Броят на жертвите на коронавируса се покачи с почти сто души за един ден

10 Февруари 2020 | 12:53 | 0
Броят на жертвите на коронавируса се покачи с почти сто души за един ден
Снимка: CNN

Според последните данни, публикувани от китайската Национална здравна комисия, заразените с новия коронавирус в страната са вече повече от 40 хил. души, а регистрираните смъртни случаи днес достигнаха 910. За едно денонощие бяха регистрирани 97 смъртни случая и около 3 хил. нови заразени. Заплахата от коронавируса изглежда наближава и Балканския полуостров, след като в гръцкия пристанищен град Солун беше хоспитализиран човек със съмнения, че е заразен. Той е пътувал преди два месеца до Китай, а сега е приет в университетската болница АХЕПА, след което гръцките здравни служби са задействали подготвените предварително процедури, предвидени за такъв случай, като пациентът е поставен под карантина и е бил подложен на тестове. В Гърция се прилага същата процедура, както и в останалта част на света и всеки техен гражданин, пътувал до огнището на заразата - град Ухан - в последните няколко месеца, бива поставян под двуседмична карантина. Въпреки това по-рано експертите предупредиха, че е въпрос на време вируса да пристигне и в Гърция, а властите в Атина заявиха, че са взели всички нужни мерки, за да ограничат разпространението на заразата, ако тя достигне страната.
Междувременно Великобритания обяви коронавируса за заплаха за общественото здраве, а правителството там вече разполага с разширени правомощия да изолира всеки предполагаем носител на заразата. По последни данни в страната са регистрирани четири случая на коронавируса.
Според данни на Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията, до 10 февруари са регистрирани общо 39 случая на коронавируса на континента - 14 в Германия, 11 във Франция, 4 във Великобритания, 3 в Италия, по два в Русия и Испания, и по един изолиран случай в Швеция, Белгия и Финландия. От всички 910 смъртни случаи, само два са регистрирани извън континентален Китай - по един във Филипините и Хонконг.


Reuters: Великобритания обяви коронавируса за сериозна заплаха за общественото здраве
Лондон. Великобритания обяви, че новият коронавирус е сериозна и непосредствена заплаха за публичното здраве, и предостави на правителството допълнителни правомощия да изолира хора, за които се предполага, че може да са заразени, предава Reuters.
В Обединеното кралство засега са регистрирани четири случая на коронавируса, а всички граждани на страната, които се връщат от китайския град Ухан, огнището на заразата, биват поставяни под карантина за 14 дни.
Вирусът стана причина за смъртта на повече от 900 души, според последни данни. Засега са регистрирани само два смъртни случая извън Китай, но заразени с вируса вече са регистрирани в 27 държави и територии по света.
От Министерството на здравеопазването на Великобритания заявиха, че ще въведат нови мерки за предотвратяването на разпространението на заразата.
„Засилваме регулациите си, така че да държим лицата изолирани, в името на собствената им безопасност, ако здравните служители преценят, че те може да представляват риск от разпространението на заразата върху други членове от обществото“, заяви говорител на министерството.
Болницата „Ароуи парк“, близо до Ливърпул, както и „Кентс хил парк“ в Милтън Кийнс са определени от здравните служби като специални изолационни лечебни заведения.

Kathimerini: В Солун е хоспитализиран човек със съмнение за коронавирус
Пациент със симптоми на грип, който през декември е пътувал до Китай, е приет в университетската болница АХЕПА в Солун, след което веднага са активирани предвидените процедури за евентуален случай на коронавирус, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Пациентът е поставен под карантина в болницата, а тестовете му ще бъдат проверени от института „Пастер“, за да се потвърди дали става въпрос за случай на новия коронавирус или обикновен грип.
АХЕПА е една от референтните болници, които гръцкото министерство на здравеопазването определи за лечение на пациенти при възможни случаи на новия коронавирус в страната.
В неделя вечерта с военен самолет от Рим бяха транспортирани двама гърци от китайския град Ухан, където е огнището на епидемията. Въпреки факта, че двамата нямат никакви симптоми, те веднага са откарани в Националния спешен център в Атина, референтна болница. Те ще бъдат поставени под доброволна изолация и медицински надзор през следващите 14 дни.

AFP: Регистрираните случаи на новия коронавирус достигнаха 40 хил.
Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус в Китай достигна 40,171, като повече от 3 хил души. са били заразени в рамките на едно денонощие, съобщиха от Националната здравна комисия на азиатската страна, предава AFP.
Според информацията освен това за един ден са били регистрирани и 97 смъртни случая вследствие от вируса, като 91 от тях са били в провинция Хубей – огнището на вируса. Така общо починалите в следствие от вируса вече са общо 908 души.

TАСС: Броят на заразените с коронавируса в Хонконг достигна 36
Десет случая на коронавирусна инфекция са потвърдени в Хонконг за последния ден. Общият им брой е нараснал до 36, съобщиха местните здравни власти, цитирани от TACC.
Сред болните има девет членове на едно и също семейство, които са се събрали на 26 януари на семейна вечеря
Поради епидемиологичната заплаха в града бяха затворени туристически, културни и спортни съоръжения, бяха отменени масови мероприятия, а училищните ваканции бяха удължени до март. В събота в Хонконг започна да действа задължителен 14-дневен карантинен режим за всички, които влизат в града от континентален Китай.
За да намалят риска от разпространението на вируса, властите в Хонконг също временно затвориха всички контролно-пропускателни пунктове на границата с континентален Китай, с изключение на контролно-пропускателния пункт Шенжен Бей и на моста Хонконг-Макао. На международното летище "Чек Лап Кок" броят на полетите до градовете в Китай и Югоизточна Азия е намален.


А1 On (Македония): Втори потвърден случай на коронавируса в Испания
В Испания е потвърден втори случай на коронавирусна инфекция, като заразеният е британски гражданин, пише македонският информационен портал A1 On. Испански национален център за микробиологията съобщи, че случаят е регистриран в Майорка. „Британецът, който живее в Майорка, е заразен в края на януари, докато е бил на ски във Франция, където е бил в контакт със заразени лица, заяви ръководителят на испанският координационен център за извънредни медицински ситуации. Той подчерта, че британският гражданин е добре и поставен в изолация. Тестовете са показали, че съпругата му и двете му дъщери не са заразени. Испанските власти се опитват да издирят всички лица, с които въпросният гражданин е контактувал на територията на Испания.

РИА Новости: Посланикът на Китай в САЩ отхвърли слуховете за изкуствен произход на коронавируса
Китайският посланик в САЩ Цуи Тянкай нарече слуховете, че новият коронавирус е биологично оръжие „глупости“, цитира думите му РИА Новости. Той отбеляза, че има различни спекулации. По-специално, някои твърдят, че "вирусът идва от военна лаборатория в Китай или САЩ". "Как можем да вярваме на всички тези глупости? Това е абсолютна глупост", заяви дипломатът пред американския телевизионен канал CBS. „Китай сега има двама основни врага: коронавируса и "слуховете за масово унищожение"“, заяви посланикът. Според посланика учените все още не могат да определят откъде идва новият вирус. "По предварителни данни от някакви животни. Но ние трябва да научим повече за това", подчерта Цуи Тианкай. В същото време дипломатът призна, че реакцията на място на първите съобщения за появата на вируса може да не е била достатъчно бърза. "Това може да се случи навсякъде. Но ние правим всичко възможно да го поправим", увери посланикът.

