проведат във видеоформат. В тази тежка ситуация, когато по света се разпространява коронавирус, ние не можем да се съберем физически“, заяви той.

„Освен ситуацията с коронавируса, ще обсъдим актуалните международни проблеми, включително Северна Корея, Иран и обстановката в Близкия Изток“, добави министърът.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че заради коронавируса, той ще отмени юнската среща на лидерите на Г-7 в резиденцията си в Кемп Дейвид и вместо това ще проведе среща на върха чрез видеоконференция. САЩ председателства Г-7 тази година.

New Europe: Унгарският парламент ще обсъди възможността Орбан да управлява с укази
В Унгарския парламент ще бъде обсъдена възможността за приемането на временен закон, съгласно който премиерът Виктор Орбан да получи допълнителни правомощия и да управлява с укази по време на извънредното положение, обявено в страната, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

"Законът за защита от коронавируса", предложен от министъра на правосъдието Джудит Варга на 20 март цели да удължи извънредното положение в Унгария заради епидемията от COVID-19 до края на 2020 г. и да направи по-тежки санкциите за всички, които нарушават карантината. В него се предвижда затвор за хората, които разпространяват дезинформация и пречат на "защитата" на обществото от вируса.

Също така съгласно новото законодателство няма да е възможно да се провеждат предсрочни избори, а вече насрочените такива ще бъдат отменени. Същото важи за инициирането на референдуми.

"В такова извънредно положение, правителството (...), за да гарантира сигурността и живота на унгарските граждани, ще може да отменя някои закони, да се отклонява от регулациите и да прилага допълнителни извънредни мерки с укази", се казва в предложението.

То предизвика множество критики от страна на някои евродепутати и унгарски народни представители, които се противопоставиха на предложението с аргумента, че то би предоставило твърде много правомощия на Виктор Орбан, който ще може да удължава извънредното положение произволно. За да може да бъде приет подобен закон, той трябва да бъде одобрен от почти целия унгарски парламент, а повечето опозиционни партии му се противопоставиха в сегашния му вариант.

"Виктор Орбан не трябва да получава картбланш допълнително да си присвоява правомощия и да отнема правата на гражданите", заяви Гуендолин Делбос-Корфилд, евродепутат от "Зелената партия".

Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович подчерта, че не бива да се стига до радикалности дори по време на извънредно положение.

AFP: Китайската провинция Хубей отменя ограниченията за пътуване
Китайската централна провинция Хубей, където за първи път се появи Ковид-19 в края на миналата година, ще отмени ограниченията за пътуване на гражданите след два месеца тотална карантина, предава AFP, като се позовава на изявление на местните власти.

Здравите граждани ще могат да пътуват извън провинцията от вторник в полунощ, докато Ухан, центърът на епидемията, ще вдигне ограниченията на 8 април.

London Evening Standard: Великобритания обяви пълна карантина за 3 седмици
Борис Джонсън обяви, че въвежда пълна забрана за несъществено излизане на територията на Великобритания за следващите три седмици в поредния опит на правителството да забави разпространението на коронавируса, пише London Evening Standard.

Премиерът заяви, че от този момент хората ще могат да излизат от домовете си само за много ограничени цели и че полицията ще има правомощията да налага последните рестрикции.

В обръщение към нацията Джонсън обяви „извънредно положение“ и каза:

Хората трябва да стоят у дома, с изключение на пазаруването на стоки от първа необходимост, с упражнения, но само веднъж на ден, всяка медицинска нужда и пътуване до работа, но само ако е от съществено значение.

Магазини, които продават несъществени стоки, също ще бъдат затворени, а публичните събирания на повече от двама души, които не живеят заедно, са забранени.

Трябва да се затворят и други обекти, включително библиотеки, детски площадки, спортни зали и места за поклонение.

Погребенията все още могат да продължат напред, но сватбите са забранени, както и кръщенетата и други церемонии.

Парковете ще останат отворени за упражнения, но събиранията ще бъдат разпръснати, като на полицията ще бъде предоставено правомощието да влязат и да приложат новите мерки.

В своето телевизионно изявление от Даунинг Стрийт г-н Джонсън заяви, че полицейските сили ще имат правомощията да налагат новите мерки, включително чрез налагане на глоби и разпръскване на събирания.

Според последните данни на Worldometer, в момента във Великобритания има 6650 заразени с коронавирус, 335 смъртни случая от заразата и 3507 излекувани.

Politico: Франция въведе още по-строги мерки за ограничение на хората в домовете им
Френският премиер Едуар Филип обяви в понеделник вечерта още по-строги ограничителни мерки, които влизат в сила във вторник, за да забавят разпространението на новия коронавирус, пише Politico.

„Извеждането на децата ви или излизането на тренировка трябва да се извършва в радиус от един километър от къщата, за максимум един час и самостоятелно и веднъж на ден. [Разрешенията] ще трябва да бъдат датирани и да показват времето на излизането“, каза Филип в интервю за френската телевизия.

Френският президент Еманюел Макрон обяви национална карантина за поне 15 дни миналата седмица като част от усилията на страната за борба с вируса. Сега във Франция има близо 20 хиляди потвърдени заразявания с над 800 смъртни случая, като най-засегнати са Парижкият регион и източният регион Елзас.

