Жертвите от коронавируса вече са повече от хиляда души

11 Февруари 2020 | 11:49 | 0
Жертвите от коронавируса вече са повече от хиляда души
Снимка: BBC

Заразените с новия коронавирус вече са около 43 хил. души, а жетвите надвишават хиляда, според официалните данни на китайските здравни служби към 11 февруари. Ден по-рано във Великобритания бяха регистрирани още четири случая, и така всички заразени в Европа вече са 44 души. Около 4 хил. души са се възстановили напълно и са били изписани от болниците в Китай.
По-рано във Великобритания, един от поставените под карантина британски пациенти, със съмнения, че е заразен заплаши, че ще напусне медицинското заведение, в което е бил поставен под карантина. Това доведе до въвеждането на по-строги мерки за изолирането на потенциалните случаи на вируса, наложени от здравното министерство във Великобритания. Властите на практика получават по този начин правомощието незабавно да поставят под карантина всяко лице, което може да е преносител на заразата.
Междувременно се появи нова информация, че инкубационният период на вируса може да е 24 дни, а не както се предполагаше до този момент 14, макар тази информация още да не е официално потвърдена. Ако тя е вярна обаче, това би значело, че налаганата в Европа двуседмична карантина над всички пристигащи от Китай може да е неефективна.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква епидемията от коронавируса да отшумее през април, след идването на пролетта, защото според него горещото време по принцип убива заразите от този тип. Но експертите във Великобритания не са на същото мнение, и според някои от тях той може да се задържи и да се превърне в ендемичен вирус, т.е. да продължи да циркулира по света и да се появява отново всяка зима. Все пак експертите успокояват, че ако това се случи има голяма вероятност човечеството постепенно да изгради имунитет срещу него и така той да се превърне в обикновен сезонен вирус. Те уточняват, че в момента по света циркулират четири подобни коронавируса, които повечето хора преболедуват лесно.
Междувременно в Европейският съюз беше свикана извънредна среща на министрите на здравеопазването на държавите-членки, заедно с представители на Световната здравна организация, за да обсъдят новата епидемия и това какви мерки могат да се вземат, за да се предотврати разпространението й в Общността.


СЗО: Ваксината срещу коронавируса може да бъде готова след 18 месеца
Първата ваксина срещу китайския коронавирус може да се появи след 18 месеца, „затова днес трябва да направим всичко възможно с наличните средства“, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус, предава Reuters.

Той добави, че вирусът е наречен COVID-19, добавяйки, че наличието на име е важно, за да се предотврати използването на други имена, които могат да бъдат неточни.

ТАСС: Броят на загиналите от коронавируса в Китай достигна 1017 души
Броят на жертвите от пневмония, предизвикана от вируса 2019-nCoV, или коронавирус, достигна общо 1017 души, а вече повече от 4 хиляди са оздравели. Това съобщи във вторниик информационният портал „Вани“, позовавайки се на информация от регионалните власти, предава ТАСС.
Към 14:56 (08:56 българско време) броят на потвърдените случаи на пневмония, причинени от новия коронавирус в Китай, достигна 42717, броят на смъртните случаи е 1017, а 4046 души се възстановиха и бяха изписани от болницата.
Общо 70 потвърдени случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в Хонконг (42 случая, един почина), Макао (10 заразени) и Тайван (18).
В континентален Китай най-голям брой случаи на коронавирусна инфекция са регистрирани в централната провинция Хубей (31728, от които 974 са загинали), където е установено огнището на заразата.

Euronews: Загиналите от коронавируса в Китай вече са повече от 1000, заразените са 43 хиляди
Броят на загиналите от коронавируса в Китай надмина хиляда души, докато същевременно някои държави увеличиха усилията си за овладяване на заразата, съобщава Euronews.
Ръководителят на Хонконг Кари Лам помоли жителите на града да си стоят вкъщи и да избягват големите скупчвания на хора. еждувременно Южна Корея призова гражданите да не пътуват до Япония, Тайван, Малайзия, Виетнам, Тайланд и Сингапур, съобщава местната агенция „Рьонхап“.
Вирусът - официално наречен 2019-nCoV - е заразил над 43 000 души и броят на смъртните случаи вече надмина този на епидемията от SARS през 2003 г.
В епицентъра на огнището в провинция Хубей са уволнени двама здравни служители, съобщиха китайски държавни медии. Мярката идва след протест заради начина, по който властите се справят с епидемията.
Това се случва и след смъртта на доктор Ли Венлианг, който беше дал ранно предупреждение за вируса и това е причина за допълнителни критики към властите на страната.
Извън Китай, вирусът се появи в 24 страни, след като за първи път бе съобщено за него в края на декември в Ухан, Китай.

AFP: Тръмп очаква кризата с коронавируса да „отмине“ през април
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква епидемията на коронавирус, която уби повече от 900 души, да отмине през април месец заради по-горещото време, предава AFP.
„Вирусът…той ще