Ще остане ли Гърция в еврозоната?

12 Юли 2015 | 18:06 | 0
Ще остане ли Гърция в еврозоната?
Снимка: АФП

В Брюксел в неделя се провежда среща на върха на Еврозоната, посветена на гръцкия проблем.
Преди началото на срещата премиерът на Гърция Алексис Ципрас изрази оптимизъм заяви, че споразумението относно Гърция може да бъде постигнато още днес.
Френският президент Франсоа Оланд заяви , че неговата страна ще направи всичко, за да запаси Гърция в еврозоната.
От своя страна германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че споразумението за програма за помощ за Гърция няма да бъде сключено „на всяка цена“.ТАСС: Лидери от еврозоната започнаха финалното заседание от срещата за Гърция
Лидери от еврозоната започнаха финалното заседание от срещата на върха за приемането на споразумение с Гърция, предаде ТАСС, позовавайки се на европейски дипломат.
„Държавните лидери се събраха на финално пленарно заседание“, съобщава той. По думите му, на срещата се надяват да оповестят своето решение по параметрите на помощта за Гърция „преди отварянето на финансовите пазари“.

РИА Новости: Алексис Ципрас се е съгласил МВФ да участва в третия пакет финансова помощ за Гърция
Международният валутен фонд може да вземе участие в третия пакет финансова помощ за Гърция заедно с Европейския механизъм за стабилност (ESM), каза пред журналисти европейски дипломат.
По-рано гръцкият премиер Алексис Ципрас каза, че споразумението ще бъде изключително европейски проект, а МВФ ще има само технически роля, предаде РИА Новости.
„Ципрас се съгласи с участието на МВФ“, казва източникът. На въпрос дали става дума за средства от фонда или само да участват като консултант, източникът отговаря: „И едното, и другото“.
Той допълва още, че „спешните финансов нужди на Гърция възлизат на около седем милиарда евро“.

ТАСС: Гърция няма да получи краткосрочна помощ от отделни държави в еврозоната
Участниците в срещата на лидерите от еврозоната изключиха възможността за предоставянето на Гърция на краткосрочна помощ на двустранна основа от отделни държави в еврозоната. Това съобщи източник в кулоарите на срещата, предаде ТАСС.
„Въпросът за предоставянето на Гърция на кредити на двустранна основа за времето до приключване формирането на трета програма за финансова помощ не се разглежда“, казва той.
По-рано беше съобщено, че е възможно Франция да предостави на Атина междудържавен заем от 7 млрд. евро, което да покрие недостигащите средства за следващото плащане на 20 юли по дълговете на Гърция.

Economist: Алекси Ципрас настоява за промени в предложенията на Еврогрупата
Премиерът на Гърция Алекси Ципрас настоява за четири промени в предложенията на Еврогрупата за реформи в страната. Той иска Международният валутен фонд да не участва в новата финансова помощ за Атина, ясна позиция по облекчаването на дълга на страната, Европейската централна банка да продължи да осигурява ликвидност на гръцките банки и отказ от идеята за приватизация на гръцки активи за 50 млрд. евро, съобщава Том Нутал от Economist .
„Ципрас иска 4 промени в документа на Еврогрупата:
1. Без участие на МВФ
2. По-ясно изявление по дълга
3. Сигнал към ЕЦБ да запази Спешната кредитна помощ (ELA)
4. Отказ от идеята за 50 млрд.“, пише Нутал в „Туитър“.
В същото време кореспондентът на BBC Кристиън Фрейзър съобщава, позовавайки се на германски и гръцки източници, че гръцкият премиер обмисля предсрочни избори на есен. Фрейзър заключава, че отчаянието расте.

ANA-MPA: Ципрас, Меркел, Оланд и Туск провеждат нова среща
Премиерът на Гърция Алекси Ципрас, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и председателят на Европейския съвет Доналд Туск провеждат нова среща по време на почивката на срещата на лидерите от еврозоната, предаде агенция ANA-MPA .
Това е втората четиристранна среща през последните няколко часа. В Брюксел се обсъждат възможностите и условията за подновяване на преговорите с Гърция по програмата за финансова помощ.

