Провал на преговорите за Либия

14 Януари 2020 | 12:47 | 0
Провал на преговорите за Либия
Снимка: South Front

Преговорите за прекратяването на военните действия в Либия, инициирани от Русия и Турция в Москва не доведоха до резултат и представителите на враждуващите страни в конфликта - правителствата в Триполи и Тобрук - си тръгнаха без да се обвързват в каквито и да е ангажименти. Късно вечерта на 13 януари, фелдмаршал Халифа Хафтар, подкрепящ правителството в Тобрук си тръгна от Москва, след като заяви, че не е съгласен с някои от клаузите в мирното споразумение, които според него игнорират редица от исканията на неговата Либийска национална армия. Правителството на националното съгласие, оглавено от Файез Сарадж подписа документа.
Преговорите бяха инициирани по-рано от президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Те не доведоха до очаквания резултат, но все още има надежда за мира в Либия, след като по-рано бяха инициирани и други преговори за страната - този път в Берлин. Очаква се те да се проведат на 19 януари, като в тях Путин и Ердоган отново ще вземат участие. Форматът на преговорите ще бъде "5+5" - петима представители на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и на още пет други "ключови сили", в лицето на Италия, Германия, Турция, Египет и Обединените арабски емирства.
Външните министерства на Русия и Турция побързаха да коментират провала в преговорите. Ръководителят на турската дипломация Мевлют Чавушоглу заяви, че разговорите в Москва само са демонстрирали коя от двете страни желае мир за Либия и коя не, и че преговорите в Берлин ще бъдат безсмислени, ако Хафтар не промени позицията си.
От друга страна руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му ще продължи усилията си за разрешаването на ситуацията в Либия и обвини НАТО за започването на конфликта в северноафриканската страна.


ТАСС: Хайко Маас предполага, че на Берлинската конференция за Либия може да бъде постигнато споразумение
Германският външен министър Хайко Маас смята, че участниците в конференцията за Либия, която ще се проведе на 19 януари в Берлин, ще могат да постигнат компромис. Той заяви това във вторник преди заседание на парламентарната фракция на социалдемократите, цитиран от TACC.

"Вярваме, че на тази конференция ще успеем да постигнем такова споразумение с всички участници," казва Маас. "Това (споразумение) е предпоставка за политическо, а не на военно решение на конфликта в Либия." Германският външен министър отбеляза, че посредничеството на руската и турската страна „наистина помага“ да се намери решение за Либия, но за разрешаването на кризата, според него, е необходим многостранен подход.

Международната конференция за Либия ще се проведе на 19 януари в Берлин. Според пресслужбата на германското правителство в срещата ще участват редица държави: Русия, САЩ, Китай, Великобритания, Италия, Франция, Турция, Египет, Алжир, Обединените арабски емирства, Република Конго, както и представители на ООН, ЕС, Африканския съюз и Лигата на арабските държави.


Daily Sabah: ЕС трябва да си сътрудничи с Турция за мир и стабилност в Либия
ЕС трябва да си сътрудничи с Турция за мир и стабилност в Либия, пише турският вестник Daily Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

Продължаването на гражданската война в Либия не е само бедствие за Северна Африка и Средиземноморието. Продължаването на гражданската война в Либия също означава големи проблеми за ЕС. Проблемът не е само в бежанците, а много повече. Ако Либия попадне в ръцете на антидемократичните сили, това не само ще бъде проблем за Северна Африка, но и ще представлява голяма заплаха за мира в Средиземноморието. Либия, която има едни от най-големите петролни находища в света, се нуждае от демокрация за мир и стабилност.

Самият факт, че Египет, който е пряко зависим от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства от икономическа гледна точка, също е обвързан с този граждански конфликт, е много тъжен. Египет прави сериозна грешка в Либия, като следва лъжливите си мечти за незначителни печалби, работейки с Израел и кипърските гърци.

Членът на ЕС Гърция, от друга страна, само с цел постигане на целите си срещу Турция, които също са в противоречие с международното право, пряко вреди на ценностите на ЕС, като следва политика, която би направила гражданската война в Либия още по-кървава.

Членът на ЕС Франция, от друга страна, сякаш не е член на ЕС, подкрепя всички групировки, които се борят срещу либийското правителство, което е признато от ООН с надеждата да постигне икономическа печалба от тази кървава гражданска война.

Италия, която до вчера подкрепяше правителството на Файез Сарадж, е на път да подкрепи неговият противник след някои грешни оценки, като се надява да постигне икономически предимства, като направи това.

За нас не е изненада, че страни като ОАЕ и Египет не са ентусиазирани от възможността за демокрацията в Либия.

Дали обаче виждането на членовете на ЕС Франция, Гърция или кипърските гърци да подкрепят усилията за война срещу правителство, признато от ООН, е приемлива ситуация за ЕС?

Не означава ли вземането на страна от държавите-членки на ЕС в последните „прокси войни“ потъпкване на ценностите на ЕС?

В този контекст подкрепата на ЕС за Германия, която отстоява ценностите на ЕС и търси мир в Либия, не трябва да бъде само на думи.

Много държави-членки на ЕС подкрепят Германия. Това е приятно развитие. Германия също вижда важните роли, които Турция и Русия играят по този въпрос.

Известно е също така, че Русия подкрепя Халифа Хафтар и неговите сили, които се борят срещу признатото от ООН правителство. Не е възможно да се постигне мир в Либия само чрез среща с Русия.

В този момент важността на Турция става преобладаваща. Ако решителните стъпки на Турция на масата и на терен не бяха предприети, днес в Либия не би било възможно прекратяване на огъня. Докато Турция стои на страната на демократичните сили в Либия и подкрепя признатото от ООН правителство на Сарадж, тя също беше наясно с факта, че Хафтар е реалност в Либия и затова предприе много важни дипломатически стъпки във връзка с това.

Ако Турция не беше на терена, днес Хафтар нямаше да се съгласи на прекратяване на огъня.

Благодарение на усилията на президента Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Мевлют Чавушоглу, стана възможно страните в Либия да се съберат на маса. Турция, която води много продуктивен и смислен диалог с руския президент Владимир Путин благодарение на усилията на президента Ердоган, заедно с Русия, успя да накара Сарадж и Хафтар да се споразумеят за прекратяване на огъня.

В допълнение президентът Ердоган и министърът на външните работи Чавушоглу, като подписаха споразумения с Тунис и Алжир, които имат много важни позиции в либийската криза, получиха подкрепата на тези страни.

За да успее Берлинската конференция, Турция и Русия успяха да съберат страните, воюващи в Либия в Москва. Диалогът между враждуващите страни преди Берлинската конференция е много важен. Можем да се надяваме на срещите, които ще се проведат под ръководството на Турция и Русия по този въпрос. Ердоган заяви, че на 19 януари 2020 г. ще направи еднодневна визита до Берлин. Тази дата е много важна.

За стабилността и мира в Средиземноморието и Близкия изток ЕС трябва да види ролята, която Турция играе и трябва да си сътрудничи с Турция. Като страна, която отстоява ценностите на ЕС и демокрацията и като кандидат за членство в ЕС и вече член на НАТО, Турция е в състояние да предприема най-подходящите стъпки за защита на интересите на ЕС.

Не само в Либия, но и в Сирия, ЕС трябва да оцени ролята на Турция. Винаги се споменава, че както в Либия, така и в Сирия, решение без Русия не е възможно. А ключът към това да се позволи на Русия да играе активна роля е в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган и неговото правителство от години предприемат всички необходими стъпки за мир и стабилност, както на терен, така и на масата.

РИА Новости: Египет ще участва в конференцията за Либия в Берлин
Египет възнамерява да участва в Берлинската конференция за урегулирането на конфликта в Либия, съобщи източник в Министерството на външните работи на Египет пред РИА Новости.