ТАСС: Сред заразените с коронавируса на круизния кораб „Даямънд Принцес“ има граждани на Украйна, Филипините и САЩ
Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония потвърди шест нови случая на коронавирусна инфекция сред пътниците на борда на поставеният под карантина круизен кораб „Даямънд Принцес“. Заразените са граждани на Украйна, Филипините и САЩ, се посочва в изявление, публикувано от ведомството и цитирано от TACC. Според информацията болестта е била открита у един гражданин на Украйна и четирима филипинци. Всички те са членове на екипажа. Друг заразен човек е жител на Хонконг с американско гражданство. Болните са евакуирани от кораба и са хоспитализирани. На борда на лайнера се намират около 3,7 хиляди души от 50 страни. Общият брой на заразените на кораба сега е 70 души. Корабът напусна Йокохама на 20 януари и се върна на 3 февруари. Сред пътниците е имало китайски гражданин, у когото е открита заразата. Той е слязъл на 25 януари в Хонконг. По решение на японските власти круизният кораб бе закотвен до Йокохама, за да се извърши медицински преглед на всички на борда. Корабът бе поставен под двуседмична карантина, която ще продължи до 19 февруари.

Reuters: Четвърти човек в Англия е заразен с коронавирус
Четвърти човек в Англия е тестван положително за коронавирус, след като се е заразил от британски пациент във Франция, съобщи английският главен здравен инспектор Крис Уити, предава Reuters. Крис Уити уточни, че пациентът е настанен в специализиран център и сега се прилагат мерки, за да се предотврати евентуалното по-нататъшно разпространение на вируса.

Reuters: В Испания потвърдиха втори случай на заразяване с коронавирус
От испанския Национален център по микробиология потвърдиха втори случай на заразяване с коронавирус в страната, предава Reuters. Съобщава се, че са направени тестове на четирима души, които се завърнали от Майорка. Единият от тях показал положителен резултат. Властите съобщиха, че те са били поставени под наблюдение от петък, след като са имали контакт с някой от Франция, при който впоследствие е установен вирусът.

„Фокус“ (Македония): В Хърватия двама души са със съмнение за коронавирус
Двама мъже са хоспитализирани в болница в Загреб със съмнения, че са заразени с новия коронавирус, заяви хърватският министър на здравеопазването Вили Берош, пише македонският „Фокус“. Той заяви, че пациентите нямат сериозни здравословни проблеми, а дали са заразени с коронавирус ще стане ясно след прегледите и тестовете. Берош поясни, че единият мъж е бил в Китай миналия месец, където се заразил с инфекция, след което се възстановил, но след като пристигнал в Хърватия отново започнал да кашля. Другият пациент е китаец, дошъл от Белгия. Вили Берош заяви, че симптомите им не означават непременно, че са заразени с коронавирус и не трябва да се създава паника.

Hurriyet (Турция): Турция ограничава вноса на китайски продукти на фона на разпространението на коронавирус
Турция ще преустанови вноса на животински продукти от Китай като мярка за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус, заяви министърът на здравеопазването Фахреттин Коча, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News. Коча заяви, че целият внос на животни и животински продукти ще бъде временно спрян. Той също така подчерта, че коронавирусът е „зоонотичен“, което означава, че може да се предаде от животни на хора. Министърът подчерта, че все още не се знае кое животно е причинило вируса, но са взети предпазни мерки за предотвратяване на възможна инфекция, пренасяна от животни.

Reuters: Американец почина от коронавирус в град Ухан
Американец, на 60 години, е починал в резултат на новия коронавирус, предава Reuters. Това е първият случай на американски гражданин, починал от вируса, извън САЩ. Мъжът е починал в китайския град Ухан, огнище на коронавируса, заяви говорител на посолството на САЩ в Пекин. Докато по-голямата част от потвърдените случаи са в Китай, вирусът вече се е разпространил в около 24 държави.

AFP: Жертвите на коронавируса вече са повече от 800
Жертвите на новия коронавирус в Китай са вече 803 души, след като в провинция Хубей, огнище на заразата, са регистрирани 81 нови смъртни случая, предава AFP. Броят на смъртните случаи вече е по-висок от този по време на епидемията от „САРС“, при който загинаха 774 души през 2002-2003 г. Здравните служби потвърдиха още 2147 нови случая на заразяване, като по този начин броят на заразените в Китай достигна 36 690 души.

РИА Новости: Броят на заразените с коронавируса в Сингапур достигна 40

Сингапур. Властите в Сингапур потвърдиха още седем случая на коронавирусна инфекция, с което общият брой на случаите достигна 40, според Министерството на здравеопазването на страната, цитирано от РИА Новости. По-рано бяха съобщени 33 потвърдени случая. "Според данните в 12 часа на 8 февруари (6:00 часа българско време) Министерството на здравеопазването потвърди още седем случая на зараза с новия коронавирус 2019-nCoV", се казва в съобщението. "От потвърдените случаи бяха изписани двама ... четирима души са в критично състояние", допълва министерството.

The Times: Група британци, включително дете, се заразиха с коронавируса във Френските Алпи
Петима британци са диагностицирани с новия коронавирус във Франция. Петима британци, включително дете, бяха заразени след контакт в хижа в Алпите с британски гражданин, пътувал до Сингапур, заяви френският здравен министър Аниес Бюзен, цитирана от британския вестник The Times Никой от новозаразените не е в тежко състояние. Така общия брой заразени с вируса във Франция достигна до 11. Междувременно съпругата на британски турист, която се зарази по време на медения си месец на круизния лайнер „Даямънд Птинцес“, заяви, че е в добро настроение и се чувства добре. Алън Стийл е един от 64 пътници на круизни кораби, които са с положителни проби за коронавирус. Младоженецът от Улвърхемптън беше преместен в болница като предпазна мярка в петък Съпругата му Уенди остана със 78 притежатели на британски паспорт на борда на кораба, който е поставен под карантина за срок от две седмици в пристанището на Йокохама близо до Токио. Г-жа Маршал Стийл разговаря със съпруга си по телефона и каза, че той се чувства здрав. „Алън е добре, японските лекари са отлични“, написа тя във „Фейсбук“. „Той е в малка стая. Само лекар и медицинска сестра го посещават." Госпожа Стийл каза, че също е добре, но има "кабинна треска", след като е принудена да стои в каютата си на кораба. Близо 3 700 други пътници и екипаж имат същата съдба. „Първата нощ беше тежка без Алън, но ние сме постоянно във връзка. Японските лекари са отлични и той е в сигурни ръце ”, написа тя. Около 273 души от близо 3700 пътници на кораба са били подложени на проверка за болестта, след като са проявили симптоми или са имали контакт с 80-годишен мъж, който се е разболял от вируса след слизане в Хонконг. От тях 64, повече от една пета, са дали положителен резултат. Китай отчете поредното ежедневно увеличение на смъртните случаи, като общият им брой достигна 718, на фона на 34 076 потвърдени случая. Въпреки това, за първи път от началото на епидемията има два последователни дни, в които броят на новите случаи намалява, което предполага, че разпространението на вируса се забавя. Алън Стийл е вторият британец, заразен с вируса, след като друг мъж, посетил Азия, е дал положителна проба в Брайтън. Той е настанен в болницата на Сейнт Томас в Лондон. Британецът е присъствал на бизнес конференция в петзвездния хотел „Гранд Хаят“ в Сингапур, където поне още трима делегати също са се заразили с болестта. Хиляди пътници останаха затворени в каютите си, много от тях без прозорци. Те са пускани на палубата за по 90 минути и трябваше да носят маски и ръкавици. Някои възрастни пътешественици казаха, че са свършили лекарствата си, а на всички пътници са раздадени термометри. На около 1 600 км от островите Окинава друг круизен кораб – „Уестърдам“ изчаква в морето, след като правителствата на Япония, Филипини и Южна Корея му отказаха да го приемат на пристанищата си. Един пътник разказа, че операторът, „Холанд Америка“, „безразсъдно“ е спрял в Хонконг, където се разпространява вирусът, и добави: „Странно е да стоиш на огромна лодка, която стои неподвижно. Изглежда никой не ни иска“. Вчера круизната компания „Роял Карибеан“ забрани всички пътници с китайски, хонконгски или на Макао паспорти. Цифрите, публикувани от Световната здравна организация вчера, показват, че новорегистрираните случаи на 5 февруари са били общо 3 925, след това 3 722 на 6 февруари и 3 200 на 7 февруари. Пол Хънтър, професор по медицина, каза, че е твърде рано да се каже дали цифрите показват обрат. „Хубаво е, но все пак трябва да се види дали тази тенденция е устойчива.

