Oxi

5 Юли 2015 | 04:49 | 0
Oxi
Снимка: АФП

Гласуването на референдума в Гърция приключи. По предварителни данни на националната телевизия на провелия се днес референдума 49% са гласували с „не“, а 46% с „да“.
Първите официални резултати ще бъдат оповестени около 21 часа българско време.
Днес гърците гласуваха на референдум, на който трябва да одобрят или отхвърлят условията, при които международните кредитори са съгласни да отпуснат нови средства за Гърция. Изходът от гласуването е несигурен. Според последното проучване на общественото мнение 44,1 % от гърците са готови да кажат „да“ на предложението на кредиторите, а с „не“ вероятно ще гласуват 43,9% от избирателите.
В събота германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че не изключва възможността Гърция да излезе от еврозоната. „С еврото или без него, на този въпрос са длъжни да дадат отговор самите гърци“, добави той. Министърът отбеляза също, че колапсът на гръцката банкова система не носи заплаха за финансовите институции на други европейски страни.Кристина Киршнер: Резултатите от референдума в Гърция са победа на демокрацията и достойнството
Президентът на Аржентина Кристина Киршнер заяви, че резултатите от проведения в неделя референдум в Гърция са победа на демокрацията и достойнството, предаде РИА Новости. „Гръцкият народ каза „не“ на изискванията на европейските кредитори“, каза още Киршнер и добави, че лидерите на Европа трябва да чуят това, което им казват гражданите на Гърция.

РИА Новости: Янис Варуфакис подава оставката си, за да помогне на Алексис Ципрас при преговорите
Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че е решил да подаде своята оставка, защото е разбрал, че участниците в еврогрупата и другите партньори на страната смятат, че ако той не присъства на преговорите би могло да се стигне до споразумение по-лесно, предаде РИА Новости. „Мой дълг е да помогна с каквото мога на премиера Алексис Ципрас, за да може той да използва капитала, който ни даде гръцкият народ по време на референдума“, каза още Варуфакис.

Reuters: Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис подаде оставка
Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че ще подаде оставката си, предаде агенция Reuters. Все още няма информация за това, какви са причините за решението на Варуфакис.

Укринформ: Европейската централна банка ще продължи да финансира банките в Гърция, независимо от резултата на референдума
Европейската централна банка няма да прекрати финансовата помощ за гръцките банки, а ще продължи да им отпуска кредити и най-вероятно ще съхрани обема от помощ на досегашното ниво, предаде Укринформ. Въпросът за финансовата помощ към Атина ще бъде обсъден от съвета на централната европейска банка на 7 юли.

The New York Times: Резултатите от референдума в Гърция може да разклатят европейската финансова стабилност
Резултатите от състоялия се на 5 юли референдум в Гърция, на който по-голямата част от гражданите гласуваха против условията на международните кредитори, могат да поставят европейската финансова стабилност в под заплаха, пише американското печатно издание The New York Times. На гласуването през изминалата неделя гърците са дали сериозен отпор на европейските лидери, а това може да доведе до преразглеждане на мястото на страната в Европейския съюз, се казва още в публикация на изданието.

МВР Гърция: С „не“ са гласували 61,32 % от гражданите в Гърция, а с „да“ - 38,68 %

Продължава обработването на резултатите от референдума в Гърция: публикуваните на сайта на Министерство на вътрешните работи на Гърция официални частични резултати показват, че с „не“ са гласували 61,32 %, а с „да“ 38,68 %.
Валидните бюлетини с 94,27 %, невалидните 4,98 %, а пуснатите бели бюлетини са 0,75 %.

AFP: Ципрас и Оланд са провели телефонен разговор

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е обсъдил с френския президент Франсоа Оланд в хода на телефонен разговор предварителните резултати от приключилия преди броени часове референдум в Гърция, предава AFP, позовавайки се на източник от правителството.
По данни на държавната телевизия ERT двамата лидери са обсъждали вариантите за „съживяване“ на разговорите между Атина и международните й кредитори, които бяха преустановени миналата седмица до провеждането на референдума.

Стотици граждани, гласували с „не“ на референдума в Гърция, започнаха да празнуват победата си

Стотици граждани, гласували с „не“ на референдума в Гърция, започнаха да празнуват победата си, след като частичните първоначални резултати показаха, че мнозинството от гръцките граждани са отхвърлили предложенията на международните кредитори на Атина, предаде AFP.
Издигайки плакати и развявайки гръцкото знаме, празнуващите се тълпят на площад „Синтагма“ пред сградата на парламента.