Германия във вторник официално обяви провеждането на конференция за Либия на 19 януари в Берлин, в нея ще вземат участие представители на Русия, САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни. На събитието са поканени ръководителя на Правителството на националното съгласие Файез Сарадж и командирът на Либийската национална армия (ЛНА), фелдмаршал Халифа Хафтар.

"По принцип Египет възнамерява да участва в конференцията в Берлин, но съставът на делегацията и нейното ниво все още се обсъждат", каза източникът.

Берлинската конференция ще се проведе след преговорите за Либия в Москва с участието на представители на Руската федерация и Турция. Информиран либийски източник заяви, че Хафтар е напуснал Москва, без да подпише споразумение за прекратяване на огъня с ПНС на Сарадж.

Министърът на външните работи на ПНС Мохамед ат-Тахер Сияла заяви пред РИА Новости, че делегацията на ПНС е подписала споразумението и след това е заминала за Истанбул.


„Коммерсантъ“ : Русия се опита да събере враждуващите страни в Либия на един етаж
Русия се опита да събере враждуващите страни в Либия на един етаж, пише руският вестник “Коммедрсантъ“.

Фактът, че срещата няма да е лесна, се знаеше в Москва предварително. Още от предния ден стана ясно, че тя е възможно да се проточи цял ден, въпреки че Сергей Лавров беше планирал посещение до Шри Ланка. Сутринта започна с преговори на кръгла маса между руската и турската делегации във формат „2 + 2“ (ръководителите на външните министерства и на министерствата на отбраната). Планирало се по-късно либийците да се присъединят към тях. На масата вече стоеше табела с надпис „Либия“ и имаше няколко празни места. Въпросът възникна пред журналистите: има една табела и две либийски делегации. Журналистите не вярваха, че представителите на двете страни в конфликта са готови да действат като един екип.

Последният път, когато ръководителят на Правителството за национално съгласие (ПНС) Файез Сарадж и Халифа Хафтар са се срещали лично е в края на февруари миналата година, дори преди началото на атаката на Либийската национална армия (ЛНА)срещу Триполи. Оттогава те отказват всякакъв контакт. Миналата седмица Сарадж дори отмени посещението си в Рим, като научи, че основният му политически опонент е там. До последния момент фактът на пристигането на двама политици не беше разгласяван в Москва, опасявайки се, че всичко ще се провали. А фактът, че въпреки всичко се намират едновременно не само в един и същи град, а и в една и съща сграда – Дома за приеми на Министерството на външните работи на Руската федерация, вече беше огромна крачка напред. Но страховете, че фелдмаршал Хафтар и Сарадж в крайна сметка няма да седнат на една и съща маса, не бяха напразни.

Първо журналистите бяха информирани за отмяната на снимките за протокола, а след това дипломатическите източници на „Коммерсантъ“ казаха, че изобщо няма да има съвместна среща. Арабските телевизионни канали публикуваха изявление на ръководителя на Висшия държавен съвет на Либия Халед Мишри, придружаващ Файез Сарадж: „Ние отказахме всякаква среща с Хафтар и при никакви обстоятелства няма да седим с него, преговорите продължават с нашите турски и руски приятели“ , В резултат на това руските и турските посредници се ангажираха със дипломатически совалки, като сновяха между стаи на различни етажи, където бяха либийските делегации.

Според дипломатите усещането е било все едно са пробягали десетки километри в стадиона, а нервите им буквално са били на краен предел. Когато се приближи до журналистите, Сергей Лавров наистина изглеждаше така, сякаш е бягал крос.
Журналистите останаха с впечатлението, че руските и турските посредници са решили просто да не пускат либийците извън сградата, докато не подпишат съвместен документ. Но резултатът се оказа малко по-различен.

След като се обърнаха към журналистите, външните министри на Турция и Русия не съобщиха каква е същността на документа, който се обсъждаше в продължение на осем часа, нито по кои теми са били разногласията. Но в медиите витаят много версии и слухове. Изглежда, че онези, които бяха извън Дома за приеми на Министерството на външните работи на Руската федерация, знаеха много повече за преговорите, отколкото журналистите, които бяха там, и самите участници в срещата. И така, телевизионният канал Sky News Arabia съобщи, че Халифа Хафтар настоява за влизането на силите му в Триполи и формирането на правителство на националното единство. В същото време, както бе съобщено, Файез Сарадж поиска изтеглянето на ЛНА до позициите им преди 4 април миналата година.

Още преди Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу да обобщят деня, в англоезичното издание The Libya Observer се появи текст, озаглавен„Съвместно изявление на участниците в междулибийските мирни преговори“. Неговата автентичност обаче не бе потвърдена, както и дали документ може да се счита за окончателен.

На двете страници се виждат доста общи думи за признаването на руско-турската инициатива от страните в конфликта, прекратяването на офанзивните операции, демаркацията на силите и други мерки за стабилизиране на обстановката в Либия.
За тяхното изпълнение е трябвало да се създаде военна комисия, която да работи под егидата на ООН, както и да сформира работни групи за обсъждане на политическото бъдеще на Либия и въпроси, свързани с възстановяването на икономиката на страната. Съдейки по текста, първата среща е било планирано да се проведе през януари в Москва. При редактирането обаче думата „Москва“ е била зачеркната.

Имало е обаче и други версии за това, което преговарящите обсъждаха.
Според саудитския телевизионен канал Al-Arabiya, ставаше въпрос за изтегляне на сили от двете страни на конфликта, преразпределяне на правомощия между ЛНА и ПНС, по-специално армията на Хафтар е натоварена с борбата с терористите и гарантирането на безопасността на нефтените и газовите находища. Но най-важното според изданието документът въвежда мораториум върху влизането на турските военни в Либия, а Русия остава отговорна за наблюдението на прилагането на условията за прекратяване на огъня. Явно е замислено нещо подобно на Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия. Предвид източника, както и това, което не е казано в документа, а именно участието на Турция, вероятно документът е изтекъл от страната на Халифа Хафтар. От друга страна, западните източници на агенция „Блумбърг“ твърдяха, че руските и турските сили ще осъществят мониторинга заедно, което беше споменато с позоваване на арабски източници и готовността да се включат в работата по помирението представителите на Египет и ОАЕ в Либия. Така или иначе, всички изброени точки могат да бъдат в дневния ред, тъй като Щефан Зайберт, официалният представител на германския кабинет, повтори приблизително същото на 13 януари по време на брифинг.

Германия повече от другите страни очакваше резултата от срещата в Москва, приветствайки предварително примирието. Германските служители смятат, че успехът на преговорите в Русия може да бъде първата стъпка към провеждането на конференция за урегулиране на либийския конфликт на високо равнище в Берлин. В понеделник имаше съобщения, че събитието ще се проведе на 19 януари. Турският президент вече обяви, че ще отиде в Германия. Москва все още не е дала окончателен отговор за плановете на Владимир Путин. Очевидно решението зависи от резултата от разговорите, проведени в понеделник, когато те все пак стават известни, и от допълнителни коментари на страните в конфликта. Успехът в Москва можеше да гарантира успех на Берлин. Провалът би поставил под въпрос целесъобразността на срещата в Берлин.


AFP: Германия потвърди, че в Берлин ще проведе международна конференция за Либия на 19 януари
Германското правителство потвърди, че в Берлин ще се проведе инициирана от ООН среща от високо равнище, свързана с конфликта в Либия. Това заявиха представители на германското правителство, предава AFP.

На срещата са били поканени представители на 11 страни, включително на САЩ, Русия, Франция, Китай и Турция.

Все още не е ясно дали в преговорите ще се включат и лидерите на двете враждуващи в Либия фракции, международно признатият министър-председател, който стои начело на правителството на националното съгласие Файез Сарадж и подкрепящия кабинета в Тобрук фелдмаршал Халифа Хафтар.

