Турция завърши подготовката за нова военна операция в Сирия

8 Октомври 2019 | 13:22 | 0
Турция завърши подготовката за нова военна операция в Сирия
Снимка: Cumhuriyet

На фона на призивите от международната общност Министерството на отбраната на Турция обяви, че страната е завършила подготовката за нова, трета по ред операция в съседна Сирия. Основната й цел – според Анкара – е установяване на зона за сигурност, в която сирийските бежанци ще могат да се завърнат. „Установяването на зона за сигурност е от особена важност за сирийциите, за стабилността и мира в нашия регион“, се казва в официалното съобщение на ведомството, разпространено в социалната мрежа „Туитър“.
Подготовката за операцията на Анкара навлезе във финалната права, след като във вечерните часове на неделя държавният глава на САЩ Донадл Тръмп обяви решението на Вашингтон за изтегляне на американските контингенти от районите на очакваната турска атака срещу сирийски кюрди, които от години воюват заедно с Вашингтон срещу близкоизточната терористична групировка „Ислямска държава“. По-късно Тръмп заплаши да унищожи икономиката на турците, ако „прекрачат границите“.
В очевиден отговор на предупреждението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, вицепрезидентът на Турция Фуат Октай подчерта, че страната му няма да се пречупи пред чуждестранните заплахи за планираната военна операция на Анкара в Сирия. Октай бе категоричен, че Турция има намерение да се бори със сирийските кюрди, които действат по границата със Сирия и че ще създаде зона, която би позволила обратното връщане на бежанците. Октай заяви: „Когато става въпрос за сигурността на Турция, ние определяме собствения си път, но и задаваме собствените си граници“.
По-рано Сирийските демократични сили (СДС) обявиха готовността си да започнат "тотална война" срещу Турция, ако Анкара стартира нова военна операция в северните райони на страната.
„СДС остават ангажирани с рамката, създадена от механизма за сигурност. Въпреки това, за да защитим себе си и хората си, няма да се колебаем да отговорим с тотална война през границата на всяко непровокирано нападение от страна на Турция", написа лидерът на организацията Мустафа Бали.
В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че в следващите дни може да бъде даден ход на нова военна операция, целта на която ще бъде създаването на „зона за сигурност" в Северна Сирия.
През август представители на САЩ и Турция се договориха за създаването на „зона за сигурност“ в Северна Сирия, на изток от Ефрат. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че ако процесът на създаване на тази зона бъде спрян или отложен, Анкара ще бъде принудена да се откаже от обединението на своите усилия с Вашингтон по отношение на Сирия. В същото време официален Дамаск се противопоставя на споразумението между САЩ и Турция. Сирийското правителство е убедено, че подобни договорености са грубо нарушение на принципите на международното право и Устава на ООН, както и грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.


„Комсомолская правда“: САЩ предаде кюрдите на Ердоган и го заплаши, че ще унищожи турската икономика
САЩ предаде кюрдите на Ердоган и го заплаши, че ще унищожи турската икономика, пише руският вестник “Комсомолская правда“.
Понеделникът се оказа труден ден за кюрдите в Сирия. САЩ обявиха изтеглянето на контингентите си от градовете Африн, Кобани и други райони в северната част на страната, където живее това национално малцинство. И на мястото на американците ще дойдат войските на северната съседка на Сирия - Анкара. Тя има свои сметки за уреждане с кюрдите: този народ също живее в Турция, търси независимост или поне автономия. Това, което потомците на османците естествено не харесват. Президентът на САЩ Доналд Тръмп добавя керосин към нов пожар в Близкия изток:
„Ако Турция направи това, което аз с моята голяма и безгранична мъдрост смятам за излизане от допустимите рамки- аз напълно ще разруша икономиката й“, написа в социалната мрежа „Туитър“ стопанинът на Белия дом с характерната си „скромност“.
И така, какво се случва в най-неспокойната част на най-горещия регион на планетата? За това "КП" разговаря с ориенталиста-тюрколог, директор на Центъра за изследване на Нова Турция Юрий Мавашев.

КП: Защо американците се изтеглиха?

