Гърция е съгласна на реформи

10 Юли 2015 | 15:02 | 0
Гърция е съгласна на реформи
Снимка: АФП

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас иска тригодишен спасителен заем от поне 53,5 млрд. евро в последно усилие за запазването на страната в еврозоната. В замяна то предлага пакет от реформи и намалявания на разходите. В представения на кредиторите от страна на Гърция план за финансова помощ е упоменато извършване на пенсионна реформа и повишаване на данъците в замяна на намаляване на дълга и тригодишна програма за финансиране.
Алексис Ципрас заяви пред гръцкия парламент, че има пълномощията да сключи максимално изгодно споразумение с международните кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, но няма такива за излизането на страната от еврозоната.
Финансовите министри от еврозоната ще вземат своето „важно“ решение по последните предложения на Атина в събота, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Ръководителите на Европейския съюз, Международния валутен фонд, Европейската централна банка и еврозоната ще обсъдят плана за реформи още в петък, като по това време трябва да излезе и оценката за финансовите нужди на Гърция и стабилността на дълга й.
Френският президент Франсоа Оланд нарече най-новите предложения на Атина по дълговата криза „сериозни“ и „реалистични“. А министърът на икономиката на Франция Еманюел Макрон каза, че е „разумен оптимист“ за възможността еврозоната да постигне споразумение с Гърция и определи като „голям напредък“ гръцките предложения.
Германия отказа да коментира предложенията на Атина, но подчерта, че резултатът от срещата на Еврогрупата в събота е напълно неизвестен.AFP: Кристин Лагард се надява на сериозен прогрес при срещата на финансовите министри от еврозоната
Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че се надява по време на срещата на финансовите министри на страните в еврозоната да бъде постигнат сериозен напредък по урегулирането на ситуацията в гръцката икономика, предаде AFP. „Днес сме тук, за да постигнем сериозен напредък“, каза пред репортери Лагард след пристигането си в Брюксел.

Алексис Ципрас: Споразумението с кредиторите е първостепенна задача за Гърция
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че споразумението с международните кредитори е най-важно за страната в момента, а всичко друго може да почака, предаде ТАСС. „Народните избраници дадоха на правителството мандат за завършване на преговорите и сключването на жизненоспособно и социално справедливо споразумение с кредиторите. Сега най-важно е преговорите да завършат положително. А всичко останало – като му дойде времето“, каза още Ципрас.

AFP: За Германия резултатът от срещата на Еврогрупата е напълно неизвестен
Германия съобщи, че може само да чака и да види как финансовите министри от еврозоната ще отсъдят по последното предложение на Гърция на срещата им в събота, предаде AFP.
„Резултатът от срещата на Еврогрупата в събота е напълно неизвестен“, коментира говорителят на финансовото министерство Мартин Ягер пред репортери.

Щефан Зайбер: Германия няма да коментира предложения от Гърция план
Германия няма да коментира гръцките предложения за нова финансова помощ, докато кредиторите не произнесат своята оценка, каза правителственият говорител Щефан Зайбер, предаде AFP.
„Ние не можем да коментираме по тяхното съдържание, засега. Ние ще изчакаме докато институциите ги проучат и изразят своята оценка“ каза Зайбер.

Йерун Диселблум: Финансовите министри от еврозоната ще вземат решение по предложенията на Гърция в събота
Финансовите министри от еврозоната ще вземат своето „важно“ решение по последните предложения на Атина за нова финансова помощ в събота, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум.
„Ние трябва да вземем важно решение. Независимо от начина“, каза Диселблум, който е и финансов министър на Нидерландия, пред репортери преди среща на правителството в Хага.
Една широка подкрепа от гръцкия парламент също би „дала повече надеждност на предложенията“, допълни той. „Но ние трябва да видим дали предложенията реално ще помогнат за изваждането на Гърция от стагнацията“, допълва той.

AFP: Ръководителите на ЕС, ЕЦБ, МВФ и еврозоната ще обсъдят още днес предложения от Гърция план
Ръководителите на Европейския съюз, Международния валутен фонд, Европейската централна банка и еврозоната в петък ще обсъдят плана за реформи, предложен от Гърция в опит да избегне финансов срив и излизане от еврозоната, съобщават европейски източници.
„Трябва да разговаряме на най-високо ниво“, казва източник пред AFP преди телеконферентната връзка между Жан-Клод Юнкер, Кристин Лагард, Марио Драги и Йерун Диселблум.
Същевременно стана ясно, че оценката за финансовите нужди на Гърция и стабилността на дълга й ще бъде изготвена в петък вечерта.
„Извършва се оценка на стабилността на дълга и нуждите от финансиране. Това трябва да приключи тази вечер“, съобщава източник, близък до ръководството на ЕС.