Според информацията и двамата са получили покани да участват в срещата.


Kathimerini: Гърция е поискала да участва в преговорите за Либия в Берлин на 19 януари
Гърция е изпратила искане да участва в срещата от високо равнище в Берлин на 19 януари, в която ще бъде обсъдена ситуацията в Либия, заяви атинският правителствен говорител Стелиос Пецас, пише вестник Kathimerini. Той заяви това по време на пресконференция, в която Пецас беше запитан за „отсъствието“ на Гърция от дипломатическите инициативи, свързани с кризата в Либия.

„Никой не може да каже, че Гърция липсва, вместо това тя е в центъра на тези развития. Искаме да сме намесени във всяка инициатива в търсене на политическо решение“, заяви той пред журналистите.

По-рано стана ясно, че в преговорите ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като германското правителство потвърди, че те ще се състоят на 19 януари.

ТАСС: Премиерът на Италия не изключва изпращането на допълнителни войски в Либия
Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че Италия е готова да изпрати допълнителни сили в Либия и тази възможност ще бъде обсъдена с партньорите на Рим, предава TACC. Toй обяви това пред италиански журналисти, малко след като проведе разговор с египетския президент Абедел Фатах Сиси в Кайро.

„Не изключваме възможността да увеличим присъствието си (в Либия), но това ще бъде обсъдено първо с партньорите ни, и ако бъде направено, то ще бъде в контекста на решенията на ООН“, каза Конте и допълни, че мястото на подобни дискусии е на конференцията за северноафриканската страна, която ще се проведе в Берлин на 19 януари.
„Мисля, че още е рано да се говори за каквото и да е преместване (на войски)“, добави премиерът.

В този момент Италия разполага с 250 военнослужещи в Либия, които се намират в град Мисрата. Те гарантират безопасността на италианска полева болница, която се намира в града. В последните дни в италианските медии се разпространяват противоречиви съобщения, че Министерството на отбраната в Рим подготвя указ, с който ще увеличи военното си присъствие в северноафрикаснката страна. За тази цел Италия планира да намали контингентите си в Афганистан и Ирак. Съобщава се също, че част от управляващата коалиция обаче не е съгласна с такова решение. Възможно е, според информацията, болницата в Мисрата да бъде преместена на по-безопасно място.

Досега Италия винаги е отказвала да изпраща своите военнослужещи в Либия, ограничавайки се само до логистична подкрепа и обучението на местната брегова охрана. Освен това Рим беше критичен към решението на Турция да изпрати своите военни в Либия по искане на правителството на националното съгласие.

В същото време италианският външен министър Луиджи Ди Майо направи предложение за създаване на международна мироопазваща мисия в Либия по образец на тази, която действа под егидата на ООН в Ливан (Временните сили на ООН в Ливан). Турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с Конте по-рано не изключи възможността за създаване на наблюдателна мисия на ООН в Либия.

Понастоящем в Либия за власт се борят две враждуващи страни – правителството на националното съгласие, базирано в Триполи и признато от ООН, както и кабинета в Тобрук, който разполага с подкрепата на силите на Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар. На 12 декември той обяви, че ще започне решаващо настъпление към столицата. Хафтар вече контролира по-голямата част от територията на Либия, като правителството в Триполи владее столицата, както и още няколко по-големи града по крайбрежието на страната.


„Взгляд“: Защо Москва не успя да помири враждуващите страни в Либия
Защо Москва не успя да помири враждуващите страни в Либия, коментира руският вестник “Взгляд“.
Въпреки всички усилия на Русия и Турция, все пак се оказа невъзможно да се помирят враждуващите страни в Либия. Основната цел на разговорите между фелдмаршал Халифа Хафтар и Файез Сарадж - прекратяване на огъня - не беше постигната в понеделник, а във вторник сутринта военните действия в близост до столицата на Триполи бяха подновени. Какво пречи на споразумението на враждуващите страни и може ли конференцията за Либия в Берлин да промени нещо на 19 януари?

В нощта срещу вторник преговорите между страните в конфликта в Либия приключиха в Москва. Според руското външно министерство командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар е напуснал Москва, без да подпише споразумение за прекратяване на огъня с Правителството на националното съгласие (ПНС) на Файез Сарадж в Триполи.

По-късно Хафтар обясни защо не е подписал документа. Според него предложената версия на споразумението игнорира „много от изискванията на ЛНА“. По-специално командирът на ЛНА настояваше за разполагането на силите си в Триполи и за формиране на правителство на националното единство, което ще получи вот на доверие в парламента, заседаващ в Тобрук.

Фелдмаршалът също призова за международен мониторинг на примирието без никакво участие от Турция и поиска безусловното изтегляне на „наемници, докарани от Сирия и Турция“.

В същото време според руските военни Хафтар е отказал да подпише документа поради факта, че не предвижда времето за разпускането на въоръжените сили, които са на страната на правителството на Сарадж. В същото време, след като Хафтар напусна Москва в южната част на либийската столица, бойните действия се възобновиха, а след това ЛНА разпространи изявление, в което заяви "готовност и решителност да постигне победа". По този начин е нарушено примирието, въведено на 12 януари по инициатива на президентите на Русия и Турция.

Според руския външен министър Сергей Лавров, обаче Москва ще продължи да се занимава със ситуацията в Либия. „Всички усилия, които европейците полагат сега, включително германци, французи, италианци, усилията, които полагат либийските съседи - Алжир, Египет, както и Обединените арабски емирства, Турция, Катар, Руската федерация - искаме да се съберем заедно и всички ние действаме в една посока и насърчаваме всички страни в либийския конфликт да постигнат споразумение, а не да продължават да изясняват отношенията си със сила “, каза Лавров.

В същото време, отбеляза министърът, екстремистите от Сирия, включително от Идлиб, се придвижват към Либия, за да продължат да "мътят водата". Той изрази надежда, че Либия ще успее да повтори „сирийския сценарий“, при който 90% от територията на страната се контролира от легитимното правителство. „Мисля, че либийският народ би спечелил“, убеден е Лавров.

Федор Лукянов, главен редактор на списанието „Россия в глобальной политике“, смята, че преговорният маратон в Либия е бил много по-объркващ от очакваното и „показва как всичко е нелинейно в съвременния Близък Изток“.

„Кой за кого е и кой на кого влияе - това не е толкова неразбираемо, просто статична картина на баланса на силите е практически невъзможно да се определи. Тя плува и се размива“, отбеляза политологът.
Той добави още, че разговорите в Москва са поредното потвърждение, че „великите сили зависят от страни, които не са сравними с техния калибър и са принудени да отделят много време и енергия, за да ги помирят“. В същото време, според експерта, арабските партньори "насърчават" Хафтар за продължаване на военните действия. „Така че ще изчакаме следващата „буря и натиск“, заключи Лукянов.

В същото време научният директор на Института за ориенталски изследвания на Руската академия на науките Виталий Наумкин смята, че Хафтар е прекъснал преговорите заради обидното нежелание на Сарадж да седне на същата маса. „Хафтар е офицер, неговите сили уверено се бият, печелят и влизат в Триполи. За Хафтар Сарадж е нелегитимен, а за Сарадж Хафтар (е нелегитимен) - каза Наумкин и добави, че „всички страни в либийския конфликт искат да отидат на Берлинската конференция за Либия със силна позиция“.

Експертите обаче не вярват, че преговорите в Москва са се провалили.

„Самият факт, че враждуващите страни са събрани на едно място, вече е успех“, подчерта Наумкин.

