В очакване на споразумение за прекратяване на огъня в Либия

13 Януари 2020 | 13:46 | 0
В очакване на споразумение за прекратяване на огъня в Либия
Снимка: South Front

В руската столица се провеждат преговори между представители на международно признатото правителство в Триполи на Файез Сарадж и на временния кабинет на Абдула Абдурахман ал Тани, подкрепен от Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар. За срещата в Москва пристигнаха също ръководителите на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на Турция Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар, които разговарят с колегите си от съответните руски ведомства.
„В съответствие с постигнатите в Истанбул споразумения между президентите на Русия и Турция, днес започна руско-турска среща на ниво ръководители на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната относно Либия. Представителите на страните в Либия пристигнаха и скоро ще се присъединят към преговорите", отбеляза официалният говорител на МВнР на Москва Мария Захарова.
В полунощ срещу неделя влезе в сила режимът за прекратяване на огъня в Либия, предложен от президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 8 януари. Очаква се в рамките на деня в Москва да бъде подписано и официално споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Либия.
Междувременно държавният глава на Франция Еманюел Макрон призова за „надеждно и трайно“ прекратяване на огъня в Либия с оглед очакванията двете страни в конфликта да подпишат споразумение в Москва. „Президентът подчерта необходимостта прекратяването на огъня, което трябва да бъде обявено, да бъде надеждно, трайно и проверимо", обявиха от Президентството в Париж след телефонния разговор между Макрон и руския държавен глава Владимир Путин в неделя.
Стана ясно също, че Германия планира да проведе среща на върха за Либия на 19 януари. Присъствие на нея вече потвърдиха от кабинета на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, без обаче да представят допълнителни подробности.


ТАСС: Сергей Лавров разказа за прогреса на преговорите за Либия
Ръководителят на правителството на Националното съгласие (ПНС), базирано в Триполи, Файез Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед Мишри подписаха проект на документ за урегулирането на конфликта в страната, командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар поиска време до сутринта. Това разказа руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.

"Беше разгледан документ, който ще позволи да се уточнят въпроси, свързани с прекратяването на огъня. Проектът на заключителния документ от днешното заседание беше разгледан подробно. Той беше предмет на доста сериозни преговори", каза Лавров. „Ръководителят на ПНС, Файез Сарадж и председателят на държавния съвет, Халед Мишри, току-що подписаха. Маршал Хафтар, командирът на ЛНА, и Акила Салех, председател на Камарата на депутатите в Тобрук, разглеждат този документ положително и поискаха малко допълнително време. Те ще решат до утре сутринта. Надявам се това