Лошото време продължава да бушува на Балканите

15 Май 2019 | 12:35 | 0
Лошото време продължава да бушува на Балканите
Снимка: АФП

В последните няколко дни страните на Балканския полуостров, най-вече Хърватия и Босна и Херцеговина, бяха връхлетени от силен вятър, гръмотевични бури и проливни дъждове, в резултат на което на множество реки излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения. В последното денонощие по високите места и планините в Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия падна и сняг.
Освен материални щети и сериозните проблеми в трафика – наземния, въздушния и морския, лошото време може и да вземе жертва. В Босна и Херцеговина изчезна шестгодишно момченце, отнесено от придошлите води на река Мрачайска. За издирването му са задействани 300 спасители.
Метеоролозите от целия регион прогнозират силни валежи и през следващите дни и предупредиха за опасност от нови наводнения.


„Макфакс“ (Македония): Продължава издирването на шестгодишно дете, изчезнало при наводненията в Босна и Херцеговина
Продължава издирването на шестгодишно дете, изчезнало при наводненията в Босна и Херцеговина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Уточнява се, че в рамките на вчерашния ден спасителите са претърсили детайлно коритото на придошлата река Мрачайска, след което са започнали издирване и в река Босна. През нощта акцията е била преустановена заради слабата видимост.
Шестгодишният Ибрахим Мешеливеч е паднал в придошлата вода, докато е карал велосипед. В опит да го спаси във водата е скочила и майката на детето, но не е успяла да го извади. Жената е настанена в болница, а издирването на момчето продължава.
В акцията са задействани 300 спасители. Намерени са дрехите и велосипедът на момченцето.

„Алсат-М“ (Македония): Лошото време на Балканите – в Босна и Херцеговина падна сняг
Лошото време, което обхвана Балканите преди няколко дни, продължава да бушува – в Босна и Херцеговина падна сняг в средата на месец май, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
В интернет пространството се появиха множество снимки, които жителите на босненското село Корчаница, разположено в подножието на планината Гърмеч, са направили след изненадващия снеговалеж.

„Сител“ (Македония): Заради поройните дъждове е обявено извънредно положение в някои общини в Босна и Херцеговина
Силните дъждове през нощта изостриха ситуацията с наводненията в някои общини в Босна и Херцеговина. Беше обявено извънредно положение в Баня Лука, Теслич и Добри Юг, информира македонският телевизионен канал “Сител“.
Много домове , търговски помещения и училища са под вода. Залети и повредени са мостове има пострадали автомобили.
В части от общините няма електричество и вода. Нанесените материални щети ще бъдат оценени след подобряване на времето. През изминалите дни обилни валежи и силен вятър предизвикаха големи проблеми в някои части на Хърватия.
Обилни валежи има и в Сърбия. Според хидролозите няма опасност от повторение на бедствието от 2014 година. Метеоролозите очакват бурите в Сърбия да продължат до края на седмицата.

Гръмотевични бури, проливни дъждове и наводнения обхванаха Балканите (ОБЗОР)
Гръмотевични бури, проливни дъждове и наводнения обхванаха голяма част от страните на Балканите, като предизвикаха сериозни проблеми в трафика и причиниха сериозни материални щети, за щастие без да взимат жертви. Метеоролозите от целия регион прогнозират силни валежи и през следващите два дни и предупредиха за опасност от излизането на редица реки от коритата им.
Изкоренени дървета, счупени клони по улиците и съборени покриви са част от картината, с която осъмнаха жителите на столицата на Хърватия - Загреб.
Движението на няколко места в хърватската столица бе прекъснато, не се движеха и автобусите по няколко линии. Местни медии съобщиха, че в рамките на нощта пожарникарите са се отзовали на 150 сигнала.
Полицията издаде предупреждение към гражданите да излизат от домовете си, ако не е наложително, и да избягват престоя на открито. „Поради силния вятър, който днес духа в Загреб и Загребския окръг, се препоръчва гражданите да не излизат навън, ако не е наложително. Това важи особено за деца и възрастни. Препоръчваме гражданите да използват обществения транспорт. Също така призоваваме гражданите да не пътуват до планинските райони“, се казва в изявлението.
Силни дъждове обхванаха северозападната част на Босна и Херцеговина, където реките преляха и предизвикаха наводнения в Приедор и Босненски Нови.
В Приедор бе съобщено за около 200 наводнени жилищни сгради заради преливането на река Пухарска, приток на Сана. Заради огромното количество дъжд, което падна в последното денонощие, преля и река Йошавска, в резултат на което е нарушено движението по един от главните пътища в района.
Дъждът започна да пада в следобедните часове на неделя, последван от гръмотевична буря. По данни на германско издание в Подкозарие край Баня Лука са паднали над четири хиляди гръмотевици.
Бурите, последвани от силни ветрове и обилни валежи, създадоха проблеми и в голяма част от Албания, най-вече в крайбрежните райони, където лошото време доведе до нарушения в морския трафик.
Поради силния вятър и високите вълни, движението на фериботите бе преустановено. Остава в сила заповедта за закотвянето им в пристанищата.
Бурите създадоха хаос и в трафика в останалата част в страната, най-вече заради изкоренени дървета и счупени клони. Съобщено бе и за прекъсване на електроподаването, както и за нанесени щети на овощните насаждения.
Местните метеоролози предупреждават, че заради проливните дъждове и топенето на снега в планините може да се увеличат нивата на нивата на реките и изкуствените водоеми, особено на река Дрин, в северната част на страната. Поради тази причина не е изключено преливане на реките и дори наводнения – явление, което е почти редовно в страната през този период на годината – при това почти ежегодно.
И в Македония се готвят за лошото време, което постепенно обхвана голяма част от Балканския полуостров. Кризисните щабове в страната вече са на крак – „превантивно“.
В съответствие с указанията на кризисния щаб на град Скопие, екипи вече са излезли на терен и са извършили предварителни действия за почистване на канализации по ключови пътища и критични точки в града. Гражданите бяха призовани да съобщават за проблеми на специален телефонен номер. Проведена е и извънредна среща на Дирекцията за защита и спасяване, при която е активиран Оперативният орган за справяне с природни бедствия. Той ще следи за възможни наводнения в цялата страна.
Метеоролозите от целия регион обявиха силни валежи през следващите два дни и предупредиха за опасност от наводнения. В Сърбия също алармираха за предстоящите обилни валежи. В сила остават оранжеви и червени предупредителни кодове за лошо време.

Принтирай    Оразмери текст   + -