И експертът от Руския съвет по външни работи Григорий Лукянов е сигурен, че организаторите на срещата са имали ясно разбиране за невъзможността да разрешат кризата само с една среща. Следователно задачата, според събеседника, е била много скромна: да се спрат боевете и да се осигури доставката на храна и хуманитарна помощ за районите, които са били в зоната на конфликта. „Това е особено важно, защото Триполи и околните агломерации, които се превърнаха в бойно поле, са дом на 2,5 милиона души. Това е почти половината от населението на страната “, припомни политологът.

Григорий Лукянов определи и три причини, които обясняват неотстъпчивостта на Хафтар. Първата са военните успехи на фелдмаршала. „Беше завзет град Сирт, войските на Хафтар се укрепиха в определени предградия на столицата. Активно пристигат нови партиди военна помощ, а идеологическата обработка на населението от страна на привържениците на Хафтар се засили. В резултат на това той вече няма сериозни мотиви да прави отстъпки на противниците си“, отбеляза експертът.

Втората причина е искането на правителството на Сарадж да бъдат изтеглени войските на ЛНА от Триполи. „Но победите на Хафтар бяха твърде скъпи, за да се откаже толкова лесно“, продължава политологът.

Третата причина е ограниченият състав на участниците в срещата в Москва. „Преговорите бяха инициирани от Турция. Показвайки уважение към Русия, Хафтар дойде на срещата, но тук не видя никого, който да защитава изключително неговите интереси, тъй като Турция защитаваше интересите на Сарадж. В крайна сметка Анкара не е безпристрастен участник в конфликта и не е независим посредник, за разлика от Русия, която зае позицията на миротворец “, обясни Лукянов.

Според него Хафтар се нуждаел поне от Египет, който е неговият безспорен съюзник, за да присъства на срещата. Следователно срещата беше асиметрична - интересите на Хафтар не биха могли да бъдат гарантирани от предложеното споразумение в дългосрочен план.

„Говорейки за бъдещето, конференцията за Либия, насрочена за 19 януари в Берлин, също е малко вероятно да успее да направи промени в хода на конфликта. Тази среща има за цел основно да реши проблемите на ЕС в Либия, поради което Италия и Франция станаха съперници в южна посока. Основната задача на Германия днес е да преодолее тези различия. В същото време Хафтар и Сарадж е малко вероятно да послушат участниците в Берлинската среща в сегашния й формат “, завърши Григорий Лукянов.

Изданието обръща внимание, че Русия активно работи по организирането на срещата в Берлин. Така през последните няколко дни президентът Владимир Путин обсъжда подготовката за международна конференция с лидерите на Германия, Франция, Италия и Турция. В същото време, пресслужбата на Кремъл заяви, че участието на Путин в конференцията ще бъде своевременно потвърдено, ако руският лидер вземе такова решение.


ТАСС: Файез Сарадж пристигна в Турция след неуспешните преговори в Москва
Ръководителят на либийското правителство на националното съгласие (ПНС) е пристигнал в Истанбул след неуспешния край на преговорите в Москва, съобщи турският телевизионен канал NTV,цитиран от TACC.

Телевизионният канал не съобщава за целите на посещението . Съгласно програмата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разпространена от неговата канцелария не е предвидена среща между двамата.

На 12 януари в Либия, в рамките на инициативата, предложена от президентите на Руската федерация и Турция, влезе в сила примирие между международно признатото ПНС, разположено в Триполи, ръководена от Файез Сарадж и ЛНА, командвана от фелдмаршал Халифа Хафтар. Представители на двете страни пристигнаха на 13 януари в Москва за преговори, след което представители на ПНС подписаха прекратяване на огъня.

Хафтар се оттегли, за да проучи споразумението, но по-късно, както съобщиха арабските медии, напусна Москва, без да подпише документа. Според телевизионния канал Al Arabiya той вече се е върнал в Бенгази. В нощта на 14 януари в южната част на Триполи въоръжените сблъсъци се възобновиха. ЛНА разпространи изявление, в което декларира „готовност и решителност за постигане на победа“.


Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще даде урок на Хафтар, ако възобнови атаките в Либия
Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган увери, че страната му ще „даде урок“ на либийския фелдмаршал Халифа Хафтар, ако възобнови сраженията в северноафриканската страна, предава AFP.
Агенцията припомня, че той напусна преговорите в Москва, без да даде съгласие за спазването на режима на прекратяване на огъня, договорен между турците и руснаците.
„Няма да се колебаем да дадем заслужен урок на Хафтар, ако той продължи атаките си срещу законната администрация на страната и нашите братя в Либия", заяви Ердоган на заседание на парламентарната група на „Партия на справедливостта и развитието“.

Сергей Лавров: Либия в момента няма държавност, НАТО я унищожи
В Либия в момента няма държавност, защото тя е била унищожена през 2011 година от НАТО, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
„Последствията от тази авантюра – престъпна, незаконна авантюра – ги жънем и до ден днешен. Преди всичко, разбира се, либийският народ“, заяви той на пресконференция след края на срещата с колегата си от Шри Ланка Динешем Гунадеварден.
Лавров добави, че в момента много страни работят над разрешаването на създадените от Алианса проблеми – Германия, Франция, Италия, както и Алжир, Египет, ОАЕ, Турция, Катар и Русия.
В понеделник в Москва се проведоха преговори между страните в либийския конфликт. Те обсъдиха възможността и условията за деескалация в региона, но не успяха да постигнат консенсус: не всички участници подписаха окончателния документ за примирие. По-специално, командващият Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар не бе сред подписниците.
През 2011 г. международна коалиция, ръководена от Съединените щати и НАТО, проведе операция в Либия, която доведе до убийството на Муамар Кадафи и свалянето на режима, съществуващ повече от 40 години.
След това в страната започна остра криза. На изток, в град Тобрук, заседава избран опт народа парламент. Той е подкрепен от ЛНА, водена от Хафтар. На запад, в Триполи, правителството на националното съгласие (ПНС), ръководено от Файез Сарадж, се формира с подкрепата на ООН и Европейския съюз.
Двувластието и сривът в системата за сигурност доведоха до увеличаване на активността на въоръжените въстанически групи и терористичните организации. Поради липсата на централизирана власт и обединена армия, Либия се превърна в център за контрабанда, както и транзитен пункт за нелегални мигранти от Африка в Европа.
На 4 април 2019 г. Хафтар започна офанзива срещуТриполи за „освобождение от терористите“. Лоялните на правителството въоръжени сили обявиха старта на ответна операция „Вулкан на гнева“. През последните няколко месеца са убити няколкостотин души, а хиляди са ранени.

Мевлют Чавушоглу: Берлинските преговори за Либия ще бъдат лишени от смисъл без промяна в позицията на Хафтар
Инициираните от властите в Германия преговори за разрешаване на конфликта в Либия няма да имат смисъл, ако командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар не измени позициите си. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в първия си коментар по темата, след като преговорите за мир в Либия, проведени по-рано в Москва не дадоха резултат, предава TACC, като се позовава на анкарския телевизионен канал Haberturk.
Преговорите в Москва, инициирани по-рано от Русия и Турция приключиха късно вечерта на 13 януари, след като Хафтар напусна руската столица без да подпише споразумение за прекратяване на военните действия.
„Отказът на Хафтар да подпише споразумение за примирие в Либия демонстрират кой иска мир и кой иска война. Берлинските преговори няма да имат смисъл, ако Хафтар продължи (с тази си позиция)“, заяви Чавушоглу, цитиран от турският телевизионен канал.