„Независимая газета“: Брюксел не вярва на атински сълзи
Насрочената за неделя среща на върха на ЕС, определена за последен шанс за Атина, беше отменена. Това беше направено с цел да се даде повече време за работа на лидерите от еврозоната, съобщава „Независимая газета“ .
Срещата на Еврогрупата за Гърция приключи в събота без резултат, след деветчасови напрегнати дискусии, и продължи и в неделя. Именно това абавяне, което не даде време на лидерите на 19-те страни в еврозоната достатъчно време да осмислят изводите на Еврогрупата, се посочва от наблюдателите като причина за решението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да отмени срещата.
Станалото явно от новината очевидно отсъствие на възможност за компромис внесе нова нотка на песимизъм. Около 10 от финансовите министри неса доволни от предложенията на Гърция.
Не е ясно и от колко пари се нуждае Гърция. Атина иска тригодишен заем в размер на 53,5 млрд евро, но според последните оценки ще са ѝ нужни най-малко 74 млрд евро. Тази сума, оповестена в събота, хвърли в ужас членовете на Еврогрупата.

РИА Новости: Решение от срещата на държавните лидери от еврозоната за Гърция може да се очаква в понеделник сутринта
Срещата на държавните лидери от еврозоната може да вземе решение за Гърция в понеделник сутринта, казва пред РИА Новости източник, близък до ръководството на ЕС.
„Има известен напредък. Обсъждат се предложенията, изпратени от министрите на финансите. Засега нищо не се е променило в сравнение с първоначалния документ. Лидерите обсъждат кои предложения може да бъдат приети и кои отхвърлени. Но скоро решение няма да има. Предполагат решение може да има в сутрешните часове“, казва източникът.

Politico: На срещата в Брюксел половината документ вече е обсъден
Тара Палмери от европейското издание на Politico съобщава, че лидерите от еврозоната са обсъдили половината от доклада от четири страници с предложения за реформи в Гърция.
„Научавам от европейски представители, че срещата на еврозоната се движи бързо през документа на Еврогрупата. Вече са в края на втора страница, обсъждайки приватизацията в Гърция“, съобщава тя в „Туитър“.
Палмери допълва, че предложенията на еврозоната за приватизация в размер на 50 млрд. евро на гръцки активи са били посрещнати със „100% не“ от Атина.

Гърция: Изготвеният от еврозоната план е „много лош“, но преговорите не могат да се отлагат повече
Изготвеният от финансовите министри от еврозоната план за финансова помощ за Гърция, поставящ брутални условия пред Атина, е „много лош“, но гръцките власти не могат да си позволят никакво отлагане на започването на преговори, предаде AFP, позовавайки се на източник от гръцкото правителство.
„Текстът като цяло е много лош. Ние се опитваме да намерим решения“, казва източникът. По думите му, на Гърция ѝ свършват парите и преговорите трябва да започнат без отлагане.

AFP: Алексис Ципрас е заявил пред Джейкъб Лю, че споразумението с ЕС трябва да „уважава гръцкия народ“
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е заявил на финансовия министър на САЩ Джейкъб Лю, че страната му иска еврозоната да осигури финансова помощ, но такава, която „уважава гръцкия народ“, предаде AFP. В телефонен разговор Ципрас е заявил, че Гърция е показала че иска споразумение. Според думите му, едно стабилно споразумение би „уважавало гръцкия народ и всичките му жертви през последните пет години“.
„Министър Лю подчерта, че е в интерес на Гърция, Европа и световната икономика всич1ки страни да постигнат конструктивен резултат, който ще върне Гърция към нужните реформи, стабилизиране на дълга и растеж в еврозоната“, съобщи говорителката му Уитни Смит.