„На Анкара, разбира се, й е изгодно да представи всичко, сякаш тя е принудила Вашингтон да изтегли войските. Но САЩ планираха да напуснат Сирийски Кюрдистан от дълго време. Първо, стратегически, американците подходиха неправилно в Сирия преди пет години: те си поставиха като цел свалянето на законния президент Башар Асад, но той с помощта на Русия успя да спечели войната срещу терористите. Второ, отношенията с друг ключов играч - Анкара, окончателно навлязоха в задънена улица и поддържането на американския контингент в северната част на Сирия носи само загуби.
В резултат на това Тръмп има малък избор. Да даде Кюрдистан на кюрдите? Но те дори нямат собствена държава, няма да вземете нищо от тях. Да го върне на Дамаск? Това ще укрепи Русия. Остава най-малкото зло - да си затвори очите, ако Турция влезе там, и в същото време да подхвърли кокал на опърничевия сюзник.
Защото САЩ се оттеглят само от Сирийски Кюрдистан, а на други места, например, в източната част на страната, в нефтеносните райони на река Ефрат, техните контингенти остават."

КП: Наистина ли Тръмп иска да „разкъса турската икономика на парченца“?

„Това негово твърдение трябва да се разглежда в същата посока като предишните. Тръмп редовно хвърля силни фрази (например, обещавайки да бомбардира Северна Корея и след това преговаря с лидера й Ким Чен-ун). По този начин се създава „необходимата“ атмосфера. Това е застраховка за бъдещето, ако Анкара, влизайки в Сирийски Кюрдистан, вземе повече от колкото трябва (от гледна точка на САЩ).
Мисля, че Анкара всъщност няма да присъедини тази територия към Турция. Целта й е не само да превърне Кюрдистан в зона на влияние, но и да се отърве от милиони сирийски бежанци, които се превърнаха в проблем не само за ЕС, но и за Турция. Сега миграционните служби в Истанбул и други турски метрополиси работят интензивно с тези мигранти, принуждавайки ги да подпишат задължение да се върнат в родината си. Кюрдистан част от Сирия ли е? Отлично, затова ще депортираме всички вас там. И в крайна сметка кюрдите бяха предадени от всички „съюзници“, включително и от Вашингтон."

КП: Какво трябва да направи Русия?

„Всъщност планът на САЩ е прост. Необходимо е да се унищожи "форматът на Астана" (успешна поредица от преговори между Анкара, Техеран и Москва за уреждане в Сирия - изд.). Как? Давайки на Турция малко повече, отколкото Русия и Иран обещаха, като по този начин вбива клин между съюзниците.
Какво да направи Русия? В края на октомври в Женева трябва да се проведе заседание на Сирийския конституционен комитет. Той беше създаден като част от „Астанинския формат“ и ще определи бъдещата държавна структура на Сирия и правата на нейните етнически групи, включително кюрдите. Задачата на Русия е да попречи на някой да наруши този процес и да скара Москва и Анкара. В същото време е важно да не се проявява слабост, като се отстъпи изцяло на исканията на Турция „да остави цял Кюрдистан за себе си“. Задачата не е лесна, но съм сигурен, че Кремъл отлично оценява ситуацията и разбира всички рискове."


ТАСС: Турският парламент продължи мандата за провеждане на военни операции в Сирия и Ирак с една година
Великото национално събрание на Турция удължи мандата за операции в Сирия и Ирак с още една година, предава TACC.
Според решението мандатът за действие на турските въоръжени сили в тези две страни е удължен до 30 октомври 2020 г.
В съответствие с мандата турската армия има възможност да провежда военни операции извън страната, в Сирия и в Ирак. Той също така позволява разполагане на контингенти и военни бази на държави на територията на Турция, които подкрепят въоръжените сили на републиката или участват в тези трансгранични операции.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на 1 октомври, че Анкара възнамерява самостоятелно да създаде зона за сигурност източно от река Ефрат в Сирия, тъй като не би могла да постигне желания резултат при преговори с американската страна. На 6 октомври Ердоган проведе телефонен разговор с Тръмп, след което Белият дом обяви, че Вашингтон няма да подкрепя или участва по никакъв начин във военната операция на Турция в Северна Сирия, а американските военни няма да бъдат разположени в близост до мястото й на провеждане.
На 7 октомври турският президент обяви, че САЩ започват да изтеглят войските си от Североизточна Сирия, където Анкара възнамерява да проведе операция за създаване на зона за сигурност. Тръмп от своя страна отбеляза, че ако Турция "направи нещо извън рамките на хуманността, тогава ще се изправи пред заплахи за икономическа гибел".