Le Figaro (Франция): Напредък, но не и пробив - уреждането на либийския конфликт отново се забавя
На преговорите в Москва за разрешаване на ситуацията в Либия генерал Халифа Хафтар отказа да подпише окончателното споразумение за прекратяване на огъня. Въпреки това все още има шанс за постигане на мир: в неделя в Берлин трябва да се проведе среща на върха за политическото бъдеще на Либия, припомня френският ежедневник Le Figaro.
Дипломатическата активност по либийския въпрос е като двигател, който или ускорява, или спира, пише кореспондентът на изданието от Москва. Първо държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, след това канцлерът на ФРГ Ангела Меркел дойде в Москва, а лидерите на враждуващите страни в Либия, Халифа Хафтар и Файез Сарадж пристигнаха в руската столица за неочаквани преговори.
Тези преговори продължиха седем часа, след които Саражд, ръководителят на правителството на националното единство в Триполи, подписа споразумението. Руският външен министър Сергей Лавров, който също участва в преговорите, отбеляза, че е постигнат „известен напредък“ по въпроса за примирието, което в по-голямата си част се спазва от неделя.
Либийските лидери отказаха да седнат на една и съща маса, така че преговорите се водиха чрез посредничество на група, състояща се от Лавров, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и техните турски колеги.
Проектоспоразумението, което те обсъждаха, включваше „ неограничено прекратяване на военните действия“ в Либия. Те също говориха за нормализиране на живота в Либия, за безопасен достъп до хуманитарна помощ. Съдейки по медиите, разговорите са били и на тема изтеглянето на войските и мораториум върху изпращането на турските сили в Либия. Гарант за спазването на споразуменията трябваше да са ООН, Русия и Турция.
Споразумението за прекратяване на огъня се превърна в предпоставка за политическа промяна в Либия. Европа се опасява, че конфликтът там може да стане международен. Затова френският президент Еманюел Макрон по време на телефонен разговор с Владимир Путин настоя, че за междулибийския диалог е необходимо дългосрочно прекратяване на огъня.
В неделя, 19 януари, е планирана среща на върха за политическото бъдеще на Либия в Берлин. По същото време във федералната германска столица ще бъде и Ердоган, който вече обяви участието си в събитието заедно с Путин. Срещата беше насрочена във формат „5+5“: пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и пет „други ключови сили“ (Италия, Германия, Турция, Египет, ОАЕ). „Въпреки това пътят от Москва до Берлин изглежда по-криволичещ, отколкото се очакваше", коментира Le Figaro.

Сергей Лавров: Русия продължава усилията за разрешаване на ситуацията в Либия
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров увери, че Москва ще продължи усилията си за разрешаване на ситуацията в Либия след провала на вчерашните преговори между лидера на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар и премиера на международно признатото „Правителство на националното съгласие“ (ПНС) Файез Сарадж в руската столица, предава РИА Новости. "Ще продължим усилията в тази посока, докато не бъде постигнат крайният резултат", каза той. Министърът добави, че Русия иска да обедини усилията на европейските страни и съседите на Либия за постигане на споразумение в тази страна.

ТАСС: Хафтар си е заминал от Москва без да подпише споразумение
Командващият Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар не е подписал споразумението за примирие с правителството в Триполи на Файез Сарадж, съобщава пред РИА Новости информиран либийски източник. По-рано министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че заключителният документ е подписан от няколко участници в конфликта (включително Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет Халед Мишри), но Хафтар е поискал допълнително време. В проектоспоразумението се казва, че страните се съгласяват да определят линия на контакт за устойчиво прекратяване на огъня, а също и да работят за стабилизиране на ситуацията в страната. Миналата седмица президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха за обща позиция по Либия, призоваха за прекратяване на огъня и незабавно сядане на масата за преговори. В понеделник Хафтар и Сарадж пристигнаха в Москва. След това стана ясно, че Хафтар, който си тръгна от Москва без да подпише споразумението за примирие с действащото в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) на Файез Сарадж, е заявил, че предложеният му вариант на документа е игнорирал редица от исканията на ЛНА, предава ТАСС. „Проектът (за споразумение) игнорира много от исканията на либийската армия“, цитира думите му във вторник Al Arabiya. Както съобщи по-рано телевизионният канал Sky News Arabia, на срещите в Русия той е настоявал силите му да бъдат въведени в Триполи и да се формира правителство на националното единство, което да получи вот на доверие от заседаващия в Тобрук парламент. Фелдмаршалът също призова за международен мониторинг на примирието без никакво участие от Турция и поиска безусловното изтегляне на „наемниците, докарани от Сирия и Турция“.

„Независимая газета“: Москва не можа да задържи на една маса враждуващите страни в Либия
Москва не можа да задържи на една маса враждуващите страни в Либия, коментира провелите се в Москва преговори за уреждане на либийския конфликт, руският вестник “Независимая газета“. Русия разчита на мирно разрешаване на конфликта в Либия. В Москва бе направен опит за убеждаване на ключовите участници в гражданската война в тази северноафриканска държава да постигнат споразумение: лидера на правителството на Националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и ръководителя на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар. Преговорите в Москва, очевидно подготвяни повече от един ден, не бяха обявени нито от руското външно министерство, нито от либийците. Очевидно до последния момент не беше ясно дали Сарадж и Хафтар ще отидат при тях. Самият факт на преговорите между тези двама лидери би бил дипломатическият успех както на Русия, така и на Турция - втората посредническа страна на междулибийския диалог. Освен Сарадж и Хафтар, в Москва пристигнаха турският външен министър Мевлют Чавушоглу и министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. Тук те проведоха разговори с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. И двамата либийски лидери пристигнаха в Москва. Едва в края на деня член на една от структурите на ПНС, ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия, Халед Мишри, заяви, че Сарадж отказва лични преговори със своя опонент. Той е готов да разговаря само с руските и турските колеги. Ситуацията напомня на преговорите на участниците в сирийската гражданска война, които също общуват помежду си чрез посредници. Според Андрей Чупригин, старши преподавател в Школата по ориенталистика, решението на Сарадж да се откаже от личната комуникация с Хафтар се очакваше. В интервю за „НГ“ експертът припомни, че и двамата лидери се срещнаха в ОАЕ миналия февруари. След резултатите от тази среща Сарадж и Хафтар се съгласиха да участват в подготвената от ООН мирна конференция в либийския град Гадамес. Въпреки това през април ЛНА започна офанзива срещу Триполи. „Сарадж вярва, че Хафтар го е измамил. Сега той поставя изтеглянето на бойците на ЛНА от Триполи като условие за лични преговори. И това категорично не устройва Хафтар. Той изразходва твърде много усилия, за да се приближи до столицата “, каза Чупригин. Според него Хафтар отиде на преговори в Москва под значителен натиск от страна на Русия, ОАЕ и Египет. Ръководителят на ЛНА има за цел да превземе Триполи. Следователно е малко вероятно мирните споразумения с негово участие да са трайни, каза експертът. Подробностите на споразумението, което трябваше да бъде обсъдено в руската столица в навечерието, позовавайки се на източниците му, очерта телевизионния канал Al-Arabiya. Според него московските споразумения предвиждат изтеглянето на враждуващите сили и международния контрол върху примирието от страна на ООН и Русия, които ще получат правото да изпращат инспекции за наблюдение. Важно е, че в съответствие със споразумението, контролът върху газовите и нефтените находища ще остане в ЛНА. Сега в ръцете й е почти целия „петролният полумесец“ - район близо до град Сирт. Почти 80% от доказаните запаси на нефт в страната са концентрирани там. Наистина, износът на петрол от Хафтар е изпълнен със значителни трудности. Като се има предвид фактът, че Либия не е свързана по тръбопроводи със съседните страни, търговията с въглеводороди е невъзможна тук, освен по море. Но не всички пристанища с петролни терминали са в ръцете на ЛНА. Освен това на ниво ООН е признато само едно правителство - ПНС. Контролираният от Хафтар парламент, който заседава в Тобрук, няма право да продава петрол, въпреки че фактически ЛНА се занимава с тази търговия. По споразумение пристанищата, както въздушни, така и морски, ще бъдат „под международно наблюдение“. Предполага се, че подобно разделение на сферите на влияние ще бъде от полза както за Хафтар, така и за Сарадж, тъй като ще им позволи да участват съвместно в експлоатацията на природните ресурси. Специална клауза на споразумението се отнася до Турция. В началото на януари военните от тази страна пристигнаха в Триполи по покана на правителството на Сарадж. Размерът на турския контингент все още е малък и той не е предназначен за офанзивни операции. Съдейки по изявленията на представителите на ПНС, той включва предимно бойци на силите на ПВО, което е логично: Хафтар има безспорно превъзходство в авиацията. Военновъздушните му сили периодично бомбардират Триполи, без да срещнат голяма съпротива. Споразумението предвижда мораториум върху по-нататъшното навлизане на турските войски в Либия. Така че те ще могат да защитят Триполи, но не и да напредват. Предполага се, че либийският мирен процес ще бъде продължен на конференция в Берлин, която ще събере представители на страните-посредници и конфликтните страни. Медиите посочиха датата - 19 януари. Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Берлин е предвидено за този ден. Представителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви пред журналисти в понеделник, че въпреки че конференцията се подготвя, точната й дата все още не е определена. Междувременно Ердоган заяви, че преговорите в Москва се провеждат "по позитивен начин" и изрази увереност, че споразумението за мирно уреждане в Либия ще бъде подписано "в близко бъдеще".