МВР на Гърция: След обработени 27,04 % от вота - „не“ 60,65 %, „да“ 39,35 %
След обработени 27,04 % от вота, публикуваните на сайта на Министерство на вътрешните работи на Гърция официални частични резултати показват, че с „не“ са гласували 60,65 %, а с „да“ 39,35 %.
Валидните бюлетини с 94,39 %, невалидните 4,86 %, а пуснатите бели бюлетини са 0,75 %.

AFP: Високопоставени представители от еврозоната ще обсъдят в понеделник ситуацията около Гърция
Брюксел. Високопоставени представители от еврозоната ще проведат разговори в понеделник за резултатите от гръцкия референдум по условията за отпускане на финансова помощ, съобщава AFP, позовавайки се на източник.
Междувременно допитванията на гръцките медии показват, че гърците са гласували с „не“.
В срещата ще участват Работната група на еврозоната, в която влизат висши официални финансови представители подготвящи срещите на 19-те финансови министри в Еврогрупата , пояснява източникът.

МВР на Гърция: На референдума 59,98% са гласували с „не“, а 40,02% с „да“, според първите официални данни
Първите официални данни от министерството на вътрешните работи на Гърция от провелия се в неделя референдум, на който гърците трябваше да одобрят или отхвърлят условията, при които международните кредитори са съгласни да отпуснат нови средства за Гърция, с „не“ са гласували 59,98% или 254 999 души, а с „да“ 40,02% или 170 147 души.

ТАСС: Гърция иска да поднови, а след 48 часа и да приключи преговорите с международните кредитори
Атина Гръцкото правителство иска незабавно да поднови преговорите си с международните кредитори. За това съобщи говорителят на правителството Гавриил Сакеларидис, цитиран от ТАСС
„Преговорите, които ще почнат скоро, трябва да приключат много скоро, ако е възможно и след 48 часа“ – каза Сакеларидис. На свой ред депутатът от СИРИЗА Никос Филис изрази мнение „че резултатите от референдума ще позволят на правителството за предприеме бързи действия за постигане на споразумение с кредиторите“.
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас нееднократно призоваваше гражданите да гласуват с „не“ на изборите, смятайки, че отказът ще укрепи преговорните позиции на страната. Водещата опозиционна партия „Нова демокрация“ е на обратното мнение, считайки че това ще намали възможностите на Гърция да маневрира на преговорите.
Според различни социологически проучвания повечето гърци са дали отрицателен вот на референдума.

Янис Варуфакис: Възможно да имаме споразумение с кредиторите след 24 часа
Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис коментира предварителните резултати от референдума, че 24 часа.
„Аз казах: След 24 часа е възможно да имаме споразумение. Но нашите медии побързаха да съобщят, че съм прогнозирал споразумение в рамките на 24 часа. Давайте данни!“, съобщи Янис Варуфакис в своя „Туитър“.

The Guardian: Гръцките преговарящи са готови да се върнат в Брюксел
По данни на СИРИЗА, цитирани от The Guardian, водещи правителствени дейци, включително и министърът без портфейл Никос Папас, са си „опаковали багажа и са готови да се върнат в Брюксел“ да подновят преговорите.

Прогнозни резултати от референдума в Гърция
Прогнозни резултати на социологически агенции и телевизии по референдума в Гърция:
Мега ТВ
НЕ 49,5 – 53,5%
ДА 46.5-50.5%
Антена1
Не 49%
Да 46%
Alpha TV
Не 49.5-54.5%
Да 45.5-50.5%
Star TV
Не 49-54%
Да 46-51%
Marc
Не 49.5-54.5%
Да 45.5-50.5%

РИА Новости:На референдума в Гърция от 49.5 до 54% са гласувили с „Не“, а с „Да“ между 45.5 и 50.5%
В Гърция е завършило гласуването в референдума относно споразумението на страната с международните кредитори. Правителството на Гърция предложи на гражданите си да отговорят с „Да“ и „Не“ на въпроса дали да приеме предложения от Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка проект за споразумение, предаде РИА Новости.
В Гърция по предварителни данни от 49.5 до 54% от гласоподавателите са гласували с „Не“, а с „Да“ между 45.5 и 50.5%.

ERT: Гърците гласуваха с "не" на референдума
Атина. Гласуването на референдума в Гърция приключи. По предварителни данни на националната телевизия ERT на провелия се днес референдума 49% са гласували с „не“, а 46% с „да“.
Първите официални резултати ще бъдат оповестени след два часа, около 21 часа българско време.
Очаква се броят на гласувалите с "не" да достигне 54%.