The Times: Група британци, включително дете, се заразиха с коронавируса във Френските Алпи
Петима британци са диагностицирани с новия коронавирус във Франция. Петима британци, включително дете, бяха заразени след контакт в хижа в Алпите с британски гражданин, пътувал до Сингапур, заяви френският здравен министър Аниес Бюзен, цитирана от британския вестник The Times Никой от новозаразените не е в тежко състояние. Така общия брой заразени с вируса във Франция достигна до 11. Междувременно съпругата на британски турист, която се зарази по време на медения си месец на круизния лайнер „Даямънд Птинцес“, заяви, че е в добро настроение и се чувства добре. Алън Стийл е един от 64 пътници на круизни кораби, които са с положителни проби за коронавирус. Младоженецът от Улвърхемптън беше преместен в болница като предпазна мярка в петък Съпругата му Уенди остана със 78 притежатели на британски паспорт на борда на кораба, който е поставен под карантина за срок от две седмици в пристанището на Йокохама близо до Токио. Г-жа Маршал Стийл разговаря със съпруга си по телефона и каза, че той се чувства здрав. „Алън е добре, японските лекари са отлични“, написа тя във „Фейсбук“. „Той е в малка стая. Само лекар и медицинска сестра го посещават." Госпожа Стийл каза, че също е добре, но има "кабинна треска", след като е принудена да стои в каютата си на кораба. Близо 3 700 други пътници и екипаж имат същата съдба. „Първата нощ беше тежка без Алън, но ние сме постоянно във връзка. Японските лекари са отлични и той е в сигурни ръце ”, написа тя. Около 273 души от близо 3700 пътници на кораба са били подложени на проверка за болестта, след като са проявили симптоми или са имали контакт с 80-годишен мъж, който се е разболял от вируса след слизане в Хонконг. От тях 64, повече от една пета, са дали положителен резултат. Китай отчете поредното ежедневно увеличение на смъртните случаи, като общият им брой достигна 718, на фона на 34 076 потвърдени случая. Въпреки това, за първи път от началото на епидемията има два последователни дни, в които броят на новите случаи намалява, което предполага, че разпространението на вируса се забавя. Алън Стийл е вторият британец, заразен с вируса, след като друг мъж, посетил Азия, е дал положителна проба в Брайтън. Той е настанен в болницата на Сейнт Томас в Лондон. Британецът е присъствал на бизнес конференция в петзвездния хотел „Гранд Хаят“ в Сингапур, където поне още трима делегати също са се заразили с болестта. Хиляди пътници останаха затворени в каютите си, много от тях без прозорци. Те са пускани на палубата за по 90 минути и трябваше да носят маски и ръкавици. Някои възрастни пътешественици казаха, че са свършили лекарствата си, а на всички пътници са раздадени термометри. На около 1 600 км от островите Окинава друг круизен кораб – „Уестърдам“ изчаква в морето, след като правителствата на Япония, Филипини и Южна Корея му отказаха да го приемат на пристанищата си. Един пътник разказа, че операторът, „Холанд Америка“, „безразсъдно“ е спрял в Хонконг, където се разпространява вирусът, и добави: „Странно е да стоиш на огромна лодка, която стои неподвижно. Изглежда никой не ни иска“. Вчера круизната компания „Роял Карибеан“ забрани всички пътници с китайски, хонконгски или на Макао паспорти. Цифрите, публикувани от Световната здравна организация вчера, показват, че новорегистрираните случаи на 5 февруари са били общо 3 925, след това 3 722 на 6 февруари и 3 200 на 7 февруари. Пол Хънтър, професор по медицина, каза, че е твърде рано да се каже дали цифрите показват обрат. „Хубаво е, но все пак трябва да се види дали тази тенденция е устойчива.

РИА Новости: Броят на заразените с коронавируса в Сингапур достигна 40
Властите в Сингапур потвърдиха още седем случая на коронавирусна инфекция, с което общият брой на случаите достигна 40, според Министерството на здравеопазването на страната, цитирано от РИА Новости. По-рано бяха съобщени 33 потвърдени случая. "Според данните в 12 часа на 8 февруари (6:00 часа българско време) Министерството на здравеопазването потвърди още седем случая на зараза с новия коронавирус 2019-nCoV", се казва в съобщението. "От потвърдените случаи бяха изписани двама ... четирима души са в критично състояние", допълва министерството.

РИА Новости: Властите в Шанхай забраниха на гражданите да се появяват без маски на обществени места
Властите в Шанхай забраниха хората да се появяват на обществени места без маски заради новата епидемия, предава РИА Новости. "Всяко лице, което пристига на летището, гарата, междуградската автогара, жп спирка, както и се намира в здравни заведения, търговски центрове, супермаркети и други обществени места в този град, трябва да носи маска и да не пречи на измерването на температурата. В случай на отказ от сътрудничество от правоприлагащите органи ще бъдат предприети най-строги мерки ”, заявиха властите чрез китайската социална мрежа „Вейбо“.

РИА Новости: В Китай отлагат началото на втория учебен срок до края на февруари
Повечето китайски провинции отново отложиха началото на втория учебен срок, сега до края на февруари, според Централната телевизия на Китай, цитирана от РИА Новости. В Шанхай, Джъздян, Дзянсу и шест други провинции учебните часове няма да започнат преди края на февруари, в Юнан, Ляонин, Дзянси, Съчуан и Хенан след 17 февруари, а във Вътрешна Монголия, Гансу и няколко други провинции от началото на март. На 31 декември китайските власти информираха Световната здравна организация (СЗО) за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан, разположен в централната част на страната. Експертите са установили причинителя на болестта - това е 2019-nCoV коронавирус. 722 души са починали от новия коронавирус в Китай, над 34,5 хиляди са заразени.

Reuters: Петима британски граждани са се заразили с коронавируса във френски ски курорт
Петима британски граждани, включително едно дете, са се заразили с новия коронавирус във Франция, след като посетили ски курорт, предава Reuters. Предполага се, че заразата е дошла от човек, който е бил по-рано в Сингапур. Това съобщиха френските здравни служби. Петимата британци са посетили хотел в курорта Контамин-Монжоа в източната част на Франция, близо до швейцарския град Женева. В момента случая се проучва, като френските власти уточняват, че засега няма идентифицирани нови случаи на заразата в курорта. Заразените са били хоспитализирани в болници в Лион, Гренобъл и Сент Етиен.