Хората все още имат право да напускат домовете си, за да купуват хранителни стоки или лекарства, да ходят на преглед при лекар, да работят индивидуално или да се грижат за деца или възрастни роднини, но с повече ограничения.

Филип също намекна за удължаване на срока на мерките, като заяви, че това може да продължи „няколко седмици“ и обяви нови рестрикции за избягване на събирания.

„Решихме да затворим пазарите на открито ... но префектите ще могат да се откажат от правилото въз основа на съветите на местния кмет, защото знаем, че в някои малки села пазарът на открито е най-добрият начин и единственият понякога жителите да получават прясна продукция и ние също трябва да мислим за фермерите, които хранят Франция и те трябва да могат да продават продукцията си в добри условия“, каза още министър-председателят.

Досега пазарите на открито все още бяха разрешени, с местни ограничения.

Излизания за търсене на медицинска помощ също са ограничени до „спешна помощ или среща с лекар или отиване в спешното отделение“ в допълнение към грижата за хронични заболявания като диабет.

Глобите също ще бъдат увеличени до 1500 евро за повторни нарушители.

Освен ограничителните мерки, френското правителство съобщи за разширение на клиничните изпитания, изпробващи употребата на лекарството хлорохин за лечение на Covid-19, каза Филип, но предупреди, че все още не се предвижда разрешение за продажбата му.

La Vanguardia: Предава ли се коронавирусът чрез храната?
Испански диетолози твърдят, че в храната действително се съдържат различни бактерии, гъбички и дрожди, способни да предизвикат токсични инфекции, но самите продукти не могат „да се заразят“ с Ковид-19, пише испанското издание La Vanguardia.

Възможно ли е да се предотврати заразяване със специална диета?
МАРКОС ОЛИВАРЕС

Да, обаче, всичко не е така, както си го представяме. Когато говорим за превенция на инфекции и различни заболявания, много хора смятат, че ще говорим за специална диета или някакви специфични хранителни продукти, които ще защитят организма.

В случай на вирусни инфекции, пациентът трябва да предотврати недохранване и липса на основни хранителни вещества в организма, тъй като без тях нормалното функциониране на имунната система е невъзможно. За вече болните хора, правилното хранене наистина може да има положителен ефект - те се възстановяват по-бързо.

Но не трябва да забравяме, че е необходимо всички да се хранят правилно, не само за пациенти с вирусни инфекции: при добро хранене симптомите ще се развиват по-бавно и тялото ще реагира по-добре на лекарствата. Особено важно е пациентите в сериозно състояние да контролират диетата. Но след това отново настоявам, че доброто хранене не е само за респираторни инфекции, но и за всяка друга болест.

2. Коронавирусът се предава ли чрез храната?
ЛУИС КОРТИХО

Към днешна дата нямаме данни, потвърждаващи тази информация. Вирусът може да се развие при животни и хора, но не и в храната. Всъщност бактерии, гъбички и дрожди могат да се образуват в храната и да предизвикат токсични инфекции, но самите продукти не могат да бъдат „заразени“ с вируса Covid-19.

По този начин храната може да действа само като носител на болестта, като всеки друг предмет, например шал, кухненски прибори, дрехи и т.н.

3. Има ли продукти, които могат да защитят организма от инфекция?
САРА БОШ

Резултатите от нашето изследване все още не са окончателни. Трудно е да присвоим превантивни и терапевтични свойства на всеки един хранителен продукт от цялата храна, която използваме. За да се засили защитната функция на тялото обаче си струва да обърнете внимание на някои продукти.

Въпросът не е, че лимоните и портокалите ни предпазват от инфекции, а фактът, че липсата на плодове, зеленчуци и микроелементи в диетата може да отслаби организма и да улесни проникването на инфекции.

През последните дни се препоръчва да пием вода с лимон, чай с джинджифил, да ядем червени боровинки и домати. Няма никаква вреда в тези продукти, обаче, не трябва да очаквате чудотворен ефект от тях. Всички те няма да окажат никакъв ефект върху тялото ви, ако не спазвате балансирана диета.

4. Каква диета трябва да се спазва в настоящата ситуация?
ГАБРИЕЛА ЛУС

Необходимо е да се придържаме към диета, която ни позволява да се храним правилно при необичайни за нас условия. Обичайната ни диета не е адаптирана към текущите енергийни нужди на организма. Сега основно водим заседнал начин на живот, така че храната трябва да е по-малко калорична. Като цяло бих препоръчал да ядете повече плодове и зеленчуци и да намалите консумацията на вредна храна. Специално обръщам вашето внимание на отхвърлянето на вредна храна, защото в следващите дни изкушението да си угодите с този вид продукти ще се увеличи.

Необходимо е също така да поддържаме хидробаланса на организма и да избягваме употребата на алкохол, който може да повлияе неблагоприятно върху функционирането на имунната ни система. Всички ние сега сме принудени да стоим вкъщи, затова ви съветваме да се възползвате от тази ситуация: спортувайте и се опитайте да разнообразите диетата си с помощта на рецепти за здравословни ястия.

