Глътка въздух за Атина

17 Юли 2015 | 12:07 | 0
Глътка въздух за Атина
Снимка: АФП

В петък германските депутати ще обсъдят и ще гласуват участието на германското правителство в преговорите за изготвянето на 3-годишната помощна програма за Гърция. Преди гласуването германският канцлер Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле ще направят изявление от трибуната. Въпреки че Меркел среща все по-голяма съпротива дори в собствения си лагер за отпускането на нови средства за Гърция, не се очаква депутатите да възпрепятстват участието на Германия в плана.
В петък се очаква и финализирането на споразумението за мостовия кредит за Гърция, който ще даде на страната глътка въздух до изготвянето на тригодишната програма. Новината бе съобщена от европейския комисар по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Очаква се размерът на кредита да бъде 7 милиарда евро.
The Huffington Post: Бен Бернанке критикува еврозоната във връзка с кризата в Гърция
Бившият директор на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че „пропуските на европейската икономическа политика“ са изиграли значителна роля в гръцката дългова криза, пише вестник The Huffington Post.
„Сега е времето да попитаме – дали Европа изпълни своята част от сделката?“, пише Бернанке в сайта на „Брукингс инститюшън“. „И по-специално, дали лидерите на еврозоната осигуряват цялостно икономическо възстановяване, което е необходимо на страните в стрес като Гърция, за да имат шанс да постигнат целите си за растеж, трудова заетост и данъчни постъпления. Очевидно не“, казва бившият директор на централната банка на САЩ.

Янис Варуфакис: Икономическите реформи в Гърция ще се провалят
Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис мисли, че икономическите реформи в страната му „ще се провалят“. В интервю за ВВС той е заявил, че помощната програма за Гърция ще „остане в историята като най-неуспешния макроикономически мениджмънт“. „Тази програма ще се провали независимо кой се заеме с изпълнението й“, посочил е Варуфакис.
Той е подчертал, че гръцкият премиер Алексис Ципрас не е имал друга възможност освен да подпише предложеното му споразумение. „Дадоха ни избор – да бъдем екзекутирани или да капитулираме. Той реши, че капитулацията е най-добрата стратегия“, добавил е бившият министър.

Гърция ще получи мостов кредит до понеделник (ОБЗОР)
Гърция ще получи от еврогрупата до понеделник мостов кредит в размер от 7.16 млрд. евро. „Имаме консенсус за мостовия кредит за Гърция в размер от 7.16 млрд. евро. Той ще бъде получен от Гърция в понеделник“, съобщи европейският комисар по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис след края на телеконференция на страните от еврогрупата. Парите ще дадат на Гърция глътка въздух до изготвянето на тригодишната програма, в рамките на която Атина ще получи финансова помощ в замяна на поисканите от нея реформи.
Освен това, в петък парламентът на най-големия европейски кредитор на Гърция – Германия, даде мандат на правителството на канцлера Ангела Меркел да започне преговори по третия спасителен план на ЕС и МВФ за Гърция. Депутатите от долната камара на бундестага подкрепиха преговорите за предоставянето на помощ в размер от 86 млрд. евро за Гърция с 439 гласа „за“, срещу 119 гласа „против“ и 40 въздържали се.
В същото време, в Гърция се очаква премиерът Алексис Ципрас да обяви размествания в правителството си в петък или през уикенда. Решението за промените идва след бунта в редиците на партия „Сириза“ по време на гласуването на мерките за икономии в парламента. В четвъртък 38 от депутатите от партията на Ципрас гласуваха срещу икономиите въпреки неговите призиви да подкрепят условията, срещу които кредиторите ще отпуснат нова помощ за страната.

Валдис Домбровскис: Гърция ще получи в понеделник мостовия кредит в размер от 7.16 млрд. евро
Гърция ще получи от еврогрупата в понеделник мостов кредит в размер от 7.16 млрд. евро., предаде ТАСС
„Имаме консенсус за мостовия кредит за Гърция в размер от 7.16 млрд. евро. Той ще бъде получен от Гърция в понеделник“, съобщи европейският комисар по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис след края на телеконференция на страните от еврогрупата.

AFP: Бундестагът подкрепи участието на Берлин в новия спасителен план за Гърция
Германският парламент днес с голямо мнозинство даде мандат на правителството на канцлера Ангела Меркел да започване на преговорите по третия спасителен план на ЕС и МВФ за Гърция, предаде AFP.
Депутатите от долната камара на Бундестага подкрепиха преговорите за предоставянето на помощ в размер от 86 млрд. евро за Гърция с 439 гласа „за“, срещу 119 гласа „против“ и 40 въздържали се.