Anadolu Agency: Възможна турска операция в Северна Сирия ще има конкретни цели
Турция е готова да започне поредната операция в Северна Сирия, за да осигури границите си, като премахне терористичните елементи и да гарантира безопасното завръщане на сирийските бежанци и териториалната цялост на Сирия, пише Anadolu Agency.
Турският президент Реджеп Ердоган обяви в неделя, че Турция е готова да започне Операция “Мирна пролет“ източно от река Ефрат в северната част на Сирия, за да прочисти района от терористите.
„Може би днес или утре е време да прочистим пътя за (нашите) мирни усилия, който вече е избран и процесът за тях е стартиран“, каза Ердоган.
Турският президент повтори, че страната му има за цел да установи мир на изток от река Ефрат чрез прочистване на този сирийски регион от терористи.
"Турция подкрепя териториалната цялост на Сирия и политическото и административното единство на сирийците", каза той по-рано.
Ердоган добави, че единствената причина за присъствието на Турция в Сирия е, че заплахата от тероризъм към нейните граници се е превърнала в бариера, която пречи на завръщането на сирийците.
"От началото на кризата в Сирия ние подкрепихме териториалната цялост на тази страна и ще продължим да я подкрепяме", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
Турция няма претенции за територията на никоя страна, заяви говорителят на президента Ибрахим Калън, говорейки за възможна операция в Северна Сирия.
"Като част от териториалната цялост на Сирия планът за зона за сигурност има две цели: да подсигурим границите си чрез премахване на терористичните елементи и да осигурим безопасното завръщане на бежанците", добави Калън.
Турция е основният маршрут за бежанците, които се опитват да преминат към Европа от 2011 година насам, когато започна гражданската война в Сирия.