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич се срещна с Додик и обеща на Република Сръбска медицинска помощ
Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна в понеделник с лидера на босненските сърби Милорад Додик, с когото е разговарял за помощта, която Белград може да изпрати на Република Сръбска под формата на медицински материали и оборудване за борба с коронавируса, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

Вучич и Додик се срещнаха във вилата „Бокелка“ в Белград и в съответствие с мерките за защита от вируси двамата се поздравиха взаимно с лакти, както и техните сътрудници, а също така носеха маски.

„Сърбия подпомага Република Сръбска с лекарства, предпазни средства и жизненоважни клинични машини. Ще осигурим подкрепа за храните и всички други материали в Босна и Херцеговина като цяло“, се казва в Instagram профила на сръбския президент.

Додик заяви по-рано, че президентът на Сърбия е обявил, че ще пренасочи част от пакета за помощ от Китай към БиХ. По неговите думи от събота, членът на Президиума н БиХ е отишъл в Сърбия, защото Босна се нуждае от респиратори, маски, ръкавици, гащеризони за здравните работници, въпреки че в момента има достатъчно.

"Трябва да укрепим регионалните респираторни болници и службата за тестване, за да отворим центровете в Биелина, Добой, Фоча, Източно Сараево, тъй като в момента се тества само в Баня Лука“, каза Додик.


Kyodo: Извънредна пресконференция на лидерите на Г-20 ще се състои на 26 март
Извънредна среща на върха на Г-20 за ситуацията около разпространението на Ковид-19 по света трябва да се състои на 26 март под формата на видеоконференция, съобщава във вторник агенция Kyodo, като се позовава на източници от японското правителство.

К Конкретното време на конференцията се съгласува. Според японското време се очаква да се проведе вечерта (следобед в Европа).

На 18 март Саудитска агенция за пресата (SAP) обяви, че Рияд планира да свика извънредна среща на върха на Г-20 във виртуален формат, за да обсъди ситуацията с коронавируса. През тази година Рияд председателства Г-20 и традиционната ежегодна среща на върха на организацията е планирана за ноември в Кралството.

Kathimerini: Близо 700 заразени с Ковид-19 в Гърция
Атина. Гръцките здравни власти съобщиха за 71 нови случая на заразяване с коронавирус в страната в понеделник, с което общият брой на инфектираните става 695, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

На ежедневната си пресконференция, говорителят на Министерството на здравеопазването Сотирис Циодрас потвърди информацията от по-рано, че смъртните случаи в страната вече са 17, че лекуваните от коронавируса в болниците вече са 114 души, като 35 от тях са в критично състояние.

По неговите думи, 74% от интубираните имат придружаващи здравословни проблеми.

Циодрас каза също, че въз основа на епидемиологичните данни властите изчисляват, че около 8 000 до 10 000 души всъщност са били заразени в Гърция от коронавирус.

AFP: Броят на смъртните случаи от коронавируса по света надмина 15 хиляди
Смъртните случаи от пандемията на коронавирус са над 15 000 по целия свят, според данните на AFP към 13 часа в понеделник.

Общо са регистрирани 15 189 фатални изхода от болестта, като повечето от тях са в Европа – 9197.

Италия е най-силно засегнатата страна с 5 476 смъртни случая, следвана от Китай, където вирусът се появи за пръв път миналата година с 3270, и Испания с 2 182.

С общо 1395 нови смъртни случаи, отчетени през последните 24 часа от 172 288 официално декларирани случаи, Европа вече е континентът, където вирусът се разпространява най-бързо.

Foreign Policy: Залез на САЩ и възход на национализма: 12 експерти посочиха как ще изглежда светът след коронавируса
Както в случая с падането на Берлинската стена или краха на Lehman Brothers, пандемията на коронавирусът разтърси самата основа на световната система, което доведе до множество последствия, които едва сега започваме да осъзнаваме. Едно обаче е сигурно: коронавирусът не само промени живота, внесе хаос на пазара и показа реалното ниво на компетентност (или липса на такава) на правителствата, но и в бъдеще ще доведе до тектонични промени на световната сцена.

За да разбере посоката на това движение, авторитетното американско списание Foreign Policy интервюира 12 водещи мислители от цял свят, които изразиха своите прогнози за световния ред след пандемията.

Светът ще стане по-малко отворен, проспериращ и свободен
(Стивън Уолт, професор по международни отношения в Харвардския университет)

Пандемията ще укрепи държавите и ще засили националистическите настроения. Всички видове правителства ще предприемат спешни мерки за борба с кризата и много от тях няма да искат да се разделят с новите правомощия след края на кризата.

Освен това COVID-19 ще ускори прехода на властта и влиянието от Запад на Изток. Южна Корея и Сингапур реагираха образцово на коронавируса, докато Китай допусна грешки само в ранните етапи. Реакцията на пандемията в Европа и Америка в сравнение с тях се оказа бавна и лошо замислена, което допълнително замърси блестящата аура на западната „марка“.

Това, което няма да се промени, е конфликтната същност на световната политика. Предишните световни болести не се превърнаха в пролог на нова ера на глобално сътрудничество. Коронавирусът не е изключение. Според професора ще станем свидетели на по-нататъшно отклонение от хиперглобализацията, тъй като гражданите търсят защита, преди всичко, от националните правителства.

„Накратко, COVID-19 ще доведе до не толкова отворен, по-малко проспериращ и по-малко свободен свят. Този резултат не е бил предначертан, но комбинацията от смъртоносен вирус, неправилно планиране и некомпетентно управление тласнаха човечеството по нов и тревожен път“, обобщи Уолт.

