"Бари" губи сила, опасността остава

14 Юли 2019 | 13:18 | 0
Снимка: АФП

Тропическата буря "Бари", която от четвъртък насам събираше сила в Мексиканския залив, удари американското крайбрежение като ураган от категория 1. От неделя сутринта обаче той губи мощ и отново отслабна до тропическа буря. Предупрежденията, които бяха в сила за района на Ню Орлиънс бяха вдигнати, но те все още важат за региона около Морган Сити, както и за частите от страната, които все още се намират на пътя на стихията - централна и северна Луизиана, както и Арканзас. Опасността от наводнения обаче остава в сила за всичко области, където по-рано бе въведено извънредно положение.

Miami Herald: Бурята „Бари“ продължава да отслабва докато се движи над Луизиана
Последните данни на Американския център по ураганите отмени действащото предупреждение за опасност от тропическа буря, което важеше за региона на Ню Орлиънс, след като стихията „Бари“ отмина местността. Това съобщава американският вестник Miami Herald.

Предупреждението обаче все още е в сила за района около Морган сити и град Камерън. От един часа след полунощ местно време в неделя опасността за региона около устието р. Ачафалая и град Билокси в щата Мисисипи също няма да действа.

Силата на ветровете на „Бари“ е намаляла до 75 километра в час, като прогнозираният й маршрут преминава през централна и северна Луизиана, след което ще премине в Арканзас в неделя вечерта местно време. От агенцията обаче подчертават, че опасността от животозастрашаващи наводнения все още е валидна.

Deutsche Welle: „Бари“ отслабна до тропическа буря, опасността от наводнения остава
Ураганът „Бари“ загуби част от силата на ветровете си, което понижи категорията на природната стихия до тропическа буря, предава Deutsche Welle. По-рано в събота, „Бари“ удари крайбрежието на американския щат Луизиана със сила на ветровете от над 130 километра в час. Ураганът обаче бързо отслабна до около 112 километра в час, макар опасността от наводнения все още да остава висока.

Въпреки предупрежденията на американската метеорологична служба, Ню Орлиънс, който бе първия град от очаквания път на „Бари“, бе ударен само от дъжд и вятър, които не са успели да предизвикат наводнения.

Опасността обаче остава, тъй като по-късно в неделя бурята ще се придвижи по долината на р. Мисисипи, която е пълноводна и силна след скорошните дъждове. „Това е само началото“, обяви губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс, който подчерта, че „следват няколко много дълги дни за нашия щат“.
По-рано в щатите Луизиана и Мисисипи бе обявено бедствено положение, а американският президент Доналд Тръмп въведе такова и цялата страна, което ще позволи на местните власти да използват федералните ресурси при подготовката си и последващото справяне със щетите.

The Guardian: Ураганът Бари отслабна до тропическа буря
Ураганът Бари „стъпи“ на сушата в събота в Луизиана и бързо отслабна до тропическа буря, носеща проливни дъждове, които могат да продължат с дни и да тестват системите за предотвратяване на наводнения, построени след урагана Катрина, пише британският The Guardian
Бурята достиган брега в района на Интракостал Сити, на около 250 километра западно от Ню Орлийнс, а ветровете му достигат 110 километра в час, съобщи Националният център за ураганите.
Метеоролозите предупредиха жителите на Ню Орлийнс да бъдат търпеливи и да останат бдителни, след като в събота сутрин дори слънцето проби през облаците и огря предимно сухите градски улици.
Националният център на ураганите по-късно каза, че бурята се е превърнала в ураган от категория едно и след това е отслабнала отново до тропическа буря.
Синоптиците предупредиха, че бавните темпове, с които се придвижва Бари ще му дадат време да събере влага от Мексиканския залив, което потенциално ще засили валежите.
В изявление в събота сутрин Центърът за прогноза на времето обяви, че районът трябва да "очаква някои доста внушителни нива на валежи ... с някои стойности, които вероятно надвишават 8 см за един час".
Експертите също така предупредиха, че поради нестабилната форма на бурята, най-интензивните й проливни дъждове може да паднат късно след навлизането й на сушата.
Доналд Тръмп обяви извънредно положение за Луизиана за първия ураган в Атлантическия океан през 2019 г. Докато властите на Ню Орлийнс се въздържаха да поръчват евакуации, туристическите служители съобщиха за напускане на гости в петък. Авиокомпаниите, отмениха изходящи полети от града.
Концерт на „Ролинг Стоунс“ също беше отложен за понеделник.
Повечето жители избраха да си останат у дома и да посрещнат бурята. Длъжностни лица ги призовават да осигурят домовете си, да се снабдят с материали и да се подготвят да останат на закрито.
Очаква „Бари“ да се превърне в ключов тест за системите за защитата от наводнения след урагана „Катрина“. Евакуирани са редица крайбрежни зони без достатъчна защита. Почти 50 000 души са без електричество, според доставчика енергийната компания.
Потенциалът на бурята, а не силните ветрове, представляват най-голямата опасност за ниско разположения Ню Орлийнс, град, заобиколен почти от всички страни от издигащи се води. Бенджамин Шот, метеоролог, каза: "Тропическата буря Бари е опасна и животозастрашаваща буря."

