Човешка грешка: Иран призна за свалянето на украинския самолет

11 Януари 2020 | 10:18 | 0
Човешка грешка: Иран призна за свалянето на украинския самолет
Снимка: АФП

В събота Генералният щаб на иранските въоръжени сили разпространи заявление, в което се отбелязва, че самолетът на Международните авиолинии на Украйна, който се разбира край Техеран, е свален от Иран следствие на човешка грешка. Самолетът се е оказал в непосредствена близост до един от важните военни обекти на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР – елитните части на иранската армия), а по форма и височина „наподобявал на вражески обект“. Президентът на страната Хасан Рухани заяви, че Иран дълбоко съжалява за случилото се.
Президентът на Украйна излезе с изявление, настоявайки за извършването на пълно и прозрачно разследване, привличане на виновните към отговорност и изплащане на компенсации.


The Times of Irael: Хиляди протестираха в Техеран, след като Иран призна, че е свалил украинския самолет
Хиляди протестираха в Техеран, след като Иран призна, че е свалил украинския самолет, пише израелското англоезично издание The Times of Israel.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха демонстранти пред Техеранския университет, които скандират срещу режима и призовават върховния лидер аятолах Хаменей да подаде оставка. Призивите включваха „Долу диктатора“ и „Срам за Революционната гвардия, оставете страната“.

Броят на протестиращите не беше уточнен, но се появиха кадри, които показват, че те са няколко стотин. Съобщава се, че полицията е реагирала със сила по време на митинга.

Самолетът беше свален в сряда, часове след като Иран извърши ракетна атака срещу две военни бази, в които бяха настанени американските войски в Ирак, като отмъщение за убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани при американска авиационна атака в Багдад. Никой не пострада при нападението върху американските бази.

Признанието за свалянето на самолета повдигна множество нови въпроси, като например кой е разрешил удара върху машината и защо Иран не е затворил международното си летище или въздушно пространство, когато се е подготвял за ударите по американските бази.

Това също подкопава достоверността на информацията, предоставена от висши служители, които в продължение на три дни непрекъснато отхвърляха обвиненията за сваляне на самолета с ракета като западна пропаганда.

Признанието на Иран също промени ситуацията около конфронтацията му със САЩ по начин, който може да разгневи иранската общественост. Иран обеща сурово отмъщение след смъртта на Сюлеймани, но вместо да убие американски войници, неговите сили свалиха цивилен самолет, в който повечето пътници бяха иранци и никой не оцеля.


ТАСС: Президентът на Иран се извини на украинския си колега за свалянето на самолета
Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че по време на телефонен разговор с него иранският президент Хасан Роухани се е извинил за сваления украински самолет, съобщиха от пресслужбата на офиса на украинския лидер, цитирани от TACC.

"Той (Рoухани) се извини от иранска страна за трагедията, отнела 176 живота. Ръководителят на Ислямска република Иран напълно признава, че трагедията е възникнала поради погрешни действия на военните в тази страна", се казва в съобщението.

Зеленски каза още, че настоява за незабавно приключване на идентифицирането на телата на загиналите при бедствието. "За нас е изключително важно следващата седмица - до 19 януари - телата на мъртвите да бъдат върнати в Украйна, за да могат роднините да се сбогуват с тях", подчерта украинският президент.

Роухани, добави пресслужбата на Зеленски, увери, че ще даде съответните инструкции същата вечер, за да се репатрират телата възможно най-бързо.

От своя страна Министерството на външните работи на Украйна незабавно ще изпрати нота до Иран с ясен списък на всички последващи стъпки, включително правните аспекти на решаването на въпроса за обезщетението.

"Иранската страна е съгласна с Украйна по този въпрос", добави пресслужбата на президента на Украйна. Иранският президент също така увери, че всички участници в катастрофата ще бъдат подведени под отговорност, а украинската експертна група ще получи цялата необходима подкрепа за по-нататъшно ефективно сътрудничество в правни и технически области.

ТАСС: Вицепрезидентът на Иран нарече свалянето на украинския самолет „национална трагедия“
Първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири нарече „национална трагедия“ ситуацията, при която в резултат на грешка на системите за противовъздушна отбрана на страната свалиха самолет на Международните авиолинии на Украйна, предаде думите му иранската информационна агенция IRNA, цитирана от TACC.

"Трябва да се поставим на мястото на семействата на жертвите, на иранските граждани и служители, за да сме чувствителни към мащаба на тази национална трагедия", подчерта Джахангири.

