20 години от влизането на НАТО в Косово

12 Юни 2019 | 11:26 | 0
20 години от влизането на НАТО в Косово
Снимка: АФП

В Косово отбелязват 20-та годишнина от влизането на силите на НАТО в страната с поредица от манифестации. По повод събитието в Прищина пристигнаха бившият държавен глава на САЩ Бил Клинтън и държавният му секретар Мадлин Олбрайт.
Конфликтът в Косово, тогава провинция в Южна Сърбия, приключи след 78-дневните бомбардировки на НАТО. Кампанията – според Алианса, бе иницирана в отговор на действията на сръбската армия срещу етнически албанци.
В конфликта загинаха повече от 10 000 души, 1650 все още се водят за изчезнали. След прекратяването му НАТО започна мироопазваща операция в подкрепа на Косово. С комбинирани сили от над 3500 военни и цивилни служители от 28 страни, кампанията на Алианса в най-младата държава на Балканите е най-голямата по рода си на западния военен съюз в Европа.
Навръх годишнината отношенията между официален Белград и бившата сръбска провинция са в задънена улица. Преговорите за нормализацията на двустранните отношения бяха прекратени през ноември миналата година, когато Прищина въведе 100-процентови мита за внос на сръбски стоки в страната в отговор на кампанията на Белград срещу присъединяването на Косово към Интерпол. Оттгогава насам усилията за възобновяването на диалога се провалят: сърбите настояват за премахване на митата, за да седнат отново на масата за преговори, а косоварите изискват от Белград признаване на независимостта им.


Бил Клинтън в Прищина: Косово заслужава да е в НАТО и ЕС
Бившият държавен глава на САЩ Бил Клинтън, който е в Прищина по повод 20-та годишнина от влизането на силите на НАТО в Косово, заяви, че страната заслужава да е част от НАТО и Европейския съюз, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Мисля, че целият свят може да вземе Косово като пример за това как страната се развива и живее в мир със своите съседи. Винаги ще се гордея, че бях президент на САЩ, когато имаше нужда някой да се изправи и да каже: няма вече етническо прочистване, няма вече изоставяне на родината и убийства на невинни цивилни, трябва да има по-добър начин“, цитира медията думите на Клинтън.
Президентът на Косово Хашим Тачи удостои бившия държавен глава на САЩ с „Ордена на свободата", като поясни, че Клинтън е символ на доверие, оптимизъм и надежда за гражданите на Косово.

Zeri (Косово): Бивш президент на Косово призова гражданите да засвидетелстват благодарност на Бил Клинтън
Бившият президент на Косово Атифете Яхяга призова гражданите на страната да изкажат благодарност на Бил Клинтън, който е на посещение в Прищина по повод 20-та годишнина от влизането на силите на НАТО, съобщава електронното издание на местния вестник Zeri.
„Отбелязваме 20-та годишнина от влизането на войските на НАТО в Косово. За да отпразнуваме тази историческа годишнина на Косово, поканихме нашите приятели и съюзници, с които споделяме общите ценности на мира, свободата и демокрацията“, написа Яхяга в социалната мрежа „Фейсбук“, като припомни, че по повод събитието в Прищина пристига и бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.
Обръщайки се към косоварите, Яхага подчерта: „Вашето присъствие е най-голямата благодарност за това, което Клинтън, Олбрайт и други приятели направиха за нашата страна! Ще се видим утре на площад „Скандербег!"

РТС (Сърбия): Косово отбелязва 20-годишнина от влизане на силите на НАТО, Бил Клинтън е в Прищина за церемонията
Косово отбелязва 20-годишнина от влизане на силите на НАТО, предава Радио-телевизија Србије (РТС).
По повод събитието във вторник в Прищина пристигна бившият американски президент Бил Клинтън. Той бе посрещнат на летището в косовската столица от вицепремиера на страната Беджет Пацоли и бившия държавен глава Атифете Яхяга.
Бившият лидер на Белия дом ще присъства на церемония за отбелязване на 20-та годишнина от влизането на НАТО в Косово с цел – както твърдят в Прищина – „освобождаване на страната от сръбските нашественици".
Клинтън заемаше поста на държавен глава на САЩ през 1999 г. и е един от решаващите участници във взимането на решение за бомбардировките на НАТО в тогавашната СР Югославия, по повод на кризата в Косово и Метохия.
Клинтън ще проведе среща с министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай и президента Хашим Тачи, след което ще говори пред медии.
По повод годишнината в Прищина пристига и бившият американски секретар на Клинтън Мадлин Олбрайт.

РТС (Сърбия): Бил Клинтън пристигна в Прищина
Бившият американски президент Бил Клинтън пристигна в Прищина, предава Радио-телевизија Србије (РТС).
Клинтън бе посрещнат на летището в косовската столица от вицепремиера на страната Беджет Пацоли и бившия държавен глава Атифете Яхяга.
Бившият лидер на Белия дом ще присъства на церемония за отбелязване на 20-та годишнина от влизането на НАТО в Косово с цел – както твърдят в Прищина – „освобождаване на страната от сръбските нашественици". Тя ще се състои в сряда, 12 юни.
„Днес Косово е успешна история за изграждане на държавата. Вашето ръководство преди 20 години срещу тирани в полза на свободата и демокрацията беше от решаващо значение за отварянето на нова глава в човешката история. Вие дадохте на международното право и политика човешко измерение“, написа Пацоли в социалната мрежа „Туитър“.
Клинтън заемаше поста на държавен глава на САЩ през 1999 г. и е един от решаващите участници във взимането на решение за бомбардировките на НАТО в тогавашната СР Югославия, по повод на кризата в Косово и Метохия.
Клинтън ще проведе среща с министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай и президента Хашим Тачи, след което ще говори пред медии.
По повод годишнината в сряда в Прищина ще пристигне и бившият американски секретар на Клинтън Мадлин Олбрайт.

„Макфакс“: Бил Клинтън и Мадлин Олбрайт ще присъстват на отбелязването на 20 години от влизането на силите на НАТО
Бившият американски президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар във втория му мандат Мадлин Олбрайт ще присъстват на честването на 20-годишнината от влизането на силите на НАТО в Косово, предава македонската агенция „Макфакс“.
Както е предвидено в сряда, 12 юни, Клинтън и Олбрайт ще изнесат реч по време на основното събитие в центъра на Прищина. Организаторите казват, че Косово празнува тази годишнина с приятели и съюзници, споделяйки демократични ценности.
Силите на НАТО влязоха в Косово на 12 юни 1999 г. след въздушната кампания на НАТО над Югославия, която продължи 78 дни. По това време президент на Съединените щати беше Бил Клинтън.

Принтирай    Оразмери текст   + -