Янис Варуфакис: Международните кредитори искат да уплашат гръцкия народ
Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис смята, че международните кредитори, заставили, по негово мнение, гръцките власти да затворят банките в страната, искат да изплашат гръцкия народ.
„Защо кредиторите ни накараха да затворим банките? За да уплашат народа“, каза министърът през репортер от немския вестник Das Bild. „Мнозинството няма да гласува с „Да“, добави Варуфакис. Той потвърди, че ако резултатът от референдума е положителен, то той ще си подаде оставката.
BBC: Гръцкото правителство ще проведе спешно заседание след края на референдума
Журналистът от BBC Робърт Пестън съобщава в своя „Туитър“, че гръцкото правителство се готви да проведе след края на референдума спешно заседание с участието на представители на централната банка и големите банки в страната. На заседанието ще се обсъждат икономическата ситуация в страната и предварителните резултати от референдума.

Интерфакс: До момента е отчетена 35% избирателна активност на референдума в Гърция
Референдумът в Гърция по предложенията на международните кредитори вероятно ще бъде признат за действителен, предаде Интерфакс
Към настоящия момент на референдума са гласували 35% от имащите право на глас, като за признаването му са необходими 40%. Гласуването ще приключи в 19:00 часа. Очаква се предварителните резултати да излязат в 21:00.
Резултатите от референдума могат да доведат както до излизането на Гърция от Еврозоната, така и до възобновяването на преговорния процес с кредиторите.

Naftemporiki: Алексис Ципрас обмисля промени в правителството на Гърция след референдума
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас може след референдума да извърши промени в правителството по предложение на кредиторите, съобщава вестник Naftemporiki. Във връзка с това в резиденцията на премиера в събота са се състояли няколко срещи с участието на вицепремиера Янис Драгасакис и заместник-външният министър по международните икономически връзки и председател на гръцкия екип за преговорите с ЕС Евклидис Цаколотос.
„На премиера беше препоръчано незабавно да свика съвета на лидерите на гръцките политически партии и да сформира национален екип за преговорите. Как ще постъпи, той не разкрива. Според наличната информация, най-вероятно е да има промени в самото правителство“, съобщава изданието.
Това се налага преди всичко с цел подобряване на атмосферата на преговорите с европейските партньори. Освен това „мнозина в правителството и в СИРИЗА смятат референдума за преломен момент“, който „може да оправдае промените в правителството“.

Мартин Шулц: Европа може да отпусне спешни заеми на Атина
Берлин. Европа няма да „изостави“ гръцкия народ, независимо от изхода от неделния референдум и може да осигури спешни заеми, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Пред вестник Welt am Sonntag той казва, че правителството в Атина е вкарало тежко задлъжнялата страна в „безизходица“.
„Вероятно ще трябва да отпуснем спешни междинни заеми на Гърция, за да могат да бъдат запазени обществените услуги и нуждаещите се да получат необходимите им средства за оцеляване. За това парите ще бъдат на разположение в краткосрочен план в Брюксел “, каза Шулц.
В същото време предупреждава, че това няма да е продължително решение.

Мартин Шулц: Гърция може да се лиши от еврото
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, предупреди гърците, че излизането на страната от еврозоната ще е неизбежно, ако гласуват днес с „не“ на предложението на кредиторите, съобщи УНИАН.
„Ще остане ли Гърция в еврозоната след референдума? Това е въпрос, разбира се, но ако те кажат „не“, то ще трябва да изберат друга валута след референдума си“, каза Шулц на интервю, предадено по германско радио. „Но именно това ми дава надежда, че гражданите на Гърция ще гласуват с „Да“, добави той. Това рязко изказване на Шулц е най-конкретното сред тези на останалите европейски лидери по отношение на ситуацията в Гърция.
В Гърция преди референдума имаше многобройни протести – и такива, поддържащи предложенията на международните кредитори, и такива, които ги отхвърлят.