New York Times: Нова информация за някои от случаите на коронавируса разкрива наличието на множество "супер разпространители"
Само един от пациентите, приет в болница в Ухан, Китай, е успял да зарази поне 10 лекари, и още четири други пациенти с новия коронавирус, преносители на който са вече повече от 30 хил. души, а смъртните случаи надвишават 700, пише американското издание The New York Times. Този случай е само един стряскащ детайл от нов доклад, изготвен за общо 138 пациенти в Ухан, който помага да разберем как болестта прогресира и как се предава толкова лесно. Докладът, изготвен от научното издание JAMA, е създаден, като се имат предвид случаи на заразени от 22 до 92 години, приемани в болница Жонган в Уханския университет от 1 до 28 януари. За много от тях – 41%, се смята, че са били заразени в болницата, включително 17 души, които са били приети с други заболявания и още 40 работници в нея. Пациентът, заразил сам 14 души, е бил поставен в хирургическото отделение, заради симптоми, свързани със стомаха и червата, и не се е смятало, че е болен от новия коронавирус. Този случай е стряскащ пример за т.нар. „супер разпространители“ в епидемиите с коронавируси, каквито имаше и при предишни щамове – като „САРС“ например. Такива са хора, които сами, без да го знаят, инфектират голям брой хора, понякога десетки. Феноменът е слабо проучен и непредсказуем. Такива случаи доведоха до голяма част от заразените при предишните щамове на коронавируси. Според проучването на списанието, при сегашната епидемия от коронавируса има множество такива случаи на „супер разпространители“. Предполага се, че в много от тези случаи лекарите са били заблуждавани от други симптоми, нетипични за коронавируса, заради което пациентите са били настанявани в помещения с много хора, вместо да бъдат поставяни под карантина. Около 10% от пациентите първоначално изобщо не са проявявали симптоми на коронавируса, като кашлица и треска, а вместо това са имали стомашни проблеми. Други нетипични симптоми включват главоболие, замаяност и болка в корема. Друга причина за притеснение е факта, че някои пациенти, които изглеждат стабилни първоначално, се влошават само за няколко дни или седмица. Експертите твърдят, че всеки заразен трябва да бъде наблюдаван внимателно по тази причина. Както и предишните доклади твърдяха, по-старите хора, и тези със сериозни здравни проблеми, като диабет, проблеми със сърцето или рак, изкарват болестта много по-тежко от младите и здравите пациенти. Общо около 26 процента от всички 138 изследвани пациенти са имали нужда от интензивна грижа. Тяхната средна възраст е била 66 години, в сравнение с 51 години за тези, които не са имали нужда от спешна помощ. Проучването не предполага мъжете да са по-често заразявани, каквато информация се появи в някои проучвания по-рано. Според д-р Уилиам Шафнер, експерт по заразни болести, сред пациентите най-често се наблюдава пневмония и остра вирусна инфекция, която предизвиква мощна реакция на тялото, включително треска. Това засяга всички важни органи в тялото, макар още да не е ясно дали вирусът всъщност заразява някои от тях, настрана от белите дробове. Той предупреди, че болестта е опасна за по-старите хора, но това не означава, че младите е по-трудно да бъдат заразени. „Тя може да зарази млад и здрав човек и да го разболее“, каза Шифнер, като заяви, че това става ясно от статистическите данни, които потвърждават думите му.

Reuters: Жертвите от коронавируса вече са повече от 700 души
Жертвите от новия коронавирус в Китай са вече 722 души, като заразените са вече около 32 хил. души, предава Reuters. Това става ясно от съобщение на китайските здравни служби, които публикуват официална информация за развитието на епидемията всеки ден. За едно денонощие китайските власти са регистрирали 81 нови смъртни случая, и експертите вече разглеждат заразата като по-опасна от предишния щам на коронавирус, т.нар. „САРС“, който през 2003 г. стана причина за смъртта на 774 души. Общо заразените от новия коронавирус по последни данни са 32 хил. души.

AFP: САЩ предложи 100 млн. долара на Китай и други страни, засегнати от коронавируса
САЩ предлагат 100 млн. долара на Китай и други страни, които са засегнати от коронавируса, заяви американският държавен секретар Майк Помпео, предава AFP. „Този ангажимент, заедно със стотиците милиони, щедро дарени от американския частен сектор, демонстрират силното лидерство на САЩ в отговор на епидемията“, заяви Помпео.

AFP: Тръмп оцени усилията на Китай в борбата срещу коронавируса
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай върши „наистина професионална работа“ в борбата срещу коронавируса, предава AFP. Тръмп заяви, че е обсъдил кризата с държавния глава на Китай Си Дзинпин по време на „много добър“ телефонен разговор. „Говорихме най-вече за коронавируса. Те работят много усилено и мисля, че вършат наистина професионална работа“, каза той пред журналисти в Белия дом. Президентът заяви, че САЩ и Китай „работят заедно“ по въпроса. „Мисля, че Китай ще свърши много добра работа“.

Reuters: Си Дзинпин каза на Доналд Тръмп, че Китай ще изпълни целите си въпреки коронавируса
Държавният глава на Китай Си Дзинпин увери президента на САЩ Доналд Тръмп, че Китай ще изпълни целите на първа фаза на търговската сделка, въпреки забавянията, свързани с коронавируса, заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу в интервю за Bloomberg, предава Reuters. Той добави, че няма напрежение между САЩ и Китай по отношение на бързото разпространение на коронавирус.