Ctvnews: Алексис Ципрас ще направи промени в правителството си до края на седмицата
Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще направи размествания в правителството си след бунта в редиците на партия „Сириза“ при гласуването на мерките за икономии в парламента, съобщава канадската медия Ctvnews.
Очаква се промените да бъдат направени в петък или през уикенда.
При гласуването на мерките в четвъртък 38 от депутатите от партията на Ципрас гласуваха срещу икономиите въпреки неговите призиви да подкрепят условията, срещу които кредиторите ще отпуснат нова помощ за страната.

Доналд Туск: Споразумението за нова помощна програма за Гърция не носи гаранции за успех, но предотврати хаоса
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес заяви, че споразумението за трета помощна програма за Гърция, което бе постигнато в понеделник, не представлява гаранция за успешния завършек, но е предотвратило хаоса, предаде AFP.
„Споразумението не е гаранция за идните години, но ни позволи да избегнем риска от хаос и фалит на Гърция“, заяви Туск в свое интервю за няколко европейски вестника.
„Нямаме гаранции за развоя на процеса, тъй като той е много сложен, има много уловки“, допълни той. „Не мога да изключа необходимостта от още една среща на високо ниво това лято, но се надявам, че все пак това няма да е необходимо“, заяви още Туск.

Дългът на Гърция ще бъде облекчен, но не и опростен (ОБЗОР)
В петък генералният директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че облекчаването на гръцкия дълг е необходимо за реализацията на европейския помощен план за Гърция и именно то е условието за участието на фонда в програмата. Лагард изрази категорично мнение, че планът за Гърция ще бъде неефективен, ако не включва облекчаване на дълга. „Именно затова европейските партньори приеха идеята за олекотяване на задълженията“, обясни тя. Лагард допълни, че партньорите на Гърция са постигнали принципно съгласие по въпроса, но засега не са уточнени нито сумата, нито условията.
Тя изключи възможността за намаляване на стойността на дълга. Като възможни начини за облекчаването на дълговете Лагард посочи удължаването на периода за изплащане и на гратисния период, през който не се правят никакви вноски, както и намаляване на лихвите по заемите.
Министърът на финансите на Франция Мишел Сапен се присъедини към мнението на Лагард и отново потвърди гледната точка на Париж, като заяви, че е необходимо облекчаване на гръцкия дълг, което да позволи на икономиката на страната да се изправи отново на крака. Френският министър обаче отхвърли възможността за каквото и да е опрощаване на гръцкия дълг, като подчерта, че като кредитор Франция иска да се увери, че парите й ще бъдат върнати.
Изявленията бяха направени ден след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че необходимостта от облекчаване на гръцкия дълг е неоспорима.
По време на пресконференция в четвъртък Драги посочи, че въпросът се състои в това каква е най-добрата форма за олекотяването на товара, който представлява 180% от БВП на Гърция. „Разговорите между Гърция и кредиторите в следващите седмици трябва да се съсредоточат именно върху този въпрос“, посочи Драги.

Enikos: Мостовият кредит за Гърция ще бъде финализиран в петък, заяви Валдис Домбровскис
Европейският комисар по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис заяви, че споразумението за мостовия кредит за Гърция е принципно постигнато, предаде Enikos.
„Кредитът ще бъде финализиран в петък на обяд“, заяви Домбровскис.
Той добави, че страните членки на ЕС са готови да разгледат въпроса за гръцкия дълг, но не са благосклонни относно опрощаване на дълга.

МВФ: Облекчаването на гръцкия дълг бе условие за участието на фонда в помощната програма за Гърция
Генералният директор на МВФ Кристин Лагард днес заяви, че облекчаването на гръцките задължения е необходимо за реализацията на европейския помощен план за Гърция и именно то е условието за участието на фонда в програмата.
Пред френското радио Europe 1 Лагард изрази категорично мнение, че планът за Гърция ще бъде неефективен, ако не включва облекчаване на дълга. „Именно затова европейските партньори приеха идеята за олекотяване на задълженията“, обясни тя. Лагард допълни, че партньорите на Гърция са постигнали принципно съгласие по въпроса, но засега не са уточнени нито сумата, нито условията.
Тя изключи възможността за намаляване на стойността на дълга. Като възможни начини за облекчаването на дълговете Лагард посочи удължаването на периода за изплащане и на гратисния период, през който не се правят никакви вноски, както и намаляване на лихвите по заемите.