Telegraph: Алекис Ципрас провежда среща с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Доналд Туск
Премиерът на Гърция Алекис Ципрас провежда среща с германския канцлер Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в кулоарите на срещата на върха на Еврозоната, съобщава Telegraph.
На срещата присъства и гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос.
По-рано бе съобщено, че на срещата на върха на еврозоната е прекратена с цел консултации

AFP: Новата програма за помощ на Гърция може да бъде в размер между 82 и 86 милиарда евро
Новата програма за помощ на Гърция може да бъде в размер между 82 и 86 милиарда евро, съобщава AFP, позовавайки се на получен проектодокумент от срещата на Еврозоната.
„Еврогрупата отбелязва необходимостта от програма за финансиране в размер между 82 и 85 милиарда евро, както е потвърдено от институциите“, се посочва в документа. Проектодокументът е приет от 19-те лидери на Еврозоната, които се събраха на извънредно заседание в неделя вечер с надеждата за постигане споразумение, което да позволи на Гърция да запази еврото като валута.
Същевременно министрите на финансите на Еврозоната не изключват възможността за временно излизане на Гърция от валутния съюз, в случай , че не бъде постигнато споразумение с Атина.
„В случай, че споразумение не може да бъде постигнато, на Гърция трябва да бъдат предложени бързи преговори за временно излизане от еврозоната, с възможност за преструктуриране на дълга“, се посочва в документа. Пасажът не е единодушно одобрен от Еврогрупата и се нуждае от одобрението на лидерите на Еврозоната.

Telegraph: След като Словакия успя да проведе реформи, значи и Гърция може да го направи, заяви Роберт Фицо
Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че няма място за милост спрямо Гърция, предаде Telegraph.
„След като Словакия успя да проведе реформи, значи и Гърция може да го направи. Няма място за милост от наша страна. За да започнат каквито и да е преговори относно третата програма за помощ, парламентът на Гърция трябва да даде своето одобрение.Ние искаме да видим какво ще направят те с Данъка добавена стойност, с пенсионната система и индивидуалните закони“, заяви Фицо.

Spiegel: Не трябва да бъдат държани България и Румъния в ЕС, а Гърция да бъде гонена от европейското семейство, заяви управителят на област Атика
Управителят на най-голямата гръцка област- Атика, Рена Дуру, разкритикува политиката на Европейския съюз спрямо Гърция. Според Дуру не би могло да се постигне решение на гръцката криза, ако планът на Брюксел е да изгони Гърция от Еврозоната и ЕС, пише Spiegel.
„Ние няма да намерим решение, ако планът, разработен за моята страна, предвижда прогонване на Гърция от Еврозоната или намаляване на заплатите и пенсиите до нивото на тези в Хърватия и други балкански страни. Не трябва да бъдат държани България и Румъния в ЕС и години наред да се водят преговори за членство с Турция, а Гърция да бъде гонена от европейското семейство“, заяви управителят на област Атика.
„Излизането от еврозоната на която и да е страна би било катастрофа. Ние се стараем, работим и изпитваме трудности. Ние признаваме това. Но реално, след политиките на икономия в последните 5 години, просто не си достигат кадри“, добави Рена Дуру.

РИА Новости: На гърците трябва да бъде оказана помощ- въпреки Ципрас, заяви министърът на вътрешните работи на Италия
Преговорите по гръцкия проблем са затруднени от това, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас е ненадежден партньор, заяви министърът на вътрешните работи на Италия Анджелино Алфано, вземащ участие в заседанието на високопоставените представители на Европейската народна партия в Брюксел, предаде РИА Новости.
„Ненадежността на Ципрас затруднява преговорите. Но ние потвърждаваме нашата позиция относно това, че на гърците трябва да бъде оказана помощ- въпреки Ципрас, а не благодарение на него“, заяви Алфано.
Италианският министър на външните работи добави, че преди в Европа е съществувал огромен дефицит на доверието към Гърция, но сега, когато гръцките власти са се съгласили да приемат голяма част от важните мерки, предложени от ЕС, е необходимо „да се направи всичко възможно Гърция да остане в еврозоната“.

KUNA: Премиерът на Малта заяви, че лидерите на еврозоната разглеждат всички възможни варианти относно Гърция
Премиерът на Малта Жозеф Мускат заяви лидерите на еврозоната разглеждат всички възможни варианти относно Гърция, предаде KUNA.
„Всичко си има граници. Това, което беше задоволяващо преди десет дни, днес не е достатъчно. Днес ние разглеждаме всички варианти. Ситуацията в Гърция се влоши през последните дни“, заяви Мускат, като добави, че сред лидерите на Еврозоната няма единодушие относно това, как трябва да се действа в ситуацията с Гърция.