The Times: Почина китайският лекар, който алармира пръв за болестта
Китайският лекар, който за първи път предупреди за разпространението на смъртоносен нов коронавирус е починал от болестта, съобщиха от болницата в която е работел и в която се лекува, пише британският вестник The Times. Ли Венлиан, 34-годишен, стана национален герой, след като стана ясно, че е бил спрян от полицията при опит да алармира обществеността през декември заради избухването на епидемията в Централната болница Ухан, където е работил. Той разкри, че този месец се е разболял от болестта, а съобщението за смъртта му бе разпространено от китайската социална мрежа „Вейбо“ На фона на тази новина посланикът на Китай в Лондон Лю Сяомин обвини Великобритания в „свръхреакция и паника“ заради коронавируса и предупреди за „расистки“ атаки срещу китайски граждани. Министерството на външните работи предложи всички британци да напуснат Китай, а вчера карантинният съвет беше разширен до някои други азиатски страни, след като британски гражданин от Брайтън, който не е бил в Китай, стана третият човек във Великобритания, разболял се от новия вирус Здравните власти се подготвят да тестват стотици пациенти на ден, тъй като очакват значително увеличение на случаите. От следващата седмица тестовете ще бъдат разпратени до 12 британски лаборатории с възможност за изследване на повече от 1500 проби на ден. В момента има само един център в Колиндейл, северна част на Лондон. Новината за коронавируса за първи път беше повдигната от д-р Ли на 30 декември. До сега повече от 28 хиляди души по света са заразени. Той е предупредил в социалната мрежа бившите си колеги от медицинското училище за мистериозно заболяване, което е наложило карантина на седем пациенти в спешното отделение на болницата, където той работи. Той е бил призован от посред нощ и разпитан за публикацията си. Полицията го е принудила да подпише признание за „разпространяване на неверни коментари“, които „силно нарушават обществения ред“. Д-р Ли се е върнал на работа и е лекувал жена, която по-късно е дала положителна проба за коронавируса. Той се разболя от кашлица и треска на 10 януари и беше приет за интензивно лечение в собствената му болница, едно от определените за лечение на коронавируса отделения. Ли потвърди, че е е заразен с вируса в публикация от 1 февруари във „Вейбо“. По това време епидемията беше потвърдена и Ухан беше поставен под карантина, което предизвика национална подкрепа за усилията на д-р Ли. Върховният народен съд, най-високият съдебен орган в Китай, публикува решение, в който критикува полицията на Ухан за отношението им към д-р Ли и други лица, подаващи сигнали. Новината за неговата смърт беше съобщена за първи път от китайските държавни вестници преди полунощ местно време вчера, което предизвика възмущение в социалните медии. Болницата в Ухан център издаде противоречиво изявление, казвайки, че той е „в критично състояние и се опитваме да го спасим“. Тогава беше обявено, че той е починал в 2:58 часа местно време. Според последващи медийни съобщения, сърцето му е престанало да бие около 21.30 ч. и състоянието му е било поддържано с реанимационна апаратура. Гуан Ханфен, специалист по ортопедия в болница Тонджи, Ухан, и Луо Ю, бивш съученик, изказаха почит на д-р Ли снощи, както и други потребители на китайските социални медии. „Управата на Ухан дължи на д-р Ли Венлиан извинение“, пише Луо на Weibo. Майкъл Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация, каза: „Ние сме силно натъжени от смъртта на д-р Ли Уенлян. Всички трябва да отдадем признание на работата, която той свърши. " Д-р Ли има жена и дете. Жена му е бременна. Преди да се разболее, той критикува полицията. "Ако официалните лица бяха оповестили информация за епидемията по-рано, мисля, че щеше да е много по-добре", пише той. „Трябваше да има повече откритост и прозрачност.“ Във Великобритания се издирва всеки, който е бил в контакт с мъж на средна възраст в Брайтън, който вчера беше диагностициран с коронавирус. За него се разбира, че живее в страната и задачата е да се издири всеки, който е прекарал повече от 15 минути в близки помещения с него, вероятно ще бъде по-сложна от проследяването на контакти на китайски студент и майка му, диагностицирани в Йорк миналата седмица. За новия болен става ясно, че е посетил Сингапур, но не и континентален Китай. Съветът за карантина беше снощи разширен и до скорошните пристигащи от части от Източна Азия. Всеки, който е развил кашлица или треска след пътуване до Китай, Тайланд, Япония, Южна Корея, Хонконг, Тайван, Сингапур, Малайзия или Макао през последните 14 дни, се призовава да остане у дома. Според лекарите „вече има доказателства за известно ограничено предаване в редица азиатски страни и нашето мнение е вместо да чакаме докато след като стане ясно, че това не е установено, ние да продължим напред. ”В момента обаче няма признак за трайно предаване от човек на човек извън Китай, каза той. С нарастването на случаите в световен мащаб до над 30 000 и смъртните случаи на 634, Джонатан Бал от Университета на Нотингам каза: „Ние сме на ключово място в това огнище и е трудно да се каже дали усилията за контрол в Китай ще бъдат достатъчни за да доведе до края на това огнище. Ако не, можем да очакваме вирусът да се появи в много части на света, включително тук. " В сряда посланикът на Китай в Лондон Лю Сяоминг обвини Великобритания в "свръхреакция и паника" заради избухването на коронавирус и заяви, че Пекин е поискал от Министерството на външните работи да оттегли своите съвети за пътуване. Посланик Лю заяви, че Великобритания е успокоила Пекин, че ще следва съветите на Световната здравна организация, която не препоръчва ограничения за пътуване. „Карантинният град, а не целият Китай, е зоната на огнище“, каза той. „Трябва да се подкрепяме, а не да отслабваме съветите на другия.“ Град Ухан беше поставен под карантина от китайското правителство на 28 януари. Във вторник, Доминик Рааб, външният министър, посъветва всички британци в Китай да напуснат страната от страх, че могат да бъдат хванати в капана от по-нататъшни китайски ограничения за пътуване. Тази седмица стана ясно, че китайският посланик се е оплакал на бащата на премиера Стенли Джонсън за липсата на лично съобщение за подкрепа от Даунинг Стрийт при избухването. Лю каза, че китайското посолство е издало предупреждение на китайски граждани, които живеят или посещават Великобритания, за „омраза и дискриминация срещу китайски граждани“ след съобщени нападения срещу китайски студенти. Извикана е полиция, след като двама тийнейджъри в Лестършир са били малтретирани и замеряни с яйца при расистка атака, свързана с огнището. Момчетата на 16 и 17 години, които са ученици в „Брук Хауз Колидж“, са били нападнати, докато се разхождат в града. Студентите, единият от които беше от Китай, а другият от Виетнам, са били шокирани след нападението Говорител на правителството заяви: „Няма оправдание за дискриминация на китайски граждани. Престъпността от омраза под каквато и да е форма е неприемлива и пряко противоречи на нашите ценности за толерантност и взаимно уважение."

AFP: Най-малко 61 души са заразени с коронавируса на круизния кораб, блокиран от японските власти
Най-малко 61 души на борда на круизния кораб „Даямънд Принцес“ край Япония са дали положителен резултат за наличие на новия коронавирус, заявиха от японското правителството , след като хиляди пътници и екипаж са поставени под двуседмична карантина, предава AFP. Установени са още 41 пътници, които са се заразили с вируса. Досега японските власти са тествали 273 души на борда на кораба, който беше поставен под карантина, след като бивш пътник, който слезе в Хонконг миналия месец, беше диагностициран с вируса. "Резултатите от останалите 171 теста излязоха и 41 от тях са положителни", каза здравният министър Кацунобу Като. "Днес те ще бъдат изпратени в болници в няколко префектури. Сега ние се подготвяме за това." Новодиагностицираните включват 21 японци, както и американци, канадци, австралийци, аржентинец и британец.

ТАСС: Япония помоли настоятелно американски круизен лайнер да не акостира в пристанищата на страната, защото на него се предполага, че има болни от коронавирусна инфекция
Японското правителство призовава собствениците и ръководството на американския круизен кораб „Уестърдам“ да не акостират в пристанищата на страната, тъй като в него има хора на борда със пневмония, причинена вероятно от новия коронавирус 2019-nCoV, съобщи Министерството на транспорта и туризма. Решението на Токио, съобщава информационната агенция Kyodo, се дължи на факта, че японското правителство забрани на хората с новия тип пневмония да преминават границите на страната, предава TACC. На борда му се намират 1 455 пътници и 802 членове на екипажа. Сред тях са петима японски граждани. Според Токио на борда има десетки хора със симптоми на коронавирусна инфекция. Представители на кораба, съобщава Kyodo, сега обсъждат отговор на искането на японските власти. Корабът идва от Хонконг, където също има значителен брой заразени хора. Сега той е в района на японския курортен остров Ишигаки и на 8 февруари би трябвало да акостира на пристанището Наха, административния център на южния японски остров Окинава, популярен сред туристите от Китай. В момента в пристанището на Йокохама, до Токио в двуседмична карантина, се намира японският круизен кораб „Даямън Принцес“. Той има на борда си 3,7 хиляди души от повече от 50 държави. Според Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония, 61 туристи и член на екипажа са диагностицирани с вирусна инфекция 2019-nCoV. Според ТАСС пътник, пътуващ на лайнера със семейството си, пасажерите не могат да напускат каютите си поради карантина. Според информации карантината може да продължи до 20 февруари.