На фона на призивите на международната общност: Турция завърши подготовката за нова военна операция в Сирия (ОБЗОР)
На фона на призивите от международната общност, Министерството на отбраната на Турция обяви, че страната е завършила подготовката за нова, трета по ред операция в съседна Сирия. Основната й цел – според Анкара – е установяване на зона за сигурност, в която сирийските бежанци ще може да се завърнат. „Установяването на зона за сигурност е от особена важност за сирийциите, за стабилността и мира в нашия регион“, се казва в официалното съобщение на ведомството, разпространено в социалната мрежа „Туитър“. „Турските сили за сигурност никога не биха толерирали създаването на терористичен коридор по нашите граници. Всички приготовления за операцията са приключени“, обявиха от МО в Анкара.
Ден по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че в следващите дни може да бъде даден ход на нова военна операция, целта на която ще бъде създаването на „зона за сигурност" в Северна Сирия.
През август представители на САЩ и Турция се договориха за създаването на „зона за сигурност“ в Северна Сирия, на изток от Ефрат. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че ако процесът на създаване на тази зона бъде спрян или отложен, Анкара ще бъде принудена да се откаже от обединението на своите усилия с Вашингтон по отношение на Сирия.
Подготовката за операцията на Анкара навлезе във финалната права, след като във вечерните часове на неделя държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви решението на Вашингтон за изтегляне на американските контингенти от районите на очакваната турска атака срещу сирийски кюрди, които от години воюват заедно с Вашингтон срещу близкоизточната терористична групировка „Ислямска държава“. По-късно Тръмп предупреди, че ще „заличи" икономиката на Турция, ако Анкара направи нещо в Сирия, което в своята "велика и несравнима мъдрост" той счита за действие "извън границите". „Ако Турция направи нещо, което аз по своята велика и несравнима мъдрост считам за извън границите, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм това и преди!)", написа американският президент в социалната мрежа "Туитър".
Извънредното предупреждение на Тръмп срещу съюзника на САЩ в НАТО бе отправено, точно след като Белият дом обяви изтегляне на военнослущите си от турско-сирийските гранични райони. С това решение Вашингтон изглежда даде на Анкара зелена светлина да атакува кюрдите, въпреки че те воюват заедно с американските сили срещу близкоизточната терористична групировка „Ислямска държава" в Сирия.
В очевиден отговор на предупреждението на Тръмп, вицепрезидентът на Турция Фуат Октай подчерта, че страната му няма да се пречупи пред чуждестранните заплахи за планираната военна операция на Анкара в Сирия. Октай бе категоричен, че Турция има намерение да се бори със сирийските кюрди, които действат по границата със Сирия и че ще създаде зона, която би позволила обратното връщане на бежанците.
Октай заяви: „Когато става въпрос за сигурността на Турция, ние определяме собствения си път, но и задаваме собствените си граници“.
Сирийските демократични сили (СДС) обявиха готовността си да започнат "тотална война" срещу Турция, ако Анкара стартира нова военна операция в северните райони на Сирия. „СДС остават ангажирани с рамката, създадена от механизма за сигурност. Въпреки това, за да защитим себе си и хората си, няма да се колебаем да отговорим с тотална война през границата на всяко непровокирано нападение от страна на Турция", написа лидерът на организацията Мустафа Бали.
В същото време официален Дамаск се противопоставя на споразумението между САЩ и Турция. Сирийското правителство е убедено, че подобни договорености са грубо нарушение на принципите на международното право и Устава на ООН, както и грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.
В съседен Иран плановете на Анкара също не срещнаха одобрение. Иран се противопоставя на нова турска военна операция в Сирия. Това се казва в официалното изявление на Министерството на външните работи на близкоизточната ислямска република, публикувано от пресслужбата на ведомството.
„Убедени сме, че подобни действия не само няма да допринесат за сигурността на Турция, но също така ще доведат до материални щети и жертви. В тази връзка Иран е против всяка военна операция", се казва в изявлението. Отбелязва се също, че „Техеран е обезпокоен от евентуалното навлизане на турски военни сили на сирийска територия и внимателно следи този проблем“.
Пресслужбата подчертава, че „Иран е готов да организира незабавни консултации с представители на властите на Турция и Сирия, за да разреши съществуващите проблеми по мирен начин“. „Подчертаваме, че зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, както и придържането към споразумението от Адана (споразумение между Анкара и Дамаск, сключено през 1998 г.) са основа за този вид преговори", подчертаха от иранското външно министерство.
Официален коментар от страна на Израел все още няма, но според редица анализатори фактът, че САЩ са решили да дадат „зелена светлина“ на операцията на турците доказва, че занапред страната ще трябва да разчита единствено на себе си, що се отнася до справяне с проблемите в сигурността си, произтичащи от ситуацията в Близкия изток.
Коментирайки информациите за нова военна операция на Турция в Сирия и решението на Тръмп да изтегли войниците на Вашингтон от района, в Москва проявиха сдържаност. САЩ не са уведомили Руската федерация за изтеглянето на войските си от Сирия, Турция също не е докладвала за предстоящото движение на свои части в страната. Това съобщи пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
„Не, никой не е уведомил. Все още не знаем кои войски се изтеглят, в какъв обем, дали изобщо се изтеглят. Имаше различни изявления за изтеглянето на войски от различни части на света, които не бяха потвърдени по-късно. Следователно, ние много внимателно наблюдаваме развитието на ситуацията“, обобщи Песков.
Новата военна операция на Турция, планирана в сътрудничество със САЩ срещу кюрдите в Североизточна Сирия, подкопава мирния процес в страната. Това обяви по-рано официалният представител на външната служба на Европейския съюз Мая Кочиянчич на брифинг в Брюксел.
„Възобновяването на военните действия в Североизточна Сирия не само влошава положението на цивилното население, но и подкопава перспективите за мирно уреждане на конфликта. ЕС напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Сирия". Кочиянчич отказа да отговори на въпроса дали Анкара и Вашингтон са информирали Брюксел за своите военни планове в Сирия. „Ние поддържаме контакти. На този етап не мога да кажа нищо повече", заяви представителят на Брюксел.
Коментирайки плановете на Анкара за Сирия, Кочиянчич заяви: „ЕС вярва, че завръщането на бежанците е възможно, само когато са създадени човешки условия за това. Такива все още няма в Сирия".
Една от ключовите държави в ЕС - Франция, призова Турция да „избягва всякакви инициативи“, които биха могли да навредят на коалиционния борба срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия. В изявление Министерството на външните работи в Париж също предупреди, че пленените европейски джихадисти в североизточната част на Сирия трябва да останат в „сигурно задържане".
ООН е подготвена за „много тясна" координация с Турция по отношение на евентуална операция в Сирия. Това увери представител на международната организация. Панос Мумцис, който е и регионален хуманитарен координатор за кризата в Сирия, заяви, че Анкара е предоставила нужните гаранции на ООН по отношение на хуманитарните въпроси, свързани с операцията.