Telegraph: В сравнение с началото, сега ние сме много близо до споразумение с Гърция, заяви Матео Ренци
Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че гръцката дългова драма може да доведе до спад на доверието сред гражданите на ЕС, предаде британският вестник Telegraph.
„Постигането на споразумение е отговорност както на Европа, така и на Гърция. Ние ще направим всичко за да постигнем споразумение. В сравнение с началото, сега ние сме много близо до споразумение. Сближихме се много“, заяви Ренци.

РИА Новости: Еврогрупата е подготвила списък с условия за възобновяването на преговорите с Атина , а Гърция трябва да изрази съгласие с тях , заяви Ханс-Йорг Шелинг
Еврогрупата е подготвила списък с условия за възобновяването на преговорите с Атина , от своя страна Гърция трябва да изрази съгласие с тях на ниво парламент, заяви министърът на финансите на Австрия Ханс-Йорг Шелинг, предаде РИА Новости.
„Ние подготвихме заявление, то трябва да бъде допълнено. Започвайки с утрешния ден Гърция трябва да изрази съгласие с тези условия на ниво парламент. Ако тези условия бъдат приети, преговорите за програмата за помощ ще започнат“, заяви Шелинг.

РИА Новости: След заседанието на министрите на финансите на страните от Еврозоната са останали неразрешени няколко големи въпроса, заяви Йерун Дейселблум
След заседанието на министрите на финансите на страните от Еврозоната са останали неразрешени няколко големи въпроса , касаещи възможността за началото на преговори по въпроса за Гърция, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум при пристигането си на срещата на върха на Еврозоната, предаде РИА Новости.
„Ние приключихме нашата среща. Някои големи въпроси остават открити. Сега ще информирам лидерите на еврозоната. Лидерите ще обсъдят оставащите въпроси и се надявам, че ще вземат решение“, заяви Дейселблум.

Kathimerini: За постигането на споразумение „пари-срещу-реформи“ е необходима решимостта на всички страни, заяви Алексис Ципрас
В телефонен разговор с министъра на финансите на САЩ Джак Лю премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че за постигането на споразумение „пари-срещу-реформи“ е необходима решимостта на всички страни, предаде Kathimerini.
По думите на Ципрас, Гърция е показала своето желание за постигане на споразумение.
„ За да бъде споразумението жизнеспособно гръцкият народ трябва да бъде уважаван. Трябва да бъде уважавано това, което гръцкият народ изтърпя през изминалите 5 години“, заяви Ципрас.Ангела

Меркел: Срещата на върха на Еврозоната не е получила от Еврогрупата документите,необходими за откриването на преговори по Гърция
Срещата на върха на Еврозоната не е получила от Еврогрупата документите, въз основа на които би могло да се говори за началото на преговори по гръцката програма, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде РИА Новости.
„Ние все още не сме получили от Еврогрупата необходимите документи за откриването на преговори по Гърция. Това не е странно, понеже ситуацията е екстремално тежка“, заяви Меркел.

24H: Правителството на Гърция трябва да възстанови доверието на международните партньори , заяви Мариано Рахой
Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че правителството на Гърция трябва да възстанови доверието на международните партньори към себе си, предаде телевизионният канал 24H.
„Икономическата ситуация се влоши значително. В резултат на това страдат хора, народът на Гърция. Важно е този въпрос да бъде разрешен. Ние, както винаги, сме настроени конструктивно, стремим се към това, Гърция да остане в еврозоната. Но Гърция също така трябва да си върне доверието на международните партньори. В противен случай да се намери решение ще бъде трудно“, заяви Рахой.

AFP: Франсоа Оланд заяви , че Франция ще направи всичко, за да запаси Гърция в еврозоната
Френският президент Франсоа Оланд заяви , че неговата страна ще направи всичко, за да запаси Гърция в еврозоната, предаде AFP.
„Франция ще направи всичко за да открие споразумение, което да позволява Гърция да остане в еврозоната“, заяви Оланд при пристигането си в Брюксел.
Той отхвърли идеята за „временно излизане на Гърция от еврозоната“, предложена от Германия.