Той призова за "сериозно, прозрачно разследване на причините за това въздушно бедствие". Вицепрезидентът изрази съчувствието си и съболезнованията на членовете на семейството на всички загинали в резултат на инцидента.


ТАСС: Парламентът на Иран ще се събере на 12 януари заради свалянето на украинския самолет
Меджлисът (парламентът) на Иран ще проведе извънредно закрито заседание на 12 януари, посветено на обстоятелствата при катастрофата на украинския самолет в Техеран, заяви в събота официалният представител на ръководството на меджлиса Асадула Абаси, цитиран от TACC.

"Утре сутринта Меджлисът в присъствието на командира на Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР, Ислямския революционен гвардейски корпус) Хосейн Салами ще проведе заседание, за да разгледа най-новите развития", цитира думите му телевизонният канал IRIB. Абаси добави, че "по време на това непублично събитие ще бъде обсъдена смъртта на командира на специалните сили „Кудс“ на КСИР генерал Касем Сюлеймани, нападението на иранските въоръжени сили срещу американските военни бази в Ирак, както и катастрофата на украинския самолет".

РИА Новости: Франция е започнала международно разследване на свалянето на украинския самолет в Иран
Президентите на Украйна Владимир Зеленски и на Франция Еманюел Макрон са се договорили по телефона за включването на френски специалисти в декодирането на „черните кутии“ на сваления в Иран украински самолет, съобщиха в събота от пресслужбата на президента на Украйна, цитирани от РИА Новости.

Зеленски и Макрон отбелязаха бързото установяване на истината за катастрофата в Иран, съобщи пресслужбата.

"Държавните глави се съгласиха да включат френски експерти в декодирането на „черните кутии" на сваления самолет", се казва в изявлението.
Според пресслужбата Макрон е обещал, че "ще допринесе за цялостно разследване на катастрофата за привличането към отговорност на виновните за това престъпление." "Той (Макрон -ред.) заяви, че Франция вече е започнала официална процедура за съответното международно разследване в ИКАО (Международната организация за гражданска авиация)", се казва в изявлението.

EA Daily: Владимир Зеленски ще се обърне към народа на Украйна по повод на сваления самолет
Днес президентът на Украйна Владимир Зеленски ще се обърне към украинския народ относно ситуацията със самолетната катастрофа, предава агенция EA Daily.

„Нашите специалисти в Иран получиха видео, снимки и други материали за анализ на процесите, които са станали и стават в Техеран. На основна на събраната информация, благодарение на нашата експертна група, ние имаме достатъчно данни, за да разберем, че разследването се извършва обективно и в кратки срокове“, съобщи държавният глава.

„Политическата част на нашата работа е завършена. Нашите специалисти продължават да работят, за да изпълнят всички необходими юридически процедури“, се казва още в съобщението.

Видеообръщението ще се състои днес след консултациите на държавния глава с групата на украински специалисти, работещи на мястото на трагедията в Иран, международни партньори и телефонен разговор с президента на Иран Хасан Рухани.


ТАСС: Франция заяви, че не е получила официално искане за декодиране на черните кутии от Иран
Досега френското бюро за разследване и анализ на безопасността на гражданската авиация (BEA) не е получило молба за съдействие за декодирането на черните кутии на сваления в Иран украински самолет. Това се посочва в съобщение, публикувано от бюрото в социалната мрежа „Туитър“, цитирана от TACC.

„Въпреки съобщенията на някои медии, бюрото до момента не е търсено за помощ за декодиране за записващите устройства на самолета“, се казва в съобщението.

В петък пресслужбата на бюрото заяви пред ТАСС, че организацията е получила известие за катастрофата на самолета от иранските власти, „въпреки това не са търсили бюрото за друго“. Според говорител на BEA, на този етап е назначен представител на организацията, който да участва в разследването, „тъй като Франция участва в производството на двигателите на самолета“.


РИА Новости: КСИР поеха пълна отговорност за сваления украински самолет

Командирът на военно-въздушните сили на Ислямския революционен гвардейски корпус (КСИР) Амир Али Хаджизаде заяви, че КСИР поема пълна отговорност за катастрофата на украинския самолет, предава РИА Новости.

„Ние сме напълно отговорни за това и независимо от решението на властите, ние ще се подчиним“, каза Хаджизаде по време на пресконференция.

Украинският самолет, пътуващ към Киев, катастрофира малко след излитането от летище в Техеран в сряда сутрин. Всичките 176 души на борда загинаха.

Радио „Спутник“ (Русия): Иран ще изпрати черните кутии на сваления самолет във Франция

Ръководителят на отдела по разследване на авиационни произшествия Хасан Резайфар обяви, че Иран е готов да изпрати записите от черните кутии от сваления украински самолет за дешифриране във Франция, предава Радио „Спутник“, като се позовава на информация на агенция IRNA.