Кремъл: САЩ не са уведомили Русия за изтеглянето на войските си от Сирия
САЩ не са уведомили Руската федерация за изтеглянето на войските си от Сирия, Турция също не е докладвала за предстоящото движение на свои части в страната. Това съобщи пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Не, никой не е уведомил. Все още не знаем кои войски се изтеглят, в какъв обем, дали изобщо се изтеглят. Имаше различни изявления за изтеглянето на войски от различни части на света, които не бяха потвърдени по-късно. Следователно, ние много внимателно наблюдаваме развитието на ситуацията“, обобщи Песков.

МВнР на Иран: Техеран се противопоставя на турската военна операция в Сирия
Иран се противопоставя на нова турска военна операция в Сирия. Това се казва в официалното изявление на Министерството на външните работи на близкоизточната ислямска република, публикувано от пресслужбата на ведомството, предава TACC.
„Убедени сме, че подобни действия не само няма да допринесат за сигурността на Турция, но също така ще доведат до материални щети и жертви. В тази връзка Иран е против всяка военна операция", се казва в изявлението. Отбелязва се също, че „Техеран е обезпокоен от евентуалното навлизане на турски военни сили на сирийска територия и внимателно следи този проблем“.
Пресслужбата подчертава, че „Иран е готов да организира незабавни консултации с представители на властите на Турция и Сирия, за да разреши съществуващите проблеми по мирен начин“. „Подчертаваме, че зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, както и придържането към споразумението от Адана (споразумение между Анкара и Дамаск, сключено през 1998 г.) са основа за този вид преговори", подчертаха от иранското външно министерство.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на 1 октомври, че Анкара възнамерява самостоятелно да създаде зона за сигурност източно от река Ефрат в Сирия, тъй като не е постигнала желания резултат при преговорите с американската страна. На 7 октомври турският президент обяви, че САЩ започват да изтеглят войските си от Североизточна Сирия, където Анкара възнамерява да проведе операция за създаване на зона за сигурност.
В понеделник Тръмп написа в своя профил в социалната мрежа „Туитър“ :„Време е да излезем от тези нелепи безкрайни войни... и да върнем войниците си у дома“. Лидерът на Белия дом обяви решението си да започне изтеглянето на войски от Сирия на 19 декември 2018 г., припомня агенцията.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай: Няма да се пречупим пред чуждестранните заплахи
В очевиден отговор на предупреждението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, вицепрезидентът на Турция Фуат Октай подчерта, че страната му няма да се пречупи пред чуждестранните заплахи за планираната военна операция на Анкара в Сирия, отбелязва американското издание The Washington Post.
Октай бе категоричен, че Турция има намерение да се бори със сирийските кюрди, които действат по границата със Сирия и че ще създаде зона, която би позволила обратното връщане на бежанците.
Октай заяви: „Когато става въпрос за сигурността на Турция, ние определяме собствения си път, но и задаваме собствените си граници“.
Коментарът дойде ден, след като Тръмп предупреди, че САЩ ще се оттеглят от районите на очакваната турска атака срещу сирийски кюрдски бойци, които от години воюват заедно с американците срещу близкоизточната терористична групировка „Ислямска държава“. След това той заплаши да унищожи икономиката на турците, ако „прекрачат границите“.

The National Interest: Кюрдските сили в Сирия не са получили никакво известие, че САЩ планират да изтеглят войските си
Политическото крило на „Сирийските демократични сили“ (СДС) са били изненадани от решението на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли войските си от Северна Сирия и ефективно да предаде някога окупираните от „Ислямска държава“ територии на Турция, пише списание The National Interest.
По-рано администрацията на Тръмп излезе с информация, че планира да изтегли в скоро време войските си от Северна Сирия, където Турция се готви да започне военна операция.
По-късно стана ясно, че кюрдските фракции в региона не са били наясно с плановете на президента.
„Никой не ни каза за това“, заяви Синам Мохамед, представител на СДС във Вашингтон.
„Не очаквахме това да се случи, защото ние (изпълнихме) всички споразумения за зоната за сигурност. Показахме пластичност за да избегнем войната“, добави той.
„Турция скоро ще се придвижи към отдавна планираната си операция в Северна Сирия. Въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или да се включат в операцията“, се казва в Изявление на Белия дом, малко след като беше проведен разговор между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия американски колега.
„Турция сега ще е отговорна за всички бойци на „Ислямска държава“ в региона, които бяха пленени през последните две години след унищожаването на „халифата“ от САЩ“, се казва още в съобщението.
Преди месец администрацията на Тръмп успя да убеди представителите на СДС да унищожат укрепленията си и да се изтеглят зад зоната за сигурност, за да бъде запазен мирът с Турция. Сега обаче вратата за инвазия е отворена, след като администрацията на Тръмп се оттегля настрана.
„Силите на САЩ, след като унищожиха „Ислямска държава“ вече няма да са в региона“, се казва в съобщение на Белия дом. Все още не е ясно дали Тръмп има намерение да изтегли всички войски на Вашингтон от Сирия.