Reuters: „Юробанк“ ще изкупи клоновете на „Алфа Банк“ в България
Гръцката банка „Юробанк“ ще изкупи около 80 клона на „Алфа Банк“ в България, съобщава Reuters.
„Бордовете на двете банки ще се срещнат по-късно следобед, за да финализират сделката“, заяви представител на „Юробанк“.
Като част от задълженията, поети по второто споразумение по спасителната програма за Гърция, гръцките банки трябва да преструктурират своите операции, да продадат активите си на Балканите и да се фокусират върху вътрешния пазар.

Мишел Сапен: Необходимо е облекчаване на гръцкия дълг
Министърът на финансите на Франция Мишел Сапен отново потвърди гледната точка на Париж, че е необходимо облекчаване на гръцкия дълг, което да позволи на икономиката на Гърция да се изправи отново на крака, предаде Kathimerini.
По думите на Сапен това облекчаване може да включва мерки като удължаване на падежите, удължаване на гратисния период за погасяване или намаляване на лихвените проценти. Френският министър на финансите отхвърли възможността за каквото и да е опрощаване на гръцкия дълг, като подчерта, че Франция, като кредитор, иска да се увери, че парите й ще бъдат върнати.

AFP: Германските депутати ще гласуват участието на Берлин в преговорите за нова помощна програма за Атина
Днес германските депутати ще обсъдят и ще гласуват участието на германското правителство в преговорите за изготвяне на спасителна програма за Гърция, предаде AFP.
Германският канцлер Ангела Меркел и германският министър на финансите Волфганг Шойбле ще говорят от трибуната. Въпреки че Меркел среща все по-голяма съпротива дори от собствения си лагер за отпускането на нова помощ за Гърция, не се очаква депутатите да възпрепятстват участието на Германия в плана.

The Financial Times: ЕЦБ е отворила тайно кредитни линии за България и Румъния заради гръцката криза
Европейската централна банка е отворила тайно кредитна линия за България и Румъния в рамките на усилията си да убеди регулаторите на двете страни да не затварят местните дъщерни дружества на гръцките банки, пише вестник The Financial Times.
Според анонимен източник ЕЦБ е отпуснала двустранни кредитни линии за Румъния и България, за да ги успокои, че гръцките банки на тяхна територия ще имат достатъчно финансова подкрепа въпреки кризата.
Гръцките банки „Пиреос“, Националната банка на Гърция, „Юробанк“ и „Алфа банк“ имат значителни активи в Централна и Източна Европа. Ако те бъдат иззети от местните регулатори, банките майки ще понесат удар, който може да се окаже фатален за гръцката финансова система, която и без това е в риск, докато Атина се бори за договарянето на нов спасителен пакет с международните кредитори.

Reuters: Отварянето на гръцките банки в понеделник не е сигурно, заяви член на Управителния съвет на ЕЦБ
Отварянето на гръцките банки в понеделник не е сигурно, заяви управителят на централната банка на Австрия и член на Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни, предаде Reuters.
„Отварянето на гръцките банки още не е сигурно. Все още трябва да бъдат извършени някои проверки“, заяви Новотни.
Той също така добави, че може да бъдат необходими между 6 и 8 седмици, докато новата програма за помощ бъде изготвена.

РИА Новости: Алексис Ципрас ще позволи предсрочни избори след сключването на споразумение с кредиторите
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е заявил, че е принуден до сключването на споразумението с кредиторите да работи с правителство, което е поддържано от малцинството депутати в парламента. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на източник от гръцкия кабинет, пожелал анонимност.
Според източника, Ципрас е дал да се разбере, че предсрочни избори ще има едва след подписването на споразумение с кредиторите, като това не означава, че дотогава няма да има рокади в гръцкото правителство.
По негови думи, ситуацията във връзка с отказа на ред депутати от СИРИЗА да подкрепят правителството на парламентарното заседание в сряда, се е обсъждала в четвъртък на съвещание между ръководството на СИРИЗА и членове на кабинета. Ципрас е напомнил, че на заседанието на парламентарната група на неговата партия са били дискутирани и алтернативни предложения за срещата в Еврозоната. Гръцкият министър-председател обаче е заявил, че те не са решавали поставените пред Атина дилеми.
„Попитах и парламентарната фракция, и всеки депутат по отделно, беше ли шантажът (от страна на кредиторите) реален или блъф. И предложих да решим заедно, ако това е блъф, нека всички гласуваме с „не“. Ако ли е реален, да споделим цялата отговорност“, цитира източникът думите на Ципрас от съвещанието.
Според източника на руската агенция, Алексис Ципрас е напомнил, че никой не е изказал обосновани възражения.Принтирай    Оразмери текст   + -