AFP: Президентите на САЩ и Китай са обсъдили епидемията от коронавируса по телефона
Китайският президент Си Дзинпин разговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за епидемията от новия коронавирус и призова Вашингтон да реагира "разумно" на ситуацията, съобщават държавните медии в Китай, цитирани от AFP. Си каза на Тръмп по телефона, че Китай е "напълно уверен и способен да победи епидемията" и че "дългосрочната тенденция на икономическото развитие на Китай към по-добро няма да се промени", според държавния телевизионен оператор CCTV. Вирусната епидемия, за която се смята, че е възникнала в централен Китай в края на миналата година, сега е заразила най-малко 31 000 души и е причинила смъртта на 636,предимно в Китай. Местните власти в Китай блокираха градове, населени с десетки милиони жители в отговор на кризата, докато глобалната паника се разрази след над 240 случая, възникнали в повече от 20 страни. Пекин се противопостави на строгите мерки на други държави за ограничаване на разпространението на вируса, като нарече забраната за пътуване срещу пристигащите от Китай сред нарастващ списък от държави „недобросъвестна“ и противоречаща на съветите на Световната здравна организация. САЩ временно забраниха влизането на чужденци, които са били в Китай през последните две седмици, присъединявайки се към много други държави, включително Италия, Сингапур и Монголия, които обявиха големи ограничения за пътуващите от засегнатата от вируса страна. Съединените щати, Япония, Великобритания, Германия и други държави също съветват така своите граждани да не пътуват до Китай.

„Вечер“ (Македония): Трима македонски граждани са на кораба в Япония, поставен под карантина заради коронавируса
Трима македонски граждани са на борда на крузния кораб на японското пристанище Йокохама, поставен под карантина заради коронавируса, съобщиха от Министерството на външните работи на Северна Македония, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“. „Според последна информация, получена от Министерството на външните работи на Япония, на борда на кораба, намиращ се близо до Йокохама, Япония, има трима македонски граждани“. „Причината за задържането на кораба е наличието на заразени с коронавируса. Потвърдени са 20 души, които имат вируса“, се съобщава от ведомството.

London Evening Standard: Трети случай на коронавирус е регистриран във Великобритания
Трети случай на заразяване с коронавирус е регистриран в Обединеното кралство, пише британското издание London Evening Standard. Главният медицински директор на Англия Крис Уити заяви, че лицето в момента е прехвърлено в специален медицински център за лечение. „Още един пациент е тестван положително за коронавирус, с което общият брой във Великобритания достигна трима“, заяви Крис Уити. Съобщава се, че човекът не се е заразил с вируса във Великобритания. „Пациентът е прехвърлен в специализиран център на Националната здравна служба, използване всички мерки за контрол на заразяването, за да предотвратим евентуално по-нататъшно разпространение на вируса“. „Националната здравна служба е добре подготвена да се справя с такива случаи и сега работим по установяване на хората, които са били в контакт със заразения“. Това се случва на фона на призива на Лю Сяоминг, заместник министър на транспорта на Китай, Обединеното кралство да подкрепи Китай при справянето с епидемията на коронавирус, добавяйки, че отношенията между китайския лидер Си Дзинпин и британския премиер Борис Джонсън са добри. „Надяваме се правителствата на всички страни, включително Обединеното кралство, да разберат и подкрепят усилията на Китай, да избегнат преувеличените реакции, да избягват паника и да осигурят нормално сътрудничество и обмен между държавите“, заяви той.

The Guardian: Хиляди души са заложници на коронавируса на круизен кораб
Всичко започна като скъп и луксозен круиз около Източна Азия, но за 2666 пътника на борда на „Даймънд принцес“(Diamond Princess) животът се превърна в чакане, пише британският вестник The Guardian. В понеделник, докато се подготвяха да акостират в град Йокохама, близо до Токио, за да се насладят на последните няколко дни от приключението си, пътниците и 1045 души екипаж се оказаха хванати от коронавирус. След като се оказа, че наскоро слязъл пътник, 80-годишен мъж от Хонконг, е тестван положително за вируса, японските здравни власти попречиха на пътниците на кораба да излязат и започнаха тежката задача да проверят тяхното здравословно състояние. Два дни по-късно- 20 души от 102, чиито резултати са готови, са заразени с коронавирус, докато 171 души чакат своите резултати. Хиляди, които не са тествани или са получили отрицателен резултат, сега трябва да останат 12 дни под карантина, затворени в каютите си, без възможност директно да общуват помежду си. Някои от тях вече споделят мислите си в социалните мрежи относно „живота под карантина“. Дейвид Абел, британец, който често публикува съобщения във „Фейсбук“, заяви, че той и съпругата му Сали,които празнуват своята 50-годишнина от сватбата, са приели, че вече не са на почивка.„Вече не сме на круиз“, заяви той. Докато преди гостите на кораба са имали възможност да избират от шведска маса, имали са възможност да се възползват от забавления и т.н., сега пътниците се намират под строг режим. Но други смятат, че са „спечелили“: голямо меню на обяд и вечеря, закуски, достъп до интернет, голям избор от филми. Други пътници споделиха, че са им доставили карти за игра, судоку и други пъзели. „Това е ужасяваща ситуация за повечето пътници на борда, които са заседнали тук, затворени в кабината“, каза той, като се посочва тези, които остават в каюти без балкон с гледка към морето. "Това трябва да е почти непоносимо за тях", добави Дейвид Абел.

Anadolu Agency: Турция ще проверява всички пътници от международни полети заради коронавируса
Турция заяви, че ще започне да проверява всички пътници от международни полети с термокамери заради разпространението на коронавируса, заяви министър на здравеопазването на страната Фахреттин Коджа, предава Anadolu Agency. На 3 февруари турските власти взеха решение да проверяват с термокамери пристигащите пътници от Япония, Тайван, Тайланд, Хонгконг, Сингапур, Южна Корея и Малайзия. Фахреттин Коджа добави, че има достатъчно предпазни маски в страната и има капацитет за допълнително производство.

Отрицателна е пробата за носителство на коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин
Отрицателна е пробата за новия коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин, който е настанен в областната болница в Хасково. Това стана ясно след като излязоха резултатите от теста, проведен в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Днес НЦПЗБ получи от Германия нови 200 теста за изследване на болни граждани със съмнение за коронавирус 2019-nCoV, съобщи директорът на Националния център проф. Тодор Кантарджиев.

Kathimerini: Болниците и летищата в Гърция се готвят за пристигането на коронавируса
Докато правителството в Атина продължава с подготовката за евентуалното пристигане на новия коронавирус, с официалното название "2019-nCoV" в страната, здравните служители използват инфрачервени термометри по атинското летище, за да проверяват за потенциални случаи на заразени с него сред пристигащите от Китай и други дестинации, понеже треската е един от основните симптоми, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Освен това властите раздават и листовки на летищата, в които има информация за гръцките здравни служби, за всеки пристигнал в Гърция. Същата информация може да бъде видяна и по плакати на летищата. Междувременно в болница „Атикон“ в столицата се проведе симулация, учение за действията, които здравните служби ще предприемат в случай на регистриран случай на новия вирус, който според експертите може да достигне Гърция в рамките на три седмици. Други местни болници също провеждат подобни учения. По-рано властите заявиха, че се подготвя наемането на множество допълнителен медицински състав, който да работи в медицинските лаборатории в Гърция, в болниците, както и по летищата, в опит да бъде ограничено потенциалното разпространение на болестта в страната.