ТАСС: гласуването на референдума в Гърция протича спокойно
Гласуването на референдума по предложението на кредиторите към Гърция преминава спокойно, без инциденти. Това съобщават за агенция ТАСС от избирателните участъци в атинските райони Психико и Халандри.
„Гласуването протича нормално, без никакви усложнения. По обед в нашата секция са гласували 200 души от заявени 601. В сравнение с парламентарните избори от 25 януари, провели се при същите избирателни секции, процесът по гласуването на отделния избирател отнема по-малко време. Опашки от чакащи няма“, съобщава представител на избирателна комисия в района Психико.
В съседната специализирана секция, в която освен редовните избиратели трябва да дадат своя глас и около 100 полицаи, към обед са гласували 185 души от 797 заявени. „Това все пак е повече, отколкото бяха на изборите на 25 януари, а тогава гласуваха общо 400 избиратели“, подчертава представител на избирателна комисия.
В избирателна секция 632 в района Халандри от 640 избиратели, правото си на глас с упражнили 228 души.
„Ние се опитваме да обясним на всеки гласуващ, че бюлетината е действителна само ако един от двата отговора е отбелязан с кръстче, а не друг знак. Въпреки това се опасявам, че част от бюлетините ще бъдат недействителни“, съобщава представител на избирателната секция.
В избирателните секции цари спокойствие, атмосферата е практически празнична – много от гласуващите идват с домашните си любимци или с децата си. Около местата за гласуване са издигнати шатри, от които хората могат да си купят храна и напитки.

РИА Новости: Гърците гласуват с „не“ на референдума, според социолози
По-голямата част от гърците са гласували на провеждащия се в страната референдум с „не“ по въпроса за приемането условията на международните кредитори, показват данните на социолози, цитирани от РИА Новости.
Според едно от допитванията, разликата между гласувалите с „да“ и „не“ е 7-8%, а според друго 4%.
Експерти отбелязват, че резултатите може да се променят през втората половина на деня.

ТАСС: Гръцкият президент и министър-председател гласуваха заедно
Гърците гласуват за бъдещето на страната си. Това заяви в неделя гръцкият президент Прокопис Павлопулос, след като гласува в референдума за приемане или отхвърляне на условията на кредиторите, съобщи ТАСС.
„Днес е ден на гражданина, и само той директно ще вземе осъзнатото решение с отчитането на националните интереси и грижа за бъдещето на страната и народа“, подчерта президентът. Той сподели убеждението си, че независимо от резултата от референдума, гърците са длъжни да съхранят националното единство. „Ето защо ние вървим напред заедно“, добави Павлопулос.
Министър-председателят Алексис Ципрас, който гласува заедно с президента, заяви, че „никой не може да игнорира волята на народа“. По негови думи „днес е празничен ден, защото демокрацията – това е празник, това е радост“. „Когато демокрацията побеждава страха и шантажа, тогава това е и спасение, и изход“, каза още Ципрас.

Алексис Ципрас: Гърция ще реши сама собствената си съдба
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви в неделя, че неговата задлъжняла страна е твърдо решена сама да определи „съдбата си“ в еврозоната чрез вота на гражданите в предизвикания от него референдум, предаде AFP.
„Никой не може да пренебрегне посланието за решимостта на един народ, който взема съдбата си в собствените си ръце“, заяви той след като гласува в Атина.

AFP: Започна референдумът в Гърция
Избирателните секции в Гърция отвориха врати в 7 часа местно време за референдума, на който гърците трябва да подкрепят или отхвърлят последните предложения на международните кредитори за реформите в страната, предаде AFP.
Право на глас имат 10 милиона гърци. Първите резултати се очакват в неделя вечерта.
Правителството на премиера Алексис Ципрас призова гласоподавателите да гласуват срещу предложенията, но опонентите предупредиха, че това би могло да доведе до излизането на Гърция от еврозоната.

Гърция гласува на референдум за помощната програма на кредиторите (ОБЗОР)
Днес гърците ще гласуват на референдум, на който трябва да одобрят или отхвърлят условията, при които международните кредитори са съгласни да отпуснат нови средства за Гърция. Изходът от гласуването е несигурен. Според последното проучване на общественото мнение 44,1 % от гърците са готови да кажат „да“ на предложението на кредиторите, а с „не“ вероятно ще гласуват 43,9% от избирателите.
Анализаторите отбелязват, че много от гражданите са разколебани след затварянето на гръцките банки и ограничаването на сумите за теглене, за което допринасят и слуховете за изчерпване на основни стоки в магазините и предстоящи лишения.
Финансовите анализатори се съмняват, че референдумът в Гърция ще промени значително ситуацията в страната. Много от тях очакват преговорите да бъдат подновени независимо от резултата, въпреки че отрицателният вот може да тласне страната към бързо излизане от еврозоната.
Някои от световните икономисти смятат, че по-малко лошият избор е гласуването с „не“. Така страната ще трябва да приеме болезненото излизане от еврозоната, но след това ще може да се завърне към икономическата стабилност благодарение на обезценената национална валута.
Часове преди важния референдум, който може да реши финансовото бъдеще на Гърция за десетилетия напред, обаче гърците все още се опитваха да разшифроват значението на въпроса „Трябва ли Гърция да приеме споразумението, което бе предложено от ЕК, ЕЦБ и МВФ по време на срещата на еврогрупата на 25 юни 2015 и което се състои от две части, включващи цялостното предложение“.
Банкова служителка казва, че не разбира въпроса, а за неподготвените хора това ще е още по-объркващо. „Според мен това е неприемливо – това не е въпрос“, казва тя.
И за да станат нещата още по-лоши, предложенията, които са предмет на референдума, бяха оттеглени от европейските кредитори, след като те не успяха да постигнат споразумение с Гърция преди крайната дата – края на юни.