Anadolu Agency: Турция ще започне военната си операция в Северна Сирия със специфични цели
Турция е готова да започне военна операция в Сирия за да подсигури южната си граница, като елиминира обявените от Анкара терористични елементи и групи на „Отрядите за народна самоотбрана“(ОНС), предава Anadolu Agency.
Операцията ще се проведе и с оглед на опитите на правителството в Анкара да върне обратно в Сирия бежанците, които пребивават на територията на Турция, както и да запази териториалната й цялост .
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че страната е готова да започне военна операция под името „Операция мирна пролет“ на изток от река Ефрат в Северна Сирия.
„Може би днес или утре ще дойде времето да изчистим пътя за нашите мирни усилия“, заяви президентът.
Той добави, че целите на страната са да установи мир на изток от Ефрат, като изчисти региона от терористи.
„Турция подкрепя териториалната цялост на Сирия и политическото и административно единство на сирийците“, заяви по-рано Ердоган и добави, че присъствието на Турция в Сирия е провокирано единствено от терористичната заплаха срещу границите й, която според президента пречи на бежанците да се завърнат по родните си места.
„От началото на кризата в Сирия подкрепяхме териториалната цялост на тази страна и ще продължим да я подкрепяме“, заяви Мевлют Чавушоглу, външният министър на Турция.
Говорителят на президентството в Анкара добави, че Турция няма никакви желания към териториите на никоя страна, в изявление свързано с провеждането на операцията.
„Като част от териториалната цялост на Сирия, планът за зона за сигурност има две цели – да подсигури нашата граница от терористични елементи и да подсигури сигурното завръщане на бежанците“, заяви Ибрахим Калин, говорител на президента.

Джавад Зариф: Иран се противопоставя на турска военна операция в Сирия
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви пред турския си колега Мевлют Чавусоглу в телефонно обаждане, че Техеран е против военните действия в Сирия, предава AFP, като се позовава на информация на външното министерство.
"Зариф изрази опозицията си срещу военните действия, призова за зачитане на териториалната цялост на Сирия и националния й суверенитет, подчерта необходимостта от борбата срещу тероризма и от установяването на стабилност и сигурност в Сирия", се казва в съобщение на министеството, което цитира министъра.

Anadolu Agency: Външното министерство на Турция заяви, че страната е готова да нахлуе в Сирия
Турция е готова за възможна военна операция на изток от река Ефрат в Северна Сирия, където да установи зона за сигурност, предава министерството на отбраната в Анкара, предава Anadolu Agency.
„Установяването на зона за сигурност е от особена важност за сирийциите, за да имат те безопасен живот заради нейното значение за стабилността и мира в нашия регион, заяви министерството в съобщение в „Туитър“.
„Турските сили за сигурност никога няма да толерират създаването на терористичен коридор на нашите граници. Всички приготовления за операцията са приключени“, добави турското министерство.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде подложен под увеличаващо се напрежение, след като Белият дом обяви, че ще изтегли войските си от Сирия, преди „отдавна планираната“ турска операция.
Доналд Тръмп все пак изключи варианта САЩ да помогнат на Турция за военната интервенция и се зарече, че „ако Турция направи нещо, което аз, в моята голяма и ненадмината мъдрост, счета за (нередно), то аз тотално ще унищожа и изпепеля икономиката на Турция“.
Анкара стигна до споразумение с Вашингтон за установяването на зона за сигурност в Северна Сирия по-рано, но на няколко пъти заяви, че не е доволна от постигнатия прогрес, като неколкократно заплашваше и с военни действия.

Принтирай    Оразмери текст   + -