AFP: Почти 30 хил. са заразените с коронавируса по последни данни
Броят заразени с китайския коронавирус достигна 28 018 души в Китай, с нови 3694 случая регистрирани в рамките на последното денонощие. Жертвите сред заразените общо вече са повече от 500, предава AFP. Това става ясно от изявление на Националната комисия по здравеопазването на Китай, която публикува информация, свързана със заразата всеки ден. Според последните данни са регистрирани и 73 нови случаи на починали от вируса, като така общият брой на жертвите от епидемията се покачи на 563 души.

London Evening Standard. Британски учен е направил пробив в изработването на ваксина срещу новия вирус
Британски учен твърди, че е направил пробив в разработването на ваксина срещу коронавируса, като значително е намалял времето за разработка, пише London Evening Standard. Робин Шаток, ръководител на катедрата за лигавични инфекции и имунитет в „Импириал Колидж“ заяви, че е успял да съкрати времето, за да стигне до клинични изпитания от "две на три години до само 14 дни". Той е на етап да започне тестване на ваксината върху животни още през следващата седмица, като през лятото ще бъдат проведени изследвания върху хора, ако е осигурено достатъчно финансиране. "Конвенционалните подходи обикновено отнемат най-малко две до три години, преди дори да стигнете до клинични изпитания", каза той. Той добави: "Няма да е късно, ако това се превърне в пандемия и ако циркулира по света. Все още не знаем много за самата епидемия, така че през летните месеци може да отслабне, ако е като грип. "Може да видим втора вълна на глобална основа и ако се появи ваксина, ще бъде наистина важно и тя ще бъде в състояние да се справи с това." Междувременно броят на починалите в континентален Китай от вируса достигна до 490, съобщиха служители рано в сряда. Общият брой на случаите се е увеличил до 24 324.

„Интерфакс“ (Русия): Хиляди пътници на круизния кораб „Даймънд принцес“ ще бъдат поставени под карантина за две седмици
Туристите от круизния кораб „Даймънд принцес“(Diamond Princess) ще прекарат две седмици на кораба под карантина, след като са открити пътници, заразени с коронавирус, съобщава пресслужбата на компанията „Принцес круизес“ (Princess Cruises), предава „Интерфакс“. Корабът „Даймънд принцес“ напусна японския град Йокохама за двуседмичен криуз по маршрута Кагошима-Хонгконг-Окинава, който трябваше да приключи на 4 февруари. Но се установява, че един от пътниците, който слязъл в Хонконг, е заразен с коронавируса. На 3 февруари круизният кораб остана на котва в пристанището в Йокохама, за да провери всички пътници. На борда се намират 2666 туристи и 1045 членове на екипаж. „Първият етап на проверка на здравето на пътниците и членовете на екипажа, проведен по заповед на Министерството на здравеопазването на Япония, приключи. Коронавирусът е намерен при 10 души- двама австралийци, трима японци, трима туристи от Хонконг, един турист от САЩ и при член на екипажа от Филипините. Всички те са изведени от кораба и са настанени в болница“, се казва в съобщението. От „Принцес круизес“ отбелязаха, че Министерството на здравеопазването на Япония е поискала поставянето на кораба под 14-дневна карантина в Йокохама. „На пътниците ще бъде осигурена храна и безплатен неограничен достъп до интернет, за да поддържат връзка с близките си“, допълват от пресслужбата. Круизната компания добави, че следващите два криуза на „Даймънд принцес“ от Йокохама, които трябваше да се отпътуват на 4 и 12 февруари, са отменени.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Взимат се необходимите мерки във връзка с коронавируса на летището и пристанището в града
Взимат се необходимите мерки във връзка с коронавируса на летището и пристанището в Бургас. Това каза пред журналисти областният управител Вълчо Чолаков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. По думите му спокойствие дава фактът, че на Летище Бургас успешно се проверяват пристигащите пътници за налични симптоми на заболяването. "Освен това, там вече има монтирани термокамери, които отчитат температурата дистанционно и при съмнение за проявени симптоми, със съответния пътник се процедира по необходимия ред, за да се установи дали има подобно заболяване или не. На Пристанище Бургас също са взети необходимите мерки", отбеляза Вълчо Чолаков. Според д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция - Бургас, който уточни, че характерът на контрола, който се упражнява на пристанището в града, е по-различен, тъй като се извършва още в морето. "От началото на седмицата има издадена заповед по препоръка на Главния държавен здравен инспектор. Проверките за коронавирус се различават от останалите с това, че, ако екипажът е от континентален Китай или през последните 14 дни е преминавал, той ще бъде проверен за симптоми още докато корабът е на рейд. Първият, който се качва на кораба, е здравният инспектор. Там той попълва една огромна анкета, която е идентична в цял свят. След това извършва термометриране на целият екипаж, а след това се вдига жълтият флаг и могат да се качат другите служби или екипажът да слезе", обясни д-р Паздеров. Той добави, че по този начин се получава известно забавяне, но приоритет е строгият контрол.

AFP: Блокираха главната квартира на „Алибаба“ заради коронавируса
Още милиони повече хора са получили заповед да останат на закрито, докато Китай се бори за ограничаване на разпространението на новия вирус, за който властите заявиха, че е причинил смъртта на повече от 500 души, предава AFP След като има регистрирани над 24 000 случая в Китай, все по-голям брой градове налагат редица ограничения през последните дни, далеч от централната провинция Хубей, епицентъра на епидемията, в опит на властите да овладеят вируса. В град Ханджоу, на около 175 километра югозападно от Шанхай, оградите блокираха улици в близост до централата на китайския технологичен гигант „Алибаба“ - една от най-големите компании в света - като военен самолет кръжи над централата. Изглежда сградата е затворена, докато доставчиците се придвижват и излизат от близките оградени жилищни райони, за да доставят хранителни стоки. Компанията е базирана в един от три района на Ханджоу, подложени на нови ограничения, които позволяват само на един човек от домакинство да излиза навън на всеки два дни, за да закупи необходимото. "Моля, не излизайте, не излизайте, не излизайте!" се чуват съобщение по високоговорители, призовавайки хората да носят маски, да мият редовно ръцете си и да съобщават за хора, които са от Хубей - което отразява общия страх, че хората от провинцията могат да заразят другите. Глобалните опасения нарастват, тъй като случаите продължават да се разпространяват в чужбина, като 10 души са показали положителни проби на круизен кораб, поставен под карантина край бреговете на Япония. Италия обяви, че пътниците от всеки международен полет ще бъдат сканирани за наличие на повишена температура Виетнам, където досега са открити 10 случая, се присъедини към нарастващия списък на държавите, забраняващи влизането от Китай, и е в процес на разкриване на полеви болници с хиляди легла, които да се справят с потенциален скок при пациенти с коронавирус в страната. А Хонконг, който отчете първия си починал пациент от коронавируса тази седмица, заяви, че всеки пристигащ от континенталната част на Китай ще бъде поставен под задължителна двуседмична карантина от събота.