AFP: Ангела Меркел предупреди, че споразумението за програма за помощ за Гърция няма да бъде сключено „на всяка цена“
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че споразумението за програма за помощ за Гърция няма да бъде сключено „на всяка цена“, предаде AFP.
„Няма да има споразумение на всяка цена“, заяви Меркел на влизане на срещата на върха на Еврозоната.
„Предстоят ни тежки преговори“, добави тя.


ТАСС: Еврогрупата не е уверена във физическата способност на Атина да проведе структурни реформи и да изплати дълговете си, заяви европейски източник
Еврогрупата не е уверена във физическата способност на Атина да проведе структурни реформи и да изплати дълговете си, заяви европейски източник в кулоарите на срещата на министрите на страните от еврозоната, предаде ТАСС.
„Проблемът с доверието към правителството на Гърция, за който много говориха различни министри всички тези дни, се превърна във въпрос относно физическата способност на Гърция даже при желание да проведе заявените реформи и да обезпечи обслужването и изплащането на дълга. Редица страни поставят това под съмнение“, заяви източникът.


РИА Новости: Алексис Ципрас заяви, че споразумението относно Гърция може да бъде постигнато още днес
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че споразумението относно Гърция може да бъде постигнато още днес, предаде РИА Новости.
„Ние сме готови за достоен компромис. Той е от полза за всички народи на Европа. Ние можем да постигнем споразумение днес, ако това бъде поискано от всички участници“, заяви Ципрас при пристигането си на срещата на върха на Еврозоната.


РИА Новости: Министърът на финансите на Литва изрази надежда, че лидерите на страните от Еврозоната ще „сътворят чудо“
Министърът на финансите на Литва Римантас Садзиус изрази надежда, че лидерите на страните от Еврозоната ще „сътворят чудо“ , постигайки споразумение с Гърция, предаде РИА Новости.
„Споразумението зависи от политиците, те могат да сътворят чудо. Надявам се, че днес ще се случи чудотворен момент“ , заяви Римантас от Брюксел .


РИА Новости: Еврогрупата засега не вижда основания за началото на преговори относно третия пакет помощи за Гърция
Министрите на финансите на страните от еврозоната засега не виждат основания за началото на преговори относно третия пакет помощи за Гърция, се посочва в проектодекларация на срещата на Еврогрупата в Брюксел, съобщава РИА Новости.
Според предварителния документ Еврогрупата смята, че не може да има каквито и да е отстъпки по гръцкия дълг.

РИА Новости: Постигането на каквото и да е споразумение относно Гърция в неделя е малко вероятно, заяви министърът на финансите на Словакия
Постигането на каквото и да е споразумение относно Гърция в неделя е малко вероятно, заяви министърът на финансите на Словакия Петер Казимир, предаде РИА Новости.
На въпрос на журналисти какво очаква от днешната среща на Еврогрупата Казимир отговори:
„Нищо. Нищо сериозно, поради това, че е невъзможно да се достигне споразумение днес“.
Той отбеляза, че в събота Еврогрупата е обсъждала новият икономически план, предложен от правителството на Гърция, като заяви, че „Атина е направила много стъпки към разрешаването на дълговия въпрос“.
„В момента за гърците е по-важно банките да отворят възможно най-скоро“, добави словашкият министър на финансите.

Александър Новак: Русия разглежда възможността за директни доставки на суровини в Гърция
Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че Москва разглежда възможността за директни доставки на суровини в Гърция, предаде РИА Новости. „Руската Федерация смята да подкрепи възстановяването на гръцката икономика, като разшири сътрудничеството в енергийния сектор. Във връзка с това ние изучаваме възможността за организиране на преки доставки на енергийни суровини в гръцката държава“, заяви пред журналисти Новак и добави, че в момента текат консултации по този въпрос, които могат да дадат резултат до няколко седмици.

Йоргос Статакис: Проектът за споразумение с ЕС предвижда реструктуриране на дълга
Проектът на споразумението между Гърция и Европейския съюз предвижда реструктуриране на дълга и замяна на краткосрочните кредити с дългосрочни, предаде ТАСС, позовавайки се на информация от гръцки медии. Това е заменил гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис. Според неговите думи, правителството се надява да сключи споразумение с кредиторите, което да промени сроковете за погасяване от 2015 – 2018 година на тридесетгодишни заеми.