USA Today: Как ураганите получават имената си
Тропическа буря, сформирана в четвъртък сутринта в Мексиканския залив, се очаква да удари брега на Луизиана като ураган от категория 1 в събота. Името му е Бари, пише американският вестник USA Today.
Практиката на именуване на тропически циклони започва в Западните Индии (Карибския регион), където ураганите са кръщавани по деня на светеца, на който са се появили, според Националния център на ураганите. Ураганът Санта Ана яростно удари Пуерто Рико през 1825 г., а Сан Фелипе ударил острова през 1876 и 1928 година.
Съединените щати започнаха да поставят имена на бурите през 1953 г., но тези имена са само на жени. След 1979 г. ураганите получават както мъжки, така и женски имена, показващи "малко равенство между половете", както каза Клеър Нулис, медиен служител на Световната метеорологична организация.
Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, базирана в Женева, Швейцария, отговаря за назоваването на урагани и всички тропически циклони.
За атлантическите бури има шест списъка с имена, които се повтарят, след като са изминали шестте години. Списъците са по азбучен ред и от различен пол.
Нулис каза, че СМО получава много искания и жалби относно имената на ураганите. След като опустошителния ураган Майкъл удари Флорида миналата година, тя каза, че човек на име Майкъл е бил доста разстроен от използването на името му. В същото време, тя казва, че има хора, които искат тропическите бури да бъдат кръстени на тях.
"Това е най-честото от запитванията и коментарите, които получаваме от социалните медии," каза Нулис“. „Просто изглежда, че са очаровани от тях“.
Нулис обаче обърна внимание, че именуването на бури е малка част от работата на метеоролозите и със сигурност е най-малко важната част.
"Това, което винаги казваме на хората, е че имената получават най-голям обществен интерес, но това е само една малка част от работата на комисията по ураганите", каза Нулис. "По-голямата част от работата на комисията е свързана с аспектите на безопасността."
Всяка година Комитетът по ураганите на СМО заседава, за да обсъди предишния сезон на бурите и да направи планове за следващия. Тогава се правят промени в имената.
"Единственият път, когато има промяна в списъка, е ако бурята е била толкова смъртоносна или е причинила токова материални щети, че бъдещото използване на името за друга буря ще бъде неподходящо от етични съображения," пише Денис Фелтген, служител по обществените въпроси на Националното управление Центърът на ураганите, в USA TODAY.
Оттеглените имена обикновено започват с К, Л и М, тъй като те се случват по време на най-разрушителната част от сезона на ураганите.
Като цяло страната, която е поискала името да бъде спряно от употреба, е тази, която предлага ново име. Например, САЩ замениха урагана Майкъл с Милтън през март. Нулис заяви, че комисията има за цел да направи имената подходящи за региона, в който има хора с различен произход и етническа принадлежност. Не всички имена са "старомодни американски имена", каза тя.
"Правилото за имената е, че те трябва да бъдат подходящи и разбираеми в региона, за да могат хората да ги разпознават", каза Нулис. "Така че очевидно има различни езици в региона, има испано-креолски и франкофонски страни."
Дори само в САЩ, демографските данни са много по-различни, отколкото преди 50 години, казва Нулис, така че имената ще отразяват по-мултикултурна общност.
Накрая най-важният аспект на имената е функцията за безопасност, каза Нулис. Много по-лесно е да обменяте информация за опасна буря, когато имате лесно име, с което да я споменете.
"Винаги ще казваме, че за тези имена има причина и те са използват заради обществената сигурност", каза Нулис. "Ние не ги избираме за забавление. Ние ги използваме, за да се опитаме да спасим животи."

ТАСС: Тропическата буря „Бари“ достигна силата на ураган
Тропическа буря "Бари", която достигна до брега на щат Луизиана, е преквалифицирана от специалисти като ураган от първа категория. Това съобщи в събота Националният център за наблюдение на ураганите в САЩ, цитиран от TACC.
Според последната информация скоростта на вятъра в зоната на движение „Бари” достига 120 км/ч. Според метеорологичните прогнози епицентърът му ще навлезе на сушата през следващите няколко часа. Експертите също така увериха, че през следващите 24-36 часа силата на "Бари" ще падне до нивото на тропическа буря отново.
Тропическата буря "Бари" е сформирана в четвъртък, 11 юли, близо до бреговете на Луизиана и Мисисипи в Мексиканския залив. В Луизиана е въведено извънредно положение. В редица крайбрежни райони е обявена евакуация. Енергийната компания, която обслужва южните щати на САЩ, съобщи, че почти 50 хиляди потребители в Луизиана са останали без електричество заради бурята.
Атлантическият сезон на ураганите обикновено трае от 1 юни до 30 ноември. Атмосферното явление се класифицира като тропическа буря и получава собствено име, ако скоростта на вятъра в нея достигне около 60 км/ч. При скорост на вятъра 120 км/ч и повече, бурята става ураган.

Принтирай    Оразмери текст   + -