Краят на глобализацията, каквато я познаваме
(Робин Нибълт, директор на Кралския институт за международни отношения)

„Коронавирусната пандемия може да бъде сламата, която ще пречупи гръбнака на камила на икономическата глобализация“, каза той. Нарастващата сила на Китай вече убеди американските политически елити, че те трябва да откажат на Пекин достъп до високи технологии. Сега COVID-19 склонява правителствата, компаниите и обществата да бъдат готови да работят в условия на продължителна икономическа самоизолация.

В този контекст е твърде малко вероятно светът да се върне към идеята за взаимноизгодна глобализация, която определи лицето на началото на XXI век. Без стимул да защитава постиженията на глобалната икономическа интеграция, архитектурата на глобалното икономическо регулиране, създадена през XX век, бързо се влошава. За да се запази международното сътрудничество и да се отхвърли откритата политическа конкуренция от политическите лидери, ще е необходима невероятна самодисциплина, смята експертът.
Китаецентрична глобализация
(Кишор Махбубани, заслужил научен сътрудник на Националния университет на Сингапур)

Пандемията на COVID-19 няма да доведе до фундаментални промени в развитието на глобалната икономика. Коронавирусът само ще ускори вече възникващата тенденция: преминаване от ориентирана към американците глобализация към китаецентрична.

Махбубани подчертава, че американското население е загубило вяра в глобализацията и международната търговия - което не може да се каже за Китай. Това е така, защото китайските лидери не са забравили столетията унижения, които са резултат от благодушието на Пекин и неговите безполезни опити да се изолира от външния свят. Нещо повече, последните няколко десетилетия на икономическото развитие са резултат от глобализацията.

САЩ са на кръстопът. Ако основната им цел е да поддържат световно лидерство, тогава Вашингтон ще трябва да влезе в безкомпромисна геополитическа конфронтация с Китай на всички фронтове. Ако обаче САЩ се стремят да подобрят благосъстоянието на американците - чието социално положение се е влошило - тогава той трябва да си сътрудничи с Пекин. По-мъдър избор, според учения, би било сътрудничеството, но предвид политическата неприязън на САЩ към Китай този вариант може да не надделее.

Демокрациите изпълзяват от черупките си
(Джон Икенбъри, професор по политически науки и международни отношения в Принстънския университет)

В краткосрочен план кризата ще подтикне всички лагери на Запад да обсъдят стратегии. Националисти и антиглобалисти, китайски ястреби и дори либерални интернационалисти, всички те ще видят нови доказателства за правилността на своите възгледи. Предвид икономическите щети и социалния срив е малко вероятно да се случи нещо различно от движение към национализъм и съперничество на великите сили.

Както обаче през 30-те и 40-те години на миналия век може да се появи противоположно течение на суровия интернационализъм, подобно на това, което олицетворява Франклин Делано Рузвелт. ФДР и други интернационалисти създадоха следвоенния ред, който реорганизира отворената система с помощта на нови форми на защита и взаимозависимост. САЩ вече не можеха да се заключат в рамките на своите граници; те трябваше да действат в рамките на отворен световен ред, който изискваше създаването на глобална инфраструктура за многостранно сътрудничество.

Така САЩ и други западни демокрации могат да преминат през една и съща верига от реакции, катализаторът на които ще бъде чувството на уязвимост. „Реакцията може първоначално да придобие националистически характер, но в дългосрочен план демокрациите ще изпълзят от черупките си, за да намерят нов вид прагматичен и отбранителен интернационализъм“, заяви професорът.

По-малко печалба, повече стабилност
(Шанън О'Нийл, старши сътрудник на Съвета по външни отношения)

COVID-19 подкопава базовите устои на световното производство. Компаниите ще трябва да преосмислят интегрираните вериги за доставки, включващи множество страни. Глобалните вериги за доставки вече са били под икономически натиск, причинен от нарастващите китайски разходи за труд, търговските войни на Доналд Тръмп и напредъка в робототехниката и автоматизацията. Коронавирусът прекъсна много икономически връзки: затварянето на фабрики в засегнати райони остави производителите и техните доставчици без храна или доставки.

От друга страна, пандемията ще принуди компаниите да се грижат повече за произхода на своите продукти, което ще доведе до промяна на ефективната икономика към прекомерна. Също така ще станем свидетели на правителствена намеса и стратегическо складиране. „Доходността ще спадне, но логистичната стабилност трябва да се увеличи“, смята О’Нийл.

Пандемията може да е за добро
(Шивсханкар Менон, бивш съветник по националната сигурност на индийския премиер)

Засега ситуацията е в ранен стадий, но вече са очевидни три неща. Първо, пандемията на коронавируса ще промени политиката. В момент на криза цялото общество, дори либертарианците – се обръщат към правителствата. Въпреки това опитът говори, че авторитаристите и популистите не се справят по-добре с епидемията от демократите.

Второ, все още не е дошъл краят на взаимосвързания свят. „Самата пандемия е доказателство за нашата взаимосвързаност“, подчертава експертът. Заедно с това всички вече са започнали да се затварят в себе си, да търсят автономия и да се опитват да вземат контрола над собствената си съдба в свои ръце. Преминаваме към по-беден, по-зъл и по-малък свят.