РИА Новости: Йерун Диселблум прекъсна заседанието на еврогрупата заради спор между Волфганг Шойбле и Марио Драги
Председателят на еврогрупата Йерун Диселблум е бил принуден да прекъсне заседанието й заради спор между финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле и президента на Европейската централна банка Марио Драги, предаде РИА Новости. Когато Драги е започнал да говори за гръцкия проблем, Шойбле го е прекъснал с думите: „Не губете време за глупости“. За да свали напрежението, Диселблум е обявил прекъсване на заседанието.


Пиер Московиси: Бъдещето на Гърция е в зоната на еврото
Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси заяви преди заседанието на еврогрупата, че бъдещето на Гърция е в зоната на европейската единна валута, предаде РИА Новости. Московиси добави, че решението за започване на преговори с Атина по новата програма за кредити срещу реформи може да бъде прието още на срещата на лидерите от страните-членове на еврозоната.


Валдис Домбровскис: Едва ли еврогрупата ще разреши преговори с Гърция през днешния ден
Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви пред журналисти, че не се очаква еврогрупата да даде мандат на комисията за начало на преговори с Гърция по новата програма днес, предаде РИА Новости. Домбровскис добави, че въпреки това еврогрупата може да предостави своята работа на лидерите, които да я обсъдят тази вечер.

AFP: Срещата на лидерите от ЕС се отменя, но тези от еврозоната ще се съберат довечера
Двадесет и осмата среща на върха между лидерите на държавите-членове на ЕС се отменя, но тази на страните от еврозоната ще бъде проведена, предаде AFP. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че разговорите относно гръцката криза ще започнат в 14:00 централно европейско време и ще продължат, докато има някакво заключение.

РИА Новости: В Атина смятат, че има страни, които са против споразумението с Гърция
Редица страни са против сключването на споразумение между кредиторите и Гърция, като техните причини не са свързани с програмата за реформи на Атина, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Вчера финансовите министри на страните от еврозоната не успяха да се договорят за параметрите на новата спасителна програма за гръцката икономика и срещата им ще продължи и днес. Дипломатическият източник на гръцките средства за масова информация не е назовал страните, които са срещу споразумението, но те смятат, че положително към него се отнасят Франция, Италия, Кипър и Европейската комисия, а отрицателно – Германия, Финландия, Холандия, Литва, Словакия, Словения и Естония.


Йоргос Статакис: Капиталният контрол над банките в Гърция ще продължи с „месеци“
Гърция ще запази капиталния контрол над банките с „месеци“, въпреки че те могат да отворят в рамките на една седмица ако Атина се споразумее за финансова помощ на предстоящата среща на ЕС. Това заяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис, предаде AFP.
„Ако има сделка, банките ще отворят много скоро, в рамките на седмица след като ЕЦБ (Европейската централна банка) отпусне средства от ELA (програмата за Спешна ликвидна помощ)“, каза Статакис.
„Ще минат няколко месеца, докато капиталният контрол бъде окончателно премахнат“, добави гръцкият министър.


Yle: Финландия иска Гърция вън от еврозоната, поне временно
Финландия иска Гърция да напусне еврозоната, поне временно. Това съобщи финландската национална телевизия Yle.
По нейни данни, трите партии от управляващата страната коалиция са били на границата на сериозен разрив в събота заради различното си отношение към гръцкия въпрос, но накрая популистката Партията на Фините е наложила волята си. В резултат, Финландия най-вероятно ще блокира отпускането на нови заеми за Гърция.
Медията се позовава на политически източници в Хелзинки, които твърдят че коалиционният кабинет на министър-председателят Юха Сипиля почти е паднал след като Партията на Фините се е обявила безусловно срещу нов гръцки заем.
Според телевизията, влиятелна парламентарна комисия в събота е дала указания на финансовия министър Александър Стуб да се противопостави на отпускането на средства за Атина. Това е станало преди Стуб да отпътува за срещата на финансовите министри от еврозоната.
Финландия най-вероятно е най-сериозният противник на идеята за нов гръцки заем от всички други европейски държави, твърди още Yle.