„Интерфакс“ (Русия): Русия заяви, че ваксината срещу коронавируса ще отнеме 8-10 месеца, за да бъде създадена
Министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко заяви, че разработването на ваксина срещу новия коронавирус е процес, който ще отнеме 8-10 месеца, предава „Интерфакс“. „Процесът за разработване на ваксина не е възможен за кратко време. Ваксината ще се разработва най-малко 8-10 месеца, това е началният етап без клинични изпитания, затова в момента този въпрос е в процес“, заяви Михаил Мурашко. По-рано Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, заяви пред журналисти, че работата по защита от „уханския“ коронавирус в Русия „се провежда системно, много обширно, както по география, така и по съдържание“.

„Интерфакс“ (Русия): Втори самолет с руски граждани пристигна от Ухан
Втори самолет пристигна от китайския град Ухан, с 64 руски граждани на борда, сред тях няма заразени, съобщиха от Министерството на отбрана на Русия, предава „Интерфакс“. По-рано първият военно-транспортен самолет пристигна в град Тюмен. Той достави 80 души от китайския град Ухан. Всички пътници ще бъдат поставени под временна карантина. Град Ухан се превърна в огнище на новия китайски коронавирус, който зарази повече от 24 хил. души и уби над 490.

AFP: Пътници на круизен кораб в Япония са заразени с коронавирус
Десет пътника на круизен кораб, хвърлил котва край японското крайбрежие, са заразени със смъртоносния коронавирус , предава AFP. Извършват се изследване на проби, взети от 273 пътника от общо 3711 души на борда, след като пътник, който слязъл в Хонконг, е диагностициран с вируса. Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като заяви,че до момента от 31 получени резултата 10 души са заразени с коронавируса. Те са преместени от кораба в специални медицински центрове.

Министър Кирил Ананиев: Вчера през летище „София“ са влезли 1 763 души, от които петима китайци, които не показват температура
Вчера през летище „София“ са влезли 1 763 души, от които петима китайци, които не показват температура. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Ананиев въпреки че не са показали признаци на заболяване с коронавирус, те остават под наблюдение. Министърът посочи, че в България действат две китайски сдружения: на студентите и бизнесмените, които сами поемат грижата за гражданите си, които се връщат на територията на България. „Тоест, след като минат през нашите термокамери, попълнят съответната листовка, въпросника и получат указанията от нашите здравни власти, ги посрещат с техен транспорт, не ги пускат в градския транспорт и ги завеждат до мястото, на което живеят, като 14 дни си ги наблюдават самите те. Това облекчава дейността на нашите власти“, добави той. Ананиев съобщи, че има засилено наблюдение на пазар „Илиянци“. „Там се установява, че има наше българско училище, в което учат 30 китайчета. Те са под непрекъснато наблюдение. Разбира се, са добре“, посочи той. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на МВР да помагат на здравните власти. Той похвали и двете китайски сдружения, като посочи, че помощта им облекчава наблюдението.

Министър Кирил Ананиев: В ранния следобед ще получим информация за пробата за коронавирус на мъжа от Хасково
До обед ще получим информация за пробата за коронавирус на мъжа от Хасково. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ананиев припомни, че за другите хора, за които имаше съмнение, че носят заразата, вече е установена отрицателна проба, но въпреки това ще останат под карантина за 14 дни, като част от предприетите превенционни мерки от правителството.

Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Допълнителните средства за реклама на дестинация България ще спомогнат за преодоляване на негативните влияния в сектора
Допълнителните средства за реклама на дестинация България ще спомогнат за преодоляване на негативните влияния в сектора. Това каза за сутрешни блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара. Той обясни, че предизвикателствата за бранша по отношение на летния туристически сезон са сериозни. „Знаете, че миналата година фалира „Томас Кук“, голяма част от дъщерните фирми бяха изкупени от турски инвеститори, което означава, че ще има преориентиране на туристопотока към тази конкурентна на страната ни дестинация. Това ще изправи българските хотелиери пред нови ценови предизвикателства, за да не допуснат пренасочване на много туристи към конкурентни дестинации и да се постигне добър летен туристически сезон. Има отпуснати допълнителни средства от държавата за маркетинг и реклама на дестинация България на основни пазари в Европа. В момента с бранша се обсъжда къде и как тези средства да бъдат инвестирани. Това също ще спомогне за преодоляване на негативните влияния по отношение на дестинация България за предстоящия летен сезон“, каза още експертът. По отношение на съществуващите проблеми с недостига на кадри проф. Стоян Маринов коментира, че фирмите за внос на кадри от трети страни работят активно, но е по-трудно, тъй като младежите вече предпочитат други страни от ЕС, в които заплащането е по-добро. Хубавото е, че много от българските студенти, които се обучават в специалности, свързани с туристическия сектор, предпочитат да останат в България.

Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Ситуацията около коронавируса е неблагоприятна за туризма в световен мащаб
Ситуацията около коронавируса е неблагоприятна за туризма в световен мащаб. Това каза за сутрешни блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара. Той допълни, че подобни явления, свързани с катастрофални събития и епидемии, ограничават достъпността на дестинациите от една страна, а от друга страна хората се притесняват да пътуват. Ако тази епидемия не се овладее и не отшуми, при всички случаи това ще има негативни отражение върху посещенията и към дестинация България, обясни проф. Стоян Маринов. „Туристическият бранш не може да направи кой знае какво, единствено остава надеждата епидемията да бъде овладяна, да отшуми и летният сезон да премине нормално. Китайските туристи, които посещават България, не са толкова много. Обикновено идват по линия на културно -познавателния туризъм и посещения, свързани с празника на розата, но при тази ситуация се предполага, че ще се лишим от тези туристи. За наша радост повечето туристи за летния сезон са от страни от ЕС, което дава надежда, че негативното отражение няма да е толкова силно“, допълни експертът. Всичко зависи от това доколко епидемията ще се разпространи в европейските страни и дали ще бъде овладяна.

AFP: Жертвите от опасния коронавирус доближиха 500 души
Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус достигна 24,324 души в Китай, като починалите в следствие от вируса вече са 490 души, предава AFP. Това заявиха от китайската Национална здравна комисия. Според данните на здравните служби, публикувани всеки ден, за едно денонощие са регистрирани 65 нови смъртни случая – всички от които в огнището на заразата, провинция Хубей - и още 3887 заразени.

ТАСС: ООН мобилизира всички необходими ресурси за борба с разпространението на коронавируса
ООН се опитва да мобилизира всички необходими ресурси за противодействие на разпространението на коронавируса, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на пресконференция, предава ТАСС. Той отбеляза, че Китай, на чиято територия за първи път е регистрирана пневмония, причинена от коронавирус, положи големи усилия за овладяване на огнището. „Разбира се, ние отдаваме дължимото на тези усилия“. „Световната здравна организация (СЗО) участва активно в подпомагане на Китай и други страни, в които е открит коронавирусът. Опитваме се да мобилизираме всички необходими ресурси, но понякога възникват трудности “, добави той.

„Интерфакс“ (Русия): Първият самолет с руски граждани излетя от Ухан
Първият военно-транспортен самолет излетя от китайския град Ухах за Русия, превозващ 80 руски граждани, съобщава Министерството на отбраната на Русия, предава „Интерфакс“. От ведомството добавиха, че гражданите на Русия са съпроводени от военни лекари и специалисти от Министерството на отбраната. Осъществява се непрекъснат контрол на състоянието на транспортираните хора. По-рано вицепремиерът на страната Татяна Голикова заяви, че Русия ще евакуира 147 души от Ухан и Хубей. Това са предимно граждани на Русия, но и десет граждани на Беларус, един на Армения, един на Украйна и трима граждани на Казахстан.

Принтирай    Оразмери текст   + -