Има обаче и обнадеждаващи знаци. Например, Индия свика конференция с участието на всички южноазиатски лидери, за да изработи общ отговор на пандемията. Ако пандемията ни принуди да признаем, че многостранното сътрудничество е в нашите интереси, то това ще служи на доброто.

САЩ ще имат нужда от нова стратегия
(Джоузеф Найе, професор от Харвардския университет)

През 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нова стратегия за национална сигурност с акцент върху съперничеството на големите сили. COVID-19 обаче показа, че тя не отговаря на реалността. „Дори ако САЩ възтържествуват като велика сила, те няма да успеят да се защитят сами“, подчертава Най.

Когато става дума за транснационални заплахи като коронавируса или глобално затопляне, американската сила не може да бъде поставена над други страни. Ключът към успеха се крие в разбирането на значението на споделянето на властта с партньорите. Всяка държава поставя своите национални интереси над всичко друго: единственият въпрос е доколко широко или тясно са определени тези интереси. „COVID-19 показа, че не сме в състояние да адаптираме стратегията си към този нов свят“, смята професорът.

Победителите пишат история на COVID-19
(Джон Алън, президент на института Брукингс и пенсиониран генерал от морската пехота на САЩ)

Както винаги историята ще бъде написана от „победителите” на коронавируса. Всяка държава и всеки отделен член на обществото са изправени пред последствията от тази криза. Следователно онези страни, които оцелеят от пандемията, ще обявят „победа“ над онези страни, където последствията са по-пагубни. За някои това ще бъде голям и безусловен триумф на демокрацията, многостранността и общественото здраве. За други демонстрация на „достойнствата“ на авторитарното управление.

Както и да е, тази криза ще промени международната структура на властта. COVID-19 ще продължи да подкопава икономическата активност и да стимулира напрежението между държавите. В дългосрочен план една пандемия вероятно ще намали производствения потенциал на световната икономика. Рисковете са особено големи за развиващите се страни и държави с голям брой уязвими работни места. Международната система от своя страна ще бъде под огромен натиск, което ще доведе до нестабилност и конфликти вътре и между страните.

Нов етап в световния капитализъм
(Лори Гарет, лауреат на наградата Пулицър)

Фундаменталният шок на световната финансова и икономическа система е констатация на факта, че световните вериги на доставки и дистрибуция на стоки са дълбоко уязвими и могат да бъдат нарушени. Следователно, коронавирусната пандемия не само ще доведе до дългосрочни икономически последици, но и до по-фундаментални промени.

Глобализацията позволи на компаниите да делегират производството на подизпълнители по целия свят и да доставят продукти на пазарите по схема за незабавни доставки, спестявайки разходи за съхранение. Продуктите, които се задържат по рафтовете повече от няколко дни, се считат за показател за неефективност на пазара. Както се вижда в COVID-19, патогените заразяват не само хората, но и цялата тази система на непрекъснато снабдяване.

Предвид мащаба на финансовите загуби, компаниите ще излязат от пандемията с чувство на дълбоко недоверие към подобен модел. Резултатът ще бъде преход към нов етап на световния капитализъм, в който веригите за доставки ще бъдат по-близо до дома и ще бъдат защитени от бъдещи смущения. Подобна стратегия може да намали печалбите на компанията в краткосрочен план, но ще направи цялата система по-стабилна.

Ще има повече развалени държави (failed states)
(Ричард Хаас, председател на Съвета по външни отношения)

Поне в продължение на няколко години повечето държави ще се оттеглят в себе си, съсредоточавайки се върху вътрешни, а не външни проблеми и опитвайки се да постигнат самодостатъчност. Много страни ще изпитат трудности с икономическото възстановяване, а държавите на ръба на срива ще станат по-често явление.

Освен това вероятно кризата ще допринесе за влошаване на отношенията между САЩ и Китай и за отслабване на европейската интеграция. Що се отнася до положителните последици, вероятно ще има известно укрепване на глобалната здравна система.

САЩ се провалиха в теста за лидерство
(Кори Шейк, заместник-директор на Международния институт за стратегически изследвания)

„Съединените щати вече няма да се считат за международен лидер, защото тяхното правителство демонстрира своя тесногръден егоизъм и бездарно упорство“, счита той. Последиците от тази криза могат да бъдат значително смекчени, ако международните организации предоставят повече информация в по-кратки срокове, което би позволило на правителствата да се подготвят за бурята. Точно това биха могли да направят САЩ, показвайки на целия свят, че макар егоизмът да ги управлява, те живеят не само за себе си. „Вашингтон се провали в теста за лидерство и това няма да е от полза за света“, подчертава Шейк.

Силата на човешкия дух е навсякъде
(Николас Бърнс, бивш заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси)

Пандемията на COVID-19 е най-голямата глобална криза на този век. Нейният обхват и значение са огромни. Финансовата и икономическа криза може да засенчат Голямата рецесия през 2008-2009 г.

В момента международното сътрудничество, за съжаление, е далеч от идеалното. Ако Съединените щати и Китай не могат да се откажат от изкушението да хвърлят обвинения за това, кой наистина е виновен за кризата и да дадат пример за поведение, нивото на доверие към тях може сериозно да намалее.