ТАСС: Сергей Лавров разказа за прогреса на преговорите за Либия
Ръководителят на правителството на Националното съгласие (ПНС), базирано в Триполи, Файез Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед Мишри подписаха проект на документ за урегулирането на конфликта в страната, командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар поиска време до сутринта. Това разказа руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC. "Беше разгледан документ, който ще позволи да се уточнят въпроси, свързани с прекратяването на огъня. Проектът на заключителния документ от днешното заседание беше разгледан подробно. Той беше предмет на доста сериозни преговори", каза Лавров. „Ръководителят на ПНС, Файез Сарадж и председателят на държавния съвет, Халед Мишри, току-що подписаха. Маршал Хафтар, командирът на ЛНА, и Акила Салех, председател на Камарата на депутатите в Тобрук, разглеждат този документ положително и поискаха малко допълнително време. Те ще решат до утре сутринта. Надявам се това решение да бъде положително." "Днес можем да отчетем, че е постигнат известен напредък", подчерта руският министър. Той отбеляза, че проектодокументът е разгледан и от ръководителите на министерствата на отбраната на Русия и Турция, Сергей Шойгу и Хулуси Акар.

РИА Новости: Гърция призова за обявяване за незаконни споразуменията между ПНС на Либия и Турция
Гърция се застъпва за мирно уреждане в Либия и счита за изключително важно освен мира да бъдат обезсилени споразуменията между Триполи и Турция, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас след преговорите в Атина с кипърския си колега Никос Христодулидис, цитиран от РИА Новости. След разговорите между Дендиас и Христодулидис журналистите поискаха коментар за развитието на ситуацията около Либия - среща на двете враждуващи страни в Москва, планове за конференция за Либия в Германия, преговори между турския президент и италианския премиер. "За нас е решаващо и много важно, в допълнение към мира в средиземноморската страна, признаването на тези две така наречени споразумения за недействителни. Следователно нашите дейности в по-широк контекст преследват именно тези цели", каза Дендиас Според него в сряда той ще обсъди този въпрос с мароканското ръководство, а след това в Алжир и Тунис. "Във всеки случай това е предмет на нашите дискусии с всички страни от региона и Персийския залив, както и с нашите партньори в Европейския съюз. Това са нашите приоритети", заяви Дендиас. Според него споразуменията на Турция с правителството на Триполи явно нарушават международното право, нямат юридическа сила, нарушават суверенитета на трети страни в Средиземноморието, дестабилизират ситуацията както в самата Либия, така и в по-широкия регион. Дендиас каза, че е обсъдил с външния министър на Кипър координацията на двете страни относно прилагането на инициативи като неотдавнашното подписване на споразумението за газопровода EastMed и партньорствата със страните от региона.

„Независимая газета“: Москва не можа да задържи на една маса враждуващите страни в Либия
Москва не можа да задържи на една маса враждуващите страни в Либия, коментира провелите се в Москва преговори за уреждане на либийския конфликт, руският вестник “Независимая газета“. Русия разчита на мирно разрешаване на конфликта в Либия. В Москва бе направен опит за убеждаване на ключовите участници в гражданската война в тази северноафриканска държава да постигнат споразумение: лидера на правителството на Националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и ръководителя на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар. Преговорите в Москва, очевидно подготвяни повече от един ден, не бяха обявени нито от руското външно министерство, нито от либийците. Очевидно до последния момент не беше ясно дали Сарадж и Хафтар ще отидат при тях. Самият факт на преговорите между тези двама лидери би бил дипломатическият успех както на Русия, така и на Турция - втората посредническа страна на междулибийския диалог. Освен Сарадж и Хафтар, в Москва пристигнаха турският външен министър Мевлют Чавушоглу и министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. Тук те проведоха разговори с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. И двамата либийски лидери пристигнаха в Москва. Едва в края на деня член на една от структурите на ПНС, ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия, Халед Мишри, заяви, че Сарадж отказва лични преговори със своя опонент. Той е готов да разговаря само с руските и турските колеги. Ситуацията напомня на преговорите на участниците в сирийската гражданска война, които също общуват помежду си чрез посредници. Според Андрей Чупригин, старши преподавател в Школата по ориенталистика, решението на Сарадж да се откаже от личната комуникация с Хафтар се очакваше. В интервю за „НГ“ експертът припомни, че и двамата лидери се срещнаха в ОАЕ миналия февруари. След резултатите от тази среща Сарадж и Хафтар се съгласиха да участват в подготвената от ООН мирна конференция в либийския град Гадамес. Въпреки това през април ЛНА започна офанзива срещу Триполи. „Сарадж вярва, че Хафтар го е измамил. Сега той поставя изтеглянето на бойците на ЛНА от Триполи като условие за лични преговори. И това категорично не устройва Хафтар. Той изразходва твърде много усилия, за да се приближи до столицата “, каза Чупригин. Според него Хафтар отиде на преговори в Москва под значителен натиск от страна на Русия, ОАЕ и Египет. Ръководителят на ЛНА има за цел да превземе Триполи. Следователно е малко вероятно мирните споразумения с негово участие да са трайни, каза експертът. Подробностите на споразумението, което трябваше да бъде обсъдено в руската столица в навечерието, позовавайки се на източниците му, очерта телевизионния канал Al-Arabiya. Според него московските споразумения предвиждат изтеглянето на враждуващите сили и международния контрол върху примирието от страна на ООН и Русия, които ще получат правото да изпращат инспекции за наблюдение. Важно е, че в съответствие със споразумението, контролът върху газовите и нефтените находища ще остане в ЛНА. Сега в ръцете й е почти целия „петролният полумесец“ - район близо до град Сирт. Почти 80% от доказаните запаси на нефт в страната са концентрирани там. Наистина, износът на петрол от Хафтар е изпълнен със значителни трудности. Като се има предвид фактът, че Либия не е свързана по тръбопроводи със съседните страни, търговията с въглеводороди е невъзможна тук, освен по море. Но не всички пристанища с петролни терминали са в ръцете на ЛНА. Освен това на ниво ООН е признато само едно правителство - ПНС. Контролираният от Хафтар парламент, който заседава в Тобрук, няма право да продава петрол, въпреки че фактически ЛНА се занимава с тази търговия. По споразумение пристанищата, както въздушни, така и морски, ще бъдат „под международно наблюдение“. Предполага се, че подобно разделение на сферите на влияние ще бъде от полза както за Хафтар, така и за Сарадж, тъй като ще им позволи да участват съвместно в експлоатацията на природните ресурси. Специална клауза на споразумението се отнася до Турция. В началото на януари военните от тази страна пристигнаха в Триполи по покана на правителството на Сарадж. Размерът на турския контингент все още е малък и той не е предназначен за офанзивни операции. Съдейки по изявленията на представителите на ПНС, той включва предимно бойци на силите на ПВО, което е логично: Хафтар има безспорно превъзходство в авиацията. Военновъздушните му сили периодично бомбардират Триполи, без да срещнат голяма съпротива. Споразумението предвижда мораториум върху по-нататъшното навлизане на турските войски в Либия. Така че те ще могат да защитят Триполи, но не и да напредват. Предполага се, че либийският мирен процес ще бъде продължен на конференция в Берлин, която ще събере представители на страните-посредници и конфликтните страни. Медиите посочиха датата - 19 януари. Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Берлин е предвидено за този ден. Представителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви пред журналисти в понеделник, че въпреки че конференцията се подготвя, точната й дата все още не е определена. Междувременно Ердоган заяви, че преговорите в Москва се провеждат "по позитивен начин" и изрази увереност, че споразумението за мирно уреждане в Либия ще бъде подписано "в близко бъдеще".