РИА Новости: Обемът на евентуалните нови кредити за Гърция не е обсъждан от еврогрупата
Въпросът за обема на евентуалните нови кредити за Гърция от ЕС не е бил обсъждан на състоялото се в събота заседание на Съвета на финансовите министри на страните от еврозоната. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на източник, запознат с хода на преговорите.
„Те (финансовите министри) обсъждаха само въпроса за реформите“, твърди източникът на руската агенция.

Йерун Диселблум: Дискусията за Гърция върви „много трудно“
Дискусията по новата програма за финансова помощ за Гърция върви „много трудно“, но финансовите министри от еврозоната продължават да работят за постигането на споразумение. Това заяви в неделя председателят на еврогрупата Йерун Диселблум, предаде AFP.
„Водихме задълбочена дискусия върху гръцките предложения, обсъдихме въпроса дали може да се разчита на гръцката страна и да й се има доверие, и разбира се финансовите проблеми, но не сме приключили разговорите си“, каза Диселблум пред репортери.
„Все още е много трудно, но работа продължава“, допълни той.


Александър Стуб: Дискусията за Гърция ще продължи утре
Финансовите министри от еврозоната са прекратили дискусията за програмата за спасение на Гърция без да достигнат до решение. Това е съобщил финансовият министър на Финландия Александър Стуб, предаде AFP.
„Край на сесията на еврогрупата. Ще продължим утре (неделя)“, цитира френската агенция изявлението на Стуб, разпространено в „Туитър“.


РИА Новости: Окончателното решение за започване на преговори с Гърция ще бъде отложено до срещата на лидерите на ЕС в неделя
Окончателното решение за започване на преговори с Гърция за нова програма за кредитиране от ЕС ще бъде взето от съвета на финансовите министри на еврозоната (еврогрупата), но ще бъде отложено до срещата на лидерите на страните от съюза в неделя. Това съобщи РИА Новости, като се позова на европейски дипломатически източник.
В неделя са запланувани две срещи – на лидерите на страните от еврозоната (19 държави) и ЕС като цяло (28 държави). За коя от двете срещи става въпрос, източникът не е уточнил.

Kauppalehti: Финландия ще гласува срещу плана за спасяване на Гърция
Правителството на Финландия не възнамерява да гласува в полза на нова програма със спешни мерки за спасяване на Гърция, пише финландският вестник Kauppalehti.
По данни на изданието, най-непреклонният противник на евентуалното ново споразумение с Гърция е министърът на външните работи Тимо Сойни, който е също и лидер на дясната евроскептична Партия на Фините.
Kauppalehti се позовава на източници, които твърдят, че Сойни не би приел сделка за гръцкия дълг при никакви условия. Вестникът цитира предишно изказване на финландския политик, в което той заявява, че политиката на финансова помощ за Гърция е „морално падение и пирамидална схема, която ще продължи, докато кравата дава мляко“.

DPA: Германското финансово министерство е съгласувало с Ангела Меркел плана за временно излизане на Гърция от еврозоната
Министерството на финансите на Германия е съгласувало идеята за временното изключване на Гърция от еврозоната с канцлера Ангела Меркел и вицеканцлера и министър на икономиката Зигмар Габриел, съобщи DPA.
По-рано медиите в Германия съобщиха за два възможни сценария на развитие на събитията, които изучава финансовото министерство. Гърция или ще коригира своите последни предложения, или в противен случай с Атина ще бъдат започнати преговори за временно – минимум 5 години – изключване от валутния съюз. За този срок държавата ще трябва да се справи с дълга си и, в случай на успех, ще бъде върната в еврозоната.
„В тези предложения (на Гърция по програмата й за дълга) отсъстват важни аспекти на реформите, които би трябвало да способстват за модернизацията на страната, дългосрочния икономически ръст и устойчивото развитие“, цитира DPA документ на финансовото министерство, в които се посочва още и че гръцкото предложение не може да се разглежда като „основа за пълноценна нова програма по линия на Европейския механизъм стабилност за следващите 3 години“.
По-рано от гръцкото правителство опровергаха информацията, че съществува план на Волфганг Шойбле за изваждането на Гърция от еврозоната за срок от пет години.

Принтирай    Оразмери текст   + -