Еманюел Макрон: Гърция постигна „голям напредък“ с последните си предложения
Министърът на икономиката на Франция Еманюел Макрон каза, че е „разумен оптимист“ за възможността еврозоната да постигне споразумение с Гърция. По думите му, Атина е постигнала „голям напредък“ с последните си предложения, предаде AFP.
„Аз вярвам, че е постигнат голям напредък през последните няколко дни. Нивото на реформите е в съзвучие с очакваното“, каза Макрон, който е на посещение в Мадрид. Той допълва, че това го кара да се чувства „разумен оптимист“.

Франсоа Оланд: Гръцките предложения са „сериозни“ и „реалистични“
Френският президент Франсоа Оланд нарече най-новите предложения на Атина по гръцката дългова криза „сериозни“ и „реалистични“, предаде AFP.
„Идните часове ще са важни“, каза Оланд, добавяйки, че „още нищо не е решено“, след като представителите на еврозоната ще разучат детайлите на гръцкия план в Събота преди срещата на високо равнище на лидерите на ЕС на следващия ден.

Hospodarske noviny: Споразумението с Гърция ще бъде трагично за всички
Всичко изглежда сочи към това, че Гърция ще се съгласи с Европа в неделя, но споразумението ще бъде трагично за всички, се казва в коментар във вестник Hospodarske noviny. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще предложи някои мерки за строги икономии. На повърхността те ще изглеждат достатъчни , но в действителност ще има преди всичко повишаване на данъците, с почти никакво рационализиране на държавната социална политика.
Европейският съюз ще осигури известна финансова помощ и частично ще намали гръцките дългове, чрез инструменти за облекчаване на условията за тяхното връщане.
Въпреки всичко този подход ще се окаже шамар за испанците, португалците и латвийците, за които европейската солидарност се оказа „услуга за услуга“.

ТАСС: Алексис Ципрас възнамерява да достигне до максимално изгодно споразумение с кредиторите
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че има пълномощията да сключи споразумение с международните кредитори, предадеТАСС.
Алексис Ципрас заяви пред гръцкия парламент, че има пълномощията да сключи максимално изгодно споразумение с международните кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, но няма такива за излизането на страната от еврозоната.

Kathimerini: Гърция иска 53,5 млрд. евро помощ в опит да запази еврото
Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас иска тригодишен спасителен заем от поне 53,5 млрд. евро в последно усилие за запазването на страната в еврозоната, пише вестник Kathimerini. В замяна то предлага пакет от реформи и намалявания на разходите, включително пенсиите и увеличаване на данъците, подобни на вече представените от кредиторите миналия месец. Предложението беше внесени късно в четвъртък и ще бъде представено пред гръцкия парламент в петък. То ще бъде обсъдено на срещата на лидерите на ЕС в неделя, за да се реши дали Гърция ще получи нова финансова помощ или ще бъде принудена да напусне общата валута.
Макар шансовете за излизането на Гърция от еврозоната да са се покачили, „ние продължаваме да считаме оставането на Гърция в еврозоната като малко по-вероятно, най-малкото защото мнозинството от гърците искат така“, пише анализатор на Дойче банк.
Реакциите на пазарите показват, че инвеститорите очакват да има споразумение или ЕЦБ да успее да се справи с изпадането, ако има такова.