ТАСС: Споразумението за примирие отчита предложенията на Хафтар
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че предложенията на командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар са взети предвид в текста на споразумението за примирие в Либия, съобщи Anadolu Agency след резултатите от преговорите за Либия в Москва, цитирана от TACC. "В резултат на това представихме проект на споразумение, което включва възможни модели за прекратяване на огъня. Този проект взе предвид направените предложения, особено от Хафтар", заяви турския външен министър, цитиран от агенцията. Според Чавушоглу, "ако Хафтар подпише това споразумение утре сутринта, тогава ръководителят на правителството на Националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и Хафтар ще фиксират в писмена форма ангажиментите за прилагане на прекратяването на огъня". Сарадж и Хафтар участват в преговорите в Москва, които започнаха под егидата на министерствата на външните работи и отбраната на Русия и Турция. В полунощ на 12 януари влезе в сила примирие между враждуващите страни в Либия като част от инициатива, предложена от президентите на Руската федерация и Турция.

РИА Новости: Страните от либийския конфликт се договориха за примирие
Страните в конфликта в Либия се задължават да спазват примирието без предварителни условия, се казва в проекта за окончателно споразумение на преговорите за Либия, който е на разположение на РИА Новости. "Участниците в междулибийските преговори за мир в Москва се съгласиха ... да гарантират, без предварителни условия, спазването на прекратяването на военни действия, влязло в сила на 12 януари 2020 г. в 0 часа 00 минути", гласи текстът на проекта за окончателно споразумение. Както по-рано съобщи кореспондент на РИА Новости, преговорите между министрите на външните работи и отбраната на Русия и Турция с представители на враждуващите страни в Либия отнеха повече от шест часа в Москва. Основните въпроси са параметрите и възможността за подписване на споразумение за примирие между правителството на Националното съгласие (ПНС) на Либия на Файез Сарадж и Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар. И двамата политици пристигнаха по-рано в Москва. Председателят на Висшия държавен съвет на Либия Халед Мишри, който подкрепя ПНС и председателят на парламента Акиля Салех, който подкрепя ЛНА, също са в руската столица.

Ердоган: Разговорите между турската, руската и либийските делегации вървят добре
Разговорите между враждуващите страни в Либия в Москва, подкрепени от турски и руски служители, вървят добре, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, като добави, че Анкара работи за това примирието да стане постоянно, цитира думите му Reuters. Съперническите лидери на Либия провеждат преговори за мир в Москва. Турция и Русия, които подкрепят противоположните страни в конфликта, настоятелно призовават страните да подпишат обвързващо примирие за прекратяване на деветмесечната война и да проправят път за постигане на споразумение. Говорейки заедно с италианския премиер Джузепе Конте в Анкара, Ердоган заяви, че ще присъства на среща на върха в Берлин в неделя, за да обсъди събитията в Либия, заедно с Конте и руския президент Владимир Путин.

ТАСС: Либийската национална армия няма да се оттегли от позициите си край Триполи
Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар, остава на позицията си в района на столицата Триполи и няма да изтегли войските си, съобщава новинарският портал Afrigatenews, според изявление, издадено в понеделник от командването на ЛНА и цитирано от TACC. "Ние се ангажираме да освободим цялата земя на Либия от въоръжените милиции и терористичните групировки", се казва в съобщението. „Уверяваме ви, че силите на Армията остават на всичките си позиции в столицата, не са се оттеглили и няма да отстъпят нито една крачка от тях."

Anadolu Agency: Турският президент се надява на подписване на примирие в Либия
Турция се надява скоро да стане подписването на прекратяване на огъня в Либия, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в турската столица Анкара заедно с премиера на Италия Джузепе Конте, цитира думите му Anadolu Agency. "Особено се надявам скоро да се подпише споразумение за прекратяване на огъня в Либия", заяви Ердоган. В неделя враждуващите страни в конфликта в Либия обявиха прекратяване на огъня в отговор на призив на Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин. Прекратяването на огъня влезе в сила в полунощ местно време, а събитието бе отбелязано с фойерверки в Триполи. Конте, който е на посещение в Турция от своя страна заяви, че прекратяването на огъня в Либия ще проправи пътя за важна възможност страната да навлезе в мирен процес.

AFP: Примирието в Либия отвори столичното летище в Триполи
Летището на либийската столица, затворено от миналата седмица, отвори врати в понеделник след примирието, което влезе в сила след девет месеца военни действия за контрол над столицата Триполи, предава AFP. Националният превозвач на Libyan Airlines заяви, че полетите са възобновени от и до летище „Митига“, а други частни авиокомпании също са възстановили навигацията. „Митига“ беше цел на няколко въздушни нападения и ракетни удари, след като военните сили на Халифа Хафтар започнаха офанзива миналия април, за да завземат столицата от базираното в Триполи правителство на Националното съгласие (ПНС) Оттогава то се затваря периодично, включително след подновени атаки миналата седмица. Очаква се воюващите страни да подпишат споразумение в Москва за условията на примирието, което влезе в сила в полунощ, неделя, като очаква то да доведе до прекратяване на сраженията, които обхванаха Либия след въстанието през 2011 г., при което беше убит дългогодишният диктатор Муамар Кадафи. Разположено източно от столицата, „Митига“ е бивша военна авиобаза, използвана за граждански трафик, след като международното летище в Триполи беше тежко повредено при боевете през 2014 година.

ТАСС: Файез Сарадж е отказал да се срещне с Халифа Хафтар
Ръководителят на правителството на Националното съгласие(ПНС) на Либия Файез Сарадж отказа да се срещне с командира на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар, съобщи председателят на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мишри, цитиран от TACC. "Ние отказахме да се срещнем с Хафтар. Преговорите в Москва продължават с представители на Турция и Русия", цитира думите му телевизионният канал Al Arabiya.

Reuters: Урсула фон дер Лайен приветства преговорите за мир в Либия
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства преговорите за прекратяването на военните действия в Либия, инициирани от Турция и Русия, но предупреди, че ООН трябва да има водеща роля в процеса на възстановяването на страната, предава Reuters. „Примирието е първата стъпка в правилната посока, но това, от което се нуждаем е процес за консолидиране, възстановяване и правителство на единството. Има още дълъг път. Това трябва да е процес, воден от ООН“, каза тя пред репортери.