AFP: Световни финансови анализатори смятат, че отрицателният вот на референдума в Гърция е по-добрият избор
Финансовите анализатори се съмняват, че референдумът в Гърция ще промени значително ситуацията в страната, съобщава FP.
Много от тях очакват преговорите да бъдат подновени независимо от резултата, въпреки че отрицателният вот може да тласне страната към бързо излизане от еврозоната.
Някои от световните икономисти смятат, че по-малко лошият избор е гласуването с „не“. Така страната ще трябва да приеме болезненото излизане от еврозоната, но след това ще може да се завърне към икономическата стабилност благодарение на обезценената национална валута.

The Telegraph: ЕС предупреждава за Армагедон, ако гърците отхвърлят предложенията на кредиторите
Гърция може да се изправи пред колапс на здравната система, режим на електричеството и недостиг на вноса, ако гръцкият народ отхвърли исканията на кредиторите на решаващия референдум в неделя. Това предупреждение дойде от най-високопоставения излъчен с избори представител на ЕС, пише вестник The Telegraph.
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц посочи, че може да се наложи европейските власти да подготвят извънредни заеми, за да помогнат на основни обществени услуги да продължат работа и да предотвратят излизането извън всякакъв контрол на задлъжнялата страна през следващата седмица.
„Без нови средства заплатите няма да бъдат платени, а здравната система ще спре да работи, електрическата мрежа и общественият транспорт няма да функционират, а важни стоки няма да бъдат внасяни, защото никой няма да може да плаща“, заяви той.
По-рано Шулц призова правителството на „Сириза“ да бъде заменено с „технократски“ кабинет до възстановяването на стабилността.

Сtvnews: Гърците се опитват да разберат въпроса от референдума
Часове преди важния референдум, който може да реши финансовото бъдеще на Гърция за десетилетия напред, гърците все още се опитват да разшифроват объркващия въпрос от 68 думи, коментира канадската медия Сtvnews.
В неделя гърците трябва да кажат „да“, за да подкрепят предложенията на кредиторите за бъдещите рестриктивни мерки в замяна на спасителни заеми, или „не“, за да отхвърлят сделката и да покажат, че страната е изморена от парализиращото стягане на колана.
Въпросът е: „Трябва ли Гърция да приеме споразумението, което бе предложено от ЕК, ЕЦБ и МВФ по време на срещата на еврогрупата на 25 юни 2015 и което се състои от две части, включващи цялостното предложение“.
Банкова служителка казва, че не разбира въпроса, а за неподготвените хора това ще е още по-объркващо. „Според мен това е неприемливо – това не е въпрос“, казва тя.
И за да станат нещата още по-лоши, предложенията, които са предмет на референдума, бяха оттеглени от европейските кредитори, след като те не успяха да постигнат споразумение с Гърция преди крайната дата – края на юни, коментира медията.