AFP: Гърция с нов план за финансова помощ
Гърция вчера предаде на международните кредитори нов план за финансова помощ, включващ реформи в пенсионната и данъчната система на страната срещу опрощаване на част от външния дълг и тригодишен спасителен заем, съобщи AFP.
Планът, предаден на международните кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ ще бъде разгледан от министрите от еврозоната утре. Основните точки в документа са следните:
1. Реформи в ДДС . Ще се въведе ДДС от 23 процента, който ще включва ресторантския и хотелиерския отрасъл. Храните, електроенергията и водата ще бъдат с 13% ДДС, а лекарствата и книгите с 6%.
2. Край на данъчните облекчения на островите. Ще се намалят финансовите облекчения за гръцките острови, като се започне от богатите такива, популярни сред туристите.
3. Други данъчни реформи: Корпоративният данък ще се увеличи от 26 на 28%. Въвеждане на данък върху луксозните стоки и върху телевизионните реклами.
4. Пенсионна реформа : До 2022 г. пенсионната възраст ще се вдигне от 62 на 67 години.
5. Намаляване на военния бюджет: Атина предлага да намали със 100 млн. евро военния си бюджет за тази година и с 200 млн. евро за 2016 г.
6. Борба с укриването на данъци: Гръцкото правителство обещава да води борба с укриването на данъци, както и да засили системата за събирането им.
7. Административна реформа: Предвиждат се съкращения и модернизация на държавния апарат.
8. Приватизация: Гърция планира да продаде дела си в Гръцката телекомуникационна компания и да приватизира пристанищата в Пирея и Солун до октомври.
9. Публичен дълг: Гърция е поела ангажимента да намали външния си дълг, който в момента съставя 180% от нейния БВП.
10. Икономическо възстановяване: Предвижда се пакет от 35 млрд. евро, който да подпомогне икономическия растеж на страната.

Reuters: Правителството на Гърция предложи на международните кредитори план за по-радикални реформи
Правителството на Гърция е предложило на международните кредитори план за по-радикални реформи, насочени към оздравяването на държавните финанси, в замяна на отстъпки от тяхна страна и финансиране на стойност 53.5 милиарда евро до средата на 2018 година, съобщава Reuters.
Правителството на Гърция предлага нови мерки, като повишаване на данъците за корабовладелците и отмяна на отстъпките по данъка добавена стойност за гръцките острови, за чието запазване по-рано Атина настояваше. Гръцкото правителство също така смята да увеличи ДДС за ресторантите, да проведе пенсионна реформа и да състави график за приватизация на държавна собственост.
В замяна на тези реформи Гърция очаква кредиторите да преразгледат целевите ориентири по размера на първичния профицит на бюджета за предстоящите 4 години и да й бъде предоставена нова програма за финансова помощ в размер на 53.5 милиарда евро.

Guardian: Малките европейски държави не искат да плащат за Гърция
Европейската велика гръцка криза често бива разглеждана като противопоставяне на „елинските герои“ срещу „върховните господари на ограничителните мерки“ от Берлин. В реалността, обаче, малките нации, самите те намиращи се в криза, са много по-враждебни към нови спасителни планове за Атина, пише Guardian.
От централно европейските дребосъци, каквато е Словакия, до балтийските страни, членове на Еврозоната, тежко живеещи пенсионери и отрудени работници, които получават заплати от едва 500 евро, се затрудняват да кажат, защо трябва да се проявява още щедрост към Гърция.
Много хора там смятат, че помощта към Гърция ще доведе до катастрофа. В Латвия е широко разпространено мнението „Щом ние се справихме с ограничителните мерки, защо Гърция да не може?“.
„Народът на Латвия не разбира народа на Гърция“, заяви латвийският финансов министър Янис Рейрс.
В съседна Литва политиците също се затрудняват да обяснят на своя електорат защо една страна, която е „затегнала коланите“ трябва да плаща за друга, която не го е направила. Литовският президент Даля Грибускайте е един от най-яростните опоненти за предоставянето на още пари на Гърция.

Правителството на Гърция предлага на кредиторите повишаване на данъците в страната в замяна на намаляване на дълга и тригодишна програма за финансиране
В представения към кредиторите от страна на Гърция план за финансова помощ, се съдържат положения засягащи пенсионна реформа и повишаване на данъците в замяна на намаляване на дълга и тригодишна програма за финансиране, съобщава AFP.
„Гръцкото предложение включва финансиране на страната за срок от три години, корекция на дълга и инвестиционен пакет в размер на 35 милиарда евро“, заяви правителствен източник пожелал анонимност.
По данни на РИА Новости, правителството на Гърция предлага повишаване на корпоративния данък в страната с 26%-28% и да бъдат отменени редица отстъпки спрямо гръцките селскостопански производители.

AFP: Еврозоната е получила нови предложения от страна на Гърция
Еврозоната е получила подробна молба за помощ от страна на Гърция, заяви говорителят на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум малко преди изтичането на крайния срок в полунощ, предаде AFP.
„ Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум получи нови предложения от страна на Гърция. Важно е за институциите да ги вземат предвид при вземането на решение“, заяви говорителят на Еврогрупата, Майкъл Рейнс.

Принтирай    Оразмери текст   + -