РИА Новости: Германия приветства споразумението за прекратяването на огъня в Либия
Берлин приветства споразумението за прекратяването на огъня в Либия, което се очаква да бъде подписано в Москва, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, предава РИА Новости. „Германското правителство приветства това споразумение за прекратяването на огъня, което влиза в сила, и е свързано с усилията на президентите на Турция и Русия (Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин). Ако то бъде потвърдено, това ще стане основата, на коята ще бъде възможна и конференцията (планирана в Берлин за войната в Либия)“, за говорителят. По-рано през януари лидерите на Русия и Турция излязоха с инициатива за прекратяване на военните действия в Либия от 12 януари 2020 г. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че представители и на двете враждуващи в Либия страни са пристигнали в Москва и скоро ще се присъединят към преговорите.

ТАСС: Кремъл ще каже своевременно дали Путин ще вземе участие в конференцията за Либия
Пресслужбата на Кремъл е заявила, че своевременно ще уведоми обществеността дали руския президент ще вземе участие в насрочената за 19 януари международна конференция в Берлин за Либия, като засега не е предоставила повече информация по въпроса, предава TACC. „Ще съобщим своевременно“-отговориха от пресслужбата на Кремъл на въпрос за евентуалното участие на руския президент в международната конференция за Либия. Както по-рано съобщи Reuters, Германия планира да проведе международна конференция за разрешаване на конфликта в Либия на 19 януари. Според информацията турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще пристигне в Берлин, за да участва в конференцията. На 11 януари на пресконференция след разговори с канцлера Ангела Меркел в Москва руският президент Владимир Путин нарече „своевременна“ инициативата на Германия да проведе международна конференция за Либия в Берлин. Според него, за да може тази конференция "да донесе осезаеми резултати", е необходимо да се гарантира участието в нея "наистина заинтересовани да помогнат на либийското урегулиране държави", а решенията "трябва да бъдат съгласувани в предварителния план със страните в либийския конфликт". По-рано германските власти инициираха международни консултации за положението в Либия с участието на висши представители на няколко държави, включително Русия, която беше наречена „Берлинският процес“. Заявената цел беше да подкрепи усилията на специалния представител на генералния секретар на ООН за Либия Гасан Саламе. Първите консултации се проведоха в Берлин на 17 септември. На срещата присъстваха специалният представител на президента на Руската федерация за Близкия изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов, както и представители на Обединеното кралство, Египет, Италия, Обединените арабски емирства, САЩ, Турция, Франция, Лигата на арабските държави и Европейския съюз.

ТАСС: Примирието в Либия предвижда контрол на ООН над страната и мораториум върху разполагането на турски войски на нейната територия
Москва. Споразумението за прекратяване на военните действия в Либия, което се очаква да бъде подписано в Москва, предвижда изтеглянето на силите на враждуващите страни, мораториум върху разполагането на турските войски в страната и международен мониторинг на спазването на мирните договорености, предава TACC, като се позовава на телевизионния канал Al Arabiya. „Споразумението предвижда взаимно и безусловно изтегляне на войски и спиране на разполагането на турски сили в Либия“, съобщава телевизията. „Армията ще гарантира безопасността на нефтените и газови находища“. Една от страните, според информацията, която ще следи за спазването на примирието ще бъде Русия, която ще изпрати свои делегации в Либия, които да наблюдават ситуацията. Освен това ООН също ще следи за спазването на споразумението. Под международен надзор ще се намират морските пристанища и летищата на страната. Уговорено е и разоръжаването на някои либийски паравоенни организации. Либийската национална армия (ЛНА) и правителството на Националното споразумение ще си разпределят правомощията и задачите на кабинета. Очаква се ЛНА да поеме „мисията за борба с тероризма“.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Reuters: Берлин планира международна среща на върха за Либия на 19 януари
Германия планира да проведе среща на върха за Либия на 19 януари, предава Reuters, като се позовава на информация от двама участници в подготвителните преговори. Междувременно от Анкара потвърдиха, че държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Берлин, без обаче да представят допълнителни подробности. В рамките на еднодневната си визита в Москва в събота, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел съобщи, че Берлин ще бъде домакин на мирни преговори между враждуващите страни в Либия. Целта е – съгласно думите й, Либия да се превърне в суверенна и мирна държава.

Мария Захарова: Представителите на враждуващите страни в Либия пристигнаха в Москва
Представители на враждуващите страни в Либия са пристигнали в Москва и скоро ще вземат участие в руско-турската среща на ниво ръководители на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната. Това написа на страницата си във „Фейсбук“ официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC. „В съответствие с постигнатите в Истанбул споразумения между президентите на Русия и Турция, днес започна руско-турска среща на ниво ръководители на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната относно Либия. Представителите на страните в Либия пристигнаха и скоро ще се присъединят към преговорите", отбеляза дипломатът. Снимката, публикувана от Захарова, показва министрите на външните работи и отбраната на Русия и Турция на кръгла маса във външното министерство в Москва, специалният пратеник на руския президент за страните от Близкия изток и Африка Михаил Богданов и директорът на отдела за Близкия изток и Северна Африка Александър Кинчак също участват в разговорите. Делегациите на Руската федерация и Турция седят един срещу друг. Между тях остави празни столове. На една от тях има табела с надпис: „Либия“, но в нея не се уточнява дали мястото е запазено за представител на правителство на националното единство или за временния кабинет на Абдула Абдурахман ал Тани, подкрепен от Либийската национална армия на фелдмаршал Халифа Хафтар. В полунощ срещу неделя влезе в сила режимът за прекратяване на огъня в Либия, предложен от президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 8 януари. Очаква се в рамките на деня в Москва да бъде подписано и официално споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Либия.

AFP: Макрон настоява за „надеждно и трайно" прекратяване на огъня в Либия
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон призова за „надеждно и трайно“ прекратяване на огъня в Либия с оглед очакванията двете страни в конфликта да подпишат споразумение в Москва, предава AFP, като се позовава на съобщение от Елисейския дворец. „Президентът подчерта необходимостта прекратяването на огъня, което трябва да бъде обявено, да бъде надеждно, трайно и проверимо", обявиха от Президентството в Париж след телефонния разговор между Макрон и руския държавен глава Владимир Путин в неделя.

ТАСС: Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар пристигат на посещение в Москва
Москва. Първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу и турският министър на отбраната Хулуси Акар пристигат на посещение в Москва, предава TACC. „Такова посещение се очаква“, увериха от външното министерство в Москва, отговаряйки на съответния въпрос миналата седмица. По-рано за предстоящото посещение на турския външен министът и министъра на отбраната в руската столица бе съобщено от вестник Milliyet. Според изданието в турската делегация ще бъде бъде включен и ръководителят на турското национално разузнаване Хакан Фидан.

„Интерфакс“ (Русия): Представители на враждуващите страни в конфликта в Либия се срещат в Москва
Москва. В Москва днес (13 януари) ще се проведат разговори между представители на базираното в Триполи правителство на Националното съгласие на Файез Сарадж и командира на националната армия Халифа Хафтар, който е поддръжник на кабинета в Тобрук, предава “Интерфакс“. "В контекста на осъществяването на инициативата на президентите на Руската федерация и Турция (Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган), която беше обявена на срещата в Истанбул, днес (13 януари) ще се проведат контакти между страните (в конфликта в Либия) в Москва под патронажа на ръководителите на външните министерства и министерствата на отбраната на Русия и Турция", се казва в изявлението за срещата. „Очаква се Сарадж, Хафтар и представителтие на други либийски страни да участват в тези преговори“, отбелязаха още от руското външно министерство. Правителството на Националното съгласие в Триполи по-рано се съгласи да прекрати военните действия, като на това се съгласиха и от опозицията. В Либия в момента се води конфликт между правителството в Триполи, което разполага и с международно признание, както и между силите на Хафтар, които подкрепят властите в Тобрук и владят по-голямата част от страната.

Принтирай    Оразмери текст   + -