Независимо от това, във всяка страна има много примери за силата на човешкия дух - лекари, медицински сестри, политически лидери и обикновени граждани, които демонстрират постоянство, ефективност и способност да повеждат хората. Това дава основание да се надяваме, че хората по света ще могат да се справят с това невероятно предизвикателство, обобщава Бърнс.

Гърция въвежда ограничения за влизане на чужди граждани без ясна цел на пътуването
Гърция въвежда ограничения за влизане на чужди граждани без ясна цел на пътуването. Товса съобщи говорителят на ГД „Гранична полиция“ Лора Любенова.

По информация на гръцките гранични власти, на българо-гръцките гранични пунктове за влизане в Република Гърция няма да се допускат чужди граждани без ясна цел на пътуването. Ще се пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за товарни автомобили. Трафикът на камиони на ГКПП „Кулата“, ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Илинден“ е нормален.

На границата с Република Турция на ГКПП „Капитан Андреево“ и на ГКПП „Лесово“ трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили. От 19.03.2020 г. за влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Български граждани се пропускат на влизане в България на трите гранични пункта с Турция. Република Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови в епидемиологично отношение страни. Засега не е преустановено преминаването на българските товарни автомобили.

На границата с Република Сърбия на ГКПП „Калотина“ и ГКПП „Връшка чука“ трафикът е нормален за товарни автомобили. По информация от сръбските гранични власти, на двата пункта се преустановява пропускането на всички пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки. Ще се пропускат само хуманитарни и товарни камиони, които ще бъдат конвоирани на тяхна територия. Преустановeно е преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП „Олтоманци“, ГКПП „Стразимировци“ и ГКПП „Брегово“.

На границата с Република Северна Македония на ГКПП „Гюешево“ трафикът е нормален. На влизане в Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП „Гюешево“. На излизане от Северна Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП „Гюешево“ – ГКПП „Деве баир“. Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с Република Северна Македония в двете посоки.

На границата с Румъния на ГКПП „Дунав мост“ и ГКПП „Дунав мост 2“ трафикът е интензивен. На ГКПП „Дуранкулак, ГКПП „Силистра“ и ГКПП „Оряхово“ трафикът е нормален. От 14.03.2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни.

Kathimerini: Гърция спря всички пътувания от Турция и Великобритания заради коронавируса
Министерството на здравеопазването на Гърция обяви в понеделник, че страната суспендира всички връзки с Турция и Великобритания като част от мерките за ограничение на разпространението на коронавируса, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Решението бе обявено в Държавен вестник в неделя вечерта и влиза в сила от 6 сутринта в понеделник до 15:00 на 15 април.

Това се случва на фона на съобщенията, че правителството планира да спре всички международни полети през следващите няколко дни, веднага щом всички гърци се завърнат от чужбина.

AFP: Повече от 1 милиард души по света са под карантина
Повече от един милиард души под света в повече от 50 държави и територии трябва да си седят у дома, докато правителствата се борят с пандемията от коронавируса, показват данните на AFP от понеделник.

Някои страни като Франция, Италия и Аржентина наложиха задължителни мерки за блокиране, докато други, като Иран и Великобритания, издадоха препоръки за пребиваване у дома, за да спрат разпространението на вируса.

Politico: Германия забрани събирането на повече от двама души на едно място, за да забави коронавируса
Германия засилва мерките за контрола и разпространението на новия коронавирус, като забранява събирането на повече от двама души на открити пространства, ако не са от едно домакинство и нарежда на „несъществения“ бизнес да спре дейността си, пише Politico.

В изказване след среща с премиерите на германските провинции, канцлерът Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че новите ограничения не са желани, но са необходими. „Никой от нас не е искал да наложи на хората такива ограничения“, заяви Меркел.

Новите разпоредби, най-строгите в историята на съвременна Германия, ще продължат най-малко две седмици и означават, че ресторанти, фризьорски салони, салони за масажи и други несъществени търговски обекти трябва да затворят. Мерките не стигат до въвеждане на полицейски час.

Меркел също предупреди за последствия, ако хората нарушат новите мерки, но не уточни какво би довело до това. „Това не са препоръки, а правила“, каза тя.

Новият регламент гласи: „Прекарването на време в обществено пространство е позволено само самостоятелно, с друг човек, който не живее в домакинството или с членове на вашето собствено домакинство“. Когато са на публично място, хората трябва да стоят на разстояние поне 1,5 метра, каза Меркел.


Някои провинции, включително Бавария на юг, вече са приложили собствени мерки за блокиране.

Германия вече предприе стъпки, за да се опита да намали разпространението на COVID-19 чрез разширяване на граничния контрол спрямо пътуващите от ЕС и спиране на различни аспекти на обществения живот.

В сряда Меркел се обърна към нацията с искане за солидарност и край на запасите. Тя също така призова жителите да приемат временни рестрикции за начина им на живот, за да ограничат разпространението на вируса.

AFP: Британското правителство национализира железопътния транспорт за най-малко 6 месеца заради коронавируса
Британското правителство национализира железопътните превози в понеделник, като обясни, че прави това, за да гарантира, че те ще продължат да функционират на фона на пандемията от новия коронавирус, предава AFP.

От транспортното министерство на страната уточняват, че суспендират всички договори с частни оператори, поемайки „всички приходи и разходи“ за най-малко 6 месеца.