Той уточни, че кутии ще бъдат изпратени поради факта, че Иран няма необходимата технология за дешифриране на данните. Резайфар отбеляза, че Техеран се е обърнал с молба към Канада, Франция и САЩ да бъде предоставена такава техника, но страните не са дали отговор.

След това Иран поиска от Украйна, Швеция, Великобритания, Канада и САЩ да изпратят черните кутии в независима лаборатория и всички страни се съгласиха да ги транспортират във Франция.

Резайфар подчерта, че Иран и Франция имат съгласие по дешифрирането на данните от черните кутии.

Ръководителят на отдела по разследване на авиационни произшествия допълни, че решението да се изпратят кутиите във Франция е прието преди изявлението за причината за катастрофата.

ТАСС: Премиерът на Канада призова Иран да сътрудничи за разследването на самолетната катастрофа

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че на фона на признаването от страна на Техеран отговорността за инцидента със сваления украински самолет очаква, че иранските власти ще „сътрудничат пълноценно“ в разследването на катастрофата. Изявлението на премиера е публикувано от говорителя му Камерон Ахмад в профила му в социалната мрежа „Туитър“, предава ТАСС.

„Ние продължаваме да работим с нашите партньори от целия свят, за да гарантираме провеждането на пълно и внимателно разследване, правителството на Канада очаква пълно сътрудничество от страна на иранските власти“, се казва в съобщението.

Премиерът също отбеляза, че основен приоритет за канадското правителство остава провеждането на разследването по „прозрачен и справедлив“ начин.

„Това е национална трагедия и всички канадци днес скърбят“, добави Трюдо.


AFP: Украйна настоява за наказание и компенсации за сваления от Иран самолет

Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски поиска от Иран да накаже отговорните за свалянето на украинския самолет и да изплати компенсациите, предава AFP.

„Очакваме Иран…да изправи виновните пред съда“, написа украинският държавен глава във „Фейсбук“, призовавайки също за „изплащане на компенсациите“, след като Техеран призна, че случайно е свалил самолета, убивайки всичките 176 души на борда.

РИА Новости: Хасан Рухани заяви, че е необходимо да се отстранят недостатъците на системата за ПВО

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви необходимостта да се отстранят недостатъците на системите за противовъздушна отбрана, след като иранските военни погрешно свалиха украинския самолет, предава РИА Новости.

Военните съобщиха, че са сметнали самолета за вражеска цел, очаквайки възможни нападения от страна на САЩ.

„Необходимо е също така да се отстранят всички недостатъци на системите за противовъздушна отбрана, да се вземат необходимите мерки, за да не се случват повече подобни катастрофи“, заяви президентът на Иран в съобщение, публикувано на официалния му уебсайт.

ТАСС: Иран призна, че случайно е свалил украинския самолет

Самолетът на Международни авиолинии на Украйна, който се разби в Техеран, е свален по грешка. Това се посочва в изявление на Генералния щаб на иранските въоръжени сили, разпространено от агенция ISNA, предава ТАСС.

„Поради неволна човешка грешка самолетът е свален случайно, което, за съжаление, доведе до смъртта на наши сънародници и чужди граждани“, се казва в изявлението. Отбелязва се също, че „по време на полета самолетът се намираше в непосредствена близост до един от важните военни обекти на Ислямския революционен гвардейски корпус (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили) и наподобяваше вражески обект по форма и височина“.

В заявлението се съобщава, че „няколко часа след ракетните удари (на въоръжените сили на Иран по военните бази на САЩ в Ирак) броят на полетите на американски военни самолети значително се увеличи“. „Това обстоятелство стана причина за повишено внимание сред подразделенията за противовъздушна отбрана“, се казва в съобщението.

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви в профила си в социалната мрежа „Туитър“, че Иран дълбоко съжалява за допуснатата катастрофална грешка. Той обеща да привлече към отговорност виновните за свалянето на украинския самолет.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф смята, че причината за самолетната катастрофа край Техеран е грешка, допусната по време на криза, възникнала заради авантюристичните действия на САЩ. Той написа това в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

„Тъжен ден. Предварителните изводи от вътрешното разследване на въоръжените сили (на Иран): човешка грешка, направена по време на криза поради авантюризма на САЩ, доведе до катастрофа“, написа той.

Зариф изказа съболезнования и извинения на иранския народ, както и на семействата на жертвите в трагедията.

Принтирай    Оразмери текст   + -