Le nouvel observateur: Гърция предизвика гнева на българските си съседи
Най-бедната страна от ЕС се отличи като говорител на държавите, които не искат да допуснат отстъпки по отношение на Атина. Още в началото на гръцката криза през 2010 година авторът на уводна статия в български вестник се разгневи: „Не се безпокоя за гърците – те продължават да получават пари от ЕС, да играят табла и да пият узо по цял ден, докато ние берем маслините и портокалите им за къшей хляб“. Пет години по-късно, на 25 юни, в Брюксел българският премиер Бойко Борисов от партия ГЕРБ не бе много по-дипломатичен, пише френският вестник Le nouvel observateur.
„Трябва да спрем да си губим времето с Гърция, това продължава от години. А всичко, което чувам, е, че те искат повече пари, но не искат да направят реформи. Нека да направят необходимите реформи или да понесат последствията“, заяви той.
Така българският премиер се отличи като говорител на страните от ЕС, които не искат да направят отстъпки към Атина, тъй като, „най-бедните трябва да плащат за най-богатите“, казва той.
Все пак, думите на Бойко Борисов трябва да бъдат приемани с известна резервираност, тъй като с тях той урежда и политически сметки, пише вестникът.
Премиерът консерватор, който е опонент на бившите комунисти, превърнали се в „социалисти“, не харесва „левичарите“ от „Сириза“ – „радикалната лява коалиция“, която е на власт в Атина.
В България политическата и икономическата ситуация е огледална на тази в Гърция. Докато в Атина олигарсите са сред десницата, в България комунистите, станали „социалисти“, се преродиха в „червена олигархия“ и изключително влиятелни „леви“ капиталисти, коментира изданието.

Гърците ще се произнесат по предложенията на международните кредитори
Днес гърците ще гласуват на референдум, на който трябва да одобрят или отхвърлят условията, при които международните кредитори са съгласни да отпуснат нови средства за Гърция, съобщава световните медии.
Изходът от гласуването е несигурен. Според последното проучване на общественото мнение 44,1 % от гърците са готови да кажат „да“ на предложението на кредиторите, а с „не“ вероятно ще гласуват 43,9% от избирателите.
Анализаторите отбелязват, че много от гражданите са разколебани след затварянето на гръцките банки и ограничаването на сумите за теглене, за което допринасят и слуховете за изчерпване на основни стоки в магазините и предстоящи лишения.

The Spectator: Гръцката криза може да коства кариерата на Кристин Лагард
Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард не е създала гръцката криза и не е виновна за нея, но не прави нищо, за да допринесе за преодоляването й. В крайна сметка именно тя ще сложи край на кариерата й, коментира британското списание The Spectator. Все още не е ясно какво ще последва след гръцкия референдум, но взаимните обвинения вече се усещат във въздуха и много от тях са насочени именно към изпълнителния директор на МВФ.
Получавайки гръцката криза като наследство от предшественика си на поста Доминик Строс-Кан, Лагард винаги е заемала твърда позиция по отношение на проблемите на Атина. При това нейните действия не винаги са извършвани по правилата на международната организация. Френският политик пренебрегна отдавна установената програма за облекчаване на дълговото бреме и отказа да се вслуша в мнението на редица икономисти, които я посъветваха да изгради единна позиция с Европейската комисия и Европейската централна банка при преговорите с Гърция.
От редакцията коментират, че всички тези натрупани негативи ще окажат влияние при избора на следващия изпълнителен директор на Фонда, а евентуалната кандидатура на Лагард едва ли ще бъде подкрепена.

Мартин Шулц: Няма да изоставим хората в Гърция
Европейският съюз има готовност да отпусне допълнителен заем на Атина, чрез който да бъдат посрещнати социалните трудности в страната. Това заяви председателят на Европейският парламент Мартин Шулц, цитиран от немският вестник Die Welt.
Макар германският политик да не е привърженик на управлението на Ципрас, той подчерта, че „няма да изоставим хората в Гърция. Те не са виновни за нищо. На тях ще помогнем“, обеща Шулц.
„Вероятно ще трябва да предоставим спешен заем на Гърция, за да бъдат поддържани обществените услуги и нуждаещите хора да получат помощите си. Брюксел има готовност за това“, увери председателят на Европейския парламент.

Волфганг Шойбле не изключва възможността Гърция да напусне еврозоната
Германският финансов министър Волфганг Шойбле не изключва възможността Гърция да излезе от еврозоната, но смята, че това няма да реши нейните проблеми. Такова мнение той изказа в интервю за вестник Bild.
„С еврото или без него, на този въпрос са длъжни да дадат отговор самите гърци. Разбира се, ако те останат, ние няма да оставим гръцкия народ на произвола на съдбата“, заяви Шойбле.
Той отбеляза също, че, по негово мнение, колапсът на гръцката банкова система не носи заплаха за финансовите институции на други европейски страни. „Дори и ако се стигне до края на отделни банки, заплахата от ефект на доминото е незначителна“, смята министърът.
По негови думи, „пазарите в миналите дни много сдържано реагираха на събитията в Гърция. Това показва, че с проблема може да се справим“, уверен е Шойбле.

Принтирай    Оразмери текст   + -