Броят на влаковете във Великобритания се съкращава в понеделник заради намалелия брой пътници на фона на призива на правителството да се избягват несъществени пътувания, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Правителството актуализира този съвет късно в неделя, предупреждавайки хората да не пътуват до „втори домове, лагери, паркове за каравани“, независимо дали за почивка или за да се изолират.

Мярката се налага заради възникналите спорове дали хората трябва да се събират в селските райони и плажовете, както направиха през почивните дни, пренебрегвайки съветите да се държат на разстояние от другите хора.

Няколко политици призовават премиера Борис Джонсън да наложи по-строги мерки, за да принуди хората да се съобразяват.

Здравният министър Мат Ханкок каза в понеделник, че поведението на някои хора е "много егоистично", предупреждавайки ги да се държат на разстояние два метра.

"Готови сме, ако трябва, да предприемем повече действия", каза той пред радио BBC.

Депутатите на дебат в понеделник предложиха спешно законодателство, за да се даде възможност на полицаите и имиграционните служители да увеличат правомощията си, за да принудят хората да се изолират.

Reuters: Броят на заразените в Германия вече е 22 672 души, 86 човека са починали
Броят на потвърдените случаи на Ковид-19 в Германия се е увеличил до 22 672 души, а 86 човека са починали от болестта, показват данните на Института Роберт Кох (ИРК) в понеделник, предава Reuters.

Това е с 4062 заразявания и 31 смъртни случая повече от неделя, когато те са били съответно 18 610 и 55. ИРК предупреждава, че истинският брой на инфектираните е значително по-голям, тъй като здравните власти по места не са провели достатъчен брой тестове.

ТАСС: Броят на заразените с коронавирус в Русия нарасна до 438
Руският премиер Михаил Мишустин заяви, че през изминалия ден броят на случаите на коронавирусна инфекция в Русия се е увеличил до 438, предава ТАСС.

„В Русия ситуацията не се развива толкова рязко, както в други, особено в европейските страни. 71 случая бяха регистрирани за деня и 17 души се възстановиха, общо 438 случая“, каза той на среща с вицепремиерите.

Мишустин отбеляза, че ситуацията с разпространението на коронавируса по света остава трудна, броят на инфекциите към 22 март е 376 хиляди души.

„Тя [ситуацията] остава сложна по света. Броят на случаите в света сутринта на 22 март достигна 376 хиляди. Ако вземем последните два дни, то увеличението е с 50 хиляди души“, каза Мишустин на среща с вицепремиерите.

Kathimerini: Външните министри от ЕС ще обсъдят репатрирането на блокираните туристи
Министрите на външните работи от ЕС в понеделник ще обсъдят във формат на видеоконференция, продължаващите усилия за репатриране на стотиците хиляди европейски граждани, които се оказаха блокирани по света заради избухването на пандемията от коронавируса, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

По време на дискусията, която трябва да започне в 12 часа българско време, министрите трябва да обсъдят и геополитическите последствия от Ковид-19.

Усилията за забавяне на разпространението на вируса засенчиха други дипломатически инициативи, включително тези, свързани с кризите в Сирия и Либия.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, подчерта, че в момента приоритетът е борбата срещу пандемията.

Шиндзо Абе: Възможно е отлагане на Oлимпиадата
Вариантът да се отложи провеждането на летните олимпийски игри в Токио е възможен, ако не е възможно съревнованието да се проведе в нормалния си формат. Това заяви в понеделник премиерът на Японоя Шиндзо Абе в хода на изказване в японския парламент, предава ТАСС.

„(Позицията на Международния олимпийски комитет (МОК)) съответства на курса на провеждане (на Олимпиадата) в пълен формат, за което говорих. Ако това бъде невъзможно, то ще трябва да се вземе решение за отлагане, изхождайки от това, че на първо място трябва да мислим за спортистите“, заяви той.

Абе също подчерта, че решението за Олимпиадата се взема от МОК и на този етап въпросът за отмяна на Игрите не е на дневен ред.

По-рано МОК разпространи писмо от ръководителя на организацията Томас Бах, в което се отбелязва, че решението относно възможността за провеждане на Летните олимпийски игри в Токио ще бъде взето в рамките на четири седмици, като се вземе предвид ситуацията с разпространението на коронавируса. Бах отбеляза също, че отлагането на Игрите няма да реши нито един проблем, следователно, не е в дневния ред. Преди това МОК и японските власти заеха последователна позиция, заявявайки, че Игрите ще се проведат навреме. Олимпиадата трябва да се проведе от 24 юли до 9 август.

Борис Джонсън: Великобритания може да въведе ограничения като в Италия, ако гражданите й не започнат да спазват правилата за социално дистанциране
Обединеното кралство е пред по-тежки рестрикции на движението, след като голяма част от населението на страната пренебрегна препоръките за социално дистанциране в лицето на новия коронавирус и през почивните дни се стече в парковете, градинките и по крайбрежните улици, пише London Evening Standard.

Премиерът Борис Джонсън предупреди, че във Великобритания могат да бъдат въведени ограничения, подобни на италианските, ако правилата не започнат да се спазват стриктно в рамките на понеделник.

Politico: Испанският премиер призова за „План Маршал“ на ЕС за борба с икономическите последици от коронавируса
Испанският премиер Педро Санчес призова в неделя за „План Маршал“ на Европейския съюз за борба с икономическите последици от пандемията от новия коронавирус, пише европейската редакция на Politico.

Той похвали Европейската комисия за нейния отговор на кризата в областта на общественото здраве досега, но добави, че ще е необходим план за целия ЕС за съживяване на икономиката на континента.

„Това е криза, която засяга целия ЕС. Трябва да формулираме грандиозен „План Маршал“ за възстановяване“, заяви Санчес по време на пресконференция. „Ние полагаме извънредни фискални усилия, но е важно това да не е само на национално ниво“.

Вътрешното министерство на страната ограничи влизането на повечето чужденци във въздушните и морските пристанища за следващите 30 дни, започвайки в полунощ, се казва в изявление в неделя. Испански граждани, чужденци, живеещи в Испания, въздушен екипаж, карго и здравни работници и дипломати ще могат да пътуват както обикновено, посочва министерството в съобщението си, предаде Ройтерс.

Броят на случаите в Испания се увеличава главоломно, като експерти предупреждават, че страната е с около седмица зад Италия, в която са регистрирани най-много смъртни случаи от COVID-19 в света. Мадрид обяви „състояние на тревога“ миналия понеделник и обяви пакет за изпомпване на 200 милиарда евро в икономиката за противодействие на ефектите на коронавируса. Санчес заяви в неделя, че ще поиска депутатите да одобрят удължаване на мерките с още 15 дни до 12 април.

Той също така обяви, че регионалните власти ще получат правомощия да контролират частните старчески домове. Някои регионални власти се оплакаха, че не са информирани за случаи на огнища в подобни заведения.

„Слободен печат“ (Македония): Парламентарните избори в Македония са отменени до второ нареждане
Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, които трябваше да се състоят на 12 април, се отлагат заради извънредната ситуация във връзка с коронавируса в страната и ще се проведат, когато условията го позволяват, пише македонският ежедневник „Слободен печат“.

Вчера правителството прие указ със силата на закон да се спрат всички действия за провеждане на избори и всички въпроси, свързани с изборния процес.

„Правителството взе това решение заради извънредното положение, въведено за ефикасното предотвратяване на внасянето и разпространението на коронавируса Ковид-19 и заради това, че парламентът на Република Северна Македония не се събира, за да отмени решението за разпускане. При такива обстоятелства и поради необходимостта от успешно прилагане на мерките за справяне с коронавируса в страната, правителството прие указ, който спира всички действия за провеждане на парламентарните избори, насрочени за 12 април 2020 г. С това постановление правителството задължава Държавната избирателна комисия (ДИК) да осигури и поддържа съществуващата предизборна документация до продължаване на провеждането на изборните дейности и изборите, които ще продължат след отмяната на извънредното положение. Декретът предвижда също, че ДИК трябва да издаде ревизиран график за продължаване на изборните дейности на своя уебсайт в рамките на един ден от края на извънредното положение“, заявиха от правителството в неделя.

С това решение временните власти сложиха край на споровете дали изборите да бъдат отложени и започнати отначало, когато има условия за гласуване, или да бъдат отменени изцяло и всички дейности да бъдат започнати отначало на по-късен етап. В обществеността през последните дни се задаваха въпроси и за досегашните разходи, направени за провеждането на избори, както и за това, кой ще обяви извънредното положение, когато парламентът не може да се събере, а председателят му Талат Джафери призова да се обмисли дали изборите да не се проведат по време на извънредното положение, защото не се знае докога ще продължи то.

През последните дни местни експерти изразиха мнение, че изборите трябва да започнат отначало, когато завърши извънредното положение, а на тази позиция са и кандидатите от независимите листи, които не успяха да съберат нужните 1000 подписа, за да се кандидатират и които смятат, че може да получат нов шанс за това.

Професор Миряна Найчевска казва, че парламентът може да отложи изборите и ако правителството не може или не иска, това трябва да се направи от правителството.

„Ако изборите бъдат отложени, всички процедури трябва да започнат отначало“, заяви Найчевска пред „Слободен печат“.

Изпълнителният директор на „Мост“ Дарко Алексов също наскоро заяви, че изборите трябва да започнат отначало, както е било в случая през 2016 година, когато гласуването вместо през юни се проведе през декември и всички предишни изборни дейности бяха анулирани.

От ДИК чахака правителствения указ, за да разберат какво да правят. До вчера те провеждаха ежедневни заседания и досега списъците с кандидати за коалиции и политически партии са потвърдени, заповедта за гласуване и редица други предизборни дейности са изготвени.

Politico: Ангела Меркел е под карантина
Германският канцлер Ангела Меркел ще влезе в самоизолация в своя дом, след като докторът, който я е ваксинирал, е дал положителна проба за новия коронавирус, пише европейската редакция на Politico.

Говорител на правителството заяви в неделя, че лекарят е направил на канцлера „профилактична ваксина срещу пневмония“ в петък следобед.

Меркел бе информирана за положителната проба, след като в неделя обяви строги нови правила в цялата страна, целящи овладяване на Ковид-19. Тя е решила незабавно да направи карантина и през следващите дни ще се тества редовно, но ще продължи служебните си задължения от дома, съобщиха от правителството.

Принтирай    Оразмери текст   + -